ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: jordgubbar

Festivalmat

Hej från Göteborg och Way Out West festivalen!

Det här kommer bli mitt sista inlägg för Studentbloggen sen väntar nya äventyr i Köpenhamn. Matlagningen fortsätter även där och jag kommer ta med mig många recept från mina bloggkollegor och tips från er som vi fått i kommentarerna! Ifall ni vill fortsätta följa mitt utbyte i Köpehamn hittar ni min andra blogg på sthlmstories.com.

Nu tillbaka till Way Out West och festivalmat! Denna festival är helt vegansk och det serveras många spännande vegetariska rätter på området. Tyvärr går en hel del pengar under festivalen så jag och mina vänner har försökt laga mycket mat i lägenheten vi hyr här. Här får ni vår bästa festivalsallad och godaste dressing till!

Sommarsallad

matblogg1

Den här salladen slängde vi ihop på bara några minuter! Perfekt när det är tidspress mellan spelningarna. Ingredienserna är salladsmix, tomater, avokado, paprika, halloumi och jordgubbar! Johanna har tidigare tipsat om kombon halloumi med jordgubbar och den är verkligen drömmig. Till detta kan ni ringla över balsamico eller slänga ihop denna enkla dressing: Blanda en lätt créme fraice med en Grekisk dressing mix från Korr. Kyl den en kvart och servera till salladen! 

Salladen avnjuts bäst utomhus med fina vänner.

IMG_2519 (kopia)

Nu ska jag ladda för en ny dag med sol och spelningar. Tack Studentbloggen för detta år. Passa på att frossa i kräftor, jordgubbar och alla goda bär innan höstens grytor står och puttrar. Mina recept kommer finnas kvar i arkivet och studentbloggen kommer självklart fortsätta leverera fina recept och bra tips hur vi kan laga bra mat på en studentbudget.

IMG_2550 (kopia)

Tack för mig!
Matilda

Halloumi med jordgubbar & mynta

 

Halloumi är ju en godbit som många, inklusive jag, gillar att lägga på gallret i sommar.  Utan rätt tillbehör kan den här osten ibland bli lite tung och salt, så jag testade att blanda den med de sommarfräschaste smaker jag vet – jordgubbar, mynta och honung. Resultatet blev fantastiskt vill jag lova! Den här vackra kombinationen kommer stå på mitt sommarbord framöver.

halloumi
Varva grillad/stekt halloumi med skivade färska jordgubbar. Toppa med mynta och ringlad honung.

Halloumi är det dessutom rabatt på från och med onsdag för oss ICA-studenter, så passa på medan osten är billig och jordgubbarna är svenska! Vi hörs om några dagar igen.

/Johanna

Efterrätt på grillen

Sommaren är äntligen här! Jag ska ta tillvara på den med så mycket jordgubbar, färskpotatis och grillat som möjligt. För nu är terminen slut och jag har en hel sommar i Stockholm innan min utbytestermin på Copenhagen Business School börjar. Tänkte att vi glimtar in i Stockholms studentliv medan jag fortfarande pluggar här. Så denna fredag bjuder jag oblygt på en intervju, med mig själv!

Matilda! Hur är livet som student i Stockholm?
Eftersom jag inte är så engagerad i studentkårerna på SU (Stockholms Universitet) känns just studentlivet inte av så mycket här för mig. Och nu menar jag tyvärr inte att jag slipper undan fattig-student delen utan snarare att jag inte går på nationer eller hänger så mycket på campus.

Ska du hänga kvar i din studentstad i sommar?
Det blir några veckor i Stockholm då jag ska passa på att hänga med min syster som är hemma från Uppsala och alla mina vänner som pluggar på olika håll i världen. Ska se till att styra ihop så många middagar och grillningar som möjligt. Helst med gino som efterrätt som vi gjorde härom kvällen, en succé!

IMG_2063 (kopia)

Hur görs gino på grillen?
Vi köpte olika frukter som kändes somriga och var på extrapris så det blev en blandning av jordgubbar, kiwi och ananas. Sen använde vi en grillpanna som funkar perfekt att grilla grönsaker och frukt i. När frukten låg på grillen rev vi på lite choklad och serverade det sedan med vaniljglass.

Vad ska du göra på midsommar?
Äta sill! Det är verkligen en typisk vuxensak jag aldrig trodde jag skulle gilla men nu längtar jag tills jag får äta det.. sen ska jag försöka få ihop en krans och dricka rosébubbel.

