ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: morötter

Morotsbiffar & mamma

thumb_IMG_2725_1024
God fredag med sesampanerade morotsbiffar smaksatta med ingefära, vitlök och jordnötssmör. Jag har min mamma på besök här nere i Lund hela veckan och det är så himla mysigt att ha henne sovandes på en madrass i mitt lilla rum. Kul också att få ha med henne i min Lundavardag, vilket inkluderar att få bjuda henne på god mat om kvällarna.

Häromveckan komponerade jag ihop de här ljuvliga, kryddiga morotsbiffarna för första gången, och det fick bli en repris av dem nu under mammabesöket. Jordnötter och morötter passar så himla bra ihop, och med ingefära och vitlök blir kombon komplett (vill du förresten ha extra krydda – hacka ner lite färsk chili). Smaken av sesamfröna framträder så bra när de får färg vid stekningen. De perfekta tillbehören är en sallad med avokado i, plus en yoghurtsås med lime och honung. Rekommenderas i helgen:

Sesampanerade morotsbiffar med vitlök, ingefära & jordnötssmör

för ca 3 port:

5-6 morötter
en stor sked jordnötssmör
en bit färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
en stor sked creme fraiche
2 ägg
2 msk ströbröd
salt & peppar
sesamfrön att panera i

Skala morötterna om det behövs, finriv dem och krama ur ev. överflödig saft. Finriv också vitlöken och ingefäran. Blanda alla ingredienser utom sesamfröna i en skål. Forma bollar av smeten som plattas till och vänds i sesamfrön. Stek på medelvärme, några minuter på varje sida tills biffarna fått färg och är genomstekta. Servera med en sås gjord på crème fraîche, honung och limesaft. En god sallad räcker bra som tillbehör, men biffarna är också goda med valfri kolhydratskälla. Jag tänker främst bulgur eller couscous.

thumb_IMG_2729_1024image
Hej från mamma vid mitt favoritbord!

Vegetarisk lasagne

Hejsan, och hoppas att ni har haft en bra start på det nya året! När vi nu befinner oss i terminens startgropar vill jag dela med mig av ett av mina bästa matlåderecept, som jag fick av en kollektivkompis i Malmö: lasagne med spenat, morötter och keso! Gott, mättande och går finfint att frysa till många matlådor.

Du behöver:

  • Ett gäng lasagneplattor
  • En lök och en vitlöksklyfta om du gillar det
  • Ett paket krossade tomater (som det är extrapris för alla icastudenter denna vecka!)
  • 3-5 morötter (om du verkligen gillar morötter så ha i många morötter. Annars kan du ha lite färre. En smaksak, som det mesta när det kommer till matlagning.)
  • En påse fryst hackad spenat
  • En burk keso. Eller fetaost om man gillar det mer.
  • Lagom mycket riven ost, ett par tre deciliter sådär
  • 5-7 dl mjölk
  • Salt och peppar

Bryn lök och eventuell vitlök. I med krossade tomater, salt och peppar och låt koka upp.

Blanda den tinade spenaten med slantade morötter och keson.

Gör ostsås (svåraste momentet, bränn inte mjölken!) Värm mjölk, i med ost,

Tomatsås i botten på ugnsformen. Varva lasagneplattor med tomatsås och spenatröra. Häll ostsåsen över alltihopa. In i ugnen, 200 grader i cirkus 30-40 minuter. Servera med en klick crème fraîche och kanske en enkel sallad (fast det behövs inte eftersom det är massa grönsaker i lasagnen.)

IMG_3724

Tada! Lasagnen färdig. Mättande och räcker till många!

IMG_2493

Avsluta måltiden med en kopp te. (Vänligen beundra min snygga teservis med påfåglar på. Totalt opraktisk på grund av att man spiller som katten när man försöker hälla upp en kopp, men visst är den snygg!? Köpt på loppis på Clemenstorget här i Lund.)

