ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: middag

Franska köket

Det är dags för mig, Matilda, att ta över bloggrodret denna sommarvecka! Min semester har börjat från pluggstress och ICA men tyvärr öser regnet ner här i Stockholm. Jag ska dock inte misströsta eftersom jag om några dagar tar jag resväskan och hoppar på ett flyg till Frankrike. Det väntar en drömsemester med familjen till Nice och sedan ska vi bila till norra Italien, är helt pirrig med tanke på hur god mat jag kommer äta. Så, denna vecka bjuder jag på recept från just Frankrike och Italien, ni får helt enkelt följa med mig på denna lilla roadtrip.

Vi börjar i Frankrike med det franska köket!

Ratatouille

Ni har säkert sett den underbara animerade filmen med samma namn? Om råttan som kan laga mat och som till deras värsta matkritiker lagar en ratatouille. Jag förstår verkligen varför, det är en magisk rätt trots att den är så enkel att göra.

Du behöver: Gul lök, vitlök, paprika, zucchini, 500 gram krossade tomater, 1 grönsaksbuljongstärning, timjan och olivolja. Detta är för 4 små portioner,

rata2

Skala och skiva vitlök och gullök. Skär resterande grönsaker i bitar. Fräs alltsammans i en matsked olja och  krydda med torkad timjan. Tillsätt sedan de krossade tomaterna tillsammans med 2 dl vatten och en buljongtärning. Koka på låg värme utan lock i ungefär 20 minuter tills hela köket luktar gott.

rata1

Jag serverade min ratatouille med lax och en chevreost-röra som fick restaurangbetyg av sambon. Den här rätten går självfallet att äta vegetariskt som den är eller med kyckling, kanske att chorizo blir gott också!

Nu ska jag packa och damma av mina dåliga franska kunskaper. När jag var i Paris i höstas och hälsade på Alice som gjorde sitt utbyte där försökte jag beställa den obligatoriska café au lait på franska varje morgon men det slutade alltid med att de svarade mig på engelska..  jag får lära mig av min pappa att fortsätta prata franska ändå. Han är nämligen expert på att ta seden dit man kommer och lärt sig många språk på den vägen. Han blir så hängiven att han brukar beställa på italienska i Sverige bara för att restaurangen heter Primo Ciao Ciao. För några år sen skulle vi äta pizza på Vedugnen i Stockholm och pappa envisades med att beställa på italienska trots att servitören inte kunde ett enda ord än bella. En uppfattning om italienare är att de överöser tjejer med komplimanger dock kunde han inte lura min pappa för att vara italienare.

Nu säger jag hejdå på franska så beger vi oss mot Italien i nästa inlägg.

Au revoir!

Student plockmat

Igår tog jag och mina vänner sommaren in till lägenheten med plockmat och chokladpavlova. Plockmat är perfekt att bjuda på eftersom det kan göras i förtid och är så himla gott. Dessutom passar det till studentmottagningar, midsommar eller bara en kväll för att fira att sommaren är påväg. Att använda billiga basvaror är tricket när det ska lagas mat till många så  idag tänkte jag bjuda på mina favoritrecept när det kommer till buffémat ”student-style”.

Student plockmat

Mozzarella/Tomat

IMG_1877 (kopia)

En tandpetare, cocktailtomater och mozzarella är allt som behövs i denna munsbit. Ifall det finns mozzarella på extrapris går det också att skära mindre bitar av en stor och självklart använda stora tomater också.

Mangosallad

IMG_5343 (kopia)

Detta är en av mina favoriter och går alltid hem hos gästerna! Släng ihop ruccola eller bladspenat, tomater, fryst mango som fått tina i rumstemperatur och hacka ner lite chili. För att göra den mer mättande kan du blanda i couscous eller bulgur. Godast blir den med lite olivolja och pressad lime.

Fetaost och melon

IMG_1876 (kopia)

Äntligen är det säsong för melonen! Jag tycker att denna rätt funkar med flera sorters melon men om du hittar vattenmelon till bra pris är det en riktig vinnare. Blanda den antingen i en skål eller skär upp och ät med tandpetare.

