ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: matlådor

I min frys

thumb_IMG_1197_1024

Här kommer en direktrapport från min frys, där jag älskar att ha en alldeles egen á la carte-meny att välja ifrån. Såhär ser mitt matlådelager ut just nu: Josefines saffransrisotto, Kalles shakshuka, vegetarisk lasagne och broccolisoppa. Hur ser era ut? Dela gärna med er under #icastudent :)

Den perfekta matlådan

thumb_IMG_1078_1024
Pasta. Tomatsås. Feta. Timjan.
Mer avancerat än så är inte receptet för den perfekta matlådan, enligt mig.

Såhär fixar jag favoriten:

  • Pastan: min favoritsort just nu är Zetas Fiori, kokt al dente, i väl saltat vatten.
  • Min tomatsås har jag massa vitlök och olivolja i. Ju längre koktid desto bättre.
  • Ostmässigt är jag frälst i ICA Basics salladsost som också är billigast i hyllan.
  • Färsk timjan är ju vackert, men den torkade verkligen också helt ok.

De här matlådorna går alldeles utmärkt att frysa, så det är värt att göra storkok och bunkra upp med inför framtida luncher. Dessutom blir osten ljuvlig när den smälter i micron.

 

Grön pytt i panna

Hur har ”Billiga Veckan” gått för er alla hittills? Nu hittar ni I Love Eco juice på studentrabatt laddat på ICA kortet tillsammans med Valios YO-gurt och ICAs falukorv. Falukorv är ett perfekt livsmedel att köpa hem ifall du har krossade tomater och crème fraîche hemma, snabbt och enkelt har du en korvstroganoff på spisen! Ett klassiskt recept kan du hitta i ICAS receptbank.

Så fort jag ser ett recept på korvstroganoff tänker jag på min lillasyster Ebba som har haft dille på det sen hon kom hem från Australien. Det är märkligt hur man kan sakna svensk mat efter ett tag utomlands. När jag backpackade pratade vi sista veckorna konstant om prästost, kaviar och örtsalt. Ingen korvstroganoff för min del eftersom jag idag inte ens vet hur korv smakar.

När jag var 6 år bestämde jag mig för att bojkotta griskött helt eftersom jag blev så bra vän med min morbrors gris uppe i Norrland. Ett tips till alla släktingar med grisar och en 6åring är att inte skämta om att grisen kommer ligga som julskinka på julbordet. Efter det hände mig vägrade jag helt enkelt att äta griskött vilket jag har fortsatt med i 15 år. Idag är det väldigt lätt att inte äta griskött eftersom det finns så många bra vegetariska alternativ eller andra livsmedel med kalkon eller kyckling istället. När jag var yngre behövde skoltanterna alltid fråga mig om jag verkligen var muslim när jag behövde specialkost, flexitarian var tyvärr inte ett känt ord då. Jag är glad att skolorna idag verkar satsa mer på skolmaten och framförallt på alternativ till alla elever som vill äta mer vegetariskt.

Nu vidare till ett recept som funkar för vegetarianer, flexitarianer eller köttätare, nämligen pytt! Pytt i panna är ju en svensk klassiker men denna rätt går att variera och skapa med det du har i kylskåpet. Här bjuder jag på min variant:

Pytt i låda

ingredienser

Ingredienser

– Zucchini
– Gul lök
– Körsbärstomater
– Fetaost
– Ägg
– Ev. chorizo eller korv eller det som passa dig

1. Sätt ugnen på 200 grader 2. Fräs zucchini, korv och lök i en stekpanna tills det är genomstekt 3. Förflytta till en ugnsfast form och toppa med körsbärstomater, fetaost och ett eller flera knäckta ägg 4. Skjutsa in formen i ugnen i ca. 10 minuter tills den har fått en fin, grillat yta och äggen har stelnat en aning 5. Servera med rödbetor eller annat som du föredrar din pytt med!

Poängen med pytt i låda är att du egentligen kan slänga i vad som helst. Har du aubergine hemma passar det säkert fint eller varför inte råstekt potatis? Här har du den perfekta rätten att använda upp det där blomkålshuvudet som ligger längst nere i grönsakslådan. Jag hittade basilikabiffar i frysen som jag adderade.

Pyttipanna2

 

Idag skiner solen igen  så nu  blir det bryggkaffe och en muffins på balkongen innan det är dags att skriva dugga i makroekonomi. Hittills denna vecka har det gått mycket bra att inte köpa kaffe ute men det kan också bero på att jag blivit så himla förkyld att jag druckit kannor med te här hemma istället. Håll tummarna att jag blir frisk tills på fredag för då vankas det ICA bloggträff!

Het Kyckling

Hej allihopa!

Underbart med fredag, veckans bästa dag! Nu såhär efter Paris är kontot ganska tomt så resten av november ska jag jobba de kommande helgerna på ICA samtidigt försöka spara lite pengar. Kom ihåg när jag bodde hemma och jag kunde glömma mitt bankomat-kort med flit bara för att inte spendera pengar på småsaker i skolkafeterian. Idag glömmer jag ibland kortet ändå när jag håller på att byta jackor vilket inte är lika kul. Flera gånger har det hänt när jag dessutom ska jobba vilket resulterat till att frukten i personalrummet fått bli middag. Mindre kul! Till helgens jobb har jag därför redan gjort i ordning matlådor. Mitt bästa tips är att alltid göra mat till lite fler magar så finns det alltid låda att ta med sig! Denna goda heta kyckling fick bli fredagsmiddag och nu har jag dessutom två lådor att ta med mig till jobbet. Kanske kan låtsas glömma kortet i morgon ändå? Lite jobbigt bara om jag blir sugen på julmust… har nämligen haft mega-craving på det hela veckan!

Om ni har megacraving på het kyckling nu eller vill ha ett god matlåda har ni receptet här:

Senast överförda2

Ingredienser 4 personer
Ca 1 kg kycklingfilé

Marinad
– saft från ca 1 lime
– 1 chili
– 2 msk honung
– tomatketchup
– cayennepeppar
– rosmarin krydda
– grillkrydda

Mangosalsa
– 1 Mango
– 1/2 gurka
– 2 avokado
– Resten av saften från limen

IMG_5406

1. Blanda kycklingen och marinaden i en platspåse som håller tätt. Krydda lite som du känner för! Gillar du inte grillkrydda kan du exempelvis använda paprikakrydda. Denna kryddblandning blev till för att det fanns i mitt skafferi, dock är cayennepeppar viktigt för den heta smaken.
2. Låt kycklingen helst marinera i 30 minuter eller över natten. Jag orkade bara vänta 15 minuter men det smakade mycket gott ändå! Så om ni har ont om tid finns det genvägar.
3. Sätt på ugnen på 200 grader
4. Stek den snabbt i en het panna så den får stekyta innan filéerna får gå sig klara i ugnen. Efter 20 minuter var de saftiga och klara hemma hos mig.

IMG_5404

Salsan slängdes ihop samtidigt som kycklingen fick vara i ugnen – multitasking är perfekt när maten ska gå fort att laga!

IMG_5416

Serverades i kväll med ris och en sås på matyoghurt och lime. I matlådorna la jag varsin kycklingfilé, ris och en halv avokado. Ifall det inte finns en mikro går det att använda kycklingen i en sallad också. Skiva upp den och blanda med en stor portion mangosalsa så blir det ytterligare en rätt!

Ha en toppenhelg!