Hörs senare i veckan! :)

Emma

Efter-tenta-gryta med bönor

Nu är höstterminens sista tenta skriven vilket firades med en efter-tenta-gryta med bönor. Jag vet inte hur det kändes för er andra som gjorde en tenta, men jag kände mig som om jag sprungit in i en vägg efteråt. Så trött en är efter en tenta. Inte så konstigt heller eftersom jag kom i säng strax innan elva och klev upp klockan sex. Jag tycker det är skönt att slippa stressa en tentamorgon. Nu återstår det bara att invänta resultatet. Efter tentan gjorde jag inte så mycket, jag kikade lite på stan, skaffade lånekort på stadsbibliotektet, träffade min syster lite och handlade mat. På kvällen skulle jag få besök av en av mina närmaste vänner och före detta roomie Sabri som mellanlandade i Stockholm innan han åkte vidare till Visby och ett besök i Uppsala är ju nästan på vägen.. Vi hade inte setts sen i november vilket är lång tid när en är van vid att ses varje dag. I alla fall ville jag laga något gott och jag hade inte hunnit tina någon kyckling så det fick bli en böngryta kryddad med garam masala. Receptet hittade jag i Dagens nyheter för någon vecka sedan och är väldigt likt receptet jag använder när jag gör linsgryta förutom att det skulle vara crème fraîche och hackad ingefära i. Den fick stå och puttra länge på spisen så den blev riktigt god faktiskt.

Du behöver följande ingredienser:
Lite färsk ingefära
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 burk med krossade tomater
2 dl crème fraîche
1 förpackning med bönmix
3-4 morötter
Garam masala efter tycke och smak
1 grönsaksbuljongtärning
Ris ingredienser böngryta
Allra först skalade jag morötterna och rev dem. Jag tycker det är väldigt gott med rivna morötter i mat, men kan bli så frustrerad  när jag ska riva dem. Det tar tid och skvätter runt i köket, men resultatet gör att det är värt det. Därefter finhackade jag ingefäran och vitlöken. Den gula löken hackade jag i lite större bitar. Jag blandade kokosolja med olivolja att steka i. Först ska all lök, ingefäran och morötterna fräsas några minuter med garam masala (färdigblandad indisk kryddmix som du kan köpa på burk, jättegod!!). Sedan på med de krossade tomaterna, jag kastade i lite vatten också i samband med att jag sköljde ur tomatburken, på det viset går inte heller någon tomat till spillo. I med gryta innanen tärning grönsaksbuljong och låta det gotta ihop sig lite och sedan i med en burk crème fraîche. Den här veckan kändes som den perfekta veckan för att göra en sån här gryta. ICA har haft stora rabatter på både crème fraîche och morötter och i min ICA-butik var det extrapris på buljong och krossade tomater. Bönorna ska hällas i det allra sista så grytan fick stå och puttra på låg värme i säkert en halvtimme innan Sabri dök upp och vi åt. Bönorna jag köpt är ICAs färdiga bönmix som finns i en tetra pak-förpackning. Det är bara att öppna, hälla av spadet och skölja av dem med kallt vatten och låta dem rinna av lite. Under tiden som grytan puttrade kokade jag ris som jag blandade i lite gurkmeja i vilket ger riset en fin gul färg. Det ska också vara väldigt bra för något, men jag minns inte exakt vad längre, jag måste fråga mamma igen. Medan jag pysslade i köket lyssnade jag på min absoluta favoritmusik när det kommer till att pyssla och fixa och som jag säkerligen nämnt innan, Peter Lemarc. För er som missat honom, se omedelbart till att ta igen allt ni missat!!!!!!!

Medan grytan och riset skötte sig själva på spisen så slängde jag ihop en sallad bestående av gurka, isbergssallad, banan och grantäpple. Bara att skiva upp gurkan, salladen och bananen och gröpa ur granatäpplet och blanda ihop allt i en skål. Jag använde en jättefin  mörkblå skål som jag ärvt av min gammelfarmor.

granatäpple

granatsallad

dukning 4
En av mina nuvarande roomisar hade fått fina tulpaner så jag lånade dem från vardagsrumsbordet att dekorera köksbordet med och dukade fint med mina favoritmuggar som går utmärkt att använda som matskålar och vinglas att dricka kallt citronvatten med. Sedan dök Sabri upp och vi åt. Självklart hade vi ost till maten, igår blev det camembert och brie. Brieost är min övre gräns, någon annan ost äter jag inte förutom klassiska skiva-och-ha-på-mackan-ostar.