Igår bjöd jag och Lisa på dessa rätter tillsammans med bland annat oliver, baguette, pimentos, rostbiff, potatis och kycklingspett. Betyget från våra vänner blev V Ä L D I G T  G O T T. Eftersom vi firade våra födelsedagar tog vi i lite extra med melontallrikar, serpentiner och blommor. Det blev en väldigt lyckad middag och rester kvar som jag kan ha i mina matlådor veckan ut. Dessutom var det bästa att summan för middagen blev lika stor som om vi skulle firat på restaurang med 3 rätters bara vi två. Nu kunde vi bjuda hela vårt tjejgäng på middag istället!

Hoppas ni får nytta av buffétipsen till examen eller studenten. Nästa gång vi hörs här kommer det redan vara juni och förhoppningsvis kännas som sommar utomhus också.

Ett sista tips från mig om ni också åt kycklingspett i helgen är att dela med er av dem med hashtaggen icagrill15. Vid midnatt idag (söndag) dras vinnaren som får matcheckar på ICA för 1000 kronor. Perfekt om du också vill ha plockmatsmiddag och bjuda dina vänner! Dessutom finns det ett stort finalpris att vinna nämligen en grillfest värd 25 000 kronor(!). Då ingår kockar, grillar, mat, tält, stolar, bord och ljudsystem. Känner nästan att jag måste säga hejdå här nu och lägga lite krut på mitt kycklingspett bidrag istället. Ifall du vill delta en annan vecka men ett annat tema en grillspett ska du hålla koll på hemsidan #icagrill15 .

Ha en bra majmånad nu och grilla så det ryker!

Om ni undrar vad som hände med chokladbollarna jag skulle dela med mig av hann de ätas upp innan jag tänkte på att fota. Så kan det bli som matbloggare när fika-suget är för stort!

 

 

Pizza på pizzasten

Äntligen fredag och här i Uppsala strålar solen.  Jag har läst de sista sidorna inför måndagens seminarium (får seminarier verkligen infalla på måndagar?!) samtidigt som jag åt frukost. När det finns tid tycker jag om att ta en lång frukost och läsa kurslitteratur samtidigt, det ger en bra kick att starta dagen med plugg och inte samla allt på hög till sen. Om en liten stund är det dags att knata till Ekonomikum för föreläsning om Brottslighet, trygghet och urbana rum. Men först vill jag tipsa om pizza på pizzasten och hur du kan äta pizzan på ett socialt och roligt sätt såhär lagom till helgen.
11185758_10153264152674110_1425020181_n

Krispig pizza på pizzasten

Men det var det här med pizza ja, pizza på ett kul och socialt vis. Förra helgen åkte jag och min pojkvän ut till min syster på landet med avsikten att grilla pizza. Jag har fått en pizzasten att ha på grillen och det var dags att prova den. Jag har aldrig grillat pizza och var riktigt spänd på det hela. Eftersom det får plats med en pizza åt gången på pizzastenen bestämde vi oss för att göra fyra pizzor och dela varje i fyra bitar så att alla får äta samtidigt och sedan arbeta oss igenom alla pizzor. Vädergudarna var dock inte på våran sida och regnet öste ner till min stora sorg. Det är minsann inte lätt att testa att grilla  pizza i regn. Så det fick dessvärre bli pizzor gjorda i ugn, men fortfarande på pizzasten och krispigt goda blev dem.

Slipp krånglet, färdiga bottnar

Jag hade köpt färdiga glutenfria bottnar så det var bara att fylla dem med diverse godsaker. Har du tid så är det absolut trevligt att göra egen botten, recept på pizzabotten har Emma gett tidigare. Vi gjorde en hawaii, en med kyckling, ananas och curry, en med svamp och bacon och en med svamp och massa mozzarella. Givetvis hade alla pizzor ost och passerade tomater på. Till serverade vi sallad från kruka, tomater och bearnaisesås.

