ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: jul

Knäck är tandläkarens skräck.

Såhär i juletider är jag hemma hos min familj och fixar. Min mamma bjussar här på sitt knäckrecept! Vanligtvis har man lika mycket socker, sirap och grädde i knäck, men då tar det mycket längre tid, så here you go:

  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 0,75 dl skalad, hackad sötmandel

Blanda och koka grädde, sirap och socker i en gryta med vid botten i 10-15 minuter. Har grytan en mindre botten tar det längre tid, cirkus 30 minuter. Knäcken är klar när smeten blir tjockare och lite mörkare. Häll lite smet i ett glas med med kallt vatten. Om det går att rulla smeten till en liten kula är knäcken färdig (ett så kallat kulprov, alltså.) Tillsätt den hackade mandeln och häll upp i knäckformar med hjälp av till exempel ett rostfritt halvlitersmått.

IMG_20141221_152910

Tada! Mammas knäckar på pappas fina jultallrik som han fick av sitt jobb 1979.

IMG_20141221_153538

Mor min har även gjort müsli idag. Blanda sånt som rågflingor, mandel, hasselnötter, pumpafrön, solrosfrön och linfrön i en långpanna med rapsolja i botten. Rosta i ugnen i 150 grader i 8 minuter, rör om och rosta i 8 minuter till. I med exempelvis russin och tranbär sedan. Förvaras i snygg burk. Testa även Matildas granola för variation!

IMG_4102

Brysselkål är nåt jag upptäckt under året som gått, så i år ska det införas för att öka kvoten vegetariskt på julbordet. Tips på tillagningsförfarande finns här. På bilden finns även min vän Saras mandelbullar, recept finns bland annat här.

God jul och gott nytt år!

Emma

Tomtegröt!

Hejsan hoppsan fallerallera!

En vecka till julafton! I lördags bakades det lussebullar och pepparkakor hemma hos en vän, och nu kokas det gröt och kola här hemma. Ikväll blir det julfest med scoutledargänget och i morgon häng med några kursare innan vi far åt var sitt håll för julfirande.

IMG_20141217_141344

Grötkok! Missa inte att ICA har studentrabatt på risgrynsgröt denna veckan. Smaskens och funkar både till frukost, middag, kvällsmat… ;) Vill du koka själv så brukar jag använda Kung Markattas grötris, receptet finns på förpackningen.

Kolarecept: 100 g smör, 1 dl socker, 3 msk sirap, 1,5 msk kakao. Koka i 5 minuter, häll på bakplåtspapper och låt stelna. Färdigt! :)

IMG_20141217_141225

IMG_20141217_133033IMG_20141217_131631

 

 

 

 

Julmust och apelsiner är givna julfavoriter :)

Återkommer senare i veckan, hej hopp från Emma

Julig Granola

Hej allihopa!

Tänk att andra advent redan är förbi och att det snart är Lucia. Har ni fått någon jul-feeling än? Jag fick det definitivt i helgen då det vankades glögg-fest hos min vän Agnes. Hon och hennes familj slår alltid på stort så det fanns helt klart mer än bara glögg och pepparkakor att mumsa på! Agnes lyckades till och med slå på stort med sitt pepparkakshus. I år byggde hon ihop Hogwarts vilket ett Harry Potter-fan som jag behövde fota och dela med mig av.

Skärmavbild 2014-12-09 kl. 19.45.06

Om ni också vill få lite jul-feeling hemma finns det andra sätt än att vara så ambitiös som grymma Agnes. Nämligen genom att göra en Julig Granola! Granola är en knaprig müsli som görs i ugnen. Granola funkar även utmärkt att ge bort som en glögg-present eller som en julklapp.

IMG_5431

Ingredienser
– 2 dl havregryn
– 2 dl krossad bovete
– 1 dl grovhackade mandlar
– 1 dl grovhackade hasselnötter
– 1 dl kokosflarn
– 1/2 dl solroskärnor
- 3 tsk honung
- 3 tsk vatten
- Kanel
- I Love Eco torkad frukt

IMG_5432

1. Sätt ugnen på 175 grader 2. Blanda alla torra ingredienser på en plåt med bakplåtspapper 3. Ringla över honungen och häll på vattnet  4. Krydda med valfri mängd kanel d v s MYCKET 5. Rosta i ugnen i ca 15-20 minuter, rör om då och då så granolan inte bränns vid

IMG_5445
Avslutningsvis kan du klippa ner torkade aprikoser/fikon/plommon eller dadlar. Vi studenter har nämligen rabatt från och med onsdag denna vecka på I Love Eco torkad frukt! Se de andra erbjudandena här (LÄNK). 

