ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: soppa

Enkel & krämig tomatsoppa

thumb_IMG_2801_1024
Att göra ett storkok på god tomatsoppa och ha i kylen är skonsamt för sista-delen-av-månaden-plånboken. Det gjorde jag den här veckan, och den räckte till flera måltider. Riktigt krämig och djup i smaken är den. Typ fjärde gången jag åt tomatsoppan var jag lite less på den men då kryddade jag upp den med lite curry och ingefära och rev ned en morot så blev det en ny rätt. Enkelt är det:

Krämig tomatsoppa

1. Gör den här tomatsåsen, kanske en dubbel sats om du vill ha riktigt storkok.
2. Slå på lite vatten + någon klick crème fraîche/grädde & låt puttra nån minut till.
3. Klar att äta med en ostmacka.

Klockren att frysa förresten.

Alla hjärtans dag – del 1

10984929_10153061805964110_506407492_n10966837_10153061806679110_1962328778_n
Hur brukar du fira Alla hjärtans dag? Det är onekligen en dag med många varianter. När jag var liten och min familj bodde nära min farmor och farfar så åkte vi alltid hem till dem på Alla hjärtans dag och jag minns att farmor la chokladhjärtan på våra tallrikar. För många kan Alla hjärtans dag vara en dag att bäva inför. Det skapas press för att firandet måste vara extraordinärt och superromantiskt med din speciella någon. Dagen kanske inte ser ut så dock av flera olika anledningar. Den speciella någon har kanske inte infunnit sig ännu, du kanske inte ens vill ha en speciell någon eller så är du en av dem som inte är särskilt förtjust i dagen som sådan. Men Alla hjärtans dag handlar inte enbart om att fira med någon speciell i form av en partner, utan jag tycker det är en dag att visa kärlek till dina närmaste eller dem som du bara gillar helt enkelt. Något så enkelt som att ta med en kartong med godis till jobbet och bjuda kollegorna på kan göra att någons Alla hjärtans dag blir perfekt. I år vill jag maxa antalet att fira med, hur görs då detta? Jo, genom att dela upp dagen i olika delar så går det att fira med flera olika människor, på det sättet får du in fler på din Alla hjärtans dag vilket innebär mer omtanke och mer kärlek. Jag delar upp dagen efter måltider och får tre olika delar där första delen består av lyxig, men enkel frukost, andra delen av lunch och tredje av middag med efterrätt. För att inte detta inlägg ska bli galet långt så kommer de olika måltiderna att delas in i två olika inlägg. Det första läser du just nu och det andra publiceras senare i veckan, håll utkik! Eftersom det är så härligt med logik så kommer det första inlägget om Alla hjärtans dag att handla om frukost och lunch eftersom det brukar vara bra att börja dagen så.

Min Alla hjärtans dag-frukost gjorde jag ute på landet hos min syster med hennes sambo och deras relativt nyfödda son. Frukosten är enkel, men känns lyxig då den faktiskt innehåller mörk choklad (!). Receptet kommer ifrån min gamla kursare i Umeå som alltid bjöd på fika, men som jag sällan kunde smaka på då jag är glutenintolerant. Under en eftermiddag när vi satt och arbetade med vårt grupparbete inom kursen Samtalsanalys så bjöd hon mig på mellanmål, överlycklig över att ha kommit på något roligt som hon kunde bjuda mig på. Det bestod av yoghurt med skogsbärssmak, skivad banan och mörk choklad med blåbärssmak. Detta är inte bara ett fantastiskt mellanmål utan funkar lika bra som frukost när du vill lyxa till det! Hur detta görs? Du gissar rätt, häll upp lagom mängd yoghurt i en skål och toppa med banan som du skivar och bryt bitar av mörk choklad och strö över. Det går naturligtvis att variera oändligt genom att byta smak på yoghurten eller chokladen eller prova annan frukt i. Från och med onsdag är det rabatt på Valios YO-ghurt så du hinner i lugn och ro handla hem den inför helgens frukost. Ta din favoritsmak!

10965341_10153061804824110_48355326_n
Till detta hjälptes jag och min systers sambo åt att göra en mjölkdrink med jordgubbssmak. Vi gjorde så att vi alla tre fick varsitt glas och till det använde vi två paket frusna jordgubbar som vi tinade i mikron och ungefär ett halvt paket 3-procentig mjölk. För att få mer jordgubbssmak så tog vi i lite jordgubbssylt också. Häll i efter tycke och smak. Du har dessutom rabatt på mango och gröna vindruvor från och med onsdag så varför inte använda det i din mjölkdrink eller till din YO-ghurt?
10961995_10153061805569110_623596660_n
Sedan tog jag bussen in till stan för att börja förbereda lunchen att servera på Alla hjärtans dag. De lyckligt lottade var mina gamla kollegor ifrån min tid i Umeå och min nuvarande roomie. Lunchen bestod av rödbets- och rödkålssoppa som serverades med havre fraiche, rivet äpple och mjukt bröd. Receptet hittar ni här.