11128407_10153264152564110_1716982271_n

Socialt ätande

Varje pizza tog ungefär 12 minuter i ugnen vilket gjorde middagen härligt utdragen med massa tid för att prata. En pizza kom, delades upp och åts upp. Sedan fick vi vänta ytterligare några minuter innan vi kunde fortsätta äta. Det gjorde också att vi blev rejält mätta, särskilt som varje pizza hade fått mer och mer fyllning av rädsla för att vi inte skulle bli mätta. Det här är ett kul sätt att avnjuta en middag ihop på. För det första är det kul att äta flera olika pizzor och hitta sin favorit och jämföra med de andras favoriter. För det andra blir det socialt och middagens fokus blir inte att bara slänga i sig maten.

Så våga prova att lägga pizzan på grillen i år! Men viktigast av allt, vad lägger du på den?

/Sanna

Köttfärspiroger

Har ni vågat prova några muffins än? Jag har redan gjort en ny sats eftersom de förra tog slut på en kväll! En stor favorit redan här hemma.. tro mig jag är en gottegris så de smakar riktigt bra! Idag ville jag helst äta upp smeten direkt ur bunken.

Efter en riktigt bra helg med massa gott och födelsedagsfirande är det inte många kronor som finns kvar på kontot. Lösningen till middagen ikväll blev piroger! Och nu menar jag inte Gorbys piroger.. Utan saftiga piroger med mozzarella och köttfärs. Den här rätten är perfekt att göra om det blev kvar lite köttfärs från taco-fredagen.

Ingredienser 6 piroger

– 1 paket smördeg
– 400 gram Köttfärs
– Tacos-krydda
– 1 Mozzarella
– Creme Fraice
– 1 ägg

Färsk smördeg finns idag på de flesta ICA butiker. Bara att öppna och kavla ut lite! Kanske ska uppgradera min kavel när lönen kommer eller när jag och min pojkvän bestämmer oss för att dricka upp rödvinet. Tror lönen hinner komma först, vi är inte så bra på att dricka rödvin här hemma.
Senast överförda3

– Sätt ugnen på 225 grader
– Stek köttfärsen och krydda den med tacos-kryddan
– Skär samtidigt som köttfärsen är på spisen upp mozzarellan
– Tillsätt en klick crèmefraice så röran blir lite krämig
– Skär ett mönster med 6 rutor i  den utkavlade smördegen

IMG_5500

–  Skär upp mozzarella och lägg i mitten av alla rutor
– Toppa med köttfärsröran och vik ihop dem
– Pensla på lite uppvispat ägg innan de skjuts in i ugnen
Pirogerna är klara när de har fått fin färg, ca 15 minuter

IMG_5503
Servera med en god youghurtsås och fräsch sallad!

Det var allt från mig för den här veckan. Kommentera gärna om ni provar våra recept! Blev så himla glad när min fina vän Elin som bor i Uppsala berättade att hon gör granolan som ni hittar HÄR.  Om ni önskar hitta våra enskilda recept är det bara att leta reda på rätt namn i kategorierna.

Ha det bra!
Matilda

Alla hjärtans dag – del 2

När frukosten och lunchen är avklarade är det dags att börja tänka på middagen att servera på Alla hjärtans dag. Efterrätten är nästintill klar, men det allra sista fixas här under eftermiddagen. För att utföra middagen tog jag hjälp av min roomie Calle som ni stött på i tidigare inlägg. För att alla gäster skulle kunna äta så var de enda kraven egentligen att det skulle vara vegetariskt och glutenfritt. Eftersom det fanns en hel del rödkål kvar från lunchen kände vi att det vore bra om vi kunde använda upp åtminstone en bit av det vi hade kvar. Det resulterade i en gratäng med rödkål, mozzarella, vitlök och matlagningsgrädde. Till detta bestämde vi oss för att servera portabellosvamp med fetaoströra och en sallad med bladspenat som bas. Eftersom det fanns mjukt bröd kvar sedan lunchen tyckte vi att det var bra att använda det med så det rostade vi i ugnen med tomat och vitlök.

