ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: mellanmål

Knaprigt fröknäcke

Hej på er!

Förra veckan hade jag en riktig pang-vecka eftersom jag fyllde 22 vilket firades med frukost på sängen och oxfilé med familjen. Min sambo fick rejäla pluspoäng när han kom in med chiapudding och honungsknäcke till frukost. Fröknäcket var köpebröd och en present från min syster vilket jag har mumsat i mig till frukost, mellis och till alla ostbitar jag hittat i kylen. Eftersom paketet tog slut alldeles för fort tittade jag igenom ingredienslistan och kände igen en del från granolan som jag bloggat om tidigare här i studentbloggen. Med en snabb check i skafferiet beslutade jag mig för att prova göra mitt eget fröknäcke och jag måste säga att resultatet blev förvånansvärt bra och då måste jag självklart dela med mig av det här!

Fröknäcke kanske är ett av det enklaste bröden att baka. Just för att det inte krävs något jäsningstid, det är glutenfritt och billigt. Köp större förpackningar med frön och kärnor så räcker det till många plåtar med knäckebröd. Jag funderar redan på min nästa smaksättning… citron, rosmarin eller kanske ingefära?

Hur gör jag fröknäcke?

Du behöver:
– 
2,5 dl valfria frön
– 2 dl mjöl (vetemjöl, mandelmjöl, bovetemjöl)
– 2 msk kokosolja
– Lite havssalt
– 3 dl kokande vatten

 Jag använde sesamfrön, solroskärnor och chiafrön och linfrön. Sätt ugnen på 175 grader och täck en plåt med bakplåtspapper (ej smörpapper). Först blandar du de torra ingredienserna i en skål. Koka upp vattnet och häll i kokosoljan så den smälter och inte är klumpig.

Froknacke3

Blanda ner det kokande vattnet lite i taget i frömassan, smeten ska vara sticky men inte för lös.

Bred ut frömassan med en slickepott och lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå. Platta ut smeten med fingrarna eller (helst) använd en kavel för att kavla ut den och få den så tunn som möjligt.

Ta bort det översta bakplåtspapper och strö på havssalt + eventuell smaksättning. Sedan ska det bakas i ugnen ca 30-40 minuter. När tiden har gått skär du upp ditt knäckebröd med en kniv eller en pizzaslizer och låter de sedan svalna på eftervärme på gallret inne i ugnen. Jag öppnade upp ugnsluckan lite grann och lät de ligga över natten.

Pålägg till fröknäcke

froknacke2

Här kommer den bästa delen med fröknäcke – Alla variationer av pålägg! Jag som är jornötssmörsberoende kunde inte motstå att göra en med jordnötssmör och banan. Ägg är också en favorit hos både mig och Emma. just nu pågår snålfajten om ekologiska ägg och broccoli hos ICA Student tills på onsdag. Om du missade snålfajten kan du följa länken för att se vinnaren.

Nästa gång ska jag kavla ut mina fröknäcken så de blir ännu tunnare och kanske lite större, men men är de små får man ta två (eller fem).

Våra favoriter

Johanna – Tipsar om en lyxigare variant med kallrökt lax, avokado och rödlök.
Sanna – Föredrar bregott med gurka på, simpelt med ack så gott och fräscht!
Emma – Testade babyspenat och paprika som fick 5 av 5 knäckemackor.
Matilda – Jordnötssmör och banan såklart!

Från fröknäcke till en annan sötare bakning..Firade ni chokladbollens dag igår? Jag missade helt att göra eller äta en chokladboll, trots att det är en sötsak som jag älskar. Dock måste den vara med kokos och inte pärlsocker, så till helgen tänkte jag baka en egen version, håll utkik!

Nyttiga snacks

Visste ni att vi äter mer mellanmål och snacks än någonsin? Idag tänkte jag bjuda på ett till recept på sockerfria muffins med smak av banan & choklad som passar perfekt när bananerna börjar bli sådär bruna och tråkiga.

