imageimage image

Något av den bästa studentmaten som någonsin existerat måste väl ändå vara tomatsås. Världens billigaste ingredienser, svår att misslyckas med och kombinerbar i all oändlighet! För att den ska bli god måste den stå länge och puttra, och reducera ned sig till den där perfekt krämiga konsistensen. Tur att den sköter sig själv den största delen av tiden, så du kan göra annat och samtidigt njuta av den ljuva doften som sprider sig från spisen. Från och med onsdag och en vecka fram har vi ICA-studenter fin rabatt på krossade tomater. Köp på dig en laddning och prova någon av mina tre favorittomatsåser, som håller länge i kylen!

Som bas har jag alltid:
– 2 paket krossade tomater
– 2 vitlöksklyftor
– 1 stor lök (gul eller röd)
– salt och peppar
– honung eller socker

1. Hacka vitlöken och löken fint och fräs den i rejält med olivolja eller smör.
2. Välj variant:

  •  Medelhavsklassikern:
    Häll i en skvätt vin och låt det nästan koka bort innan tomaterna tillsätts. Krydda med oregano på slutet.
  • Indisk hetta:
    Krydda löken med curry, garam masala, ingefära, chili och kanel innan tomaterna tillsätts.
  • Mexikansk salsa:
    Krydda löken med spiskummin, chili och paprikapulver innan tomaterna tillsätts. Toppa med koriander.

3. Låt såsen puttra på spisen i minst en timme – kolla till den och rör om då och då. Smaka av med salt och peppar på slutet, samt med honung eller socker för sötmans skull.

Låt dig väl smaka!
/Johanna