ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: Vegetariskt

Grön pytt i panna

Hur har ”Billiga Veckan” gått för er alla hittills? Nu hittar ni I Love Eco juice på studentrabatt laddat på ICA kortet tillsammans med Valios YO-gurt och ICAs falukorv. Falukorv är ett perfekt livsmedel att köpa hem ifall du har krossade tomater och crème fraîche hemma, snabbt och enkelt har du en korvstroganoff på spisen! Ett klassiskt recept kan du hitta i ICAS receptbank.

Så fort jag ser ett recept på korvstroganoff tänker jag på min lillasyster Ebba som har haft dille på det sen hon kom hem från Australien. Det är märkligt hur man kan sakna svensk mat efter ett tag utomlands. När jag backpackade pratade vi sista veckorna konstant om prästost, kaviar och örtsalt. Ingen korvstroganoff för min del eftersom jag idag inte ens vet hur korv smakar.

När jag var 6 år bestämde jag mig för att bojkotta griskött helt eftersom jag blev så bra vän med min morbrors gris uppe i Norrland. Ett tips till alla släktingar med grisar och en 6åring är att inte skämta om att grisen kommer ligga som julskinka på julbordet. Efter det hände mig vägrade jag helt enkelt att äta griskött vilket jag har fortsatt med i 15 år. Idag är det väldigt lätt att inte äta griskött eftersom det finns så många bra vegetariska alternativ eller andra livsmedel med kalkon eller kyckling istället. När jag var yngre behövde skoltanterna alltid fråga mig om jag verkligen var muslim när jag behövde specialkost, flexitarian var tyvärr inte ett känt ord då. Jag är glad att skolorna idag verkar satsa mer på skolmaten och framförallt på alternativ till alla elever som vill äta mer vegetariskt.

Nu vidare till ett recept som funkar för vegetarianer, flexitarianer eller köttätare, nämligen pytt! Pytt i panna är ju en svensk klassiker men denna rätt går att variera och skapa med det du har i kylskåpet. Här bjuder jag på min variant:

Pytt i låda

ingredienser

Ingredienser

– Zucchini
– Gul lök
– Körsbärstomater
– Fetaost
– Ägg
– Ev. chorizo eller korv eller det som passa dig

1. Sätt ugnen på 200 grader 2. Fräs zucchini, korv och lök i en stekpanna tills det är genomstekt 3. Förflytta till en ugnsfast form och toppa med körsbärstomater, fetaost och ett eller flera knäckta ägg 4. Skjutsa in formen i ugnen i ca. 10 minuter tills den har fått en fin, grillat yta och äggen har stelnat en aning 5. Servera med rödbetor eller annat som du föredrar din pytt med!

Poängen med pytt i låda är att du egentligen kan slänga i vad som helst. Har du aubergine hemma passar det säkert fint eller varför inte råstekt potatis? Här har du den perfekta rätten att använda upp det där blomkålshuvudet som ligger längst nere i grönsakslådan. Jag hittade basilikabiffar i frysen som jag adderade.

Pyttipanna2

 

Idag skiner solen igen  så nu  blir det bryggkaffe och en muffins på balkongen innan det är dags att skriva dugga i makroekonomi. Hittills denna vecka har det gått mycket bra att inte köpa kaffe ute men det kan också bero på att jag blivit så himla förkyld att jag druckit kannor med te här hemma istället. Håll tummarna att jag blir frisk tills på fredag för då vankas det ICA bloggträff!

Trasig? Ja, helt paj!

Hej kära bloggläsare! Den 14/3 firas pajdagen (Pi Day, läs mer på Wikipediasidan) och detta måste vi givetvis fira! Allt som är runt eller innehåller pi på något sätt kan ätas denna ärofyllda dag: paj, pizza, apelsiner, piroger… Bara fantasin sätter gränser för hur π kan hyllas. Därför kommer här tips på två finfina pajer: den ena med rödbetor, den andra med broccoli och fetaost! :)

IMG_4050

Här på ICA:s hemsida finns ett recept på pajdeg. Jag har också gjort glutenfria minipajer med hjälp av glutenfri mjölmix, och använt muffinsplåt vilket fungerade finfint.