I fredags var nämligen jag, Johanna och Sanna på bloggträff på ICAs huvudkontor för att bland annat prata mattrender och hur vi allt mer och mer äter snacks. Det är vi ”millennials” som blivit vuxna vid milleniumskiftet som  bryter mot de traditionella matvanorna och väljer nyttigare alternativ och fler mindre måltider. Jag själv tycker det är super spännande att höra om nya mattrender! En av de läskigare förutspådda trenderna  är mjöl gjort av insekter. Insekter?! Om du också har svårt att se det framför dig är du inte ensam. Vi västerlänningar är väldigt främmande vid att äta just insekter trots att det är en delikatess i flera andra länder världen över.

Idag ska vi som tur är inte mala mjöl av insekter utan istället av havregryn! Jag tycker dessa muffins passar perfekt att baka eftersom de ganska få ingredienser och är perfekta till de där bananerna som du inte vill äta. Bruna bananer är till och med att föredra till detta recept.

Sockerfria chokladmuffins

1907637_10153143121396815_6321830504892981441_n

Ingredienser

– 2 mosade bananer
– 2 ägg
– 2 msk valfritt mjöl
– 4 tsk kanel
– 2 msk honung/agave sirap
– 3/4 dl havregryn mixat till mjöl
– 2 tsk bakpulver
– 1 msk kakao

Gör så här:
1. 
Sätt ugnen på 200 grader och vispa äggen i en mixer eller med elvisp tills de är fluffiga 2. Blanda ner alla ingredienser förutom kakaon 3. Klicka i en sked smet i 6 st muffinsformar 4. Blanda i kakaon och fyll på formarna med resten av smeten 5. Grädda i ca 20 minuter

Mina topp 5 snacks

1. Riskakor med jordnötssmör (mvh jordnötssmörberoende)
2. Guacamole
3. Proteinmuffins
4. Smoothie
5. Chilinötter

11159522_10153143121511815_5464302433381216211_n

Det var allt från mig denna vecka, nu lämnar jag över till Emma!

 

 

 

Söndagsfrukost med bönpannkakor

Söndagen är en dag som gjord för att lyxa till det och därför gjorde jag amerikanska bönpannkakor till frukost. Som Johanna skrev var vädret fantastiskt igår söndag, även här i Uppsala, vilket ger extra mycket energi. Extra energi fås också av en fin och god frukost. Om ni har läst senaste numret av Buffé så vet ni att det innehåller flera roliga recept med bönor som bas. Dessutom har Matilda tidigare tipsat om muffins med svarta bönor, hennes recept hittar ni här. Till gårdagens frukost lät jag mig inspireras av receptet på amerikanska bönpannkakor som var med i Buffé. Jag måste erkänna att jag först var lite skeptisk, men samtidigt väldigt nyfiken. Jag har gjort dem en gång tidigare och de gick verkligen hem här i lägenheten. Därför beslöt jag mig för att göra dem igår igen till min sjuka pojkvän som var hos mig i helgen. Att göra en fin frukost till någon som är sjuk är oftast en uppskattad gest, förutsatt att de är tillräckligt friska för att kunna äta.

En tager vad en haver
Jag utgick ifrån receptet, men ändrade vissa saker som jag inte hade hemma till sådant som jag kunde hitta i mitt skafferi. Jag är mycket för att skåpsrensa och även om det är bra att ha mycket saker hemma så tycker jag också att det är viktigt att äta upp det som finns. Skåpsrensa gör jag främst inför jullovet och sommarledigheten om jag ska åka bort under några veckor, men visst är det skönt att rensa ut skåp, kyl och frys även under terminerna. Som med alla former av rensningar ger det harmoni och dessutom får du en bra överblick över vad du har hemma. För visst är det lätt att vissa saker hamnar längst in och glöms bort?  Det är en av anledningarna till att jag bytte ut det som fattades istället för att köpa hem det. Därför bytte jag ut mandelmjölet mot glutenfritt mjöl, kokossockret till vanligt socker (går säkert att ta bort sockret helt och hållet, experimentera er fram) och bakpulvret till bikarbonat. Tänk på att halvera dosen om du använder bikarbonat istället för bakpulver.

