ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: pasta

Krämig pasta med bacon, purjo & tomat

image
Vi har studentrabatt på både bacon och pasta den här veckan, så jag tänkte dela med mig av en rätt jag slängde ihop för ett tag sedan – en krämig pasta med bacon, purjolök och tomater.  Den på bilden innehåller ramslök – vars säsong ju tyvärr är över, men den gröna delen på purjolöken + lite vitlök är ett bra substitut. Älskar förresten den gröna delen av purjon – den slängs bort alldeles för ofta.

Tar typ en kvart, tjugo minuter att göra och är billigt :D :

Krämig pasta med bacon, purjo & tomat

1 paket bacon,
den gröna delen (ej det översta torra) av en purjolök, grovt strimlad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 dl grädde
en näve körsbärstomater, halverade
kanske hackad persilja
svartpeppar & salt

Koka pastan. Strimla bacon och stek det i en stor gryta tills det börjar få fin färg. När det är några minuter kvar, lägg i purjolöken och vitlöken och låt den fräsa med på medelvärme. Häll i grädden och låt det hela puttra ett par minuter. Rör i pastan och tomaterna. Salta och peppra och strö eventuellt över persiljan.

Ät och njut <3

Gnocchi med ramslök

thumb_IMG_3787_1024
Ni som följer ICA Students snapchat och har sett min premiär där idag vet att jag har kommit över en massa ramslök som jag gjort ljuvlig gnocchi på. Det var alltså därför jag smög omkring på en bakgård i kungakrona – jag hade hittat en ramslöksguldgruva.

Det är säsong på den här delikatessen just nu, och vi som bor söder om Uppland kan ha turen att hitta den. Bladen ser ut som liljekonvaljblad men luktar vitlök (gör ett lukttest först för liljekonvaljblad är giftiga!). I Lund har jag hittat den på två ställen den senaste veckan. Vill inte skriva ut min guldgruva offentligt men om ni mailar mig kan ni få veta var ni hittar ramslök i centrala Lund :)

Här kommer receptet på gnocchi. Sjukt gott och nästan gratis! Om en inte hittar ramslök så tror jag den grönare delen på purjon + lite vitlök också blir riktigt gott i. Huvudinspirationen kommer från Dags att plocka.

Gnocchi med ramslök

(typ 2-3 port.)
ett halvt kilo mjölig potatis
1,5 dl mjöl
en rejäl bunt ramslök
olivolja
salt

Koka potatisen med skalet på. Hacka ramslöken fint och blanda den med lite olivolja. Låt potatisen svalna lite, skala den och mosa den ordentligt i en bunke (om du har potatispress så pressa den). Rör ner ramslöken och saltet, och sedan mjölet lite i taget tills du har en deg som inte klibbar fast på händerna (mjölmängden är inte exakt). Rulla degen till ca 2 cm tjocka ”korvar”, skär i 2 cm tjocka bitar som du pressar till med en gaffel. Om bitarna klibbar kan det vara bra att lägga dem på ett mjölat bakbord/handduk. Hetta upp ett par matskedar olivolja i en panna och stek gnocchisarna på medelvärme tills de blir gyllenbruna.

IMG_3744thumb_IMG_3791_1024thumb_IMG_3781_1024
Första gången avnjöt jag dem som de var med lite tomat och ost på toppen = delikat. Nästa dag stekte jag på champinjoner, mera ramslök och gnocchi i en panna och rörde ner lite grädde och riven västerbotten. Det var det godaste jag ätit på länge.

Pasta med tomat, oliver och mandlar

thumb_IMG_1337_1024
Den här ljuvligheten till pastarätt med en salsa på tomater, oliver och mandlar tillagade jag för första gången själv idag. Tidigare har  Lovisa bjudit mig på den, men receptet kommer egentligen från vår vän Åsa Maria. Hon lagar ljuvlig mat och är ca tio gånger så resgalen som jag. Ifrån Bogotá där hon bor driver hon den fantastiska bloggen Latinamerikaliv.