Koka och skala rödbetorna, det är lätt att ta av skalet med händerna när de är nykokta.

Jag har inte testat än men jag tror att det skulle funka fint att komplettera rödbetsfyllningen med haloumiost.

IMG_4076

Broccoli är en najs grönsak. Låtsas att du är en jättelik varelse som äter träd så blir det ännu roligare. Fyll det andra pajskalet med broccoli och fetaost.

Gör en äggstanning genom att blanda ägg, mjölk, salt och lite peppar. Den här veckan har dessutom alla ICA-studenter rabatt på eko-ägg: skynda fynda! Häll över den fyllda pajen och strö eventuellt lite riven ost över. Grädda båda pajerna i ugnen i 200 grader, cirka 35 minuter.

Smaklig måltid och glad pajdag!

Alla hjärtans dag – del 2

När frukosten och lunchen är avklarade är det dags att börja tänka på middagen att servera på Alla hjärtans dag. Efterrätten är nästintill klar, men det allra sista fixas här under eftermiddagen. För att utföra middagen tog jag hjälp av min roomie Calle som ni stött på i tidigare inlägg. För att alla gäster skulle kunna äta så var de enda kraven egentligen att det skulle vara vegetariskt och glutenfritt. Eftersom det fanns en hel del rödkål kvar från lunchen kände vi att det vore bra om vi kunde använda upp åtminstone en bit av det vi hade kvar. Det resulterade i en gratäng med rödkål, mozzarella, vitlök och matlagningsgrädde. Till detta bestämde vi oss för att servera portabellosvamp med fetaoströra och en sallad med bladspenat som bas. Eftersom det fanns mjukt bröd kvar sedan lunchen tyckte vi att det var bra att använda det med så det rostade vi i ugnen med tomat och vitlök.

10965457_10153063575359110_1294792038_n
Som jag nämnde i Alla hjärtans dag – del 1 så började jag med efterrätten under lunchen. Efterrätten fick bli pannacotta med passionsfrukts-topp. Receptet hittade jag på Icas hemsida precis som lunch-soppan. Under lunchen gjorde jag själva pannacottan och lät den sedan stelna fram till eftermiddagen då jag gjorde passionsfrukts-toppen. Pannacotta är en otroligt smidig efterrätt och ack så god den är. Jag använde gelatinblad vilket jag alltid har hemma. För den som vill ha utan gelatin så finns det alternativ, jag har själv inte provat det, men jag är övertygad om att det funkar minst lika bra. Läs anvisningarna på förpackningen, ni som testat får gärna kommentera och komma med era tips :)

Vid serveringen av efterrätten pyntade jag med färsk passionsfrukt, varsitt geléhjärta och en ruta mörk choklad. Här kan du med fördel använda samma choklad som till frukosten (om du har någon kvar förstås). Geléhjärtat känns som ett måste när det är Alla hjärtans dag, eller åtminstone något hjärtformat godis. För den som inte äter gelatin kan förstås en hjärtformad chokladpralin användas.10962224_10153063571164110_1293244847_nRödkålsgratäng med mozzarella
Du behöver följande:
Mozzarella, mycket10836156_10153063574244110_601734359_n
Rödkål
Vitlök, efter tyckte och smak
Matlagningsgrädde, inte så mycket som vi trodde
Salt och peppar

Strimla rödkålen och lägg i en smord ugnsform och varva rödkål med mozzarella och vitlök. Salta och peppra och häll på matlagningsgrädde. Det här var första gången jag och Calle gjorde detta och vi hällde i lite för mycket grädde som inte sögs upp utan som kålen bara plaskade runt i så vi kunde ha använt mindre. Dessutom gjorde vi formen lite för full så att det bubblade över. Men i övrigt så fick rödkålsgratängen en väldigt vacker ljuslila färg och blev mycket god, mycket godare än vad jag själv förväntade mig, så den ÄR god! Färgen gör den perfekt för Alla hjärtans dag, men kan givetvis användas vid andra festliga tillfällen eller bara för att sätta färg på vardagen. Rödkålsgratängen lät vi vara i ugnen i cirka 40 minuter på ungefär 200 grader.