10965457_10153063575359110_1294792038_n
Som jag nämnde i Alla hjärtans dag – del 1 så började jag med efterrätten under lunchen. Efterrätten fick bli pannacotta med passionsfrukts-topp. Receptet hittade jag på Icas hemsida precis som lunch-soppan. Under lunchen gjorde jag själva pannacottan och lät den sedan stelna fram till eftermiddagen då jag gjorde passionsfrukts-toppen. Pannacotta är en otroligt smidig efterrätt och ack så god den är. Jag använde gelatinblad vilket jag alltid har hemma. För den som vill ha utan gelatin så finns det alternativ, jag har själv inte provat det, men jag är övertygad om att det funkar minst lika bra. Läs anvisningarna på förpackningen, ni som testat får gärna kommentera och komma med era tips :)

Vid serveringen av efterrätten pyntade jag med färsk passionsfrukt, varsitt geléhjärta och en ruta mörk choklad. Här kan du med fördel använda samma choklad som till frukosten (om du har någon kvar förstås). Geléhjärtat känns som ett måste när det är Alla hjärtans dag, eller åtminstone något hjärtformat godis. För den som inte äter gelatin kan förstås en hjärtformad chokladpralin användas.10962224_10153063571164110_1293244847_nRödkålsgratäng med mozzarella
Du behöver följande:
Mozzarella, mycket10836156_10153063574244110_601734359_n
Rödkål
Vitlök, efter tyckte och smak
Matlagningsgrädde, inte så mycket som vi trodde
Salt och peppar

Strimla rödkålen och lägg i en smord ugnsform och varva rödkål med mozzarella och vitlök. Salta och peppra och häll på matlagningsgrädde. Det här var första gången jag och Calle gjorde detta och vi hällde i lite för mycket grädde som inte sögs upp utan som kålen bara plaskade runt i så vi kunde ha använt mindre. Dessutom gjorde vi formen lite för full så att det bubblade över. Men i övrigt så fick rödkålsgratängen en väldigt vacker ljuslila färg och blev mycket god, mycket godare än vad jag själv förväntade mig, så den ÄR god! Färgen gör den perfekt för Alla hjärtans dag, men kan givetvis användas vid andra festliga tillfällen eller bara för att sätta färg på vardagen. Rödkålsgratängen lät vi vara i ugnen i cirka 40 minuter på ungefär 200 grader.

Sallad med en bas på bladspenat med aprikos och fröer
Du behöver följande:
Bladspenat, vi tog en påse
Torkade aprikoser, efter tyckte och smak
Solrosfrön
Pumpakärnor
Kokosflingor

Öppna påsen och häll upp i en skål du gillar. Rosta solrosfrön, pumpakärnor och kokosflingor lätt i en torr stekpanna. Häll sedan över bladspenat och skär de torkade aprikoserna i smala avlånga bitar och toppa salladen med. Klart!

10961645_10153063574029110_578317183_n

Portabellosvamp fylld med fetaoströra
Du behöver följande:
Portabellosvamp, vi räknade med cirka 2-3 per person beroende på svampens storlek
Crème fraîche
Fetaost
Franska örter på burk
Citron, vi använde några droppar pressad citron och rivet skal
Salt och peppar

Ta bort svampens fot (spara dessa för de går utmärkta att steka och äta vid ett annat tillfälle, det är synd att kasta mat) och lägg ut svamparna på en plåt med bakplåtspapper så att de ser ut som små skålar. Mosa fetaosten i en skål med en gaffel och häll sedan i crème fraîchen. Riv citronskal och vänd i och pressa i några droppar citronsaft. Krydda med franska örter (den och garam masala är mina absoluta favoriter när det kommer till kryddblandningar) och ha i lite salt och peppar. Rör ihop allt och fyll svamparna med denna ljuvliga röra. Svamparna var inne i ugnen i cirka 20 minuter.