Jag hade hört ryktas att den här rätten kom från Peru, och i går fick jag reda på att den faktiskt uppfanns i Lima just av Åsa Maria och hennes peruanska vänner i en stund av pengabrist för ett par år sedan. Den består av en smakrik röra som blandas  ned i nykokt pasta (går jättesnabbt att göra). Åsa Maria låter hälsa att det är viktigt att tomaterna och oliverna får vara färska och att man inte ”lagar bort” smaken. Måtten är ungefärliga.

Pasta med tomat, oliver och mandlar

rp_thumb_IMG_1335_1024-1024x768.jpg

4 medelstora tomater
1 dl mandlar
1 burk gröna oliver (utan kärnor)
1 vitlöksklyfta, finhackad/riven
massa olivolja
en liten skvätt vitvinsvinäger
salt & peppar

Hacka tomaterna (jag tog ur de blöta kärnhusen), mandlarna och oliverna och blanda ihop med resten av ingredienserna (salta och peppra rejält, snåla inte med olivoljan – var dock försiktig med vinägern). Blanda ned röran i nykokt, varm pasta och servera direkt.

thumb_IMG_1339_1024

Avslutar med ett par bilder från den lya i Lima där rätten kom till, samt dess skapare. Tack Åsa Maria, Sergio och Allison:

thumb_IMG_1341_1024thumb_IMG_1340_1024

Den perfekta matlådan

thumb_IMG_1078_1024
Pasta. Tomatsås. Feta. Timjan.
Mer avancerat än så är inte receptet för den perfekta matlådan, enligt mig.

Såhär fixar jag favoriten:

  • Pastan: min favoritsort just nu är Zetas Fiori, kokt al dente, i väl saltat vatten.
  • Min tomatsås har jag massa vitlök och olivolja i. Ju längre koktid desto bättre.
  • Ostmässigt är jag frälst i ICA Basics salladsost som också är billigast i hyllan.
  • Färsk timjan är ju vackert, men den torkade verkligen också helt ok.

De här matlådorna går alldeles utmärkt att frysa, så det är värt att göra storkok och bunkra upp med inför framtida luncher. Dessutom blir osten ljuvlig när den smälter i micron.

 

Pastasås med spenat och fetaost

Det blir mycket pasta och spenat den här veckan, då jag häromdagen bloggade om min favoritlasagne. Pasta och fryst spenat är alltså bra basvaror att ha hemma :) I detta inlägg kommer receptet på smarrig pastasås.

Första gången jag åt detta var för ganska exakt ett år sedan, då  jag och några kursare läste en intensivkurs i Holland. Jag och en vän lagade mat tillsammans och misslyckades med den ganska rejält (stek inte pannkakor i olja och tro inte att gräddfil är kokbart!) och efter det förbarmade sig vår kära vän och kursare Gustav över oss och lagade denna fantastiska rätt.

Du behöver:

  • Pasta, gärna färsk bandpasta
  • Lök och lite vitlök
  • Tinad hackad spenat
  • Grädde
  • Fetaost

Koka pastan. Bryn löken och i med vitlök. I med spenaten och grädden, låt koka upp. När såsen nästan är färdig efter en liten stund, i med fetaosten så att den inte smälter helt. Jag tycker att såsen smakar ganska mycket som den är men det går förstås att salta och peppra också. Servera!

IMG_3743

Här serverad med körsbärstomater. Jag strödde lite extra fetaost över när såsen var färdig, också.

IMG_2395

Såhär såg de flesta dagar ut när vi pluggade i Holland. Långa dagar med intensivt plugg som underlättades betydligt av att skolan bjöd på kaffe i varje paus. Stroopwafels är en slags sirapsvåfflor som man lägger på muggen för att de ska bli mjuka och goda. Hamnar ni i Holland så testa dem (och köp ett paket till mig! ;))

Detta var allt för mig för denna gång, hörs om en månad igen!

Emma