IMG_5453

Denna burk får bli min egen! Nu har jag en hel del goda frukostar att se fram emot i mörkret… Den här fina burken kommer från Lagerhaus men jag har sett liknande på ICA Maxi och Kvantum.

När ni ändå är i julstämning kan det passa sig att baka Sannas lussekatter eller kanske Johannas saftiga saffranskaka. Senare i veckan kommer även ett ytterligare recept från mig.

Ha det bra så länge!
Matilda

Lussekatter i lantlig miljö

I helgen har jag varit ute hos min syster Emma som bor några mil utanför Uppsala på landet. Det är otroligt skönt att kunna smita ifrån stadslivet då och då och få andas frisk lantluft. Emma och jag hade bestämt oss för att baka glutenfria lussekatter och det kändes tryggt att få vägledning av henne.  Snart ska Emma bli mamma dessutom så hon behöver träna så hon kan bli världens bästa bullmamma. Dessutom är det även bra övning för henne att få öva på hur det är med småbarn i huset eftersom jag alltid lyckas spilla ner deras dukar. Så nuförtiden får jag ha plastunderlägg när jag ska äta hos dem. Det blir lugnast så för alla inblandade parter. Ute på landet är det alltid tidiga morgnar, uppe senast klockan åtta på helgerna för att ge hästarna dagens första dos av hö och sedan frukost. Väldigt passande att det kommit lite snö här ute nu så det blir extra julstämning även om det var ett tunt lager som kom. Skönt också att solen tittade fram, varje stråle måste vi ta vara på nu.

emmas och rogers hus

Därefter satte vi igång med lussekattsbaket. Vi följde ett recept ifrån Semper som hade lite brister i sina förklaringar av hur det hela skulle gå till, men det var ändå ett bra grundrecept.

Ingredienser:
1 paket saffran
1 paket jäst
1 dl socker
1½ dl mjölk (ljummet, 37 grader)
100 gram smör
1 ägg till smeten + 1 ägg till penslingen
omkring 400 gram mjöl

Vi började med att smula ner ett paket jäst och sedan blanda ut med mjölk och smält smör, i receptet stod det vatten, men Emma tyckte att vi skulle ta mjölk istället. Därefter rörde vi i sockret och sen hällde vi i ett paket saffran. När vi skulle ha i mjölet så plockade vi fram elvispen med degkrokarna eftersom ingen av oss har någon bakassistent. Dock fungerade det inte för oss när vi gjorde den glutenfria degen för degen kröp upp längs visparna som om den hade eget liv. När Emma gjorde ”vanlig” deg häromdagen så hade det dock fungerat bra med degkrokarna. Så det kan vara värt att testa, men det var inte så svårt att röra ihop det med en större sked heller. I receptet stod det ca 500 gram mjöl (typ ett paket samt spara en dl till utbakningen). För oss blev det lite mycket mjöl trots att vi inte hade i ett helt paket. Dock missade vi ägget vilket jag kom på när vi bakat ut halva degen så vi provade utan. Degen gick lite sönder och de blev lite spröda vilket kanske hade motverkats av ägget, men det var absolut inget fel på degen. Det kan nog vara bra att ha i ägget om ni minns :) Degen blev otroligt smidig att arbeta med bortsett från att den gick lite sönder vid utrullningen. Bullarna fick jäsa i cirka 50 minuterna och sen tryckte jag russinen lååångt ner i bullarna så att de inte ska bli brända. På med lite ägg och sedan skjuts in i ugnen som var satt till 225 grader. Ungefär 10 minuter fick de gräddas därinne i värmen.

degknåda deg

Därefter gjorde Emma chokladfudge med sötmandel och knäck. Chokladfudgen var väldigt smidig, smält blockchoklad och i med kondenserad mjölk och sen hackad mandel. Häll ut i en form och låt stelna. Bjud inte någon som är allergisk mot mandel på denna fudge! Vi har dock inte hunnit testa den för sedan åkte vi på julmarknad och när vi kom tillbaka överraskade vi Emma med en babyshower som upptog resten av den dagen. Väldigt mysigt med aktiviteter, gipsavgjutning av magen, paket och massa gott fika. Det var så kul att hon inte visste om att det skulle bli den dagen och bilarna parkerade alla gäster bakom grannens lada så att hon inte skulle se dem när vi rullade in på gårdsplanen. För om hela ens gård är fylld med bilar så kan en förstås bli en smula misstänksam. Gårdagen avslutades med ett varmt bad i deras badtunna. Det är något speciellt med att springa barfota över en snötäckt gräsmatta och sedan skynda sig ner i det heta vattnet.  Efteråt är det skönt att komma in i huset igen, glida i mjukisbyxorna och krypa upp i soffan innan det är dags att sova.

