ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: student

Student plockmat

Igår tog jag och mina vänner sommaren in till lägenheten med plockmat och chokladpavlova. Plockmat är perfekt att bjuda på eftersom det kan göras i förtid och är så himla gott. Dessutom passar det till studentmottagningar, midsommar eller bara en kväll för att fira att sommaren är påväg. Att använda billiga basvaror är tricket när det ska lagas mat till många så  idag tänkte jag bjuda på mina favoritrecept när det kommer till buffémat ”student-style”.

Student plockmat

Mozzarella/Tomat

IMG_1877 (kopia)

En tandpetare, cocktailtomater och mozzarella är allt som behövs i denna munsbit. Ifall det finns mozzarella på extrapris går det också att skära mindre bitar av en stor och självklart använda stora tomater också.

Mangosallad

IMG_5343 (kopia)

Detta är en av mina favoriter och går alltid hem hos gästerna! Släng ihop ruccola eller bladspenat, tomater, fryst mango som fått tina i rumstemperatur och hacka ner lite chili. För att göra den mer mättande kan du blanda i couscous eller bulgur. Godast blir den med lite olivolja och pressad lime.

Fetaost och melon

IMG_1876 (kopia)

Äntligen är det säsong för melonen! Jag tycker att denna rätt funkar med flera sorters melon men om du hittar vattenmelon till bra pris är det en riktig vinnare. Blanda den antingen i en skål eller skär upp och ät med tandpetare.

Igår bjöd jag och Lisa på dessa rätter tillsammans med bland annat oliver, baguette, pimentos, rostbiff, potatis och kycklingspett. Betyget från våra vänner blev V Ä L D I G T  G O T T. Eftersom vi firade våra födelsedagar tog vi i lite extra med melontallrikar, serpentiner och blommor. Det blev en väldigt lyckad middag och rester kvar som jag kan ha i mina matlådor veckan ut. Dessutom var det bästa att summan för middagen blev lika stor som om vi skulle firat på restaurang med 3 rätters bara vi två. Nu kunde vi bjuda hela vårt tjejgäng på middag istället!

Hoppas ni får nytta av buffétipsen till examen eller studenten. Nästa gång vi hörs här kommer det redan vara juni och förhoppningsvis kännas som sommar utomhus också.

Ett sista tips från mig om ni också åt kycklingspett i helgen är att dela med er av dem med hashtaggen icagrill15. Vid midnatt idag (söndag) dras vinnaren som får matcheckar på ICA för 1000 kronor. Perfekt om du också vill ha plockmatsmiddag och bjuda dina vänner! Dessutom finns det ett stort finalpris att vinna nämligen en grillfest värd 25 000 kronor(!). Då ingår kockar, grillar, mat, tält, stolar, bord och ljudsystem. Känner nästan att jag måste säga hejdå här nu och lägga lite krut på mitt kycklingspett bidrag istället. Ifall du vill delta en annan vecka men ett annat tema en grillspett ska du hålla koll på hemsidan #icagrill15 .

Ha en bra majmånad nu och grilla så det ryker!

Om ni undrar vad som hände med chokladbollarna jag skulle dela med mig av hann de ätas upp innan jag tänkte på att fota. Så kan det bli som matbloggare när fika-suget är för stort!

 

 

Smörkolapannacotta Surprise

Om du har fått nog av smarrigheter under påsken ska du nog stoppa din läsning här. Om inte, så förbered dig på en11092558_10153197258384110_1649606503_n smaskig upplevelse utöver det vanliga fylld med sötsliskig kolasås, krämig pannacotta och ljuvlig choklad samt en gnutta kanel. Jag har nu skapat vad jag tror kommer bli min paradefterrätt här framöver. Efter att ha ägnat hela eftermiddagen åt att namnge den har jag nu bestämt mig för att kalla den Smörkolapannacotta Surprise. Tycker du att det låter lika spännande som jag? Läs vidare så lovar jag att du ska få veta hemligheten.

