ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: tacos

Norrländska tacos

image
Det finns ju hur många varianter på fredagsmys-klassikern som helst, men ändå måste jag slå ett slag för dessa norrländska tacos!

Att göra långkok är terapeutiskt hörrni. Jag kan få långkok-ryck på helgerna ibland – känna hur jag vill ha en gryta att titta till och pyssla om hela eftermiddagen, som puttrar och sprider ljuvlig doft i hemmet. Alltså JA jag har en tendens att romantisera saker men tror fan det finns nåt inneboende mänskligt i långkok. Och så får det en slö hemmadag att kännas lite mer meningsfull.

Hur som helst inträffade detta i lördags vilket resulterade i några av de godaste wrapsen jag ätit. Norrländska tacos. Mexiko och Norrland i ett typ. Gjorde den här jazziga chilin (älskar namnet) på älg och körde på tunnbröd och riven Västerbottenost som tillbehör. Och så lite standard guaca, crème fraîche, rödlök, tomat, spenat på det. Nå jävulskt gott, som vi säger där uppe.

image
”åh, jag måste fota det här”

P.S. Det är förresten studentrabatt på såna här lyxiga kryddkvarnar från Santa Maria från i morgon – perfekt att piffa långkoket med. Jag ska köpa Scandinavian Forest-kvarnen :D D.S

Tacogratäng med nachos & sallad

thumb_IMG_1252_1024

Jag har återupplivat ett recept på en tacogratäng som jag började laga för sisådär tretton-fjorton år sedan när jag var nybörjare hemma i barndomsköket i Stöde. Jag kommer ihåg hur jag som tolv-trettonåring brukade sitta framför datorn hemma hos mamma och söka på recept på Alta Vista. Sidorna en blev hänvisad till på den tiden var inte riktigt lika stylish som dagens matbloggar och receptsamlingssidor, hehe. I ovanliga fall fanns det väl ett trögladdat foto till, men oftast kom en till en hemmasnickrad Passagen-sida där de senaste Word-typsnitten var det som bäst pimpade upp receptet. Kommer ni ihåg?

Hur som helst blev jag matinspirerad ändå – här har ni ett steg för steg-recept på min paradrätt á la 2001 eller så!

Tacogratäng med nachos & sallad

500 gram veg- eller köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paket tacokrydda (studentrabatt den här veckan!)
1 stor sked tomatpuré
1 förpackning krossade tomater
1 förpackning cream cheese
1 liten burk creme fraiche
1/2-1 purjolök
riven ost att strö på

1. Sätt ugnen på 200 grader. Gör en veg-/köttfärssås på lök, vitlök, färs, tacokrydda, tomatpuré och krossade tomater. Under tiden den puttrar kan du förbereda steg 2-4. Lägg köttfärssåsen i en ugnsfast form:thumb_IMG_1253_1024

2. Bred på cream cheese och crème fraîche som du blandat ihop:
thumb_IMG_1254_1024

3. Strö på strimlad purjolök:
thumb_IMG_1255_1024

4. Strö på riven ost:
thumb_IMG_1256_1024

5. In i ugnen på 200 grader i 20 minuter:
thumb_IMG_1257_1024

6. Avnjut tillsammans med nachos och sallad:thumb_IMG_1263_1024

Säger hej med en snygg selfie på den tolvåriga kocken!

thumb_IMG_1264_1024

 

¡Taco vegetariano!

Vips tog augusti slut och sommaren 2014, den där overkligt varma sommaren som satte hela Sverige i chocktillstånd, tillhör helt plötsligt det förflutna. Istället är det nu introduktionsmöten, milslånga litteraturlistor, nya kollegieblock och försök till vardagsrutin som gäller. Det känns sjukt att säga att jag påbörjar mitt fjärde (!) år i Lund, men samtidigt fint att känna igen och känna sig hemma i septembersolen, lukterna av sensommarväxter, cykelinvasionen på Lunds kullerstensgator och den förväntansfulla stämningen som råder när 30 000 studenter börjar på ny kula.  Höstterminen är igång och likaså min allra första bloggvecka!

För ett par helger sedan bjöd mina vänner Kristina och Daniel mig på på den godaste tacos jag någonsin ätit, så jag bestämde mig för att en studentanpassad variant av den får lov att inviga mathösten här på bloggen. Den är vegetarisk och den här veckan bjussar dessutom ICA-student på bra tacorabatter från och med onsdag.

SUPERTACOS MED BÖNOR, RÖDLÖK OCH GUACA

Bönröra
Fräs följande ingredienser mjuka i en kastrull:
– 1 hackad gul lök
– 2 hackade vitlöksklyftor
– 1 msk spiskummin
– Valfri chilikrydda i valfri mängd (typ cayennepeppar, chipotle, färsk chili)
Tillsätt:
– 2 förpackningar svarta bönor (skölj först!)
– 1,5 dl vatten
– 1 msk oregano
– Salt och peppar
Låt koka i ca 10 minuter och mosa alternativt mixa lite med en stavmixer för att få till en krämig röra. Smaka av och tillsätt större mängd kryddor om du tycker det behövs.

Övriga tillbehör
- Skivad rödlök
– Guacamole (2 avokado, 2 tomater, citronsaft, salt peppar)
– Isbergssallad
– Yoghurt/crème fraiche
– Tacosås
– Riven ost
– Om man (som jag) gillar ännu mer hetta: JALAPEÑOS

Servera i mjuka tortillas och njut!

IMG_0388

IMG_0389
Låt rödlöken stå och dra i vatten så blir den godare och inte lika stark.

IMG_0390

IMG_0386

IMG_0384
”Det är kul att äta tacos på ett annat sätt”
hälsar mina älskade Lovisa och Elsa!