ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: sol

Piffa till din pizza

När de flesta vakna timmarna spenderas på jobbet innebär det att kylskåpet måste hållas ganska tomt eftersom det knappt finns tid till att äta hemma förutom frukost. En ledig dag är kroppen så trött att matlagning hamnar långt ner på listan över saker att göra, plus att maten ändå inte hinner ätas upp. Eftersom vi får mat på jobbet är matlådor inget som behövs. Senaste gången jag var ledig hade jag massa ärenden att göra; jag skulle köpa en kavaj till ett bröllop jag ska på, prova skor, köpa anteckningsblock, köpa försenad doppresent, hämta bröllopspresenter som beställts, lämna böcker på bibblan, köpa nya gardiner och handla mat. Bara tanken på att laga mat efter alla utförda ärenden kändes utmattande efter att ha flängt runt från ena änden av stan till den andra (tack och lov att Visby är relativt litet), stått i ett varmt provrum och krängt på sig den ena kavajen efter den andra och sedan stoppat fötterna i diverse obekväma skor.

Piffa till pizzan med dina favorittillbehör

Väl i mataffären funderade jag över något som skulle gå snabbt att laga och som kunde göras i relativt liten portion som räckte för dagen enbart. Jag hamnade framför frysdisken med glutenfria varor och det slutade med en färdig pizza (jättebra för jag hade en rabattkupong på frias produkter!! :D ) Till det köpte jag lite mozzarella som alltid förgyller en pizza. Att köpa en fryst pizza för lata dagar är perfekt, om du sedan köper lite roliga tillbehör att ha på kan du få en riktigt skön smakupplevelse. När jag kommit hem och gjort i ordning pizzan och skulle äta toppade jag med solrosfrön. Jag borde ha köpt bladspenat att ha på eftersom färsk sallad är så gudomligt på, men jag visste att hela påsen inte skulle ätas upp innan den hunnit bli dålig (Kom ihåg också att det är rötmånad nu så att ni alla är extra försiktiga vid mathantering!). En bra grej för alla ICA-studenter är att ni från och med onsdag har rabatt på babyspenat och inte nog med det så har ni rabatt på Gorbys piroger, perfekta rabatter för lata dagar när ni jobbat alldeles för mycket. Jag avnjöt min pizza i solen på balkongen i sällskap av mina vackra blommor. Vad lägger du på din lata sommarpizza?
11787348_10153483042969110_1261944702_n

Hembakad baguette vid stranden

Sedan ungefär tre veckor är jag på plats på Gotland, Sveriges vackraste ö. Den här sommaren har jag lånat med mig en bil från mina föräldrar vilket innebär mer frihet att ta sig runt på ön (och underlättar när vi ska åka till sommarjobbet som ligger 3 mil söder om Visby). Innan min pojkvän och jag började jobba tog vi en sväng runt ön och spanade in några av alla de kyrkor som finns på Gotland. (Visste du att Gotland har nästan hundra kyrkor??) Med oss på vår utflykt hade vi en kylväska med smarrig picknickmat. Kylväskan fick jag när jag var på grillinspiration i Stockholm tidigare i våras och den kom väl till pass nu med ett par färgglada kylklampar från IKEA. Visst kan det vara kul att äta ute på restaurang, men ibland är det ännu mysigare att äta ute i naturen. 11653454_10153398772584110_1031050107_n

Kyrkan i Ardre.

11655409_10153398582054110_1078868896_n
Kyrkan i Alskog.

11655102_10153398772594110_1066671501_n
Kyrkan i Sjonhem.

Vad hade vi för picknickmat i kylväskan?

Dagen innan vi åkte ut på äventyr på Gotland bakade jag baguetter. Jag följde ett recept från Semper och resultatet blev väldigt smaskiga och luftiga baguetter.  Med rätt mängd mjöl blir de dessutom väldigt lätta att baka ut vilket alltid är extra trevligt när det handlar om glutenfria degar som har en tendens att bli extremt kletiga och kladdiga. Min baguette fyllde jag med ost, korv, gurka, sallad och tomat, varför välja?  Vårt mellanmål var självklart snickers, alla som sett deras reklam vet ju hur vi blir när vi är hungriga.