Sallad med en bas på bladspenat med aprikos och fröer
Du behöver följande:
Bladspenat, vi tog en påse
Torkade aprikoser, efter tyckte och smak
Solrosfrön
Pumpakärnor
Kokosflingor

Öppna påsen och häll upp i en skål du gillar. Rosta solrosfrön, pumpakärnor och kokosflingor lätt i en torr stekpanna. Häll sedan över bladspenat och skär de torkade aprikoserna i smala avlånga bitar och toppa salladen med. Klart!

10961645_10153063574029110_578317183_n

Portabellosvamp fylld med fetaoströra
Du behöver följande:
Portabellosvamp, vi räknade med cirka 2-3 per person beroende på svampens storlek
Crème fraîche
Fetaost
Franska örter på burk
Citron, vi använde några droppar pressad citron och rivet skal
Salt och peppar

Ta bort svampens fot (spara dessa för de går utmärkta att steka och äta vid ett annat tillfälle, det är synd att kasta mat) och lägg ut svamparna på en plåt med bakplåtspapper så att de ser ut som små skålar. Mosa fetaosten i en skål med en gaffel och häll sedan i crème fraîchen. Riv citronskal och vänd i och pressa i några droppar citronsaft. Krydda med franska örter (den och garam masala är mina absoluta favoriter när det kommer till kryddblandningar) och ha i lite salt och peppar. Rör ihop allt och fyll svamparna med denna ljuvliga röra. Svamparna var inne i ugnen i cirka 20 minuter.

Havrebröd med tomat och vitlök
Du behöver följande:
Mjukt bröd
Olivolja
Tomat
Vitlök

Lägg upp brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Hacka tomaten och vitlöken och blanda med olivolja och bre ut på brödskivorna. Brödet fick vara i ugnen tills det hade färg.

Släck ner i rummet och tänd ljus, duka fint, gärna med servetter och lägg varsitt geléhjärta på varje tallrik. Om det är något som är utmärkande för Alla hjärtans dag så är det väl just alla dessa olika hjärtformade ting och ätbara godsaker. 10965719_10153063571544110_1240135733_n 10962242_10153063573479110_1219791400_n

Lägg upp maten på tallriken och servera till gästerna som har fått slå sig ned vid bordet.  Till middagen dracks det prosecco eller juicen som blev över när passionsfruktstoppen gjordes. 10958879_10153063572484110_640267557_n

Jag och Calle bjöd in Nathalie och Jasmine eftersom vi firade Alla hjärtans dag ihop förra året på Gotland då temat var Röd middag. Tyvärr saknades några från förra årets firande som inte bor i Uppsala med oss nu. Men de vi inte kan fira Alla hjärtans dag med kan vi alltid skicka choklad till eller skypea med på den stora dagen.

10947878_10153063573139110_554017667_n

Ett sätt att spendera Alla hjärtans dag på kan vara att titta på några riktigt bra filmer så jag frågade de andra studentbloggerskorna om deras filmtips inför lördagen.
Emmas Alla hjärtans dag-film: Eternal sunshine of the spotless mind
Matildas Alla hjärtans dag-film: Endless love
Johannas Alla hjärtans dag-film: En oväntad vänskap
Min Alla hjärtans dag-film: Allt om kärlek

Nu återstår det bara för mig att önska er alla en riktigt fin Alla hjärtans dag och att du hinner fira dagen med så många som möjligt.