Jag hade aldrig provat att göra soppan innan, så det var en chansning. Men jag tänkte att på Alla hjärtans dag är det trevligt att servera röd mat och vad kan då vara bättre än rödbetor och rödkål? (Även om namnet rödkål luras lite, för den är ju mer lila faktiskt, men den blir otroligt fin i ändå). Jag följde receptet till punkt och pricka och det kan vara en ny favoritsoppa.
10877688_10153061804614110_685246205_n

Till detta slängde jag ihop ett bröd. Min senaste grej är att köpa en förpackning med glutenfri brödmix, den här gången tog jag ett som blev ett havrebröd. Enligt anvisningarna var det lite mer bök att få det till ett bröd, det skulle knådas och användas maskin, men jag rörde ihop det för hand med en träslev och hällde ut det i en avlång brödform och lät det jäsa 35 minuter innan jag skjutsade in det i ugnen. Det går självfallet lika bra att göra brödet själv från grunden. Brödet gjorde jag allra först eftersom det då kunde jäsa medan jag började med resten. Här började jag faktiskt med efterrätten vars recept kommer senare i veckan. När efterrätten var gjord satte jag igång med soppan eftersom den kan stå och puttra medan brödet blir klart i ugnen och svalnar lite efteråt.

Tråkigt nog visade det sig att det brödet jag valt innehöll skummjölkspulver vilket gjorde att min veganska middagsgäst inte kunde äta just det brödet, men han kunde som tur var äta det glutenfria knäckebrödet så han fick något mer än bara soppa. Soppan är i sig vegansk och tillbehören blir också veganska om du använder dig av exempelvis havre fraiche till. Det var första gången jag smakade det och det var väldigt gott faktiskt. För mig funkar det att äta havre, men om du ska bjuda någon annan så dubbelkolla med den personen eftersom alla glutenintoleranta inte äter havre. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. Överhuvudtaget kan det vara bra att dubbelkolla att ens gäster tål det du tänker servera, det innebär inte att du behöver avslöja menyn utan bara kolla om de olika ingredienserna funkar bra. Visst är det roligt att överraska, men om det visar sig att din gäst inte tål maten så är det knappast en rolig överraskning för någon av er tyvärr.10979345_10153061788649110_342678373_n
Det strimlade äpplet till gjorde verkligen susen, jag valde att använda Ingrid Marie eftersom det är min favoritsort. 10984695_10153061786764110_884365343_nSom sagt, håll utkik efter nästa del som innehåller tips på vad middagen på Alla hjärtans dag kan bestå av samt efterrätt. Oavsett med vem eller hur du firar förtjänar du att unna dig en god Alla hjärtans dag som inte behöver kosta skjortan. Dessa måltider kan ätas i sällskap lika väl som på egen hand. Varför inte ackompanjeras av din favoritbok till frukost eller lunch? Hitta ditt favoritsätt att spendera Alla hjärtans dag på. Gläds åt det som blir den dagen även om det inte blir som du önskat eller planerat, även om du måste jobba. Det går att få lite Alla hjärtans dag-feeling även om du är på jobbet. Det är lika mycket en inställning och en känsla som det är rosa hjärtan.

Jag ser med spänning fram emot nästa del och det hoppas jag att du också gör. Missa inte den och ha en fin vecka fram till dess :)

Höstig Broccoli Soppa

Vilken fin sommar vi har haft hörni! Jag är fortfarande hög på grillad halloumi, rosévin, sena nätter, lantchips, cykelturer och festivaler! Ändå känns det så himla fint att hösten är påväg nu. Krispig luft, Earl Grey te med honung, mörka kvällar med tända ljus och laga massa god (varm?) mat. September känns nästan som nyårsafton. Batterierna är laddade för min andra termin på Stockholms Universitet och jag är mer laddad än någonsin att testa nya recept och få dela med mig av det här!

 Kickade igång hösten med en grön, salt, krämig och värmande broccolisoppa. En till fin sak med hösten, soppa alltså! Tyvärr lite underskattad hemma hos mig då min pojkvän alltid undrar var proteinet är när jag lagar vegetariskt… Tur att det problemet gick att lösa den här gången! Här har ni den vegetariska/icke-vegetariska soppan gjord på eco-broccoli som vi studenter får rabatt på denna vecka. Du kan se dem HÄR. Älskar eco-mat-rabatter som dessutom går att frysa och håller länge!

 HÖSTIG BROCCOLI SOPPA
2 stora portioner eller 4 små

 -En påse fryst I love eco broccoli
– 1 gul lök
– 2 vitlöksklyftor
– Grönsaksbuljong
– Örtsalt
– Créme Fraice
– Morötter eller bacon

IMG_5312

1. Fräs hackad gul lök och vitlök i en stekpanna eller kastrull
2. Tillsätt den frysta broccolin tills den är mjuk
3. Häll på lite vatten så du kan mixa broccolin och löken med en stavmixer alternativt en mixer (jag använde min lilla to-go smoothie mixer)
4. Tillsätt 8 dl vatten och en tärning grönsaksbuljong och låt den puttra till önskad konsistens
5. Rör i lite creme fraice för att få den krämig! Jag använde en laktosfri med smak av dill och citron

VEGETARISK?
Hyvla morötter med en osthyvel och rosta dem i ugnen tillsammans med olivolja och lite flingsalt

 ICKE VEGETARISK?
Servera med knaperstekt bacon

IMG_5316

Jag rostade mina på 200 grader tills de hade fått lite färg

IMG_5319

Smaklig Soppa!