ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: sockerkick

Knäck är tandläkarens skräck.

Såhär i juletider är jag hemma hos min familj och fixar. Min mamma bjussar här på sitt knäckrecept! Vanligtvis har man lika mycket socker, sirap och grädde i knäck, men då tar det mycket längre tid, så here you go:

  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 0,75 dl skalad, hackad sötmandel

Blanda och koka grädde, sirap och socker i en gryta med vid botten i 10-15 minuter. Har grytan en mindre botten tar det längre tid, cirkus 30 minuter. Knäcken är klar när smeten blir tjockare och lite mörkare. Häll lite smet i ett glas med med kallt vatten. Om det går att rulla smeten till en liten kula är knäcken färdig (ett så kallat kulprov, alltså.) Tillsätt den hackade mandeln och häll upp i knäckformar med hjälp av till exempel ett rostfritt halvlitersmått.

IMG_20141221_152910

Tada! Mammas knäckar på pappas fina jultallrik som han fick av sitt jobb 1979.

IMG_20141221_153538

Mor min har även gjort müsli idag. Blanda sånt som rågflingor, mandel, hasselnötter, pumpafrön, solrosfrön och linfrön i en långpanna med rapsolja i botten. Rosta i ugnen i 150 grader i 8 minuter, rör om och rosta i 8 minuter till. I med exempelvis russin och tranbär sedan. Förvaras i snygg burk. Testa även Matildas granola för variation!

IMG_4102

Brysselkål är nåt jag upptäckt under året som gått, så i år ska det införas för att öka kvoten vegetariskt på julbordet. Tips på tillagningsförfarande finns här. På bilden finns även min vän Saras mandelbullar, recept finns bland annat här.

God jul och gott nytt år!

Emma

Tomtegröt!

Hejsan hoppsan fallerallera!

En vecka till julafton! I lördags bakades det lussebullar och pepparkakor hemma hos en vän, och nu kokas det gröt och kola här hemma. Ikväll blir det julfest med scoutledargänget och i morgon häng med några kursare innan vi far åt var sitt håll för julfirande.

IMG_20141217_141344

Grötkok! Missa inte att ICA har studentrabatt på risgrynsgröt denna veckan. Smaskens och funkar både till frukost, middag, kvällsmat… ;) Vill du koka själv så brukar jag använda Kung Markattas grötris, receptet finns på förpackningen.

Kolarecept: 100 g smör, 1 dl socker, 3 msk sirap, 1,5 msk kakao. Koka i 5 minuter, häll på bakplåtspapper och låt stelna. Färdigt! :)

IMG_20141217_141225

IMG_20141217_133033IMG_20141217_131631

 

 

 

 

Julmust och apelsiner är givna julfavoriter :)

Återkommer senare i veckan, hej hopp från Emma

Bak och fram

Hej! Idag delar jag med mig av länkar till mina favoritrecept när det kommer till bakning. Recepten har jag helt enkelt snott rakt av från andra ;) Jäst är en grymt häftig grej, hur en deg efter en stundkan bli flera gånger så stor som ingredienserna. Fräckt tycker jag.

IMG_3078

Tomatbrödsreceptet har jag fått från Malin och det smakar lite som pizza tack vare att det är timjan och basilika i. Väldigt vackert och gott!

IMG_3508

Kanelbullar är det roligaste att baka tycker jag! Det är så gott och lyxigt. Receptet finns på mjölpåsen och här på Kungsörnens hemsida.  Att baka ut dem kan verkligen vara ett hantverk att öva på och därför är det bra att baka kanelbullar ofta ;)

IMG_3642

Finfika! Friggs blåbärste med mjölk är mitt favoritte. Chokladbollar (med kaffe i!) och långpannekakor är också roligt att baka.

IMG_3740

Banankaka! Bästa kakan om bananerna är på väg att bli övermogna. Här har ICA ett recept med choklad i. Jag brukar göra banankakan i sockerkaksform för att få det snyggaste resultatet, men kladdkakeform funkar också förstås, eller varför inte baka ut som muffins? I kakan på bilden hade jag fler bananer än vad som stod i receptet, det funkade fint och den blev ännu saftigare.

Tack för den här bloggveckan, nästa vecka är det Johannas tur igen. Kanske med lite mindre sockerhaltiga recept ;)

Emma

Basvaran som gör dig go och gla´

Min sommarsambo lät mig tidigt få veta att vissa saker bara måste finnas hemma: ”Ris, tonfisk, tomater, juice, corn flakes, mjölk, keso och just det ja, kexchoklad. Det måste finnas kexchoklad hemma.” Att tycka att kexchoklad är en nödvändig basvara verkar han dock inte vara ensam om då en av veckans grymma studenterbjudanden är just kexchoklad. Så från och med onsdag är det dags att langa hem en drös så att du är väl förberedd inför hösten och dess hinder så som kyla, regn, tentor och tight budget. Glöm inte heller att köpa på dig lite tuggummi så att du håller tänderna i bra skick. En tandläkarräkning kommer väl alltid lika olämpligt, så vida du inte har en bra tandförsäkring.

Nu ska jag gömma den här kexchokladen tills min pojkvän kommer hit i helgen och hälsar på så att ingen liten skåpsråtta äter upp den för honom. Det ska tilläggas att jag inte är skåpsråttan eftersom jag inte tål kexchoklad, men vem vet vad som döljer sig i lägenheten? Dessutom är det bara några dagar kvar tills han är här och då får jag äntligen öppna min födelsedagspresent!! Jag skulle säga att vara vuxen bäst definieras på följande sätt: Att få sin present två veckor innan det är ens födelsedag utan att öppna den. Läsare, vad är er bästa definition på att vara vuxen och vilka är era basvaror som alltid ska finnas hemma?

                            IMG_4370IMG_4373
Först la jag kexchokladen precis vid skåpskanten bredvid en mugg, men sen insåg jag att skåpsråttor kan hitta den där så då la jag kexchokladen längre in på muggarna istället.