Tillvägagångssätt
Bönpannkakorna blir riktigt fluffiga och får perfekt konsistens. De smakar inte bönor utan lite svagt av kokos och vanilj. Kokosoljan som enligt receptet ska smältas i stekpannan har jag hittills smält i mikron i en liten skål, men det är säkert lika smidigt i stekpannan. Jag steker dock inte i kokosolja utan har stekt i smör, men det är en individuell smaksak. För att mixa ihop smeten har jag använt mig av en blender, vilket har fungerat minst lika bra som matberedare eller stavmixer. Nu senaste gången så mosade jag bönorna med en gaffel först och det går säkert att röra ihop smeten för hand, bara att det tar något längre tid. Jag steker dem ungefär tre och tre åt gången för att få bra plats att vända dem på och tar ungefär en matsked med smet till varje bönpannkaka.
bönpannkakor
Frossa i tillbehör
Med fördel gör du fler portioner av dessa underbara bönpannkakor så att du har till morgondagens frukost. Beroende på vad det är för dag i veckan du alternera tillbehören. En måndag kanske du vill äta något nyttigare till och en söndag kanske du vill göra dem lite mindre nyttiga. Igår öste vi på med tillbehör och hade vattenmelon, frysta jordgubbar som jag tinat i mikron, kiwi, sirap, ICAs hasselnötskräm och glass. Det är dock bara din fantasi som sätter stopp för vilka tillbehör du kan ha till, jag skulle tro att det mesta funkar utmärkt. Berätta gärna vad du helst äter till dina bönpannkakor.11063094_10153129665304110_538875733_nFräsch egengjord juice
Till bönpannkakorna pressade jag apelsiner till en fräsch juice. För några år sedan köpte mamma en elektrisk apelsinjuicepress till mig från ICA Nära där mina föräldrar bor, vilken fantastisk grej det är! Förresten, säger du en apelsin eller ett apelsin? Vilket som är grammatiskt korrekt och oavsett hur du säger är apelsin en av de varor som du som ICA Student har rabatt på från och med onsdag den här veckan. Apelsiner är dels fantastiskt goda att bara äta som de är och dels är de fantastiska att pressa till juice. Jag brukar alltid slänga i fruktköttet i juicen för det är synd att något ska gå till spillo. De halva apelsinskalen är dessutom perfekta dessertskålar. Gör egen daimparfait  och häll upp i dessa små bägare, ett roligt sätt att servera efterrätten på. Med fördel kan du dessutom pressa i lite apelsinsaft eller riva i lite apelsinskal i glassen så får du härlig daimparfait med apelsinsmak, busenkelt! Detta kan vara ett tillbehör till frukostens bönpannkakor istället för att ha köpt glass.
11039727_10153129665454110_341382088_n
Den mångsidiga apelsinen
Apelsinen är dessutom smarrig till frukost eller mellanmål. Skär upp apelsinen i bitar och strö över pumpakärnor, solrosfrön, cashewnötter och kanske lite chiafrön. Funkar dessutom utmärkt som tillbehör till middagen eller förstås till dina bönpannkakor. Varför inte bara riva lite morötter och blanda ut med apelsin så har du en perfekt sallad. En klassiker från min barndom är när farmor bjöd på apelsinskivor med chokladgrädde till efterrätt. Skär bort skalet och skär apelsinen i skivor och vispa upp grädden med lite kakao. Om du ännu inte har provat Johannas apelsinkyckling är den här veckan som gjord för det. Som ni ser går det att göra fantastiskt mycket med apelsin.

11041498_10153129664734110_739481730_n
Vad ska du göra med dina apelsiner den här veckan? Kanske ska du redan nu bjuda in ett härligt gäng till en brunch i helgen där ni frossar loss på bönpannkakor och apelsiner och andra smarriga saker? För dessa bönpannkakor är lika bra till frukosten som till en brunch.