Vill du tipsa om något?
Jag vill tipsa om Matildas VM-hamburgare som kräver en grill, frisco-bröd och avokado. Om ni inte har testat Max Frisco bröd som säljs på ICA har ni missat något till den hemlagade hamburgaren! Avokado är perfekt till om du inte är så förtjust i dressing. Hamburgare blir krämig och dessutom är avokadon fullproppad av nyttigheter.

dressing

Syns det att min kille gillar dressing mer än allt annat på sina hamburgare?

Vill också tipsa om min fina blåa grill! Den hittar ni på ICA hemma tillsammans med grillpannan och andra tillbehör. Min granne kom ner med en grillstarter som jag nu inser att jag borde köpa när inte han kan rycka in och rädda middagen. Jag är inte riktigt grillmästare än och hade lite svårt att få till glöden. Ett tips om ni vill få igång grillen snabbt eller kanske rädda grannen också som står och blåser för att få till den perfekta glöden.

Ha en bra helg nu!

Matilda

Middag med rostbiff och somrig efterrätt

Hurra!! Vårterminen är nu avslutad för de flesta och sommaren lurar runt hörnet redo med allt som hör sommaren till. Här i Uppsala strålar solen och stan vimlar av studentflak och glada universitetsstudenter som fått ”sommarlov”. Höstterminen känns ännu avlägsen. Jag är glad och lycklig över att ett välbehövligt studieuppehåll är här, men framförallt är jag glad och lycklig över att min vän Amanda som jag dansade med i Umeå nu har flyttat till Uppsala efter att ha bott ett år i Australien hos Katie. Extra glad är jag förstås över att även Katie nu har flyttat till Sverige och mer bestämt Uppsala. Detta skulle vi naturligtvis fira med en härlig middag med australiensiska smaker. Först var tanken att vi skulle äta pork belly vilket visade sig vara sidfläsk och inte grismage (!!!) som vi först trodde. Sidfläskbitarna var dock för små så det fick bli rostbiff istället. Rostbiff är mycket enklare än vad en kanske tänker sig, men ack så gott och lyxigt det känns.

Att göra en rostbiff

Vi kryddade rostbiffen med salt, peppar och grillkrydda och vände den i en lagom varm stekpanna tills den fått färg runt om. Då la vi in den i ugnen i cirka 200 grader och där fick den vara tills vi tyckte den var klar, rostbiff kan vara lite rött inuti om en så önskar. Den här blev lite torr (jag hade ansvaret), men ändå god, själv gillar jag att det är lite torrt och det är en bra ursäkt för att vräka på med lite extra bearnaisesås. Katie sa att vi ska räkna med 40 minuter per kilo kött i ugnen. Rostbiffen fick åka in i ugnen först och sedan fyllde vi ut plåten med klyftpotatis och klyftor av vitlök kryddade med timjan och salt att äta till. Som sallad hade vi ruccola och bladspenat köpta i påsar, bara att hälla upp i en skål och äta. Det var extrapris på ICAs ekologiska påsar med sallad så det fanns ingen tvekan om att välja ekologiskt.
11354716_10153345871409110_1256697531_n 11267709_10153345871344110_1553612371_n

Limemarinerade jordgubbar med pannacotta

Till efterrätt valde vi något somrigt, pannacotta med limemarinerade jordgubbar.  Limemarinerade jordgubbar är Amandas paradefterrätt och väldigt enkelt att göra. Skölj jordgubbar och skiva dem, lägg i en skål och häll över honung och rivet limeskal samt pressa i lite limesaft och låt stå en stund. Vi följde ett recept på pannacotta från ICA.se mest för syns skull, jag kan dessvärre receptet utantill (undra vad det kan bero på??). Vid serveringen av efterrätten toppade vi med jordgubbarna och bara njöt, så somrigt!! 11358692_10153345871359110_2080177555_n 11272209_10153345871329110_683455621_n 11292912_10153345871299110_250875526_n

Perfekt för sommarens middagar

Maten i sig smakade ljuvligt även om det kanske inte blev så australiensiskt som vi först hade tänkt.  Att maten avnjöts i utmärkt sällskap gjorde den förstås ännu godare. Tyvärr fick vår kock Katie migrän och  var tvungen att gå hem och lägga sig innan vi skulle äta vilket var väldigt synd. Det positiva är att vi nu snart måste göra om detta så att även hon får njuta av maten.

Visserligen börjar det bli dags att tända grillen nu, vilket de allra flesta gjort för länge sen förstås, men för ruskiga regniga dagar kan en rostbiff passa perfekt i sommar. Lätt att göra och under tiden kan du fixa med annat eller umgås. Gör lite extra så räcker det i flera dagar och avnjut med olika goda sallader. Varför inte testa Johannas potatissallad på färskpotatis med bland annat sockerärtor? Visst låter det smaskigt? Om du inte redan planerat maten för ikväll eller imorgon så vet du vad jag röstar på :)
11267706_10153345871334110_643596920_nJasmine, Nathalie och Amanda redo att hugga in på maten, men först skåla med Farmor Hildas ananasdryck i glasen.