Till våra baguetter drack vi limevatten, bara att fylla en flaska med kallt vatten och trycka ner några bitar lime i, blir så ljuvligt att svalka sig med det under en varm sol medan havsvindarna fläktar en. Limevatten är perfekt att alltid ha stående i en kanna i kylen. Det blir lite extra festligt och ser så fräscht ut.11650582_10153398699129110_1639019608_n
Vi valde att äta vår medhavda picknick med havsutsikt så vi stannade i Ljugarn vid deras fantastiska strand. Perfekt rastplats med en stor filt utbredd över sanden. Efter att vi ätit var det bara att luta sig tillbaka och vila en stund innan det var dags att åka och titta lite snabbt på raukarna vid Folhammar.

Vi hörs senare i veckan då jag bjuder på mat och bilder från årets sommarjobb! Hoppas vi alla får njuta av solen till dess.

11119467_10153398582059110_1164197348_n

ICA:s årliga grillträff

Igår fick Blogg-Johanna och jag bege oss till Hufvudstaden och vara med på ICA:s årliga grillträff, Blogg-Emma och Blogg-Matilda kunde dessvärre inte vara med, men vi såg till att äta för dem med. Alla tips från grillproffsen som vi snappat upp kommer längre fram i vår, håll utkik efter det! Här kommer jag istället att berätta om ICA:s grillträff så som jag upplevde den och sedan får ni med spänning invänta inlägget som Johanna kommer att publicera där ni får följa med på grillträffen igen ur hennes synvinkel. Att två personer på samma plats kan ha olika upplevelser är rätt vanligt och som geografistudent älskar jag rum och plats. Men låt mig nu spola tillbaka till början av den spännande resan.

Väckarklockan (läs: mobilen) ringde första gången 05.30. Efter en kvarts snooze med solen i ögonen slängde jag benen över sängen och hoppade upp, redo att möta dagen, redo för en smakrik grillträff. Eller nja, riktigt så gick det tyvärr inte till. Istället vaknade jag med ett högeröga som kliade och var alldeles uppsvullet. Hej höallergi! Jag vaknade upp i gästrummet hos min syster ute på landet och kvällen innan hade jag hjälpt till ute i stallet. De senaste gångerna har det gått bra utan allergitablett, men det är nog en del pollen i luften som har börjat spöka och tji fick jag. Ett svullet öga var knappast den drömlika starten som jag hade föreställt mig inför den stora dagen. Det skulle ju vimlas med hittills främmande människor och jag kände mig som Quasimodos lillasyster, dock med en något rakare rygg (vill jag tro i alla fall). Det var bara att göra det bästa av situationen och ta en allergitablett och skölja ögat med kallt vatten och plocka fram frukost.

På perrongen stod jag i solen och bara njöt.perrong Jag stoppade inte in hörlurar med musik i öronen utan lät mig bara uppslukas av omvärlden. Det är rätt skönt att göra det emellanåt, lyssna till de ljuden som är runt omkring en. Vara mottaglig för det som sker där och då istället för att vara fast i sin musik, lite mer öppen mot omvärlden. Jag var dessutom tacksam för att jag valt min vinterjacka, även om jag övervägde att ta skinnjacka och väst. Men om det är någonting som är snällt mot din budget så är det att hålla dig frisk. Svettas in våren så att du inte drar på dig någon förkylning i onödan. Jag vet att en helst av allt vill kasta av sig vinterjackan så fort det blir några plusgrader och sol, men gör inte det. Vindarna är kalla, så behåll vinterjackan ett liiiitet tag till. Belöningen att du håller dig frisk g11042609_10153134966079110_1721335808_nör det värt det hela. Du slipper investera i nässpray och näsdukar och du hamnar inte efter i plugget. Win-win. Fast om du nu skulle bli sjuk kan jag rekommendera näsdukar med både balsam och mentol, vilken grej!! På tåget läste jag i min kursbok till nästa seminarium. Superspännande bok med en spännande titel ”Är svensken människa?” av Berggren och Trägårdh – inte en dum fråga att fundera kring ibland. Läs boken om ni får tid! Den sista kvarten blundade jag en stund och hämtade extra energi. På stationen tog jag tunnelbanan ut till Slussen där jag skulle möta upp Johanna. Jag var ungefär en halvtimma tidig och klev ut på ett ställe där jag inte klivit ut förut, Götgatans utgång. Först var jag helt förvirrad, visst hade jag klivit av vid Slussen? Men ingenting av det som jag känner till om Slussen fanns inom synhåll. Tack och lov har jag ärvt min fars lokalsinne så jag lyckades orientera mig till den delen av Slussen som känns bekant för mig. På vägen hittade jag också stället där ICA:s grillträff skulle hålla till. Sen strosade jag omkring tills det var dags att möta upp Johanna.

