ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: potatis

Råraka med löjrom

Hej allihopa, Matilda här!

Hoppas ni haft en bra jul. Min spenderades nere i Skåne på landet med julmat, Kalle Anka och Notting Hill tillsammans med min familj. Fick en resa till Alperna i julklapp och nya skidor så idag bär det av till Frankrike för att fira nyår där, känns helt fantastiskt! Måste varit extra snäll  i år..

Inför nyårsafton har vi studentbloggare skapat en liten nyårsspecial till er! Först ut kommer min förrätt som jag fick tjuväta på juldagen. Det är få ingredienser som krävs men den känns ändå lite lyxig, perfekt alltså om du är student och ska ha nyårsmiddag.

Låt mig presentera – Råraka med löjrom

20141225-153904

Ingredienser för 4 personer
– 5 till 6 stora potatisar
– Gräddfil
– Rödlök
– Löjrom
– Smör till stekning

IMG_1693
1. Skala och grovriv potatisen
2. Krama ur vätskan i en handduk
3. Smält smöret gyllenbrunt i en stekpanna
4. Lägg i 1/4 av potatisen i stekpannan och platta till med en stekspade
5. Stek på hög värme på ca 3 minuter på varje sida
6. Lägg rårakan på ett hushållspapper och stek de andra var och en i pannan

IMG_1699

IMG_1702

Servera med finhackad rödlök, löjrom och gräddfil! Tips tips, det finns löjrom att köpa fryst i de flesta matbutiker för ett bra pris. En burk räckte perfekt för 4 personer.

Håll utkik här på bloggen i veckan för snart kommer Johanna med en varmrätt som passar till nyårsmiddagen.

GOTT NYTT ÅR!
Hälsningar Matilda

Fixa biffen!

Hej i höstmörkret!

Den här veckan bjuder jag på två sorters biffar.

IMG_4084

Det här är bra grejer att göra biffar av! Denna veckan är det icastudentrabatt på kikärtor och en massa olika sorters bönor, vilket är toppenbra biffingridienser.

IMG_4092

Biffrecept nummer ett: Koka de röda linserna, mixa ihop med kikärtorna, hacka rödlök, pressa lite vitlök, ha i lite ost och ägg. För stadga i biffarna går det bra att ha i lite mjöl och bakpulver, då håller de ihop bättre.

IMG_3890

Biffrecept zwei: Riv morot och potatis, hacka lök, riv ost, i med ett ägg. Stek biffarna på hyfsat hög värme.

IMG_3891

Servera, varför inte tillsammans med potatismos och sallad?

Du kan absolut frysa dina biffar och ha till matlådor. Jag återkommer senare i veckan med mer matinspiration! :)

/Emma

Söta Potatisklyftor

Förra året reste jag och mina två vänner östkusten i Australien för att känna på livet som backpacker. Vårt hem för tre månader blev olika hostel där man delade rum med andra människor från hela världen. Det var alltid en enorm lättnad när man sprang till köket och såg att tallrikarna var rena och det fanns skärbrädor att skära upp grönsaker på. I köket var det spännande att se vad de andra skulle laga för mat och vi blev ofta förvånade hur många som kom fram och berömde oss när vi lagade en sådan vanlig rätt som fajitas. Som backpacker lever du på en tajt matbudget för att istället kunna lägga pengar på alla roliga äventyr som väntar längs vägen.

När vi kom fram till den lilla staden Noosa i Australien hamnade vi på ett underbart hostel vid stranden. Vi blev helt överlyckliga när vi för första gången på 2 månader såg en ugn! Vi visste direkt att vi ville ha krispiga klyftpotatisar. Sen dess uppskattar jag detta enkla tillbehör mycket och lagar det flera gånger i veckan.

I fredags blev det en lite annorlunda potatis nämligen sötpotatis!

Denna rätt tar endast 35 minuter att göra vilket är bra för en god fredagsmiddag.

SMASKIG SÖTPOTATIS MED FETAOSTBIFFAR
2 personer

– 2 stora sötpotatisar
– 2 vitlöksklyftor
– Olivolja
– Havssalt
– Kryddor

– 400 gram köttfärs
– Fetaost
– 1 ägg

IMG_5357

SÖTPOTATIS

1. Sätt på ugnen på 200 grader
2. Skala sötpotatisen och skär dem i strimlor
3. Mät upp önskad mängd olivolja och pressa i 2 vitlöksklyftor
4. Häll potatisen i en bunke och blanda runt med vitlöksoljan
5. Krydda och skjutsa in i ugnen på en plåt med bakplåtspapper
6. Färdiga efter ca 30 minuter

FETAOSTBIFFAR
1. Blanda köttfärs med 1 äggula och salt/peppar i en bunke
2. Tillsätt sedan smulad fetaost
3. Forma till biffar och stek på medelhög värme tills de är klara

IMG_5359

Jag kryddade mina strimlor med rosmarin och havssalt!

IMG_5358

Ha en bra helg!

Matilda