ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: veggie

Vegetarisk lasagne

Hejsan, och hoppas att ni har haft en bra start på det nya året! När vi nu befinner oss i terminens startgropar vill jag dela med mig av ett av mina bästa matlåderecept, som jag fick av en kollektivkompis i Malmö: lasagne med spenat, morötter och keso! Gott, mättande och går finfint att frysa till många matlådor.

Du behöver:

  • Ett gäng lasagneplattor
  • En lök och en vitlöksklyfta om du gillar det
  • Ett paket krossade tomater (som det är extrapris för alla icastudenter denna vecka!)
  • 3-5 morötter (om du verkligen gillar morötter så ha i många morötter. Annars kan du ha lite färre. En smaksak, som det mesta när det kommer till matlagning.)
  • En påse fryst hackad spenat
  • En burk keso. Eller fetaost om man gillar det mer.
  • Lagom mycket riven ost, ett par tre deciliter sådär
  • 5-7 dl mjölk
  • Salt och peppar

Bryn lök och eventuell vitlök. I med krossade tomater, salt och peppar och låt koka upp.

Blanda den tinade spenaten med slantade morötter och keson.

Gör ostsås (svåraste momentet, bränn inte mjölken!) Värm mjölk, i med ost,

Tomatsås i botten på ugnsformen. Varva lasagneplattor med tomatsås och spenatröra. Häll ostsåsen över alltihopa. In i ugnen, 200 grader i cirkus 30-40 minuter. Servera med en klick crème fraîche och kanske en enkel sallad (fast det behövs inte eftersom det är massa grönsaker i lasagnen.)

IMG_3724

Tada! Lasagnen färdig. Mättande och räcker till många!

IMG_2493

Avsluta måltiden med en kopp te. (Vänligen beundra min snygga teservis med påfåglar på. Totalt opraktisk på grund av att man spiller som katten när man försöker hälla upp en kopp, men visst är den snygg!? Köpt på loppis på Clemenstorget här i Lund.)

Hörs senare i veckan! :)

Emma

Knäck är tandläkarens skräck.

Såhär i juletider är jag hemma hos min familj och fixar. Min mamma bjussar här på sitt knäckrecept! Vanligtvis har man lika mycket socker, sirap och grädde i knäck, men då tar det mycket längre tid, så here you go:

  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 0,75 dl skalad, hackad sötmandel

Blanda och koka grädde, sirap och socker i en gryta med vid botten i 10-15 minuter. Har grytan en mindre botten tar det längre tid, cirkus 30 minuter. Knäcken är klar när smeten blir tjockare och lite mörkare. Häll lite smet i ett glas med med kallt vatten. Om det går att rulla smeten till en liten kula är knäcken färdig (ett så kallat kulprov, alltså.) Tillsätt den hackade mandeln och häll upp i knäckformar med hjälp av till exempel ett rostfritt halvlitersmått.

IMG_20141221_152910

Tada! Mammas knäckar på pappas fina jultallrik som han fick av sitt jobb 1979.

IMG_20141221_153538

Mor min har även gjort müsli idag. Blanda sånt som rågflingor, mandel, hasselnötter, pumpafrön, solrosfrön och linfrön i en långpanna med rapsolja i botten. Rosta i ugnen i 150 grader i 8 minuter, rör om och rosta i 8 minuter till. I med exempelvis russin och tranbär sedan. Förvaras i snygg burk. Testa även Matildas granola för variation!

IMG_4102

Brysselkål är nåt jag upptäckt under året som gått, så i år ska det införas för att öka kvoten vegetariskt på julbordet. Tips på tillagningsförfarande finns här. På bilden finns även min vän Saras mandelbullar, recept finns bland annat här.

God jul och gott nytt år!

Emma

Tomtegröt!

Hejsan hoppsan fallerallera!

En vecka till julafton! I lördags bakades det lussebullar och pepparkakor hemma hos en vän, och nu kokas det gröt och kola här hemma. Ikväll blir det julfest med scoutledargänget och i morgon häng med några kursare innan vi far åt var sitt håll för julfirande.