Johanna och jag kom till grillträffen ifrån en trappa uppifrån istället för nerifrån, jag tror att vi tog bakvägen. Men vi hittade dit och blev välkomna och avbockade på en lista. Det doftade sommar och även om det var lite kyligt i luften så gjorde det inget. Om en har spenderat somrar i Norrland så vet en att det kan vara sommar trots att det är lite för få plusgrader meteorologiskt sett. 11040350_10153134957879110_1761806457_n
I det stora visningsrummet var det fullt med färska råvaror och inspirationsmontrar med mycket färg. Som ni kan se på bilden ovan var det dessutom mycket folk. Johanna och jag gjorde lite egen trendspaning innan allt satte igång. När det började fick vi lyssna på människor som berättade om årets trender och grillsäsongens nyheter på ICA.
Vår trendspaning lyder:
Sommarsäsongens färger är blå/turkost. Vilket känns väldigt fräscht.
Färska grönsaker är i fokus.
Mer om trenderna kommer jag inte avslöja nu. Trendfärgen gillar jag väldigt mycket! Som att ta ner en bit av sommarhimlen till jorden, fantastiskt!
11040134_10153134975244110_199935100_n11026398_10153134975169110_1735079024_n
I övrigt så minglade vi runt och provåt lite smått och gott. Johanna åt bland annat den här grillade avokadon.

11063021_10153134874449110_1412359861_n
Det var väldigt intressant och inspirerande att få lyssna till de riktigt duktiga och kunniga inom området. För en grillnovis som jag själv var det spännande att få höra proffsen prata eftersom jag älskar grillat och verkligen borde lära mig att bli en grillmästare. Jag är faktiskt ung så har mycket framför mig, som att bli proffsgrillare. Sedan blev vi bjudna på grillat och det var ljuvligt. De grillade halva citroner som gav underbar doft ifrån sig och morotspaket som var helt fantastiskt gott och fläskytterfilé med en jättegod marinerad kant runt om och massa andra ljuvligheter. Vi har även ätit efterrätt och smakat lemonad som kommer lanseras under våren, väldigt läskande gott.
11039387_10153134949724110_210264784_n11041363_10153134952529110_2012973259_n
Sedan var det dags för mig att åka tillbaka till Uppsala och undervisa några dansklasser som jag alltid gör på onsdagseftermiddagarna. Jag var fylld med god mat i både kropp och sinne. Givetvis tog Johanna och jag samma väg som vi kom, alltså inte den tänkta vägen, men med varsin goodiebag på armen. Jag brukar inte befinna mig på så många tillställningar där goodiebags delas ut och hade inte ens tänkt tanken att det skulle kunna förekomma, så det var också en spännande grej.

Så vad har jag lärt mig idag då? Jo, att allt går att grilla tills motsatsen är bevisad!
Jag ska därför redan nu börja fundera kring vad som kan vara roligt att slänga på grillen i sommar. Vad tänker ni själva testa när ni startar grillsäsongen som ni inte har provat innan? Eller har ni något som ni är ensamma om att grilla? Berätta!

