ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: lunch

Grön pytt i panna

Hur har ”Billiga Veckan” gått för er alla hittills? Nu hittar ni I Love Eco juice på studentrabatt laddat på ICA kortet tillsammans med Valios YO-gurt och ICAs falukorv. Falukorv är ett perfekt livsmedel att köpa hem ifall du har krossade tomater och crème fraîche hemma, snabbt och enkelt har du en korvstroganoff på spisen! Ett klassiskt recept kan du hitta i ICAS receptbank.

Så fort jag ser ett recept på korvstroganoff tänker jag på min lillasyster Ebba som har haft dille på det sen hon kom hem från Australien. Det är märkligt hur man kan sakna svensk mat efter ett tag utomlands. När jag backpackade pratade vi sista veckorna konstant om prästost, kaviar och örtsalt. Ingen korvstroganoff för min del eftersom jag idag inte ens vet hur korv smakar.

När jag var 6 år bestämde jag mig för att bojkotta griskött helt eftersom jag blev så bra vän med min morbrors gris uppe i Norrland. Ett tips till alla släktingar med grisar och en 6åring är att inte skämta om att grisen kommer ligga som julskinka på julbordet. Efter det hände mig vägrade jag helt enkelt att äta griskött vilket jag har fortsatt med i 15 år. Idag är det väldigt lätt att inte äta griskött eftersom det finns så många bra vegetariska alternativ eller andra livsmedel med kalkon eller kyckling istället. När jag var yngre behövde skoltanterna alltid fråga mig om jag verkligen var muslim när jag behövde specialkost, flexitarian var tyvärr inte ett känt ord då. Jag är glad att skolorna idag verkar satsa mer på skolmaten och framförallt på alternativ till alla elever som vill äta mer vegetariskt.

Nu vidare till ett recept som funkar för vegetarianer, flexitarianer eller köttätare, nämligen pytt! Pytt i panna är ju en svensk klassiker men denna rätt går att variera och skapa med det du har i kylskåpet. Här bjuder jag på min variant:

Pytt i låda

ingredienser

Ingredienser

– Zucchini
– Gul lök
– Körsbärstomater
– Fetaost
– Ägg
– Ev. chorizo eller korv eller det som passa dig

1. Sätt ugnen på 200 grader 2. Fräs zucchini, korv och lök i en stekpanna tills det är genomstekt 3. Förflytta till en ugnsfast form och toppa med körsbärstomater, fetaost och ett eller flera knäckta ägg 4. Skjutsa in formen i ugnen i ca. 10 minuter tills den har fått en fin, grillat yta och äggen har stelnat en aning 5. Servera med rödbetor eller annat som du föredrar din pytt med!

Poängen med pytt i låda är att du egentligen kan slänga i vad som helst. Har du aubergine hemma passar det säkert fint eller varför inte råstekt potatis? Här har du den perfekta rätten att använda upp det där blomkålshuvudet som ligger längst nere i grönsakslådan. Jag hittade basilikabiffar i frysen som jag adderade.

Pyttipanna2

 

Idag skiner solen igen  så nu  blir det bryggkaffe och en muffins på balkongen innan det är dags att skriva dugga i makroekonomi. Hittills denna vecka har det gått mycket bra att inte köpa kaffe ute men det kan också bero på att jag blivit så himla förkyld att jag druckit kannor med te här hemma istället. Håll tummarna att jag blir frisk tills på fredag för då vankas det ICA bloggträff!

Glutenfri Wrap

Veckorna går fort och nu är det dags för mig, Matilda att säga hej här igen!

Äntligen varmare väder vilket kan vara en bidragande faktor till att jag druckit x antal fler cappucinos denna månad än någon annan tidigare 2015. Sen min to-go termos gick sönder har jag inte velat lägga pengarna på en ny vilket gjort att kaffeköpen ute blivit lite fler. Inte så studentekonomiskt måste jag säga.