11225849_10153345871294110_760554983_nTjus-Nathalie, under året på Gotland lärde hon oss allt om hur vi ska posera framför kameran, se hur ett proffs jobbar :)

Nu ska jag ner på stan och njuta av solen och ta en fika. En riktigt smarrig chai-latte tror jag är precis vad en efter-tenta-hjärna behöver.

 

Somrig glutenfri wrap


Sommaren är inte här än, jag vet, men i längtan efter sommaren passar det bra med en somrig wrap utan gluten. För ungefär tre veckor sedan tipsade Matilda om hur du superenkelt och snabbt slänger ihop en glutenfri wrap hemma. Ikväll när jag kom hem efter eftermiddagens danskurser ville jag ha något att äta som går fort och lätt att göra utsvulten som jag var. Därför bestämde jag mig för att göra en glutenfri wrap. När du kommer hem hungrig efter träning, vad brukar du äta då som går snabbt att göra så att du fort kan sätta dig till bords och äta?

Somriga smaker

Inspirerad som jag var av solen ute ville jag göra min wrap riktigt somrig och fylla den med sommarens godaste smaker, så gott som det nu går såhär i början av maj. Galiamelonen från måndagens inlägg kikar förbi igen. Här får den sällskap av färska jordgubbar, isbergssallad, stekt halloumi (en klassiker som är svår att undvika, köp hem mycket när det är bra pris) och bearnaise rosé. Jag lovar att bearnaise rosé kommer att bli sommarens grillsås (åtminstone hos mig), den smakar somriga grillkvällar rakt igenom och har en lite trevligare färg faktiskt än vanlig bearnaise. Så ska du grilla i helgen eller redan nu under veckan tycker jag att du ska spana in denna goding.

11225826_10153269483604110_1299330676_n

Är lagom bäst?

Jag äter väldigt sällan wraps så därför är jag inte så bra på att fylla dem lagom. Min wrap gick inte att stänga, vilket funkar så länge den kan ätas hemma på tallrik. Men vem sa att lagom är bäst? Fyllning är gott och ju mer desto godare. För den som måste ta med sig sin wrap och äta utan tallrik – hur ska en göra för att fylla sin wrap lagom mycket för att kunna stänga den? Och vilka är de godaste sakerna att stoppa i wrapen för att få en maxad sommarkänsla?
11198734_10153269483509110_1971847036_nDela gärna med dig av din somriga wrap på Instagram genom att använda #icastudent.

/Sanna

Grötigt värre

Gröt är en riktig frukostklassiker, men funkar även utmärkt som mellanmål eller en kväll då du inte har orken till att laga middag. Det är också något som kan varieras in i oändligheten. Här kommer några av mina favoritvariationer när det gäller gröt fyllda med fröer och frukt.  11092593_10153198395119110_1788844242_n

1. Havregrynsgröt med kärnor och annat gott

Ta 1 dl havregryn, jag använder mig av ren havre som inte ska ha kontaminerats med något sädesslag som innehåller gluten därför ska den rena havren vara fri från gluten eftersom havre i sig inte ska innehålla gluten. Det är dock inte säkert att alla som är glutenintoleranta äter havre så ska du bjuda någon på frukost, dubbelkolla alltid!! Blanda havregrynen med 2 dl vatten och lite salt. Släng i goda fröer och kärnor du har hemma, jag tog sesamfrön, solroskärnor, pumpakärnor och som en bonus lite russin. Koka ihop och servera din goda gröt med cashewnötter och mjölk. Cashewnötter är väldigt bra att ha hemma och kan slängas på lite vad som, gröten, salladen eller grytan.IMG_5444

2. Bovetegröt med fruktsallad

Blanda 1 dl boveteflingor (boveteflingor är inget sädesslag och är glutenfria) med 2½ dl vatten och ca 1 tsk salt och 1 tsk kanel. Häll i ca 1 msk pumpakärnor och 1 msk solroskärnor. Låt det koka ihop och servera din gröt med fruktsallad och mjölk. För att det hela ska gå smidigare kan fruktsalladen göras kvällen innan, om gröten äts som frukost. 11139939_10153198395114110_1196358272_n

3. Havregrynsgröt med jordgubbsmjölk

Koka ihop havregrynsgröten enligt instruktioner ovan. Under tiden så mixar du ihop jordgubbar och mjölk till läcker jordgubbsmjölk som dessutom blir lite fluffigare än vanlig mjölk. Servera med banan och njut av den rosa färgen som piffar upp den annars rätt ordinära gröten.   11117877_10153199401979110_960248442_n
Gröt är både gott och snällt mot din plånbok. Hur äter du helst din gröt?

