ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: tapas

Grillade paprikor

thumb_IMG_2802_1024
Här kommer ett tapastips: grilla hela paprikor i ugn, skala dem, ät och njut! Gjorde en medelhavspaj förra veckan som det skulle vara grillade paprikor i. De var så himla goda att äta bara som de var, så häromdagen köpte jag hem ett paprikalass till bara för att grilla och ha i kylen under veckan. Elsa och jag åt dem med sötpotatis, hummus, fetaoströra och bröd som en liten tapasmiddag. Funkar också på mackan eller som grönsakstillbehör till det mesta.

Grillade paprikor

paprikor i valfri färg och mängd
olivolja
salt och kanske honung

Sätt ugnen på 225 grader och grilläge. Kärna ur paprikorna utan att dela dem (skär alltså bort skaftet och skaka ur kärnorna). Lägg de hela paprikorna i en ugnsfast form och ringla över lite olja. Grilla dem högt upp i ugnen tills skalet blivit brunt, det tar kanske 30-45 minuter och du kan behöva vända på paprikorna någon gång. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna under plastfolie. Dra av skalet och riv paprikorna i grova strimlor. Ringla över lite mer olja över de grillade paprikorna, samt kanske lite salt och honung.

image
Trevlig helg!

Tortilla española – spansk bondomelett

thumb_IMG_1494_1024
Mellan ettan och tvåan på gymnasiet var jag utbytesstudent i Spanien ett år. Jag fick med mig mycket därifrån, och något som jag fortfarande bär med mig är alla fantastiska matupplevelser. Jag hade turen att ha en värdmamma som lagade gudomliga rätter till lunch och middag varje dag. Maribel, som hon heter (och som jag också skrivit om här) har haft en stor påverkan på mig – både i och utanför köket – och jag tänker så ofta på henne när jag står vid spisen.

Tortilla española är ju en klassiker i Spanien och serverades ganska ofta hemma hos oss. Den här enkla bondomeletten är gjord på tre ingredienser: ägg, potatis och lök. Plus lite olja att steka i och salt att förhöja smaken med. De få ingredienserna till trots tar den ett tag att göra. Potatisen ska skalas, skivas och stekas och sedan blir tortillan godast av att tillagas långsamt. Men resultatet är väntan värd kan jag lova, och mat som tar lång tid är ofta godare att äta tycker jag.

Tortilla española – spansk bondomelett

1 stor tortilla – passar som huvudrätt för 4-5 pers.

12 ägg (studentrabatt denna vecka)
5-10 potatisar beroende på storlek
1 gul lök
mycket olivolja
salt

Skala potatisen, halvera och skär i tunna skivor. Hacka löken fint och fräs den på medelvärme i lite olivolja tills den blivit genomskinlig och mjuk (den ska inte få färg). Hetta under tiden upp rejält med olivolja (kanske 1-2 cm lager) i en annan stor panna (traktör- är idealiskt) och stek/fritera potatisen på medelvärme i den, tills den börjat bli mjuk och fått lätt gyllene färg. Lyft upp potatisen ur oljan och lägg åt sidan. Häll över oljan i en behållare och spara tills du ska steka något nästa gång, men lämna lite i den stora pannan för att tillaga omeletten i.

Vispa upp äggen i en stor bunke. Häll i löken och potatisen i äggen, samt salta och blanda runt. Hetta upp pannan du stekte potatisen i (som har lite olja kvar). Sänk till låg medelvärme och häll i äggsmeten. När äggen nästan är fasta längst upp (detta kan ta ett tag, upp till en halvtimme beronde på tjocklek) och botten är gyllene (var försiktig så den inte bränns – värmen behöver vara låg) ska omeletten vändas med hjälp av en tallrik. ”Ta tag” i omeletten med en tallrik och vänd stekpannan upp och ned. Stjälp sedan ned omeletten med den ogräddade sidan ned i pannan igen och låt stekas ytterligare några minuter. Skär upp i tårtbitar och avnjut!

thumb_IMG_1495_1024
I Spanien åt vi ofta tortilla med aioli och ketchup till. Här hemma hade vi en god tomatsås och burkmajonnäs som tillbehör. Tortillan är lika god varm som kylskåpskall.

Halloumi med jordgubbar & mynta

 

Halloumi är ju en godbit som många, inklusive jag, gillar att lägga på gallret i sommar.  Utan rätt tillbehör kan den här osten ibland bli lite tung och salt, så jag testade att blanda den med de sommarfräschaste smaker jag vet – jordgubbar, mynta och honung. Resultatet blev fantastiskt vill jag lova! Den här vackra kombinationen kommer stå på mitt sommarbord framöver.

halloumi
Varva grillad/stekt halloumi med skivade färska jordgubbar. Toppa med mynta och ringlad honung.

Halloumi är det dessutom rabatt på från och med onsdag för oss ICA-studenter, så passa på medan osten är billig och jordgubbarna är svenska! Vi hörs om några dagar igen.

/Johanna

Tapas och Spanienresa

image

¡Hola! Johanna här. Jag tjuvstartar min bloggvecka lite såhär på söndagen, med ett inlägg om min Spanienresa jag ganska nyss kom hem ifrån. Hem kom jag med väskan så fullproppad med mat jag kunde, bland annat serranoskinkan, osten, chorizon och vinet ni ser på bilden här uppe och som utgjorde en del av fredagens kväll med tapas hos mig!

Som några av er kanske vet, har jag ju en förkärlek för det spanska språket. Just nu skriver jag mitt examensarbete om metaforer i spanskan och till hösten ska börja ett masterprogram i språkvetenskap med spanska som inriktning. Ni hör ju, jag är nog nästan så nördig som man kan bli. Även om min språkpassion på sista tiden tagit en ganska akademisk riktning är den också förknippad med ett reseintresse som de senaste åren tagit mig runt en hel del i Latinamerika. Dock var det inte där, utan i Spanien som allting började.

Spanien är ett  land som av många anledningar ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag är så glad att jag nu i april lyckades få till en två veckors resa dit.  Jag har två nära kopplingar till Spanien – dels bor min farmor där sedan tjugo år tillbaka, dels har jag en alldeles egen spansk familj i en annan del av landet, som jag bodde ett år hos under utbyte i gymnasiet. Resan jag gjorde nu bestod av till hälften farmorbesök tillsammans med min fina Elsa, och till hälften familjebesök på egen hand. När det gäller maten kommer jag nog aldrig få nog av smakrik olivolja, doften av fräst vitlök i varje gathörn och salta tapas på enkla utebord. Jag har så många fina bilder, så jag tänkte dela med mig av några av de härligaste.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Jag avslutar med några bilder från Arcos de la Frontera och min spanska mamma Maribel. Hon är en underbar människa som lärt mig så mycket om livet. Det finns dessutom ingen som lagar så god mat som hon. Min dröm är att en dag göra en kokbok med henne, men jag är lite tveksam till om recepten skulle smaka lika bra  – hon har nämligen magiska händer den här kvinnan.

/Johanna