ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: ris

Snabb kasslergratäng à la Marie

Här kommer ett recept på snabb kasslergratäng som gjordes av min fina vän Marie som bor i närheten av mina föräldrar. Vi började umgås i högstadiet och sedan dess har denna snälla och roliga tjej varit en av mina bästa vänner. Hon är lättsam och busig, bor i ett fint hus med utsikt över Storsjön och har en supermysig hund som heter Adele. Dessutom är hon bra på att göra kasslergratäng och hennes recept vill jag nu dela med er för det är lätt som en plätt.

11289703_10153344799124110_1413705023_n

Maries snabba kasslergratäng – utförande

Skiva kassler i lagom tjocka bitar och lägg i en ugnssäker form. Blanda riven ost med grädde och pressad vitlök och häll över kasslern, salta och peppra lite. Det går också att skippa det extra saltet då kasslern11330471_10153344798149110_557165593_n i sig är rätt salt. Toppa med torkade trattkantareller, eller annan svamp. Här är återigen en sån där lyxvara som de har hemma i de jämtländska skogarna och som naturligtvis även finns på andra håll i detta avlånga land, men för mig är det förknippat med hemma. Om du inte har svamp hemma eller inte gillar svamp kan du fylla ut formen med olika sorters grönsaker. På ICA.se gör de sin kasslergratäng med paprika. Färsk tomat skuren i skivor tror jag skulle vara kanongott i denna kasslergratäng.

Kasslergratängen ska vara i ugnen i cirka 15 minuter på 225 grader. Längre än så behöver det inte ta att göra god mat. Perfekt mat för matlådan tillsammans med ris och lite god sallad i en burk vid sidan om. Om du har proppat gratängen full med grönsaker kanske salladsburken kan lämnas hemma och som en bonus får du mindre saker att släpa på. Det finns så mycket annat som ska trängas i ryggsäcken för en dag på universitetet.

Här nedan följer bilder på Maries fina hund Adele, hennes fina kök och fina Marie själv vid spisen.

11324118_10153344798194110_1832131858_n11349899_10153344798069110_81238793_n11271931_10153344799129110_1041281220_n

Efter-tenta-gryta med bönor

Nu är höstterminens sista tenta skriven vilket firades med en efter-tenta-gryta med bönor. Jag vet inte hur det kändes för er andra som gjorde en tenta, men jag kände mig som om jag sprungit in i en vägg efteråt. Så trött en är efter en tenta. Inte så konstigt heller eftersom jag kom i säng strax innan elva och klev upp klockan sex. Jag tycker det är skönt att slippa stressa en tentamorgon. Nu återstår det bara att invänta resultatet. Efter tentan gjorde jag inte så mycket, jag kikade lite på stan, skaffade lånekort på stadsbibliotektet, träffade min syster lite och handlade mat. På kvällen skulle jag få besök av en av mina närmaste vänner och före detta roomie Sabri som mellanlandade i Stockholm innan han åkte vidare till Visby och ett besök i Uppsala är ju nästan på vägen.. Vi hade inte setts sen i november vilket är lång tid när en är van vid att ses varje dag. I alla fall ville jag laga något gott och jag hade inte hunnit tina någon kyckling så det fick bli en böngryta kryddad med garam masala. Receptet hittade jag i Dagens nyheter för någon vecka sedan och är väldigt likt receptet jag använder när jag gör linsgryta förutom att det skulle vara crème fraîche och hackad ingefära i. Den fick stå och puttra länge på spisen så den blev riktigt god faktiskt.

Du behöver följande ingredienser:
Lite färsk ingefära
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 burk med krossade tomater
2 dl crème fraîche
1 förpackning med bönmix
3-4 morötter
Garam masala efter tycke och smak
1 grönsaksbuljongtärning
Ris ingredienser böngryta
Allra först skalade jag morötterna och rev dem. Jag tycker det är väldigt gott med rivna morötter i mat, men kan bli så frustrerad  när jag ska riva dem. Det tar tid och skvätter runt i köket, men resultatet gör att det är värt det. Därefter finhackade jag ingefäran och vitlöken. Den gula löken hackade jag i lite större bitar. Jag blandade kokosolja med olivolja att steka i. Först ska all lök, ingefäran och morötterna fräsas några minuter med garam masala (färdigblandad indisk kryddmix som du kan köpa på burk, jättegod!!). Sedan på med de krossade tomaterna, jag kastade i lite vatten också i samband med att jag sköljde ur tomatburken, på det viset går inte heller någon tomat till spillo. I med gryta innanen tärning grönsaksbuljong och låta det gotta ihop sig lite och sedan i med en burk crème fraîche. Den här veckan kändes som den perfekta veckan för att göra en sån här gryta. ICA har haft stora rabatter på både crème fraîche och morötter och i min ICA-butik var det extrapris på buljong och krossade tomater. Bönorna ska hällas i det allra sista så grytan fick stå och puttra på låg värme i säkert en halvtimme innan Sabri dök upp och vi åt. Bönorna jag köpt är ICAs färdiga bönmix som finns i en tetra pak-förpackning. Det är bara att öppna, hälla av spadet och skölja av dem med kallt vatten och låta dem rinna av lite. Under tiden som grytan puttrade kokade jag ris som jag blandade i lite gurkmeja i vilket ger riset en fin gul färg. Det ska också vara väldigt bra för något, men jag minns inte exakt vad längre, jag måste fråga mamma igen. Medan jag pysslade i köket lyssnade jag på min absoluta favoritmusik när det kommer till att pyssla och fixa och som jag säkerligen nämnt innan, Peter Lemarc. För er som missat honom, se omedelbart till att ta igen allt ni missat!!!!!!!