Havrebröd med tomat och vitlök
Du behöver följande:
Mjukt bröd
Olivolja
Tomat
Vitlök

Lägg upp brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Hacka tomaten och vitlöken och blanda med olivolja och bre ut på brödskivorna. Brödet fick vara i ugnen tills det hade färg.

Släck ner i rummet och tänd ljus, duka fint, gärna med servetter och lägg varsitt geléhjärta på varje tallrik. Om det är något som är utmärkande för Alla hjärtans dag så är det väl just alla dessa olika hjärtformade ting och ätbara godsaker. 10965719_10153063571544110_1240135733_n 10962242_10153063573479110_1219791400_n

Lägg upp maten på tallriken och servera till gästerna som har fått slå sig ned vid bordet.  Till middagen dracks det prosecco eller juicen som blev över när passionsfruktstoppen gjordes. 10958879_10153063572484110_640267557_n

Jag och Calle bjöd in Nathalie och Jasmine eftersom vi firade Alla hjärtans dag ihop förra året på Gotland då temat var Röd middag. Tyvärr saknades några från förra årets firande som inte bor i Uppsala med oss nu. Men de vi inte kan fira Alla hjärtans dag med kan vi alltid skicka choklad till eller skypea med på den stora dagen.

10947878_10153063573139110_554017667_n

Ett sätt att spendera Alla hjärtans dag på kan vara att titta på några riktigt bra filmer så jag frågade de andra studentbloggerskorna om deras filmtips inför lördagen.
Emmas Alla hjärtans dag-film: Eternal sunshine of the spotless mind
Matildas Alla hjärtans dag-film: Endless love
Johannas Alla hjärtans dag-film: En oväntad vänskap
Min Alla hjärtans dag-film: Allt om kärlek

Nu återstår det bara för mig att önska er alla en riktigt fin Alla hjärtans dag och att du hinner fira dagen med så många som möjligt.

Vegetarisk lasagne

Hejsan, och hoppas att ni har haft en bra start på det nya året! När vi nu befinner oss i terminens startgropar vill jag dela med mig av ett av mina bästa matlåderecept, som jag fick av en kollektivkompis i Malmö: lasagne med spenat, morötter och keso! Gott, mättande och går finfint att frysa till många matlådor.

Du behöver:

  • Ett gäng lasagneplattor
  • En lök och en vitlöksklyfta om du gillar det
  • Ett paket krossade tomater (som det är extrapris för alla icastudenter denna vecka!)
  • 3-5 morötter (om du verkligen gillar morötter så ha i många morötter. Annars kan du ha lite färre. En smaksak, som det mesta när det kommer till matlagning.)
  • En påse fryst hackad spenat
  • En burk keso. Eller fetaost om man gillar det mer.
  • Lagom mycket riven ost, ett par tre deciliter sådär
  • 5-7 dl mjölk
  • Salt och peppar

Bryn lök och eventuell vitlök. I med krossade tomater, salt och peppar och låt koka upp.

Blanda den tinade spenaten med slantade morötter och keson.

Gör ostsås (svåraste momentet, bränn inte mjölken!) Värm mjölk, i med ost,

Tomatsås i botten på ugnsformen. Varva lasagneplattor med tomatsås och spenatröra. Häll ostsåsen över alltihopa. In i ugnen, 200 grader i cirkus 30-40 minuter. Servera med en klick crème fraîche och kanske en enkel sallad (fast det behövs inte eftersom det är massa grönsaker i lasagnen.)

IMG_3724

Tada! Lasagnen färdig. Mättande och räcker till många!

IMG_2493

Avsluta måltiden med en kopp te. (Vänligen beundra min snygga teservis med påfåglar på. Totalt opraktisk på grund av att man spiller som katten när man försöker hälla upp en kopp, men visst är den snygg!? Köpt på loppis på Clemenstorget här i Lund.)

Hörs senare i veckan! :)

Emma

Pepparrotslax

Glad Lucia!