/Sanna

Jordgubbsglass

Hej! Hoppas ni alla har haft en bra helg och kanske lyckats baka  något gott med kladdfritt läge?

Min helg har bestått av 5 timmars tentamen på lördag kväll. Så fredagen bestod av maraton-plugg. Som tur var hade jag och min kille laddat upp med massa räkor som låg i frysen hos hans föräldrar där vi är kattvakter, en bättre betalning till en student är ju helt klart mat. Det blev en riktig festmåltid eftersom jag några timmar innan hade fått reda på att jag blivit utvald för utbyte i Köpenhamn via Copenhagen Business School!! Slängde ihop lite glass av ingredienserna hemma för att fira och spara tills Europeiska dagen för hantverksmässig tillagad glass som är på tisdag.

Med smak av jordnötssmör

Bloggbild1
Ingredienser
- 2 ägg
– 0,75 dl kokossocker (eller vanligt socker)
– 2 1/2 dl vispgrädde eller fet kokosmjölk
– Frysta jordgubbar
– Valfri smaksättning exempelvis vaniljpulver, jordnötssmör, lakrispulver, passionsfrukt, använd fantasin!

Som ni ser är jag fortfarande galen i jordnötssmör, får aldrig nog! Tror jag har ett o-diagnostiserat beroende.
bloggbild2
Utförande

1. Separera äggvitorna från äggulorna i två olika skålar
2. Vispa gulorna tillsammans med sockret
3. Visa äggvitorna till ett tjockt skum VIKTIGT att du gör rent vispen ordentligt innan detta moment
4. Vispa grädden och mixa sedan ihop den med de frysta jordgubbarna, jag använde kokosmjölk så mixade ihop allt krämigt på en gång
5. Vänd i äggulorna försiktigt i grädden och sedan äggvitan
6. Häll smeten i en burk och förvara den i frysen, rör om då och då!

bloggbild3Servera glassen i skål som efterrätt eller varför inte till en bananpannkaka? Min kille undrar alltid ”kan det där verkligen vara nyttigt?” när det ser och smakar så gott! Jajamen det kan det så därför kan det lika gärna ätas till frukost som till lunch.

Om det blir glass över från kvällen eller från europeiska dagen för hantverksmässig tillagad glass kan ni dessutom ha det som topping på en våffla.

Den 25 Mars är det nämligen våffeldagen! Tips om topping och hur vi kan fira denna dag kommer Emma med nästa vecka! Mitt enda tips just nu är att vispgrädde, våffelsmet och frysta bär får vi studentrabatt på till och med tisdag så passa på att ladda upp redan nu, faktum är att jag ska kila till ICA nu för jobb i kassan och för lite våffelsmet.

Vi hörs när det är April och vår!

Söndagsfrukost med bönpannkakor

Söndagen är en dag som gjord för att lyxa till det och därför gjorde jag amerikanska bönpannkakor till frukost. Som Johanna skrev var vädret fantastiskt igår söndag, även här i Uppsala, vilket ger extra mycket energi. Extra energi fås också av en fin och god frukost. Om ni har läst senaste numret av Buffé så vet ni att det innehåller flera roliga recept med bönor som bas. Dessutom har Matilda tidigare tipsat om muffins med svarta bönor, hennes recept hittar ni här. Till gårdagens frukost lät jag mig inspireras av receptet på amerikanska bönpannkakor som var med i Buffé. Jag måste erkänna att jag först var lite skeptisk, men samtidigt väldigt nyfiken. Jag har gjort dem en gång tidigare och de gick verkligen hem här i lägenheten. Därför beslöt jag mig för att göra dem igår igen till min sjuka pojkvän som var hos mig i helgen. Att göra en fin frukost till någon som är sjuk är oftast en uppskattad gest, förutsatt att de är tillräckligt friska för att kunna äta.

En tager vad en haver
Jag utgick ifrån receptet, men ändrade vissa saker som jag inte hade hemma till sådant som jag kunde hitta i mitt skafferi. Jag är mycket för att skåpsrensa och även om det är bra att ha mycket saker hemma så tycker jag också att det är viktigt att äta upp det som finns. Skåpsrensa gör jag främst inför jullovet och sommarledigheten om jag ska åka bort under några veckor, men visst är det skönt att rensa ut skåp, kyl och frys även under terminerna. Som med alla former av rensningar ger det harmoni och dessutom får du en bra överblick över vad du har hemma. För visst är det lätt att vissa saker hamnar längst in och glöms bort?  Det är en av anledningarna till att jag bytte ut det som fattades istället för att köpa hem det. Därför bytte jag ut mandelmjölet mot glutenfritt mjöl, kokossockret till vanligt socker (går säkert att ta bort sockret helt och hållet, experimentera er fram) och bakpulvret till bikarbonat. Tänk på att halvera dosen om du använder bikarbonat istället för bakpulver.

