ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: pizza

Pizza x 2: prosciutto crudo vs. kronärtskocka

thumb_IMG_2489_1024
Har gjort pizza här hemma ikväll. Testade två olika varianter baserade på veckans snålfajt där kronärtskockshjärtan och prosciutto crudo tävlar om prissänkning (så in och rösta :)). Gjorde en ganska klassisk med mozzarella, prosciutto och ruccola och en annan vegetarisk gudomlighet med kronärtskockshjärtan, ricotta, soltorkade tomater, rödlök och basilika. Vilken än vinnaren blir i snålfajten går det att få till riktigt bra rabattpizza vill jag lova.

thumb_IMG_2488_1024
Jag är inte så bra på att kavla runt, men oregelbundna pizzor är ju faktiskt fint! Grunda med tomatsås (jag gjorde egen denna gång, men tomatpuré/krossade funkar ju också).

På kronärtskockspizzan: lägg på lite vanlig riven ost, några ricottaklickar, 1 burk kronärtskockshjärtan och lite skivad rödlök (spara de soltorkade tomaterna till slutet).
På prosciuttopizzan: lägg på 1 st mozzarellaost i skivor (spara skinkan och ruccolan).

Pizzorna gräddas på 200 grader i ca 10-15 minuter.
TIPS! Om du lägger in pizzan på en redan het plåt får du lite pizzastenseffekt = värme underifrån så pizzan blir frasig och inte kladdig i botten.

thumb_IMG_2486_1024
Toppa mozarellapizzan med massa prosciutto och ruccola.

thumb_IMG_2485_1024
.
.. och kronärtskockspizzan med soltorkade tomater och basilika. Kanske lite flingsalt om du är saltcravare som jag. Även fast prosciuttopizzan var otroligt god måste jag erkänna denna vegetariska variant som kvällens vinnare. Så otroligt goda smakkombinationer, aah!

thumb_IMG_2480_1024
Pizzorna fick ta hand om Lovisa efter hennes hårda pluggdag.

TIPS! Äkta fryspizza

Jag gjorde egen deg  och fick en del över (om en inte orkar är det studentrabatt på pizzakit den här veckan också). Kom då på idén att göra små ogräddade portionspizzor att frysa in av degen som var kvar. Körde på tomatsås och riven ost och ställde in plåtarna i frysen. Lade sedan pizzorna i påsar. Tänker mig att de är perfekta att ta fram, lägga på de godsaker en har hemma, och köra in i ugnen. Så är en härlig middag klar på typ en kvart. Smart va?

thumb_IMG_2491_1024

Piffa till din pizza

När de flesta vakna timmarna spenderas på jobbet innebär det att kylskåpet måste hållas ganska tomt eftersom det knappt finns tid till att äta hemma förutom frukost. En ledig dag är kroppen så trött att matlagning hamnar långt ner på listan över saker att göra, plus att maten ändå inte hinner ätas upp. Eftersom vi får mat på jobbet är matlådor inget som behövs. Senaste gången jag var ledig hade jag massa ärenden att göra; jag skulle köpa en kavaj till ett bröllop jag ska på, prova skor, köpa anteckningsblock, köpa försenad doppresent, hämta bröllopspresenter som beställts, lämna böcker på bibblan, köpa nya gardiner och handla mat. Bara tanken på att laga mat efter alla utförda ärenden kändes utmattande efter att ha flängt runt från ena änden av stan till den andra (tack och lov att Visby är relativt litet), stått i ett varmt provrum och krängt på sig den ena kavajen efter den andra och sedan stoppat fötterna i diverse obekväma skor.

Piffa till pizzan med dina favorittillbehör

Väl i mataffären funderade jag över något som skulle gå snabbt att laga och som kunde göras i relativt liten portion som räckte för dagen enbart. Jag hamnade framför frysdisken med glutenfria varor och det slutade med en färdig pizza (jättebra för jag hade en rabattkupong på frias produkter!! :D ) Till det köpte jag lite mozzarella som alltid förgyller en pizza. Att köpa en fryst pizza för lata dagar är perfekt, om du sedan köper lite roliga tillbehör att ha på kan du få en riktigt skön smakupplevelse. När jag kommit hem och gjort i ordning pizzan och skulle äta toppade jag med solrosfrön. Jag borde ha köpt bladspenat att ha på eftersom färsk sallad är så gudomligt på, men jag visste att hela påsen inte skulle ätas upp innan den hunnit bli dålig (Kom ihåg också att det är rötmånad nu så att ni alla är extra försiktiga vid mathantering!). En bra grej för alla ICA-studenter är att ni från och med onsdag har rabatt på babyspenat och inte nog med det så har ni rabatt på Gorbys piroger, perfekta rabatter för lata dagar när ni jobbat alldeles för mycket. Jag avnjöt min pizza i solen på balkongen i sällskap av mina vackra blommor. Vad lägger du på din lata sommarpizza?
11787348_10153483042969110_1261944702_n

