ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: lax

Lax med morotssallad

image
Hej! Jag har ett tips. Min marockanska morotssallad som jag bloggat om här förut passar väldigt bra tillsammans med lax, potatis och en klick turkisk yoghurt. Gjorde den till nyårsbuffén, och sparade lite hemma eftersom den gojsar till sig så bra i kylen. Ville bara säga det, och God Fortsättning!

Broccoli med chili och sesamfrön

broccoli

Broccoli är vackert, nyttigt, lättlagat och gott, och en råvara jag gillar att utgå ifrån när jag lagar mat. Den här varianten, med sesamfrön, chili, vitlök och citron, passar perfekt till lax, till exempel.

Rosta sesamfrön i en stekpanna och lägg åt sidan. Koka broccolin. Hetta upp hackad chili och vitlök i olja i en stekpanna. Blanda i broccolin och fräs ett par minuter. Rör i sesamfröna, salta och pressa över citron. Perfekt att göra en stor sats av att ha i matlådan och som tillbehör till andra rätter.

Vi ICA-studenter har dessutom rabatt på ekologisk broccoli den här veckan, så passa på att fylla frysen!

Franska köket

Det är dags för mig, Matilda, att ta över bloggrodret denna sommarvecka! Min semester har börjat från pluggstress och ICA men tyvärr öser regnet ner här i Stockholm. Jag ska dock inte misströsta eftersom jag om några dagar tar jag resväskan och hoppar på ett flyg till Frankrike. Det väntar en drömsemester med familjen till Nice och sedan ska vi bila till norra Italien, är helt pirrig med tanke på hur god mat jag kommer äta. Så, denna vecka bjuder jag på recept från just Frankrike och Italien, ni får helt enkelt följa med mig på denna lilla roadtrip.

Vi börjar i Frankrike med det franska köket!

Ratatouille

Ni har säkert sett den underbara animerade filmen med samma namn? Om råttan som kan laga mat och som till deras värsta matkritiker lagar en ratatouille. Jag förstår verkligen varför, det är en magisk rätt trots att den är så enkel att göra.

Du behöver: Gul lök, vitlök, paprika, zucchini, 500 gram krossade tomater, 1 grönsaksbuljongstärning, timjan och olivolja. Detta är för 4 små portioner,

rata2

Skala och skiva vitlök och gullök. Skär resterande grönsaker i bitar. Fräs alltsammans i en matsked olja och  krydda med torkad timjan. Tillsätt sedan de krossade tomaterna tillsammans med 2 dl vatten och en buljongtärning. Koka på låg värme utan lock i ungefär 20 minuter tills hela köket luktar gott.

rata1

Jag serverade min ratatouille med lax och en chevreost-röra som fick restaurangbetyg av sambon. Den här rätten går självfallet att äta vegetariskt som den är eller med kyckling, kanske att chorizo blir gott också!

Nu ska jag packa och damma av mina dåliga franska kunskaper. När jag var i Paris i höstas och hälsade på Alice som gjorde sitt utbyte där försökte jag beställa den obligatoriska café au lait på franska varje morgon men det slutade alltid med att de svarade mig på engelska..  jag får lära mig av min pappa att fortsätta prata franska ändå. Han är nämligen expert på att ta seden dit man kommer och lärt sig många språk på den vägen. Han blir så hängiven att han brukar beställa på italienska i Sverige bara för att restaurangen heter Primo Ciao Ciao. För några år sen skulle vi äta pizza på Vedugnen i Stockholm och pappa envisades med att beställa på italienska trots att servitören inte kunde ett enda ord än bella. En uppfattning om italienare är att de överöser tjejer med komplimanger dock kunde han inte lura min pappa för att vara italienare.

Nu säger jag hejdå på franska så beger vi oss mot Italien i nästa inlägg.

Au revoir!

Laxpasta med saffran

 

image

Johanna här, och nu har turen kommit till mig i vår nyårssession här på Studentbloggen. Matilda förrättstipsade ju om sin  råraka med löjrom häromdagen. Jag fortsätter på det marina spåret och bjuder på en varmrätt som är lite extra lyxig, men ändå passar studentplånboken. ICA har sjukt bra studentrabatt på kallrökt lax just nu och ett paket saffran kanske finns över från helgernas julbak. Därför passar den här pastarätten med sina ljuvliga smakkombinationer perfekt på nyårsbordet. Chili, citronsaft och en nypa socker höjer smakerna en dimension. Sockerärter och körsbärstomater fräschar upp som tillbehör. Här har ni:

LAXPASTA MED SAFFRAN
~* n y å r s s p e c i a l *~ (4 p)

– 200 g kallrökt lax (rabatt)
– 2-3 schalottenlökar
– 1-2 vitlöksklyftor
– 1 tomat
– 1 paket saffran
– cayennepeppar
– 1 frp crème fraiche
– 1 skvätt citronsaft
– 1 nypa socker
– salt & peppar
– pasta

Sätt pastan på kokning. Hacka löken och vitlöken och fräs den i smör. Hacka en tomat och tillsätt den när löken fått lite färg. Fräs allt tills vattnet från tomaten försvunnit. Tillsätt saffranet och cayennepepparn. Rör i crème fraichen och låt alltsammans puttra i några minuter. Under tiden kan du strimla laxen i småbitar. Smaka av såsen med citronsaft och lite socker och salta och peppra lätt. Blanda såsen med pastan till en gul och fin röra och strö den kallrökta laxen över. Servera t.ex. med sockerärter och körsbärstomater.

image

image

image

image

image

image
Inom kort kommer Emma med ett efterrättstips. God fortsättning så länge!

Pepparrotslax

Glad Lucia!

Tredje advent är här och jag har redan hunnit få i mig köttbullar, lussebulle och julmust till frukost. Igår åt jag den första julmaten för i år! Så självklart fick gårdagens rester bli en stor frukost idag. Min favorit på julbordet är helt klart laxen. Älskar lax i alla former så därför tänkte jag dela med mig av ett av mina favoritrecept när det kommer till lax.

Ingredienser
4 pers
- 4 laxfiléer
– 1 burk färskost med smak av pepparrot
– 1 citron
– 1 knippe dill
– Valfritt: Färsk pepparrot

Random Photo4

1. Sätt på ugnen på 200 grader
2. Gör ett snitt i varje laxfilé och lägg dem i en ugnsform
3. Blanda färskosten med saften från 1/2 citron och hackad dill
4. Riv ner lite färsk pepparrot
5. Salta och peppra fisken innan den får åka in i ugnen i 20 minuter

IMG_4535

Servera med tillbehör såsom sparris, potatisklyftor eller kanske småskuren sallad som vi har rabatt på denna vecka! 

IMG_4536

Ett tips är att hålla utkik efter extrapriserna i din butik på frysta laxfiléer. Jag brukar köpa lite fler när det är bättre priser eftersom de kan ligga i frysen utan att bli dåliga. Även dill går att köpa i små fryspåsar om man inte använder upp en hel kruka innan den hinner bli tråkig!

Nu ska jag fortsätta titta på Polarexpressen och mumsa på en pepparkaka. Vi ses till nyåret då vi bloggare bjuder på en riktig festmeny! Titta in nästa vecka så hittar ni recept från Emma!

God Jul önskar
Matilda