Pastasås med spenat och fetaost

Det blir mycket pasta och spenat den här veckan, då jag häromdagen bloggade om min favoritlasagne. Pasta och fryst spenat är alltså bra basvaror att ha hemma :) I detta inlägg kommer receptet på smarrig pastasås.

Första gången jag åt detta var för ganska exakt ett år sedan, då  jag och några kursare läste en intensivkurs i Holland. Jag och en vän lagade mat tillsammans och misslyckades med den ganska rejält (stek inte pannkakor i olja och tro inte att gräddfil är kokbart!) och efter det förbarmade sig vår kära vän och kursare Gustav över oss och lagade denna fantastiska rätt.

Du behöver:

  • Pasta, gärna färsk bandpasta
  • Lök och lite vitlök
  • Tinad hackad spenat
  • Grädde
  • Fetaost

Koka pastan. Bryn löken och i med vitlök. I med spenaten och grädden, låt koka upp. När såsen nästan är färdig efter en liten stund, i med fetaosten så att den inte smälter helt. Jag tycker att såsen smakar ganska mycket som den är men det går förstås att salta och peppra också. Servera!

IMG_3743

Här serverad med körsbärstomater. Jag strödde lite extra fetaost över när såsen var färdig, också.

IMG_2395

Såhär såg de flesta dagar ut när vi pluggade i Holland. Långa dagar med intensivt plugg som underlättades betydligt av att skolan bjöd på kaffe i varje paus. Stroopwafels är en slags sirapsvåfflor som man lägger på muggen för att de ska bli mjuka och goda. Hamnar ni i Holland så testa dem (och köp ett paket till mig! ;))

Detta var allt för mig för denna gång, hörs om en månad igen!

Emma

Vegetarisk lasagne

Hejsan, och hoppas att ni har haft en bra start på det nya året! När vi nu befinner oss i terminens startgropar vill jag dela med mig av ett av mina bästa matlåderecept, som jag fick av en kollektivkompis i Malmö: lasagne med spenat, morötter och keso! Gott, mättande och går finfint att frysa till många matlådor.

Du behöver:

  • Ett gäng lasagneplattor
  • En lök och en vitlöksklyfta om du gillar det
  • Ett paket krossade tomater (som det är extrapris för alla icastudenter denna vecka!)
  • 3-5 morötter (om du verkligen gillar morötter så ha i många morötter. Annars kan du ha lite färre. En smaksak, som det mesta när det kommer till matlagning.)
  • En påse fryst hackad spenat
  • En burk keso. Eller fetaost om man gillar det mer.
  • Lagom mycket riven ost, ett par tre deciliter sådär
  • 5-7 dl mjölk
  • Salt och peppar

Bryn lök och eventuell vitlök. I med krossade tomater, salt och peppar och låt koka upp.

Blanda den tinade spenaten med slantade morötter och keson.

Gör ostsås (svåraste momentet, bränn inte mjölken!) Värm mjölk, i med ost,

Tomatsås i botten på ugnsformen. Varva lasagneplattor med tomatsås och spenatröra. Häll ostsåsen över alltihopa. In i ugnen, 200 grader i cirkus 30-40 minuter. Servera med en klick crème fraîche och kanske en enkel sallad (fast det behövs inte eftersom det är massa grönsaker i lasagnen.)

IMG_3724

Tada! Lasagnen färdig. Mättande och räcker till många!

IMG_2493

Avsluta måltiden med en kopp te. (Vänligen beundra min snygga teservis med påfåglar på. Totalt opraktisk på grund av att man spiller som katten när man försöker hälla upp en kopp, men visst är den snygg!? Köpt på loppis på Clemenstorget här i Lund.)