                                  Missa inte Johannas upplevelse av grillträffen!

Söndagsfrukost med bönpannkakor

Söndagen är en dag som gjord för att lyxa till det och därför gjorde jag amerikanska bönpannkakor till frukost. Som Johanna skrev var vädret fantastiskt igår söndag, även här i Uppsala, vilket ger extra mycket energi. Extra energi fås också av en fin och god frukost. Om ni har läst senaste numret av Buffé så vet ni att det innehåller flera roliga recept med bönor som bas. Dessutom har Matilda tidigare tipsat om muffins med svarta bönor, hennes recept hittar ni här. Till gårdagens frukost lät jag mig inspireras av receptet på amerikanska bönpannkakor som var med i Buffé. Jag måste erkänna att jag först var lite skeptisk, men samtidigt väldigt nyfiken. Jag har gjort dem en gång tidigare och de gick verkligen hem här i lägenheten. Därför beslöt jag mig för att göra dem igår igen till min sjuka pojkvän som var hos mig i helgen. Att göra en fin frukost till någon som är sjuk är oftast en uppskattad gest, förutsatt att de är tillräckligt friska för att kunna äta.

En tager vad en haver
Jag utgick ifrån receptet, men ändrade vissa saker som jag inte hade hemma till sådant som jag kunde hitta i mitt skafferi. Jag är mycket för att skåpsrensa och även om det är bra att ha mycket saker hemma så tycker jag också att det är viktigt att äta upp det som finns. Skåpsrensa gör jag främst inför jullovet och sommarledigheten om jag ska åka bort under några veckor, men visst är det skönt att rensa ut skåp, kyl och frys även under terminerna. Som med alla former av rensningar ger det harmoni och dessutom får du en bra överblick över vad du har hemma. För visst är det lätt att vissa saker hamnar längst in och glöms bort?  Det är en av anledningarna till att jag bytte ut det som fattades istället för att köpa hem det. Därför bytte jag ut mandelmjölet mot glutenfritt mjöl, kokossockret till vanligt socker (går säkert att ta bort sockret helt och hållet, experimentera er fram) och bakpulvret till bikarbonat. Tänk på att halvera dosen om du använder bikarbonat istället för bakpulver.

Tillvägagångssätt
Bönpannkakorna blir riktigt fluffiga och får perfekt konsistens. De smakar inte bönor utan lite svagt av kokos och vanilj. Kokosoljan som enligt receptet ska smältas i stekpannan har jag hittills smält i mikron i en liten skål, men det är säkert lika smidigt i stekpannan. Jag steker dock inte i kokosolja utan har stekt i smör, men det är en individuell smaksak. För att mixa ihop smeten har jag använt mig av en blender, vilket har fungerat minst lika bra som matberedare eller stavmixer. Nu senaste gången så mosade jag bönorna med en gaffel först och det går säkert att röra ihop smeten för hand, bara att det tar något längre tid. Jag steker dem ungefär tre och tre åt gången för att få bra plats att vända dem på och tar ungefär en matsked med smet till varje bönpannkaka.
bönpannkakor
Frossa i tillbehör
Med fördel gör du fler portioner av dessa underbara bönpannkakor så att du har till morgondagens frukost. Beroende på vad det är för dag i veckan du alternera tillbehören. En måndag kanske du vill äta något nyttigare till och en söndag kanske du vill göra dem lite mindre nyttiga. Igår öste vi på med tillbehör och hade vattenmelon, frysta jordgubbar som jag tinat i mikron, kiwi, sirap, ICAs hasselnötskräm och glass. Det är dock bara din fantasi som sätter stopp för vilka tillbehör du kan ha till, jag skulle tro att det mesta funkar utmärkt. Berätta gärna vad du helst äter till dina bönpannkakor.11063094_10153129665304110_538875733_nFräsch egengjord juice
Till bönpannkakorna pressade jag apelsiner till en fräsch juice. För några år sedan köpte mamma en elektrisk apelsinjuicepress till mig från ICA Nära där mina föräldrar bor, vilken fantastisk grej det är! Förresten, säger du en apelsin eller ett apelsin? Vilket som är grammatiskt korrekt och oavsett hur du säger är apelsin en av de varor som du som ICA Student har rabatt på från och med onsdag den här veckan. Apelsiner är dels fantastiskt goda att bara äta som de är och dels är de fantastiska att pressa till juice. Jag brukar alltid slänga i fruktköttet i juicen för det är synd att något ska gå till spillo. De halva apelsinskalen är dessutom perfekta dessertskålar. Gör egen daimparfait  och häll upp i dessa små bägare, ett roligt sätt att servera efterrätten på. Med fördel kan du dessutom pressa i lite apelsinsaft eller riva i lite apelsinskal i glassen så får du härlig daimparfait med apelsinsmak, busenkelt! Detta kan vara ett tillbehör till frukostens bönpannkakor istället för att ha köpt glass.
11039727_10153129665454110_341382088_n
Den mångsidiga apelsinen
Apelsinen är dessutom smarrig till frukost eller mellanmål. Skär upp apelsinen i bitar och strö över pumpakärnor, solrosfrön, cashewnötter och kanske lite chiafrön. Funkar dessutom utmärkt som tillbehör till middagen eller förstås till dina bönpannkakor. Varför inte bara riva lite morötter och blanda ut med apelsin så har du en perfekt sallad. En klassiker från min barndom är när farmor bjöd på apelsinskivor med chokladgrädde till efterrätt. Skär bort skalet och skär apelsinen i skivor och vispa upp grädden med lite kakao. Om du ännu inte har provat Johannas apelsinkyckling är den här veckan som gjord för det. Som ni ser går det att göra fantastiskt mycket med apelsin.