Tredje advent är här och jag har redan hunnit få i mig köttbullar, lussebulle och julmust till frukost. Igår åt jag den första julmaten för i år! Så självklart fick gårdagens rester bli en stor frukost idag. Min favorit på julbordet är helt klart laxen. Älskar lax i alla former så därför tänkte jag dela med mig av ett av mina favoritrecept när det kommer till lax.

Ingredienser
4 pers
- 4 laxfiléer
– 1 burk färskost med smak av pepparrot
– 1 citron
– 1 knippe dill
– Valfritt: Färsk pepparrot

Random Photo4

1. Sätt på ugnen på 200 grader
2. Gör ett snitt i varje laxfilé och lägg dem i en ugnsform
3. Blanda färskosten med saften från 1/2 citron och hackad dill
4. Riv ner lite färsk pepparrot
5. Salta och peppra fisken innan den får åka in i ugnen i 20 minuter

IMG_4535

Servera med tillbehör såsom sparris, potatisklyftor eller kanske småskuren sallad som vi har rabatt på denna vecka! 

IMG_4536

Ett tips är att hålla utkik efter extrapriserna i din butik på frysta laxfiléer. Jag brukar köpa lite fler när det är bättre priser eftersom de kan ligga i frysen utan att bli dåliga. Även dill går att köpa i små fryspåsar om man inte använder upp en hel kruka innan den hinner bli tråkig!

Nu ska jag fortsätta titta på Polarexpressen och mumsa på en pepparkaka. Vi ses till nyåret då vi bloggare bjuder på en riktig festmeny! Titta in nästa vecka så hittar ni recept från Emma!

God Jul önskar
Matilda

Fixa biffen!

Hej i höstmörkret!

Den här veckan bjuder jag på två sorters biffar.

IMG_4084

Det här är bra grejer att göra biffar av! Denna veckan är det icastudentrabatt på kikärtor och en massa olika sorters bönor, vilket är toppenbra biffingridienser.

IMG_4092

Biffrecept nummer ett: Koka de röda linserna, mixa ihop med kikärtorna, hacka rödlök, pressa lite vitlök, ha i lite ost och ägg. För stadga i biffarna går det bra att ha i lite mjöl och bakpulver, då håller de ihop bättre.

IMG_3890

Biffrecept zwei: Riv morot och potatis, hacka lök, riv ost, i med ett ägg. Stek biffarna på hyfsat hög värme.

IMG_3891

Servera, varför inte tillsammans med potatismos och sallad?

Du kan absolut frysa dina biffar och ha till matlådor. Jag återkommer senare i veckan med mer matinspiration! :)

/Emma

Het Kyckling

Hej allihopa!

Underbart med fredag, veckans bästa dag! Nu såhär efter Paris är kontot ganska tomt så resten av november ska jag jobba de kommande helgerna på ICA samtidigt försöka spara lite pengar. Kom ihåg när jag bodde hemma och jag kunde glömma mitt bankomat-kort med flit bara för att inte spendera pengar på småsaker i skolkafeterian. Idag glömmer jag ibland kortet ändå när jag håller på att byta jackor vilket inte är lika kul. Flera gånger har det hänt när jag dessutom ska jobba vilket resulterat till att frukten i personalrummet fått bli middag. Mindre kul! Till helgens jobb har jag därför redan gjort i ordning matlådor. Mitt bästa tips är att alltid göra mat till lite fler magar så finns det alltid låda att ta med sig! Denna goda heta kyckling fick bli fredagsmiddag och nu har jag dessutom två lådor att ta med mig till jobbet. Kanske kan låtsas glömma kortet i morgon ändå? Lite jobbigt bara om jag blir sugen på julmust… har nämligen haft mega-craving på det hela veckan!

