ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: kaffe

Kaffe med kardemumma & kanel

thumb_IMG_0809_1024

Det är ju studentrabatt på ekologiskt kaffe den här veckan, så jag tänkte dela med mig av mitt bästa kaffetips: att smaksätta det med kardemumma eller kanel. Första gången jag drack kardemummakaffe var 2010  på ett ljuvligt djungelcafé i Guatemala och alltsedan den smakupplevelsen är jag fast i kryddat kaffe. Det är väldigt enkelt och hur gott som helst, dessutom sprider det sig en oemotståndlig doft i köket när man brygger <3

Kardemummakaffe

För kardemummakaffe brukar jag krossa några kardemummakärnor i en mortel och lägga längst ned i filtret, under kaffet, innan jag brygger det. Malen kardemumma på burk går också bra, men ger inte lika djup smak.

Kanelkaffe

Jag brukar antingen lägga malen kanel i botten av kaffefiltret, precis som med kardemumman, eller en kanelstång i själva kannan, så kaffet suger åt sig smaken av det.

Kanel och kardemumma är ju två smaker som passar bra ihop, så det är jättegott att kombinera de här två metoderna också, för riktigt kryddigt kaffe. På återseende!

Rawfood chokladbollar

Hej alla bloggläsare! Kanske några nya studenter nu när terminen snart börjar? Jag åker ner till Köpenhamn för mitt utbyte nästa vecka så har lite tid kvar för sommarlov då min sista dag i kassan på ICA var i söndags.

Igår passade jag på att baka lite chokladbollar eftersom jag snart ska cykla ner till stranden. Dessa chokladbollar är fritt från gluten, socker och från smör men de smakar precis lika gott. De är perfekta att ta med som snacks, att bjuda på när det vankas fika eller ha med som mellis på jobbet. För detta recept behövs inte heller en mixer vilket ofta krävs när det ska bakas rawfood.

”Rawfoods” är laktos- och glutenfritt dessutom vegansk. Idén är att maten ska vara naturliga och ska ej hettas upp så alla näringsämnen bevaras. Jag gillar att äta varm mat men som mellanmål och speciellt på sommaren är dessa små bollar perfekta.

rawfood2

Hemligheten för att få dem söta är dadlar. De finns vid frukt & grönt ofta paketerade i en liten papperslåda. Denna omgång som jag köpta nu var helt galet färska! Ifall du märker att de inte är så färska att de klibbar sig överallt är det bästa att lägga dem i blöt några timmar innan du gör bollarna.

Recept

Jag brukar höfta mig fram och smaka men denna gång använde jag ungefär:
– 10 dadlar
– 1 dl glutenfria havregryn
– 1 msk smält kokosolja i vattenbad
– 1 msk starkt svalt kaffe
– 1/2 dl kokosflingor
– 2 msk kakao

Mosa dadlarna med en gaffel och tillsätt resten av ingredienserna. Ha eventuellt i mer kakao eller kaffe beroende på vilken smak du vill ha. Tillsätt även lite havssalt om du gillar det!

Rawfood

 

Rulla dem sedan i kokos och förvara dem i kylskåpet. De är försvinnande goda så passa på att brygga en god kopp kaffe och ät upp dem innan någon annan gör det!

Nu ska jag njuta av mitt sommarlov som är kvar. ICA Student är tillbaka med nya studentrabatter efter sommarens uppehåll så håll utkik på hemsidan. Schampo och balsam från Gliss är ett erbjudande denna vecka! Ett tips är att massera lite av kokosoljan i torrt hår som hårinpackning i 10 min  och sedan tvätta som vanligt med schampo och balsam. Kokosolja behöver alltså inte bara användas i matlagning så även fast burken kanske är dyr är den dryg med många användningsområden.

Det var allt för mig, vi hörs senare i veckan!