dukning 2
Grytan slank ner fint och räckte till tre matlådor så nu är jag redo för nästa kurs där vi ska ha en hel del dagar med föreläsning både före och efter lunch vilket kräver matlåda. Jag ser verkligen fram emot kursstarten, jag ska läsa politisk geografi och bläddrade nyss i mina kursböcker som verkar väldigt spännande. Dessutom är tre böcker på svenska och det är ju alltid trevligt och underlättar i pluggandet. Hoppas ni också ska läsa något intressant kommande kurs. Nu är jag hos min syster och vi ska göra ananaspaj och se om vi ska städa något. Snart är det ny vecka, ny kurs och nya studentrabatter, missa inte det. Jag önskar alla en fortsatt trevlig helg, hoppas de flesta kan släppa plugget lite och bara få njuta av att vara människa.  Ta hand om varandra tills vi hörs nästa gång!

Här sitter min fina vän i sin julklappsskjorta och väntar på att få äta. sabri och mat

Fixa biffen!

Hej i höstmörkret!

Den här veckan bjuder jag på två sorters biffar.

IMG_4084

Det här är bra grejer att göra biffar av! Denna veckan är det icastudentrabatt på kikärtor och en massa olika sorters bönor, vilket är toppenbra biffingridienser.

IMG_4092

Biffrecept nummer ett: Koka de röda linserna, mixa ihop med kikärtorna, hacka rödlök, pressa lite vitlök, ha i lite ost och ägg. För stadga i biffarna går det bra att ha i lite mjöl och bakpulver, då håller de ihop bättre.

IMG_3890

Biffrecept zwei: Riv morot och potatis, hacka lök, riv ost, i med ett ägg. Stek biffarna på hyfsat hög värme.

IMG_3891

Servera, varför inte tillsammans med potatismos och sallad?

Du kan absolut frysa dina biffar och ha till matlådor. Jag återkommer senare i veckan med mer matinspiration! :)

/Emma

Höstig Broccoli Soppa

Vilken fin sommar vi har haft hörni! Jag är fortfarande hög på grillad halloumi, rosévin, sena nätter, lantchips, cykelturer och festivaler! Ändå känns det så himla fint att hösten är påväg nu. Krispig luft, Earl Grey te med honung, mörka kvällar med tända ljus och laga massa god (varm?) mat. September känns nästan som nyårsafton. Batterierna är laddade för min andra termin på Stockholms Universitet och jag är mer laddad än någonsin att testa nya recept och få dela med mig av det här!

 Kickade igång hösten med en grön, salt, krämig och värmande broccolisoppa. En till fin sak med hösten, soppa alltså! Tyvärr lite underskattad hemma hos mig då min pojkvän alltid undrar var proteinet är när jag lagar vegetariskt… Tur att det problemet gick att lösa den här gången! Här har ni den vegetariska/icke-vegetariska soppan gjord på eco-broccoli som vi studenter får rabatt på denna vecka. Du kan se dem HÄR. Älskar eco-mat-rabatter som dessutom går att frysa och håller länge!

 HÖSTIG BROCCOLI SOPPA
2 stora portioner eller 4 små

 -En påse fryst I love eco broccoli
– 1 gul lök
– 2 vitlöksklyftor
– Grönsaksbuljong
– Örtsalt
– Créme Fraice
– Morötter eller bacon

IMG_5312

1. Fräs hackad gul lök och vitlök i en stekpanna eller kastrull
2. Tillsätt den frysta broccolin tills den är mjuk
3. Häll på lite vatten så du kan mixa broccolin och löken med en stavmixer alternativt en mixer (jag använde min lilla to-go smoothie mixer)
4. Tillsätt 8 dl vatten och en tärning grönsaksbuljong och låt den puttra till önskad konsistens
5. Rör i lite creme fraice för att få den krämig! Jag använde en laktosfri med smak av dill och citron

VEGETARISK?
Hyvla morötter med en osthyvel och rosta dem i ugnen tillsammans med olivolja och lite flingsalt

 ICKE VEGETARISK?
Servera med knaperstekt bacon

IMG_5316

Jag rostade mina på 200 grader tills de hade fått lite färg

IMG_5319

Smaklig Soppa!