IMG_20141217_141344

Grötkok! Missa inte att ICA har studentrabatt på risgrynsgröt denna veckan. Smaskens och funkar både till frukost, middag, kvällsmat… ;) Vill du koka själv så brukar jag använda Kung Markattas grötris, receptet finns på förpackningen.

Kolarecept: 100 g smör, 1 dl socker, 3 msk sirap, 1,5 msk kakao. Koka i 5 minuter, häll på bakplåtspapper och låt stelna. Färdigt! :)

IMG_20141217_141225

IMG_20141217_133033IMG_20141217_131631

 

 

 

 

Julmust och apelsiner är givna julfavoriter :)

Återkommer senare i veckan, hej hopp från Emma

Fixa biffen!

Hej i höstmörkret!

Den här veckan bjuder jag på två sorters biffar.

IMG_4084

Det här är bra grejer att göra biffar av! Denna veckan är det icastudentrabatt på kikärtor och en massa olika sorters bönor, vilket är toppenbra biffingridienser.

IMG_4092

Biffrecept nummer ett: Koka de röda linserna, mixa ihop med kikärtorna, hacka rödlök, pressa lite vitlök, ha i lite ost och ägg. För stadga i biffarna går det bra att ha i lite mjöl och bakpulver, då håller de ihop bättre.

IMG_3890

Biffrecept zwei: Riv morot och potatis, hacka lök, riv ost, i med ett ägg. Stek biffarna på hyfsat hög värme.

IMG_3891

Servera, varför inte tillsammans med potatismos och sallad?

Du kan absolut frysa dina biffar och ha till matlådor. Jag återkommer senare i veckan med mer matinspiration! :)

/Emma

¡Taco vegetariano!

Vips tog augusti slut och sommaren 2014, den där overkligt varma sommaren som satte hela Sverige i chocktillstånd, tillhör helt plötsligt det förflutna. Istället är det nu introduktionsmöten, milslånga litteraturlistor, nya kollegieblock och försök till vardagsrutin som gäller. Det känns sjukt att säga att jag påbörjar mitt fjärde (!) år i Lund, men samtidigt fint att känna igen och känna sig hemma i septembersolen, lukterna av sensommarväxter, cykelinvasionen på Lunds kullerstensgator och den förväntansfulla stämningen som råder när 30 000 studenter börjar på ny kula.  Höstterminen är igång och likaså min allra första bloggvecka!

För ett par helger sedan bjöd mina vänner Kristina och Daniel mig på på den godaste tacos jag någonsin ätit, så jag bestämde mig för att en studentanpassad variant av den får lov att inviga mathösten här på bloggen. Den är vegetarisk och den här veckan bjussar dessutom ICA-student på bra tacorabatter från och med onsdag.

SUPERTACOS MED BÖNOR, RÖDLÖK OCH GUACA

Bönröra
Fräs följande ingredienser mjuka i en kastrull:
– 1 hackad gul lök
– 2 hackade vitlöksklyftor
– 1 msk spiskummin
– Valfri chilikrydda i valfri mängd (typ cayennepeppar, chipotle, färsk chili)
Tillsätt:
– 2 förpackningar svarta bönor (skölj först!)
– 1,5 dl vatten
– 1 msk oregano
– Salt och peppar
Låt koka i ca 10 minuter och mosa alternativt mixa lite med en stavmixer för att få till en krämig röra. Smaka av och tillsätt större mängd kryddor om du tycker det behövs.

Övriga tillbehör
- Skivad rödlök
– Guacamole (2 avokado, 2 tomater, citronsaft, salt peppar)
– Isbergssallad
– Yoghurt/crème fraiche
– Tacosås
– Riven ost
– Om man (som jag) gillar ännu mer hetta: JALAPEÑOS

Servera i mjuka tortillas och njut!

IMG_0388

IMG_0389
Låt rödlöken stå och dra i vatten så blir den godare och inte lika stark.

IMG_0390

IMG_0386

IMG_0384
”Det är kul att äta tacos på ett annat sätt”
hälsar mina älskade Lovisa och Elsa!