ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: guacamole

Guacamole enligt experten – med koriander, tomat & rödlök

image
Hur en gör guacamole, det är min roomie Stina expert på. Hon är till och med så nördig att hon har en facebooksida som heter Guacamole Crew tillsammans med sin kompis Anna. Efter mycket experimenterande har hon kommit fram till att avokado, tomat, rödlök, citron, koriander och chili är den gyllene kombinationen för att få fram den perfekta guacamolen.

Jag fick smaka den för första gången här om dagen och den levde sannerligen upp till sitt rykte. Ibland kan jag tycka att guacamolen blir vattnig med för mycket andra ingredienser än avokado, men den här har den perfekta balansen vill jag lova. På ICA Students snapchat finns instruktioner och smakrecension i videoformat idag!

Stinas guacamole med koriander, tomat & rödlök

2 mogna avokado
3-4 små  tomater eller en halv ”vanlig”
en liten bit av en rödlök
färsk koriander efter smak (”mycket!”, säger Stina)
en halv citron
chilipulver efter smak
salt

Hacka tomat och rödlök fint. Mosa avokadon tillsammans med tomat, rödlök och korianderblad. Blanda ihop moset med citron, chili och salt.  Smaka av och krydda mer om det behövs.

image
Här har ni en sneakpeak från dagens snap ur vårt kök :) Trevlig helg alla!

Quesadillas med goda tillbehör

image

 

Hej! Johanna här – kul att ha bloggvecka igen :)

Eftersom en av veckans studentrabattvaror är chips från OLW – i en himla massa olika smaker dessutom – så tänkte jag när jag strosade runt på ICA igår att jag skulle passa på att testa en ny sort. Samtidigt klurade jag och en vän på vad vi skulle laga till middag och kom på att vi var sugna på quesadillas. Vad passade då inte bättre än att testa chipsen med smak av Creamy Taco som tillbehör! Tillsammans med lite guacamole, tacosås och creme fraiche var de faktiskt riktigt passande till. Ibland får faktiskt måndagsmiddagen lov att mer likna fredagssnacks!

Quesadillas är otroligt snabbt gjort, och går att variera i oändlighet. Den här gången bredde jag på lite tomatpuré på varsin tortilla och lade spenat och riven ost emellan. Sedan är det bara att värma på dem i en torr stekpannna tills osten smält och brödet fått en aning färg. Guacamolen är gjord på avokado, tomat, rödlök, citronsaft, chipotle-chilipulver, salt och peppar. ¡Qué rico!

Vi hörs senare i veckan då jag återkommer med fler goda recept!

 

 

 

¡Taco vegetariano!

Vips tog augusti slut och sommaren 2014, den där overkligt varma sommaren som satte hela Sverige i chocktillstånd, tillhör helt plötsligt det förflutna. Istället är det nu introduktionsmöten, milslånga litteraturlistor, nya kollegieblock och försök till vardagsrutin som gäller. Det känns sjukt att säga att jag påbörjar mitt fjärde (!) år i Lund, men samtidigt fint att känna igen och känna sig hemma i septembersolen, lukterna av sensommarväxter, cykelinvasionen på Lunds kullerstensgator och den förväntansfulla stämningen som råder när 30 000 studenter börjar på ny kula.  Höstterminen är igång och likaså min allra första bloggvecka!

För ett par helger sedan bjöd mina vänner Kristina och Daniel mig på på den godaste tacos jag någonsin ätit, så jag bestämde mig för att en studentanpassad variant av den får lov att inviga mathösten här på bloggen. Den är vegetarisk och den här veckan bjussar dessutom ICA-student på bra tacorabatter från och med onsdag.

SUPERTACOS MED BÖNOR, RÖDLÖK OCH GUACA

Bönröra
Fräs följande ingredienser mjuka i en kastrull:
– 1 hackad gul lök
– 2 hackade vitlöksklyftor
– 1 msk spiskummin
– Valfri chilikrydda i valfri mängd (typ cayennepeppar, chipotle, färsk chili)
Tillsätt:
– 2 förpackningar svarta bönor (skölj först!)
– 1,5 dl vatten
– 1 msk oregano
– Salt och peppar
Låt koka i ca 10 minuter och mosa alternativt mixa lite med en stavmixer för att få till en krämig röra. Smaka av och tillsätt större mängd kryddor om du tycker det behövs.

Övriga tillbehör
- Skivad rödlök
– Guacamole (2 avokado, 2 tomater, citronsaft, salt peppar)
– Isbergssallad
– Yoghurt/crème fraiche
– Tacosås
– Riven ost
– Om man (som jag) gillar ännu mer hetta: JALAPEÑOS

Servera i mjuka tortillas och njut!

IMG_0388

IMG_0389
Låt rödlöken stå och dra i vatten så blir den godare och inte lika stark.

IMG_0390

IMG_0386

IMG_0384
”Det är kul att äta tacos på ett annat sätt”
hälsar mina älskade Lovisa och Elsa!