11041498_10153129664734110_739481730_n
Vad ska du göra med dina apelsiner den här veckan? Kanske ska du redan nu bjuda in ett härligt gäng till en brunch i helgen där ni frossar loss på bönpannkakor och apelsiner och andra smarriga saker? För dessa bönpannkakor är lika bra till frukosten som till en brunch.

Nu ska jag fortsätta plugga och fundera mer på hur jag ska använda veckans apelsiner på bästa sätt. Ta hand om er så hörs vi senare i veckan! Och passa på att lapa i er så mycket sol ni bara kan nu medan det vackra vädret håller i sig.

Lussekatter i lantlig miljö

I helgen har jag varit ute hos min syster Emma som bor några mil utanför Uppsala på landet. Det är otroligt skönt att kunna smita ifrån stadslivet då och då och få andas frisk lantluft. Emma och jag hade bestämt oss för att baka glutenfria lussekatter och det kändes tryggt att få vägledning av henne.  Snart ska Emma bli mamma dessutom så hon behöver träna så hon kan bli världens bästa bullmamma. Dessutom är det även bra övning för henne att få öva på hur det är med småbarn i huset eftersom jag alltid lyckas spilla ner deras dukar. Så nuförtiden får jag ha plastunderlägg när jag ska äta hos dem. Det blir lugnast så för alla inblandade parter. Ute på landet är det alltid tidiga morgnar, uppe senast klockan åtta på helgerna för att ge hästarna dagens första dos av hö och sedan frukost. Väldigt passande att det kommit lite snö här ute nu så det blir extra julstämning även om det var ett tunt lager som kom. Skönt också att solen tittade fram, varje stråle måste vi ta vara på nu.

emmas och rogers hus

Därefter satte vi igång med lussekattsbaket. Vi följde ett recept ifrån Semper som hade lite brister i sina förklaringar av hur det hela skulle gå till, men det var ändå ett bra grundrecept.