Pizza på pizzasten

Äntligen fredag och här i Uppsala strålar solen.  Jag har läst de sista sidorna inför måndagens seminarium (får seminarier verkligen infalla på måndagar?!) samtidigt som jag åt frukost. När det finns tid tycker jag om att ta en lång frukost och läsa kurslitteratur samtidigt, det ger en bra kick att starta dagen med plugg och inte samla allt på hög till sen. Om en liten stund är det dags att knata till Ekonomikum för föreläsning om Brottslighet, trygghet och urbana rum. Men först vill jag tipsa om pizza på pizzasten och hur du kan äta pizzan på ett socialt och roligt sätt såhär lagom till helgen.
11185758_10153264152674110_1425020181_n

Krispig pizza på pizzasten

Men det var det här med pizza ja, pizza på ett kul och socialt vis. Förra helgen åkte jag och min pojkvän ut till min syster på landet med avsikten att grilla pizza. Jag har fått en pizzasten att ha på grillen och det var dags att prova den. Jag har aldrig grillat pizza och var riktigt spänd på det hela. Eftersom det får plats med en pizza åt gången på pizzastenen bestämde vi oss för att göra fyra pizzor och dela varje i fyra bitar så att alla får äta samtidigt och sedan arbeta oss igenom alla pizzor. Vädergudarna var dock inte på våran sida och regnet öste ner till min stora sorg. Det är minsann inte lätt att testa att grilla  pizza i regn. Så det fick dessvärre bli pizzor gjorda i ugn, men fortfarande på pizzasten och krispigt goda blev dem.

Slipp krånglet, färdiga bottnar

Jag hade köpt färdiga glutenfria bottnar så det var bara att fylla dem med diverse godsaker. Har du tid så är det absolut trevligt att göra egen botten, recept på pizzabotten har Emma gett tidigare. Vi gjorde en hawaii, en med kyckling, ananas och curry, en med svamp och bacon och en med svamp och massa mozzarella. Givetvis hade alla pizzor ost och passerade tomater på. Till serverade vi sallad från kruka, tomater och bearnaisesås.

11128407_10153264152564110_1716982271_n

Socialt ätande

Varje pizza tog ungefär 12 minuter i ugnen vilket gjorde middagen härligt utdragen med massa tid för att prata. En pizza kom, delades upp och åts upp. Sedan fick vi vänta ytterligare några minuter innan vi kunde fortsätta äta. Det gjorde också att vi blev rejält mätta, särskilt som varje pizza hade fått mer och mer fyllning av rädsla för att vi inte skulle bli mätta. Det här är ett kul sätt att avnjuta en middag ihop på. För det första är det kul att äta flera olika pizzor och hitta sin favorit och jämföra med de andras favoriter. För det andra blir det socialt och middagens fokus blir inte att bara slänga i sig maten.

Så våga prova att lägga pizzan på grillen i år! Men viktigast av allt, vad lägger du på den?

/Sanna

Pizza (igen) – med tonfisk!

image

Hejhej mitt i en hektiskt vecka! Idag är det min födelsedag (jag fyller 25) tillika köttardag för hemtenta! Jag hade därför förra veckan en väldigt god framförhållning och förberedde ett smaskigt blogginlägg med veckans vara, nämligen tonfiskpizza! Nu visade det sig dock att min bloggkollega Emma också gick i pizzatankar och skrev ett fantastiskt inlägg om denna maträtt. Jag får ursäkta tårta- på tårta-effekten, men så kan det gå när man är en stressad student! Vi kör vidare på samma spår helt enkelt.

Det är ju tur att det finns så många olika varianter av pizza och att det går att göra en otroligt god en av veckans studentrabattvara!

Tonfisk, mozzarella, oliver och rödlök är en ljuvlig pizzakombination vill jag lova! Strör du lite färsk sallad av något slag på den efter gräddning höjer du den ytterligare en smakdimension :) Ett knep jag lärt mig för att få frasig botten är att lägga pizzan på en plåt som redan fått bli varm i ugnen innan den skjutsas in. Och ni vet väl att om man vill spara tid kan man göra pizzadeg på bakpulver! Smakar lite mer som scones eller paj, men det är ju inget fel på det!

image

image

En förhoppningsvis lite mer harmonisk tjugofemåring återkommer i slutet av veckan med mer matinspiration!

Tack och hej!

Johanna