Medan grytan och riset skötte sig själva på spisen så slängde jag ihop en sallad bestående av gurka, isbergssallad, banan och grantäpple. Bara att skiva upp gurkan, salladen och bananen och gröpa ur granatäpplet och blanda ihop allt i en skål. Jag använde en jättefin  mörkblå skål som jag ärvt av min gammelfarmor.

granatäpple

granatsallad

dukning 4
En av mina nuvarande roomisar hade fått fina tulpaner så jag lånade dem från vardagsrumsbordet att dekorera köksbordet med och dukade fint med mina favoritmuggar som går utmärkt att använda som matskålar och vinglas att dricka kallt citronvatten med. Sedan dök Sabri upp och vi åt. Självklart hade vi ost till maten, igår blev det camembert och brie. Brieost är min övre gräns, någon annan ost äter jag inte förutom klassiska skiva-och-ha-på-mackan-ostar.

dukning 2
Grytan slank ner fint och räckte till tre matlådor så nu är jag redo för nästa kurs där vi ska ha en hel del dagar med föreläsning både före och efter lunch vilket kräver matlåda. Jag ser verkligen fram emot kursstarten, jag ska läsa politisk geografi och bläddrade nyss i mina kursböcker som verkar väldigt spännande. Dessutom är tre böcker på svenska och det är ju alltid trevligt och underlättar i pluggandet. Hoppas ni också ska läsa något intressant kommande kurs. Nu är jag hos min syster och vi ska göra ananaspaj och se om vi ska städa något. Snart är det ny vecka, ny kurs och nya studentrabatter, missa inte det. Jag önskar alla en fortsatt trevlig helg, hoppas de flesta kan släppa plugget lite och bara få njuta av att vara människa.  Ta hand om varandra tills vi hörs nästa gång!

Här sitter min fina vän i sin julklappsskjorta och väntar på att få äta. sabri och mat

Den peruanska rishemligheten

 

image

Jag ägnade sex månader av 2013 åt att resa runt i Latinamerika där jag under drygt två månader fastnade i en peruansk djungelstad vid namn Quillabamba. Där lärde jag känna en familj som tog emot mig med öppna armar i sitt hem och som för alltid har en väldigt speciell plats i mitt hjärta. Vistelsen där bjöd på många äventyr, många av dem i matväg. Jag fick lägga min annars ganska vegetariska kost åt sidan för att testa på bland annat kojuver, marsvin och armadillo (ett slags bältdjur som jag även var med och jagade!). Jag vet, det låter lite makabert, men bland det bästa med att resa, och en av genvägarna till att komma kulturen nära, tycker jag är att vara öppen för den lokala maten.

Huvudvaran i nästintill alla maträtter där borta är ris, vilket ju kan låta ganska tråkigt och torrt, speciellt i och med att man äter det minst två gånger om dagen . Men vet ni, istället för att bli less blev jag faktiskt helt beroende av denna stapelföda! Anledningen är att de har ett speciellt men väldigt enkelt sätt att tillaga riset på som gör att det blir helt ljuvligt gott. Det enda som behövs är vitlök, olja, salt och ris. Håll till godo med min steg-för-steg-instruktion!

 
imageFräs ett par vitlöksklyftor i olja tills de fått lite färg. Raps- eller olivolja passar bra, och den ska täcka botten av en kastrull eller gryta.

 

image
Tillsätt valfri mängd (förslagsvis enligt paketets portionsanvisningar) noggrant sköljt ris och låt det steka med vitlöken några minuter för att ge det en rostad god smak. Rör om ofta.

 

imageHäll i vatten så det täcker riset och lite till. Tillsätt salt (jag tog dubbelt så mycket som paketets rekommendation). Se till att allt har kokat upp innan du låter det puttra på lägsta värme tills vattnet sugits upp av riset. Det är viktigt att inte röra om under tiden.

 

image
20-25 minuter tog det för mig den här gången, men det bästa är att försiktigt provsmaka på de översta riskornen för att se att de är mjuka. Nu är riset färdigt att röras om och serveras!

 

image
Det kan serveras till vad som helst, men är faktiskt otroligt gott bara som det är. Här med lite sallad till!

 

Nu återstår det bara för mig att tacka för den här veckan och överlämna stafettpinnen till mina bloggkollegor. Vi hörs igen i månadsskiftet —här har ni en bild från Quillabambas underbara matmarknad:

quilla
Johanna