Nu ska jag fortsätta plugga och fundera mer på hur jag ska använda veckans apelsiner på bästa sätt. Ta hand om er så hörs vi senare i veckan! Och passa på att lapa i er så mycket sol ni bara kan nu medan det vackra vädret håller i sig.

Alla hjärtans dag – del 1

10984929_10153061805964110_506407492_n10966837_10153061806679110_1962328778_n
Hur brukar du fira Alla hjärtans dag? Det är onekligen en dag med många varianter. När jag var liten och min familj bodde nära min farmor och farfar så åkte vi alltid hem till dem på Alla hjärtans dag och jag minns att farmor la chokladhjärtan på våra tallrikar. För många kan Alla hjärtans dag vara en dag att bäva inför. Det skapas press för att firandet måste vara extraordinärt och superromantiskt med din speciella någon. Dagen kanske inte ser ut så dock av flera olika anledningar. Den speciella någon har kanske inte infunnit sig ännu, du kanske inte ens vill ha en speciell någon eller så är du en av dem som inte är särskilt förtjust i dagen som sådan. Men Alla hjärtans dag handlar inte enbart om att fira med någon speciell i form av en partner, utan jag tycker det är en dag att visa kärlek till dina närmaste eller dem som du bara gillar helt enkelt. Något så enkelt som att ta med en kartong med godis till jobbet och bjuda kollegorna på kan göra att någons Alla hjärtans dag blir perfekt. I år vill jag maxa antalet att fira med, hur görs då detta? Jo, genom att dela upp dagen i olika delar så går det att fira med flera olika människor, på det sättet får du in fler på din Alla hjärtans dag vilket innebär mer omtanke och mer kärlek. Jag delar upp dagen efter måltider och får tre olika delar där första delen består av lyxig, men enkel frukost, andra delen av lunch och tredje av middag med efterrätt. För att inte detta inlägg ska bli galet långt så kommer de olika måltiderna att delas in i två olika inlägg. Det första läser du just nu och det andra publiceras senare i veckan, håll utkik! Eftersom det är så härligt med logik så kommer det första inlägget om Alla hjärtans dag att handla om frukost och lunch eftersom det brukar vara bra att börja dagen så.

Min Alla hjärtans dag-frukost gjorde jag ute på landet hos min syster med hennes sambo och deras relativt nyfödda son. Frukosten är enkel, men känns lyxig då den faktiskt innehåller mörk choklad (!). Receptet kommer ifrån min gamla kursare i Umeå som alltid bjöd på fika, men som jag sällan kunde smaka på då jag är glutenintolerant. Under en eftermiddag när vi satt och arbetade med vårt grupparbete inom kursen Samtalsanalys så bjöd hon mig på mellanmål, överlycklig över att ha kommit på något roligt som hon kunde bjuda mig på. Det bestod av yoghurt med skogsbärssmak, skivad banan och mörk choklad med blåbärssmak. Detta är inte bara ett fantastiskt mellanmål utan funkar lika bra som frukost när du vill lyxa till det! Hur detta görs? Du gissar rätt, häll upp lagom mängd yoghurt i en skål och toppa med banan som du skivar och bryt bitar av mörk choklad och strö över. Det går naturligtvis att variera oändligt genom att byta smak på yoghurten eller chokladen eller prova annan frukt i. Från och med onsdag är det rabatt på Valios YO-ghurt så du hinner i lugn och ro handla hem den inför helgens frukost. Ta din favoritsmak!

