ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: saffran

Saffransglass med hallonsås

thumb_IMG_1749_1024

Jag önskar er alla fina där ute GOD JUL med en saffransglass. Julledigheten bidrog till en lite längre bloggpaus än vanligt för mig – hoppas ni också kunnat vila.

Denna saffransglass har blivit en klassiker hemma hos oss varje jul. Mamma har gjort den så länge jag kan minnas och den är gudomligt gräddig och smakrik. Varma hallon passar så perfekt till den tydliga saffranssmaken. Receptet på den här saffransglassen har mamma tagit från Apoteket för ungefär tjugo år sedan. Det går lika bra att värma på hallonsylt om en har det hemma.  Rekommenderas verkligen i mellandagarna!

thumb_IMG_1751_1024thumb_IMG_1748_1024

Laxpasta med saffran

 

image

Johanna här, och nu har turen kommit till mig i vår nyårssession här på Studentbloggen. Matilda förrättstipsade ju om sin  råraka med löjrom häromdagen. Jag fortsätter på det marina spåret och bjuder på en varmrätt som är lite extra lyxig, men ändå passar studentplånboken. ICA har sjukt bra studentrabatt på kallrökt lax just nu och ett paket saffran kanske finns över från helgernas julbak. Därför passar den här pastarätten med sina ljuvliga smakkombinationer perfekt på nyårsbordet. Chili, citronsaft och en nypa socker höjer smakerna en dimension. Sockerärter och körsbärstomater fräschar upp som tillbehör. Här har ni:

LAXPASTA MED SAFFRAN
~* n y å r s s p e c i a l *~ (4 p)

– 200 g kallrökt lax (rabatt)
– 2-3 schalottenlökar
– 1-2 vitlöksklyftor
– 1 tomat
– 1 paket saffran
– cayennepeppar
– 1 frp crème fraiche
– 1 skvätt citronsaft
– 1 nypa socker
– salt & peppar
– pasta

Sätt pastan på kokning. Hacka löken och vitlöken och fräs den i smör. Hacka en tomat och tillsätt den när löken fått lite färg. Fräs allt tills vattnet från tomaten försvunnit. Tillsätt saffranet och cayennepepparn. Rör i crème fraichen och låt alltsammans puttra i några minuter. Under tiden kan du strimla laxen i småbitar. Smaka av såsen med citronsaft och lite socker och salta och peppra lätt. Blanda såsen med pastan till en gul och fin röra och strö den kallrökta laxen över. Servera t.ex. med sockerärter och körsbärstomater.

image

image

image

image

image

image
Inom kort kommer Emma med ett efterrättstips. God fortsättning så länge!

Lussekatter i lantlig miljö

I helgen har jag varit ute hos min syster Emma som bor några mil utanför Uppsala på landet. Det är otroligt skönt att kunna smita ifrån stadslivet då och då och få andas frisk lantluft. Emma och jag hade bestämt oss för att baka glutenfria lussekatter och det kändes tryggt att få vägledning av henne.  Snart ska Emma bli mamma dessutom så hon behöver träna så hon kan bli världens bästa bullmamma. Dessutom är det även bra övning för henne att få öva på hur det är med småbarn i huset eftersom jag alltid lyckas spilla ner deras dukar. Så nuförtiden får jag ha plastunderlägg när jag ska äta hos dem. Det blir lugnast så för alla inblandade parter. Ute på landet är det alltid tidiga morgnar, uppe senast klockan åtta på helgerna för att ge hästarna dagens första dos av hö och sedan frukost. Väldigt passande att det kommit lite snö här ute nu så det blir extra julstämning även om det var ett tunt lager som kom. Skönt också att solen tittade fram, varje stråle måste vi ta vara på nu.

emmas och rogers hus

Därefter satte vi igång med lussekattsbaket. Vi följde ett recept ifrån Semper som hade lite brister i sina förklaringar av hur det hela skulle gå till, men det var ändå ett bra grundrecept.

Ingredienser:
1 paket saffran
1 paket jäst
1 dl socker
1½ dl mjölk (ljummet, 37 grader)
100 gram smör
1 ägg till smeten + 1 ägg till penslingen
omkring 400 gram mjöl

Vi började med att smula ner ett paket jäst och sedan blanda ut med mjölk och smält smör, i receptet stod det vatten, men Emma tyckte att vi skulle ta mjölk istället. Därefter rörde vi i sockret och sen hällde vi i ett paket saffran. När vi skulle ha i mjölet så plockade vi fram elvispen med degkrokarna eftersom ingen av oss har någon bakassistent. Dock fungerade det inte för oss när vi gjorde den glutenfria degen för degen kröp upp längs visparna som om den hade eget liv. När Emma gjorde ”vanlig” deg häromdagen så hade det dock fungerat bra med degkrokarna. Så det kan vara värt att testa, men det var inte så svårt att röra ihop det med en större sked heller. I receptet stod det ca 500 gram mjöl (typ ett paket samt spara en dl till utbakningen). För oss blev det lite mycket mjöl trots att vi inte hade i ett helt paket. Dock missade vi ägget vilket jag kom på när vi bakat ut halva degen så vi provade utan. Degen gick lite sönder och de blev lite spröda vilket kanske hade motverkats av ägget, men det var absolut inget fel på degen. Det kan nog vara bra att ha i ägget om ni minns :) Degen blev otroligt smidig att arbeta med bortsett från att den gick lite sönder vid utrullningen. Bullarna fick jäsa i cirka 50 minuterna och sen tryckte jag russinen lååångt ner i bullarna så att de inte ska bli brända. På med lite ägg och sedan skjuts in i ugnen som var satt till 225 grader. Ungefär 10 minuter fick de gräddas därinne i värmen.

