ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: grönt

Kalle gästbloggar!

kalleojagkvadrat

Det här är Kalle – min äldsta lillebror tillika fina vän – och jag . Under vår uppväxt som nära syskon har vi – för att uttrycka det milt – haft våra små dispyter (tvekar ni på mina onda sidor kan ni fråga honom om mina tortyrmetoder så kommer inga oklarheter kvarstå). Idag är vi desto mer sams och delar bland annat lika stora intressen för mat och litteratur. Det finns få jag blir så inspirerad av att prata med som med honom och dessutom har han en unik förmåga att dra med lugna mig ut på galna festnätter (här uppe står vi i en hiss i Malmönatten i somras). Att ha syskon är så fint <3

Kalle är nybliven ekonomistudent på SU i Stockholm, och eftersom han också är en stjärna i köket (han har till och med varit med i Halv åtta hos mig!) finns det väl inget som passar bättre än ett stående gästinlägg från honom en gång i månaden, med start idag!

Så, direkt från lägenheten i Bromma….

Kalle gästar #1: torsk och grönt

Skärmavbild 2015-09-18 kl. 17.32.16

Påväg hem, klockan är senare än väntat, orken tryter, aktiviteter utan tankekraft hägrar, och såklart denna hunger. Den måste rådas bot på. I kyl eller frys: matlåda finns, men endast en eller ett fåtal kvar, måste ha mat till morgondagens lunch, vill inte snylta. Suck. Insikten – jag måste laga mat.

Jag vet, ni är också där, kanske oftare än vad ni önskar. Det är i alla fall jag. Således har jag utvecklat färdigheter inom ämnet laga god mat snabbt. Receptet som följer hoppas jag kan inspirera till eget skapande, anpassat efter behov och smak. Det kan varieras från gång till gång, och det viktiga att lära sig här är själva tekniken och tankesättet, inte att memorera ingredienslistan. Om du behärskar detta finns alltid en snabb och god middag nära till hands.

Rätten tar inte ens femton minuter från start till stopp och lämnar väldigt lite disk. Inte helt fel, speciellt inte med tanke på kvalitén, sett till såväl smak som näring för kroppen.

Torsk och grönt

Ingredienslista: 2 portioner
1                    Broccoli
1                    Liten purjolök
125g              Frysta ärtor
300g              Torskfilé
1/4                 Citron

Skär upp filén i bitar om ca 100g och salta därefter. Fyll upp ca 5mm vatten i en traktörpanna med lock, koka upp. Under tiden som det kokar upp (det går snabbt!) bryt eller skär av buketter från broccolin och skär löken i centimeterstora bitar. När vattnet kokat upp, lägg ned broccoli och löken i pannan, salta lätt. Placera fisken ovanpå bädden av grönsaker, lägg på locket och justera värmen till medel/medelhög. Låt ångkoka i ca fem minuter, häll i de frysta ärtorna och låt koka i en eller ett par minuter till. Fisken ska ha blivit vit och broccolin ej överkokt. Ta av från plattan. Pressa ur saften från citronen ned i pannan.

Tack Kalle för detta premiärinlägg och på återseende om en månad!

Vårgrön sallad med halloumi

Idag vill jag inspirera er till att göra en vårgrön sallad med halloumi. Vad är bättre när våren med bestämda kliv marscherar fram? Denna funkar hela vägen fram till september när sommaren börjar övergå till höst. Den här gången gick färgskalan i grönt, men denna sallad går att variera och självklart kan du lägga till mer färg. Att göra en sallad är dessutom perfekt de dagar du ska ha matlåda med dig till universitetet och inte orkar stå i den milslånga mikrokön för att värma din mat eller när du bara vill skynda ut i solljuset. Eller varför inte som tillbehör nästa gång du grillar?

11119448_10153253679694110_435019223_n

Vad behöver jag till vårgrön sallad med halloumi?

Salladsblad (isberg, bladspenat, roman, vad som helst)
Gurka
Mozzarella
Melon (vilken sort som helst funkar, jag hade galiamelon den här gången)
Halloumi
Fröer och nötter

Bara hacka upp allt i önskad storlek och lägg ihop allt och sedan är det bara att njuta. Melon tycker jag är givet från våren och framåt. Många gånger är det gott att skippa potatisen eller vad du nu har till köttet och bara äta sallad och melon till, eller göra som här och skippa köttet och hålla det helt vegetariskt.