Ingredienser:
1 paket saffran
1 paket jäst
1 dl socker
1½ dl mjölk (ljummet, 37 grader)
100 gram smör
1 ägg till smeten + 1 ägg till penslingen
omkring 400 gram mjöl

Vi började med att smula ner ett paket jäst och sedan blanda ut med mjölk och smält smör, i receptet stod det vatten, men Emma tyckte att vi skulle ta mjölk istället. Därefter rörde vi i sockret och sen hällde vi i ett paket saffran. När vi skulle ha i mjölet så plockade vi fram elvispen med degkrokarna eftersom ingen av oss har någon bakassistent. Dock fungerade det inte för oss när vi gjorde den glutenfria degen för degen kröp upp längs visparna som om den hade eget liv. När Emma gjorde ”vanlig” deg häromdagen så hade det dock fungerat bra med degkrokarna. Så det kan vara värt att testa, men det var inte så svårt att röra ihop det med en större sked heller. I receptet stod det ca 500 gram mjöl (typ ett paket samt spara en dl till utbakningen). För oss blev det lite mycket mjöl trots att vi inte hade i ett helt paket. Dock missade vi ägget vilket jag kom på när vi bakat ut halva degen så vi provade utan. Degen gick lite sönder och de blev lite spröda vilket kanske hade motverkats av ägget, men det var absolut inget fel på degen. Det kan nog vara bra att ha i ägget om ni minns :) Degen blev otroligt smidig att arbeta med bortsett från att den gick lite sönder vid utrullningen. Bullarna fick jäsa i cirka 50 minuterna och sen tryckte jag russinen lååångt ner i bullarna så att de inte ska bli brända. På med lite ägg och sedan skjuts in i ugnen som var satt till 225 grader. Ungefär 10 minuter fick de gräddas därinne i värmen.

degknåda deg

Därefter gjorde Emma chokladfudge med sötmandel och knäck. Chokladfudgen var väldigt smidig, smält blockchoklad och i med kondenserad mjölk och sen hackad mandel. Häll ut i en form och låt stelna. Bjud inte någon som är allergisk mot mandel på denna fudge! Vi har dock inte hunnit testa den för sedan åkte vi på julmarknad och när vi kom tillbaka överraskade vi Emma med en babyshower som upptog resten av den dagen. Väldigt mysigt med aktiviteter, gipsavgjutning av magen, paket och massa gott fika. Det var så kul att hon inte visste om att det skulle bli den dagen och bilarna parkerade alla gäster bakom grannens lada så att hon inte skulle se dem när vi rullade in på gårdsplanen. För om hela ens gård är fylld med bilar så kan en förstås bli en smula misstänksam. Gårdagen avslutades med ett varmt bad i deras badtunna. Det är något speciellt med att springa barfota över en snötäckt gräsmatta och sedan skynda sig ner i det heta vattnet.  Efteråt är det skönt att komma in i huset igen, glida i mjukisbyxorna och krypa upp i soffan innan det är dags att sova.

Nu är det söndag och veckans sista dag. Det känns som en sån här dag då en egentligen vill vara väldigt slapp och ligga i soffan och läsa eller slötitta på tv. Det lät dock som om vi skulle ta ett besök till IKEA och det kanske också kan fungera. Ikväll ska jag roa mig med att plugga fransk grammatik inför nästa veckas tenta samt läsa lite artiklar inför nästa veckas seminarium i kursen Ekonomisk geografi som jag läser just nu. Mest troligt kommer jag att få sällskap av en lussekatt eller två medan jag pluggar. Eller kanske tre förresten och några fudgebitar om jag håller mig lugn och inte spiller ner deras fina röda julduk. Nästa vecka tar Matilda vid igen och det ska bli kul att se vad hon hittar på. Jag skulle tro att vi ses igen innan årets slut, men om inte så önskar jag er alla ett gott slut på 2014. Nu är det inte långt kvar tills det är 2015 så nu ser vi till att avsluta på topp och inleda nästa år med positiv energi och massa smarrigheter. Sköt om er och ta hand om varandra! Skäm bort dem du tycker om med extra omtanke såhär i december :)

Såhär blev de färdiga lussekatterna. Här tillsammans med lite juliga apelsiner och en fin julbock.
färdiga

Här är en söt uggla som Emmas fästman köpte i Birmingham och som de ska ha i barnrummet.

tysk uggla