Hörs senare i veckan! :)

Emma

Efter-tenta-gryta med bönor

Nu är höstterminens sista tenta skriven vilket firades med en efter-tenta-gryta med bönor. Jag vet inte hur det kändes för er andra som gjorde en tenta, men jag kände mig som om jag sprungit in i en vägg efteråt. Så trött en är efter en tenta. Inte så konstigt heller eftersom jag kom i säng strax innan elva och klev upp klockan sex. Jag tycker det är skönt att slippa stressa en tentamorgon. Nu återstår det bara att invänta resultatet. Efter tentan gjorde jag inte så mycket, jag kikade lite på stan, skaffade lånekort på stadsbibliotektet, träffade min syster lite och handlade mat. På kvällen skulle jag få besök av en av mina närmaste vänner och före detta roomie Sabri som mellanlandade i Stockholm innan han åkte vidare till Visby och ett besök i Uppsala är ju nästan på vägen.. Vi hade inte setts sen i november vilket är lång tid när en är van vid att ses varje dag. I alla fall ville jag laga något gott och jag hade inte hunnit tina någon kyckling så det fick bli en böngryta kryddad med garam masala. Receptet hittade jag i Dagens nyheter för någon vecka sedan och är väldigt likt receptet jag använder när jag gör linsgryta förutom att det skulle vara crème fraîche och hackad ingefära i. Den fick stå och puttra länge på spisen så den blev riktigt god faktiskt.

Du behöver följande ingredienser:
Lite färsk ingefära
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 burk med krossade tomater
2 dl crème fraîche
1 förpackning med bönmix
3-4 morötter
Garam masala efter tycke och smak
1 grönsaksbuljongtärning
Ris ingredienser böngryta
Allra först skalade jag morötterna och rev dem. Jag tycker det är väldigt gott med rivna morötter i mat, men kan bli så frustrerad  när jag ska riva dem. Det tar tid och skvätter runt i köket, men resultatet gör att det är värt det. Därefter finhackade jag ingefäran och vitlöken. Den gula löken hackade jag i lite större bitar. Jag blandade kokosolja med olivolja att steka i. Först ska all lök, ingefäran och morötterna fräsas några minuter med garam masala (färdigblandad indisk kryddmix som du kan köpa på burk, jättegod!!). Sedan på med de krossade tomaterna, jag kastade i lite vatten också i samband med att jag sköljde ur tomatburken, på det viset går inte heller någon tomat till spillo. I med gryta innanen tärning grönsaksbuljong och låta det gotta ihop sig lite och sedan i med en burk crème fraîche. Den här veckan kändes som den perfekta veckan för att göra en sån här gryta. ICA har haft stora rabatter på både crème fraîche och morötter och i min ICA-butik var det extrapris på buljong och krossade tomater. Bönorna ska hällas i det allra sista så grytan fick stå och puttra på låg värme i säkert en halvtimme innan Sabri dök upp och vi åt. Bönorna jag köpt är ICAs färdiga bönmix som finns i en tetra pak-förpackning. Det är bara att öppna, hälla av spadet och skölja av dem med kallt vatten och låta dem rinna av lite. Under tiden som grytan puttrade kokade jag ris som jag blandade i lite gurkmeja i vilket ger riset en fin gul färg. Det ska också vara väldigt bra för något, men jag minns inte exakt vad längre, jag måste fråga mamma igen. Medan jag pysslade i köket lyssnade jag på min absoluta favoritmusik när det kommer till att pyssla och fixa och som jag säkerligen nämnt innan, Peter Lemarc. För er som missat honom, se omedelbart till att ta igen allt ni missat!!!!!!!