Grönt tema

Den här gången var salladens tema grönt. Mer saker som är gröna och som hade varit gott att ha i är exempelvis grön paprika, sockerärtor eller sojabönor. Ett paket med sojabönor brukar jag ha hemma  i frysen för det är så smidigt att plocka fram och göra omelett med sojabönor när det inte riktigt finns tid till att laga mat.  Sojabönor hade varit klockrent att ha i så jag ska verkligen köpa hem ett paket den här veckan eftersom vi ICA Studenter får rabatt på sojabönor från och med onsdag. 11100607_10153253679704110_664385640_n

Sött möter salt

Det jag älskar med att ha melon till halloumi är att sött möter salt. Sådana matmöten tycker jag är fantastiska, alla motsatspar passar oftast bra ihop. Melonen som blir över (om det blir någon över vill säga) är perfekt till efterrätten. Eller så kan du göra som den gången i Visby när några vänner och jag åt allt från förrätt till efterrätt på samma gång. På bordet hade vi en härlig blandning av halloumi, vaniljglass, sallad, hemkokt äpplemos, ägg och vitlöksfräst broccoli och ja, allt låg på samma tallrik. . Jag har sagt det så många gånger förut, säkert i vartenda inlägg jag gjort; men det enda som sätter stopp är din fantasi. Det är kul att utmana sina matgränser och våga prova nya saker och nya kombinationer, framför allt nya kombinationer.

11180083_10153253685319110_1567806643_nDen här magiska blandningen har jag till det mesta. Sesamfrön, pumpakärnor, solroskärnor och cashewnötter. Nästa gång ska jag testa att honungsrosta dem. Med lite schyssta kryddor sätter det verkligen piff på maträtten. Vilka kryddor kommer du att använda? Jag tror att jag kommer att använda honung och lime och kanske lite spiskummin.

/Sanna

Skön (grön) frukost

Hej på er!

Oktober är redan här och jag har laddat upp skafferiet med massa te och värmeljus. Denna dag fick jag sovmorgon från universitetet vilket betydde frukost deluxe! Känns extra lyxigt när man ordnar en helgfrukost på en vardag? Dessutom har jag jobbat hela helgen vilket gjorde den lite extra god. Jag bloggar inte bara på ICA Student utan arbetar även extra på ICA Supermarket Esplanad så har ni vägarna förbi Karlavägen kanske ni hittar mig i kassan! Det roligaste med att arbeta i kassan är att du kan bolla massa recept med kunderna. För några veckor sedan hade vi kampanj på en råsaftcentrifug (krångligt ord!) och det var helt galet mycket olika juice-recept som jag fick höra. Tyvärr skulle jag aldrig orka diska delarna varje morgon eller ha råd att köpa så mycket frukt och grönsaker MEN jag deppar inte för det eftersom det finns andra sätt!

Om du är lite lat och fattig student kan du också göra denna gröna skönhet till frukost! Från och med onsdag 15/10 har vi studenter rabatt på massa bra frukostingredienser. En av dem är I Love Eco babyspenat och annan småskuren sallad (du hittar resten HÄR).

IMG_5381

Ingredienser

– En näve babyspenat
– 2 dl frusen mango
– 3 dl äppeljuice
– Lime efter smak

Mixa alla ingredienser till en krämig grön skönhet!

IMG_5383

Om du inte gillar gröna smoothies har vi studenter denna vecka även rabatt på ICAs fil/yoghurt (även laktosfri) och skivat charkpålägg från Ica Basic! Hej goda höst-frukostar! Här är lite mer inspiration vad man kan göra med ett paket yoghurt och lite rökt kalkon:

IMG_4122

Märks det att jag är galen i frukost? Om jag skulle vara löjligt rik skulle jag anordna en frukostklubb efter denna tentaperiod. Det skulle inte vara en vanlig hederlig frukost utan det skulle serveras allt från amerikanska pannkakor till lemonad i tjusiga vinglas! En juicebar skulle också finnas med allt från gröna energikickar till Bloody Marys. Efter den långa frukosten skulle jag och mina gäster få välja och vraka i en gigantisk walk-in closet efter ett plagg som skulle kunna passa till sminkningen av makeup-artisten. Kvällen skulle avslutas på restaurang med långbord och en massa smårätter!

Vad skulle du göra om du var löjligt rik i en månad? Just nu har nämligen ICA Student en tävling där du kan vinna en månads(!) extra studiemedel till ett värde av 9000 kronor. Tävlingsvillkoren hittar du HÄR. Du kan tävla genom att lägga upp en bild på Instagram som visar vad du skulle göra om du var löjligt rik. Bilden hashtaggar du med #klirrikassan @icastudent (glöm inte att du måste ha en öppen profil under tävlingsperioden). Totalt är det 8 vinnare som vinner 9000 kronor VAR!

TUMBLR

Kom igen nu och tävla! Jag ska finslipa på mitt bidrag till den 9 november då tävlingen avslutas så min frukostklubb har en chans att bli till verklighet. Håll utkik på #klirrikassan  vettja!

Vi ses snart igen!
Matilda