degknåda deg

Därefter gjorde Emma chokladfudge med sötmandel och knäck. Chokladfudgen var väldigt smidig, smält blockchoklad och i med kondenserad mjölk och sen hackad mandel. Häll ut i en form och låt stelna. Bjud inte någon som är allergisk mot mandel på denna fudge! Vi har dock inte hunnit testa den för sedan åkte vi på julmarknad och när vi kom tillbaka överraskade vi Emma med en babyshower som upptog resten av den dagen. Väldigt mysigt med aktiviteter, gipsavgjutning av magen, paket och massa gott fika. Det var så kul att hon inte visste om att det skulle bli den dagen och bilarna parkerade alla gäster bakom grannens lada så att hon inte skulle se dem när vi rullade in på gårdsplanen. För om hela ens gård är fylld med bilar så kan en förstås bli en smula misstänksam. Gårdagen avslutades med ett varmt bad i deras badtunna. Det är något speciellt med att springa barfota över en snötäckt gräsmatta och sedan skynda sig ner i det heta vattnet.  Efteråt är det skönt att komma in i huset igen, glida i mjukisbyxorna och krypa upp i soffan innan det är dags att sova.

Nu är det söndag och veckans sista dag. Det känns som en sån här dag då en egentligen vill vara väldigt slapp och ligga i soffan och läsa eller slötitta på tv. Det lät dock som om vi skulle ta ett besök till IKEA och det kanske också kan fungera. Ikväll ska jag roa mig med att plugga fransk grammatik inför nästa veckas tenta samt läsa lite artiklar inför nästa veckas seminarium i kursen Ekonomisk geografi som jag läser just nu. Mest troligt kommer jag att få sällskap av en lussekatt eller två medan jag pluggar. Eller kanske tre förresten och några fudgebitar om jag håller mig lugn och inte spiller ner deras fina röda julduk. Nästa vecka tar Matilda vid igen och det ska bli kul att se vad hon hittar på. Jag skulle tro att vi ses igen innan årets slut, men om inte så önskar jag er alla ett gott slut på 2014. Nu är det inte långt kvar tills det är 2015 så nu ser vi till att avsluta på topp och inleda nästa år med positiv energi och massa smarrigheter. Sköt om er och ta hand om varandra! Skäm bort dem du tycker om med extra omtanke såhär i december :)

Såhär blev de färdiga lussekatterna. Här tillsammans med lite juliga apelsiner och en fin julbock.
färdiga

Här är en söt uggla som Emmas fästman köpte i Birmingham och som de ska ha i barnrummet.

tysk uggla

Saftig saffranskaka med äpplen

 

kaka6
Johanna här! Äntligen, får man väl ändå säga, börjar november närma sig sitt slut, och på söndag är det första advent! Jag gillar inte att tjuvstarta, men matbloggar man tänker jag att är det helt okej att göra ett undantag för att tipsa sina läsare inför helgen.

Den här saffranskakan är helt underbar. Jag har fått receptet från min fina morfar — han är snart 81 och fortfarande den som står för bakandet där hemma. Förra julen bakade och bjöd jag flitigt på den, och inte sällan fick jag höra att det var den godaste adventskakan i mannaminne. En av mina före detta klasskompisar skrev till och med till mig mitt under sommarhettan och frågade när han skulle få smaka den nästa gång. Ett perfekt recept att dela med sig av alltså!

SAFFRANSKAKA MED ÄPPLEN
(världens godaste och saftigaste)

– 4,5 dl mjöl (studentrabatt från ons!)
– 3 tsk bakpulver
– 2 dl socker
– 100 g smör
– 1,5 dl mjölk
– 1 ägg
– 1 krm stött saffran (studentrabatt från ons!)
– 2-3 äpplen
– smörklickar och socker att toppa med

Sätt ugnen på 225 C. Blanda ihop mjöl, bakpulver och socker. Smula i smöret och blanda ihop med mjölblandningen till en grynig massa. Vispa ihop mjölken, ägget och saffranet som du sedan blandar ihop med mjöl- och smörblandningen. Stjälp upp smeten i en smord och bröad form. Skiva äpplena i tunna skivor och stick ned dem jämnt fördelat i kakan (det ska vara mycket och tätt för saftighetens skull). Lägg på några rejäla klickar smör över kakan och strö på ett lager socker. Grädda i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Det gör inget om kakan inte känns riktigt färdiggräddad när den tas ut — får den stå i kylen och gotta till sig är det snarare en fördel (men smaka den också nygräddad med ett glas kall mjölk).

kaka2

kaka3

image-5

kaka5

Jag älskar att bjuda på fika. Förutom att människor blir glada är det typ det bästa sättet att göra sig populär på ;) Idag var det min fina antropologigrupp som blev de lyckligt utvalda. Vi har under den här kursen  studerat ”gåvan som ett helhetsfenomen” och vilka plikter överlämnandet av en gåva innebär, så de kanske genomskådar mitt solidaritetsförsök ;) Tack i alla fall: Fredrik, André, Emelie, Vendela och Alice!

klassisar

smulor

Vi hörs om några dagar!

/Johanna