Om ni har megacraving på het kyckling nu eller vill ha ett god matlåda har ni receptet här:

Senast överförda2

Ingredienser 4 personer
Ca 1 kg kycklingfilé

Marinad
– saft från ca 1 lime
– 1 chili
– 2 msk honung
– tomatketchup
– cayennepeppar
– rosmarin krydda
– grillkrydda

Mangosalsa
– 1 Mango
– 1/2 gurka
– 2 avokado
– Resten av saften från limen

IMG_5406

1. Blanda kycklingen och marinaden i en platspåse som håller tätt. Krydda lite som du känner för! Gillar du inte grillkrydda kan du exempelvis använda paprikakrydda. Denna kryddblandning blev till för att det fanns i mitt skafferi, dock är cayennepeppar viktigt för den heta smaken.
2. Låt kycklingen helst marinera i 30 minuter eller över natten. Jag orkade bara vänta 15 minuter men det smakade mycket gott ändå! Så om ni har ont om tid finns det genvägar.
3. Sätt på ugnen på 200 grader
4. Stek den snabbt i en het panna så den får stekyta innan filéerna får gå sig klara i ugnen. Efter 20 minuter var de saftiga och klara hemma hos mig.

IMG_5404

Salsan slängdes ihop samtidigt som kycklingen fick vara i ugnen – multitasking är perfekt när maten ska gå fort att laga!

IMG_5416

Serverades i kväll med ris och en sås på matyoghurt och lime. I matlådorna la jag varsin kycklingfilé, ris och en halv avokado. Ifall det inte finns en mikro går det att använda kycklingen i en sallad också. Skiva upp den och blanda med en stor portion mangosalsa så blir det ytterligare en rätt!

Ha en toppenhelg!

Halv åtta hos en student

Hej igen!

Det är äntligen fredag och jag har en ledig helg framför mig med ett IKEA besök och pannkakor. Jag och min kille ska äntligen köpa en ny kudde till mig efter att jag envisats med att sova med min knöliga i mer än ett år.. så kan det gå när man hatar att lägga pengar på praktiska saker! En sak som jag älskar att lägga pengar på är till mina helgmiddagar. Tycker det är ganska härligt när dagarna inte flyter ihop utan man faktiskt tar till vara på lediga helger!

När jag säger lägga pengar på är det inte flera hundralappar för restaurangmåltider. Jag och mina vänner har istället lyckats hitta en lösning som är minst lika härligt och funkar hos hemma hos varandra. Ibland kräver vissa recept lite fler ingredienser vilket inte alltid är så student-vänligt. Lösningen heter Halv Åtta Hos Mig! Ni kanske har sett detta koncept på tv där 4 personer bjuder hem varandra på middagar? Precis så funkar detta också. Gå ihop ett litet gäng och turas om att laga maten! Det bästa är att till och med sätta en budget som ni ska hålla er inom. Jag tycker det är en riktigt bra deal att laga mat för 4 personer och sedan få äta 3 gratis middagar! Win-Win!

Här kommer mitt bästa tips på en rätt som är otroligt mumsig och lätt att bjuda flera på.

Ungdomarnas fisksoppa

Ingredienser 4 portioner
- 400 gram vit fisk eller lax
– 1 gul lök
– En knippe selleristjälkar
– 1 burk körsbärstomater
– 2 dl vispgrädde
– 1 dl vatten
– 1 pkt saffran
– 1 msk saft från citron
– 1 fiskbuljongtärning
– 1/2  msk hackad röd chili
– 1 lagerblad
– En nypa salt
IMG_5775

1. Skär fisken i bitar och finstrimla löken och selleristjälkarna
2. Fräs löken och sellerin i smör i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt övriga ingredienser utom fisken och låt det koka på svag värme i cirka 5 minuter.
3. Tillsätt saffran samt fisken och låt det småkoka i 3-4 minuter
4. Servera med valfria tillbehör som baguette eller ett gott surdegsbröd!

IMG_5783

Finns inget som slår en vanlig baguette med lite smör på till denna rätt! 

Nu lämnar jag vidare stafettpinnen till Emma! ICA tävlingen #klirrikassan fortsätter dock så om du missat detta hittar du tävlingsvillkoren HÄR!

Ha det gott!
Matilda