Som tur är kompenserar jag upp det med att ofta ha matlåda till jobbet. Det är lite så jag funkar och som det alltid ha varit. Jag är en slarver när det kommer till det mesta som jag håller i händerna. Tappar mobilen i marken så jag måste laga skärmen, tappar hemmanycklar, busskort, har sönder termosar…

Den här hemska vanan har gjort att jag måste vara super organiserad i andra delar av vardagen som handling och matlagning. Jag skriver alltid inköpslistor, gör veckomatsedel vad jag vill äta för middagar och har koll på matutgifterna.

Ifall jag istället skulle få frågan hur mycket pengar jag lägger på kaffe per månad skulle jag nog gissa fel en och två gånger. En student behöver sitt kaffe tänker jag istället när jag drar kortet.

Nu är det veckan innan löning och vi studenter känner oss lite extra fattiga. Det känns som långa dagar innan CSN bidraget kommer. Låt mig därför introducera ”trumvirvel” Billiga Veckan! Under denna vecka tänker jag att vi utmanar oss själva att laga mat med det vi har i kylskåpet. Dessutom ska jag investera i en ny termos och utmana mig själv att inte köpa kaffe ute.

Vi alla fyra bloggare här på ICA studentbloggen brinner ju för att laga bra och billig mat året runt men vad har vi för tips när det verkligen krisar? Det kommer ni få veta denna vecka. Om ni läsare har fler tips, dela med er i kommentarsfältet! Mitt första tips är en rätt som fungerar perfekt som vardagskrubb.

Wrap på ägg

Förhoppningsvis har ni några ägg över från påsken annars är detta livsmedel ett av det bästa att ha hemma när det ska lagas billig mat. Fungerar både till frukost, lunch och middag! Nu när värmen börjar komma blir jag ofta sugen på kall mat, då är denna wrap perfekt som lunch och den är dessutom glutenfri.

IMG_5547

Ingredienser

– 2 ägg
– 3 msk matlagningsgrädde/vispgrädde
– 1 msk fiberhusk*
– 2 tsk starkt paprikapulver

* Fiberhusk finns att köpa i de flesta ICA butiker och är ett glutenfritt livsmedel som suger upp vätska och sväller. Fiberhusk används ofta för att ersätta vetemjölets egenskaper så ifall du inte har fiberhusk hemma kan du röra ner lite vetemjöl.

IMG_5536

1. Rör ihop ingredienserna och låt svälla i 5 minuter 2. Stek i smör eller kokosolja på båda sidorna 3. Låt den svalna på en tallrik och ställ sedan in den i kylen en stund 4. Fyll med det du har i kylskåpet! Sedan är det bara att rulla ihop wrapen och ev. linda folie eller en servett ner till så att den lättare går att äta.

IMG_5540

Jag fyllde min wrap med mozzarella, tomat, kalkon, sallad och toppade den med pesto och balsamico.

Ett enkelt tips för att lyxa till din lunch eller din middag lärde jag mig i Österrike.  Där dricker de ofta  apfelsaft gespritz som är äpplejuice blandat med kolsyrat vatten. En fräschare läsk och ett lyxigare bubbelvatten helt enkelt! Från och med onsdag är det studentrabatt på I Love Eco Juice så då kan du passa på att köpa hem äppeljuice till din egen apfelsaft gespritz. Resten av rabatterna hittar ni HÄR.

IMG_5542

Nu ska jag fortsätta njuta av min lunchwrap i vår solen. Vi hörs snart igen!