10965341_10153061804824110_48355326_n
Till detta hjälptes jag och min systers sambo åt att göra en mjölkdrink med jordgubbssmak. Vi gjorde så att vi alla tre fick varsitt glas och till det använde vi två paket frusna jordgubbar som vi tinade i mikron och ungefär ett halvt paket 3-procentig mjölk. För att få mer jordgubbssmak så tog vi i lite jordgubbssylt också. Häll i efter tycke och smak. Du har dessutom rabatt på mango och gröna vindruvor från och med onsdag så varför inte använda det i din mjölkdrink eller till din YO-ghurt?
10961995_10153061805569110_623596660_n
Sedan tog jag bussen in till stan för att börja förbereda lunchen att servera på Alla hjärtans dag. De lyckligt lottade var mina gamla kollegor ifrån min tid i Umeå och min nuvarande roomie. Lunchen bestod av rödbets- och rödkålssoppa som serverades med havre fraiche, rivet äpple och mjukt bröd. Receptet hittar ni här.

Jag hade aldrig provat att göra soppan innan, så det var en chansning. Men jag tänkte att på Alla hjärtans dag är det trevligt att servera röd mat och vad kan då vara bättre än rödbetor och rödkål? (Även om namnet rödkål luras lite, för den är ju mer lila faktiskt, men den blir otroligt fin i ändå). Jag följde receptet till punkt och pricka och det kan vara en ny favoritsoppa.
10877688_10153061804614110_685246205_n

Till detta slängde jag ihop ett bröd. Min senaste grej är att köpa en förpackning med glutenfri brödmix, den här gången tog jag ett som blev ett havrebröd. Enligt anvisningarna var det lite mer bök att få det till ett bröd, det skulle knådas och användas maskin, men jag rörde ihop det för hand med en träslev och hällde ut det i en avlång brödform och lät det jäsa 35 minuter innan jag skjutsade in det i ugnen. Det går självfallet lika bra att göra brödet själv från grunden. Brödet gjorde jag allra först eftersom det då kunde jäsa medan jag började med resten. Här började jag faktiskt med efterrätten vars recept kommer senare i veckan. När efterrätten var gjord satte jag igång med soppan eftersom den kan stå och puttra medan brödet blir klart i ugnen och svalnar lite efteråt.

Tråkigt nog visade det sig att det brödet jag valt innehöll skummjölkspulver vilket gjorde att min veganska middagsgäst inte kunde äta just det brödet, men han kunde som tur var äta det glutenfria knäckebrödet så han fick något mer än bara soppa. Soppan är i sig vegansk och tillbehören blir också veganska om du använder dig av exempelvis havre fraiche till. Det var första gången jag smakade det och det var väldigt gott faktiskt. För mig funkar det att äta havre, men om du ska bjuda någon annan så dubbelkolla med den personen eftersom alla glutenintoleranta inte äter havre. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. Överhuvudtaget kan det vara bra att dubbelkolla att ens gäster tål det du tänker servera, det innebär inte att du behöver avslöja menyn utan bara kolla om de olika ingredienserna funkar bra. Visst är det roligt att överraska, men om det visar sig att din gäst inte tål maten så är det knappast en rolig överraskning för någon av er tyvärr.10979345_10153061788649110_342678373_n
Det strimlade äpplet till gjorde verkligen susen, jag valde att använda Ingrid Marie eftersom det är min favoritsort. 10984695_10153061786764110_884365343_nSom sagt, håll utkik efter nästa del som innehåller tips på vad middagen på Alla hjärtans dag kan bestå av samt efterrätt. Oavsett med vem eller hur du firar förtjänar du att unna dig en god Alla hjärtans dag som inte behöver kosta skjortan. Dessa måltider kan ätas i sällskap lika väl som på egen hand. Varför inte ackompanjeras av din favoritbok till frukost eller lunch? Hitta ditt favoritsätt att spendera Alla hjärtans dag på. Gläds åt det som blir den dagen även om det inte blir som du önskat eller planerat, även om du måste jobba. Det går att få lite Alla hjärtans dag-feeling även om du är på jobbet. Det är lika mycket en inställning och en känsla som det är rosa hjärtan.

Jag ser med spänning fram emot nästa del och det hoppas jag att du också gör. Missa inte den och ha en fin vecka fram till dess :)