Tillvägagångssätt
Bönpannkakorna blir riktigt fluffiga och får perfekt konsistens. De smakar inte bönor utan lite svagt av kokos och vanilj. Kokosoljan som enligt receptet ska smältas i stekpannan har jag hittills smält i mikron i en liten skål, men det är säkert lika smidigt i stekpannan. Jag steker dock inte i kokosolja utan har stekt i smör, men det är en individuell smaksak. För att mixa ihop smeten har jag använt mig av en blender, vilket har fungerat minst lika bra som matberedare eller stavmixer. Nu senaste gången så mosade jag bönorna med en gaffel först och det går säkert att röra ihop smeten för hand, bara att det tar något längre tid. Jag steker dem ungefär tre och tre åt gången för att få bra plats att vända dem på och tar ungefär en matsked med smet till varje bönpannkaka.
bönpannkakor
Frossa i tillbehör
Med fördel gör du fler portioner av dessa underbara bönpannkakor så att du har till morgondagens frukost. Beroende på vad det är för dag i veckan du alternera tillbehören. En måndag kanske du vill äta något nyttigare till och en söndag kanske du vill göra dem lite mindre nyttiga. Igår öste vi på med tillbehör och hade vattenmelon, frysta jordgubbar som jag tinat i mikron, kiwi, sirap, ICAs hasselnötskräm och glass. Det är dock bara din fantasi som sätter stopp för vilka tillbehör du kan ha till, jag skulle tro att det mesta funkar utmärkt. Berätta gärna vad du helst äter till dina bönpannkakor.11063094_10153129665304110_538875733_nFräsch egengjord juice
Till bönpannkakorna pressade jag apelsiner till en fräsch juice. För några år sedan köpte mamma en elektrisk apelsinjuicepress till mig från ICA Nära där mina föräldrar bor, vilken fantastisk grej det är! Förresten, säger du en apelsin eller ett apelsin? Vilket som är grammatiskt korrekt och oavsett hur du säger är apelsin en av de varor som du som ICA Student har rabatt på från och med onsdag den här veckan. Apelsiner är dels fantastiskt goda att bara äta som de är och dels är de fantastiska att pressa till juice. Jag brukar alltid slänga i fruktköttet i juicen för det är synd att något ska gå till spillo. De halva apelsinskalen är dessutom perfekta dessertskålar. Gör egen daimparfait  och häll upp i dessa små bägare, ett roligt sätt att servera efterrätten på. Med fördel kan du dessutom pressa i lite apelsinsaft eller riva i lite apelsinskal i glassen så får du härlig daimparfait med apelsinsmak, busenkelt! Detta kan vara ett tillbehör till frukostens bönpannkakor istället för att ha köpt glass.
11039727_10153129665454110_341382088_n
Den mångsidiga apelsinen
Apelsinen är dessutom smarrig till frukost eller mellanmål. Skär upp apelsinen i bitar och strö över pumpakärnor, solrosfrön, cashewnötter och kanske lite chiafrön. Funkar dessutom utmärkt som tillbehör till middagen eller förstås till dina bönpannkakor. Varför inte bara riva lite morötter och blanda ut med apelsin så har du en perfekt sallad. En klassiker från min barndom är när farmor bjöd på apelsinskivor med chokladgrädde till efterrätt. Skär bort skalet och skär apelsinen i skivor och vispa upp grädden med lite kakao. Om du ännu inte har provat Johannas apelsinkyckling är den här veckan som gjord för det. Som ni ser går det att göra fantastiskt mycket med apelsin.

11041498_10153129664734110_739481730_n
Vad ska du göra med dina apelsiner den här veckan? Kanske ska du redan nu bjuda in ett härligt gäng till en brunch i helgen där ni frossar loss på bönpannkakor och apelsiner och andra smarriga saker? För dessa bönpannkakor är lika bra till frukosten som till en brunch.

Nu ska jag fortsätta plugga och fundera mer på hur jag ska använda veckans apelsiner på bästa sätt. Ta hand om er så hörs vi senare i veckan! Och passa på att lapa i er så mycket sol ni bara kan nu medan det vackra vädret håller i sig.