Matilda

Alla hjärtans dag – del 1

10984929_10153061805964110_506407492_n10966837_10153061806679110_1962328778_n
Hur brukar du fira Alla hjärtans dag? Det är onekligen en dag med många varianter. När jag var liten och min familj bodde nära min farmor och farfar så åkte vi alltid hem till dem på Alla hjärtans dag och jag minns att farmor la chokladhjärtan på våra tallrikar. För många kan Alla hjärtans dag vara en dag att bäva inför. Det skapas press för att firandet måste vara extraordinärt och superromantiskt med din speciella någon. Dagen kanske inte ser ut så dock av flera olika anledningar. Den speciella någon har kanske inte infunnit sig ännu, du kanske inte ens vill ha en speciell någon eller så är du en av dem som inte är särskilt förtjust i dagen som sådan. Men Alla hjärtans dag handlar inte enbart om att fira med någon speciell i form av en partner, utan jag tycker det är en dag att visa kärlek till dina närmaste eller dem som du bara gillar helt enkelt. Något så enkelt som att ta med en kartong med godis till jobbet och bjuda kollegorna på kan göra att någons Alla hjärtans dag blir perfekt. I år vill jag maxa antalet att fira med, hur görs då detta? Jo, genom att dela upp dagen i olika delar så går det att fira med flera olika människor, på det sättet får du in fler på din Alla hjärtans dag vilket innebär mer omtanke och mer kärlek. Jag delar upp dagen efter måltider och får tre olika delar där första delen består av lyxig, men enkel frukost, andra delen av lunch och tredje av middag med efterrätt. För att inte detta inlägg ska bli galet långt så kommer de olika måltiderna att delas in i två olika inlägg. Det första läser du just nu och det andra publiceras senare i veckan, håll utkik! Eftersom det är så härligt med logik så kommer det första inlägget om Alla hjärtans dag att handla om frukost och lunch eftersom det brukar vara bra att börja dagen så.

Min Alla hjärtans dag-frukost gjorde jag ute på landet hos min syster med hennes sambo och deras relativt nyfödda son. Frukosten är enkel, men känns lyxig då den faktiskt innehåller mörk choklad (!). Receptet kommer ifrån min gamla kursare i Umeå som alltid bjöd på fika, men som jag sällan kunde smaka på då jag är glutenintolerant. Under en eftermiddag när vi satt och arbetade med vårt grupparbete inom kursen Samtalsanalys så bjöd hon mig på mellanmål, överlycklig över att ha kommit på något roligt som hon kunde bjuda mig på. Det bestod av yoghurt med skogsbärssmak, skivad banan och mörk choklad med blåbärssmak. Detta är inte bara ett fantastiskt mellanmål utan funkar lika bra som frukost när du vill lyxa till det! Hur detta görs? Du gissar rätt, häll upp lagom mängd yoghurt i en skål och toppa med banan som du skivar och bryt bitar av mörk choklad och strö över. Det går naturligtvis att variera oändligt genom att byta smak på yoghurten eller chokladen eller prova annan frukt i. Från och med onsdag är det rabatt på Valios YO-ghurt så du hinner i lugn och ro handla hem den inför helgens frukost. Ta din favoritsmak!

10965341_10153061804824110_48355326_n
Till detta hjälptes jag och min systers sambo åt att göra en mjölkdrink med jordgubbssmak. Vi gjorde så att vi alla tre fick varsitt glas och till det använde vi två paket frusna jordgubbar som vi tinade i mikron och ungefär ett halvt paket 3-procentig mjölk. För att få mer jordgubbssmak så tog vi i lite jordgubbssylt också. Häll i efter tycke och smak. Du har dessutom rabatt på mango och gröna vindruvor från och med onsdag så varför inte använda det i din mjölkdrink eller till din YO-ghurt?
10961995_10153061805569110_623596660_n
Sedan tog jag bussen in till stan för att börja förbereda lunchen att servera på Alla hjärtans dag. De lyckligt lottade var mina gamla kollegor ifrån min tid i Umeå och min nuvarande roomie. Lunchen bestod av rödbets- och rödkålssoppa som serverades med havre fraiche, rivet äpple och mjukt bröd. Receptet hittar ni här.

Jag hade aldrig provat att göra soppan innan, så det var en chansning. Men jag tänkte att på Alla hjärtans dag är det trevligt att servera röd mat och vad kan då vara bättre än rödbetor och rödkål? (Även om namnet rödkål luras lite, för den är ju mer lila faktiskt, men den blir otroligt fin i ändå). Jag följde receptet till punkt och pricka och det kan vara en ny favoritsoppa.
10877688_10153061804614110_685246205_n

Till detta slängde jag ihop ett bröd. Min senaste grej är att köpa en förpackning med glutenfri brödmix, den här gången tog jag ett som blev ett havrebröd. Enligt anvisningarna var det lite mer bök att få det till ett bröd, det skulle knådas och användas maskin, men jag rörde ihop det för hand med en träslev och hällde ut det i en avlång brödform och lät det jäsa 35 minuter innan jag skjutsade in det i ugnen. Det går självfallet lika bra att göra brödet själv från grunden. Brödet gjorde jag allra först eftersom det då kunde jäsa medan jag började med resten. Här började jag faktiskt med efterrätten vars recept kommer senare i veckan. När efterrätten var gjord satte jag igång med soppan eftersom den kan stå och puttra medan brödet blir klart i ugnen och svalnar lite efteråt.