Medan grytan och riset skötte sig själva på spisen så slängde jag ihop en sallad bestående av gurka, isbergssallad, banan och grantäpple. Bara att skiva upp gurkan, salladen och bananen och gröpa ur granatäpplet och blanda ihop allt i en skål. Jag använde en jättefin  mörkblå skål som jag ärvt av min gammelfarmor.

granatäpple

granatsallad

dukning 4
En av mina nuvarande roomisar hade fått fina tulpaner så jag lånade dem från vardagsrumsbordet att dekorera köksbordet med och dukade fint med mina favoritmuggar som går utmärkt att använda som matskålar och vinglas att dricka kallt citronvatten med. Sedan dök Sabri upp och vi åt. Självklart hade vi ost till maten, igår blev det camembert och brie. Brieost är min övre gräns, någon annan ost äter jag inte förutom klassiska skiva-och-ha-på-mackan-ostar.

dukning 2
Grytan slank ner fint och räckte till tre matlådor så nu är jag redo för nästa kurs där vi ska ha en hel del dagar med föreläsning både före och efter lunch vilket kräver matlåda. Jag ser verkligen fram emot kursstarten, jag ska läsa politisk geografi och bläddrade nyss i mina kursböcker som verkar väldigt spännande. Dessutom är tre böcker på svenska och det är ju alltid trevligt och underlättar i pluggandet. Hoppas ni också ska läsa något intressant kommande kurs. Nu är jag hos min syster och vi ska göra ananaspaj och se om vi ska städa något. Snart är det ny vecka, ny kurs och nya studentrabatter, missa inte det. Jag önskar alla en fortsatt trevlig helg, hoppas de flesta kan släppa plugget lite och bara få njuta av att vara människa.  Ta hand om varandra tills vi hörs nästa gång!

Här sitter min fina vän i sin julklappsskjorta och väntar på att få äta. sabri och mat

Falafel drottningen

Nu är det dags för mig!

Matilda! Som känner sig glad för att jag får laga lite härlig mat för er alla läsare (och mig själv) och lite stressad eftersom plugget går i 220 km i timmen och jag inte riktigt har i samma höga växel. Såsom Sanna skrev har en ny kurs dragit igång för mig också och det gäller att hänga med från första börja (eller boka en resa till paris och dricka vin med sina bästa kompisar istället). Ni kanske förstår vad jag valde. Då min bästa vän pluggar i Paris just nu hade jag gratis sovplats och dessutom henne som guide till det bästa som Paris har att bjuda på!

Senast vi fick hänga en hel långhelg med varandra var i somras när vi besökte Way Out West i Göteborg, en festival som var helt vegetariskt! Så som andra festivaler fanns hamburgare, korv med bröd och kebab men detta var gjort på vegetariska råvaror. Fick beslutsångest bland matstånden eftersom jag knappt vet vad för vegetarisk mat jag tycker är godast. Till sist fick jag syn på en tjej med en falafel i handen som såg gudomlig ut! Försökte leta reda på tältet och trodde jag lyckats men det visade sig vara en helmiss… en torr falafel med isbergssallad och ett pitabröd som ungefär såg ut som dem man fick i skolmatsalen som liten. BESVIKELSE!

Vi fick rädda upp situationen med kaffe och ICONA POP

10569028_10204629701847913_7547460958345262846_n

Räddningen blev också när jag såg att vi ICA studenter har rabatt på Hälsans Kök falafel från och med onsdag! Fick genast idén att göra min egen falafel, mycket godare och billigare. Mina ingredienser blev ett hop-plock av vad jag tycker är gott:

IMG_5391

Självklart kan du variera denna rätt så att smakerna passar dig. Tortillabrödet går att byta ut mot ett pitabröd, testa att göra Johanna hummus (LÄNK) eller kanske gillar du vitlökssås till? Jag använde tacosås på min falafel eftersom vi även har studentrabatt på ICAS I love eco tacosås (också från och med onsdag).

FALAFEL

IMG_5395

 

Kokade lite broccoli vid sidan om (också rabatt) eftersom den helt enkelt inte fick plats i min falafel. Alltså blev  broccoli + hälsans kök falafel/bullar/nuggets/korv och tacosås en utmärkt festivalmat och studentmat! Nu ska jag försöka lura i min kille detta eftersom det denna gång faktiskt var gudomligt.

Ha det bra sålänge!