Nu är det söndag och veckans sista dag. Det känns som en sån här dag då en egentligen vill vara väldigt slapp och ligga i soffan och läsa eller slötitta på tv. Det lät dock som om vi skulle ta ett besök till IKEA och det kanske också kan fungera. Ikväll ska jag roa mig med att plugga fransk grammatik inför nästa veckas tenta samt läsa lite artiklar inför nästa veckas seminarium i kursen Ekonomisk geografi som jag läser just nu. Mest troligt kommer jag att få sällskap av en lussekatt eller två medan jag pluggar. Eller kanske tre förresten och några fudgebitar om jag håller mig lugn och inte spiller ner deras fina röda julduk. Nästa vecka tar Matilda vid igen och det ska bli kul att se vad hon hittar på. Jag skulle tro att vi ses igen innan årets slut, men om inte så önskar jag er alla ett gott slut på 2014. Nu är det inte långt kvar tills det är 2015 så nu ser vi till att avsluta på topp och inleda nästa år med positiv energi och massa smarrigheter. Sköt om er och ta hand om varandra! Skäm bort dem du tycker om med extra omtanke såhär i december :)

Såhär blev de färdiga lussekatterna. Här tillsammans med lite juliga apelsiner och en fin julbock.
färdiga

Här är en söt uggla som Emmas fästman köpte i Birmingham och som de ska ha i barnrummet.

tysk uggla

Saftig saffranskaka med äpplen

 

kaka6
Johanna här! Äntligen, får man väl ändå säga, börjar november närma sig sitt slut, och på söndag är det första advent! Jag gillar inte att tjuvstarta, men matbloggar man tänker jag att är det helt okej att göra ett undantag för att tipsa sina läsare inför helgen.

Den här saffranskakan är helt underbar. Jag har fått receptet från min fina morfar — han är snart 81 och fortfarande den som står för bakandet där hemma. Förra julen bakade och bjöd jag flitigt på den, och inte sällan fick jag höra att det var den godaste adventskakan i mannaminne. En av mina före detta klasskompisar skrev till och med till mig mitt under sommarhettan och frågade när han skulle få smaka den nästa gång. Ett perfekt recept att dela med sig av alltså!

SAFFRANSKAKA MED ÄPPLEN
(världens godaste och saftigaste)

– 4,5 dl mjöl (studentrabatt från ons!)
– 3 tsk bakpulver
– 2 dl socker
– 100 g smör
– 1,5 dl mjölk
– 1 ägg
– 1 krm stött saffran (studentrabatt från ons!)
– 2-3 äpplen
– smörklickar och socker att toppa med

Sätt ugnen på 225 C. Blanda ihop mjöl, bakpulver och socker. Smula i smöret och blanda ihop med mjölblandningen till en grynig massa. Vispa ihop mjölken, ägget och saffranet som du sedan blandar ihop med mjöl- och smörblandningen. Stjälp upp smeten i en smord och bröad form. Skiva äpplena i tunna skivor och stick ned dem jämnt fördelat i kakan (det ska vara mycket och tätt för saftighetens skull). Lägg på några rejäla klickar smör över kakan och strö på ett lager socker. Grädda i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Det gör inget om kakan inte känns riktigt färdiggräddad när den tas ut — får den stå i kylen och gotta till sig är det snarare en fördel (men smaka den också nygräddad med ett glas kall mjölk).

kaka2

kaka3

image-5

kaka5

Jag älskar att bjuda på fika. Förutom att människor blir glada är det typ det bästa sättet att göra sig populär på ;) Idag var det min fina antropologigrupp som blev de lyckligt utvalda. Vi har under den här kursen  studerat ”gåvan som ett helhetsfenomen” och vilka plikter överlämnandet av en gåva innebär, så de kanske genomskådar mitt solidaritetsförsök ;) Tack i alla fall: Fredrik, André, Emelie, Vendela och Alice!

klassisar

smulor

Vi hörs om några dagar!

/Johanna