Tråkigt nog visade det sig att det brödet jag valt innehöll skummjölkspulver vilket gjorde att min veganska middagsgäst inte kunde äta just det brödet, men han kunde som tur var äta det glutenfria knäckebrödet så han fick något mer än bara soppa. Soppan är i sig vegansk och tillbehören blir också veganska om du använder dig av exempelvis havre fraiche till. Det var första gången jag smakade det och det var väldigt gott faktiskt. För mig funkar det att äta havre, men om du ska bjuda någon annan så dubbelkolla med den personen eftersom alla glutenintoleranta inte äter havre. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. Överhuvudtaget kan det vara bra att dubbelkolla att ens gäster tål det du tänker servera, det innebär inte att du behöver avslöja menyn utan bara kolla om de olika ingredienserna funkar bra. Visst är det roligt att överraska, men om det visar sig att din gäst inte tål maten så är det knappast en rolig överraskning för någon av er tyvärr.10979345_10153061788649110_342678373_n
Det strimlade äpplet till gjorde verkligen susen, jag valde att använda Ingrid Marie eftersom det är min favoritsort. 10984695_10153061786764110_884365343_nSom sagt, håll utkik efter nästa del som innehåller tips på vad middagen på Alla hjärtans dag kan bestå av samt efterrätt. Oavsett med vem eller hur du firar förtjänar du att unna dig en god Alla hjärtans dag som inte behöver kosta skjortan. Dessa måltider kan ätas i sällskap lika väl som på egen hand. Varför inte ackompanjeras av din favoritbok till frukost eller lunch? Hitta ditt favoritsätt att spendera Alla hjärtans dag på. Gläds åt det som blir den dagen även om det inte blir som du önskat eller planerat, även om du måste jobba. Det går att få lite Alla hjärtans dag-feeling även om du är på jobbet. Det är lika mycket en inställning och en känsla som det är rosa hjärtan.

Jag ser med spänning fram emot nästa del och det hoppas jag att du också gör. Missa inte den och ha en fin vecka fram till dess :)

Pastasås med spenat och fetaost

Det blir mycket pasta och spenat den här veckan, då jag häromdagen bloggade om min favoritlasagne. Pasta och fryst spenat är alltså bra basvaror att ha hemma :) I detta inlägg kommer receptet på smarrig pastasås.

Första gången jag åt detta var för ganska exakt ett år sedan, då  jag och några kursare läste en intensivkurs i Holland. Jag och en vän lagade mat tillsammans och misslyckades med den ganska rejält (stek inte pannkakor i olja och tro inte att gräddfil är kokbart!) och efter det förbarmade sig vår kära vän och kursare Gustav över oss och lagade denna fantastiska rätt.

Du behöver:

  • Pasta, gärna färsk bandpasta
  • Lök och lite vitlök
  • Tinad hackad spenat
  • Grädde
  • Fetaost

Koka pastan. Bryn löken och i med vitlök. I med spenaten och grädden, låt koka upp. När såsen nästan är färdig efter en liten stund, i med fetaosten så att den inte smälter helt. Jag tycker att såsen smakar ganska mycket som den är men det går förstås att salta och peppra också. Servera!

IMG_3743

Här serverad med körsbärstomater. Jag strödde lite extra fetaost över när såsen var färdig, också.

IMG_2395

Såhär såg de flesta dagar ut när vi pluggade i Holland. Långa dagar med intensivt plugg som underlättades betydligt av att skolan bjöd på kaffe i varje paus. Stroopwafels är en slags sirapsvåfflor som man lägger på muggen för att de ska bli mjuka och goda. Hamnar ni i Holland så testa dem (och köp ett paket till mig! ;))

Detta var allt för mig för denna gång, hörs om en månad igen!

Emma