Smörkolapannacotta Surprise

Till 2 portioner behöver du följande:
ca 1 gelatinblad
1 dl grädde
25 gram smör
½ dl ljus sirap
1 kanelbulle, gärna hembakt
Rocky road-glass
Något kex

Hur detta underverk skapas

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Jag använde ett och då blir pannacottan fast, om du önskar en lösare konsistens så ta mindre gelatin. Koka sedan upp grädden ihop med sirapen och smöret. Dra ifrån plattan och häll ungefär hälften av det i en skål ihop med gelatinbladet och rör ihop. Häll upp i portionsglas och ställ in i frysen eller kylskåpet beroende på hur lång tid det är tills du ska servera dem. Om du inte ska servera dem inom ungefär en halvtimma kan du ställa dem i kylskåpet. Ta sedan tillbaka kastrullen med grädde, sirap och smör till spisen och låt den koka vidare, detta blir sedan en härlig tjinuskisås. Om såsen är färdig innan det är dags för servering så ta av från plattan och häll upp i en burk så kan den värmas när det är dags.

Vid servering

För bästa resultat bör du fixa klart den läckra desserten precis innan servering. Ta fram glasen med smörkolapannacotta och lägg i en klick med Rocky road-glass som du som ICA Student har rabatt på från och med onsdag den här veckan. Det blir säkert minst lika smaskigt med någon annan av GB:s smaker som finns i deras runda pappersförpackningar. Själv stod jag och velade mellan Rocky Road och Daim. Vilken väljer du den här gången?

På glassen strös sedan grova bitar av kanelbulle varpå ett nytt lager med glass läggs ovanpå. Den fantastiska kreationen toppas sedan  med ljuvlig tjinuskisås. Stick i valfritt kex och sedan är det bara att servera och njuta.
Smörkolapannacotta

Pssssst!

Du missar väl inte allt som pågår på ICA Students hemsida! Just nu är  Snålfajten i full gång och de tappra kämparna är Körsbärstomater VS Pasta (gäller även glutenfri!!!). Skynda dig in och lägg din röst redan idag, vinnaren presenteras på onsdag! Dessutom pågår en tävling ihop med Schwarzkopf där du kan vinna ett hårvårdskit och det är ju sällan fel. Om du redan nu vill skämma bort ditt hår så har du rabatt på hårvårdsprodukter från och med onsdag.

Vi ses längre fram i veckan då det vankas gröt. Ta hand om er till dess!
/Sanna

Falafel drottningen

Nu är det dags för mig!

Matilda! Som känner sig glad för att jag får laga lite härlig mat för er alla läsare (och mig själv) och lite stressad eftersom plugget går i 220 km i timmen och jag inte riktigt har i samma höga växel. Såsom Sanna skrev har en ny kurs dragit igång för mig också och det gäller att hänga med från första börja (eller boka en resa till paris och dricka vin med sina bästa kompisar istället). Ni kanske förstår vad jag valde. Då min bästa vän pluggar i Paris just nu hade jag gratis sovplats och dessutom henne som guide till det bästa som Paris har att bjuda på!

Senast vi fick hänga en hel långhelg med varandra var i somras när vi besökte Way Out West i Göteborg, en festival som var helt vegetariskt! Så som andra festivaler fanns hamburgare, korv med bröd och kebab men detta var gjort på vegetariska råvaror. Fick beslutsångest bland matstånden eftersom jag knappt vet vad för vegetarisk mat jag tycker är godast. Till sist fick jag syn på en tjej med en falafel i handen som såg gudomlig ut! Försökte leta reda på tältet och trodde jag lyckats men det visade sig vara en helmiss… en torr falafel med isbergssallad och ett pitabröd som ungefär såg ut som dem man fick i skolmatsalen som liten. BESVIKELSE!

Vi fick rädda upp situationen med kaffe och ICONA POP

10569028_10204629701847913_7547460958345262846_n

Räddningen blev också när jag såg att vi ICA studenter har rabatt på Hälsans Kök falafel från och med onsdag! Fick genast idén att göra min egen falafel, mycket godare och billigare. Mina ingredienser blev ett hop-plock av vad jag tycker är gott:

IMG_5391

Självklart kan du variera denna rätt så att smakerna passar dig. Tortillabrödet går att byta ut mot ett pitabröd, testa att göra Johanna hummus (LÄNK) eller kanske gillar du vitlökssås till? Jag använde tacosås på min falafel eftersom vi även har studentrabatt på ICAS I love eco tacosås (också från och med onsdag).

FALAFEL

IMG_5395

 

Kokade lite broccoli vid sidan om (också rabatt) eftersom den helt enkelt inte fick plats i min falafel. Alltså blev  broccoli + hälsans kök falafel/bullar/nuggets/korv och tacosås en utmärkt festivalmat och studentmat! Nu ska jag försöka lura i min kille detta eftersom det denna gång faktiskt var gudomligt.

Ha det bra sålänge!