ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: grönkål

Grönkålspaj med valnötter

thumb_IMG_1421_1024

Jag har fått tidigt jullov i år, och är på en långsam resa påväg norrut. Först stannar jag till i Stockholm några dagar och igår blev jag välkomnad med grönkålspaj med valnötter av min vän Martin. Han bor i världens mysigaste lägenhet på Söder, och med enbärsmust och jullåtar till infann sig julkänslan snabbt. Den här grönkålspajen är gräddig och smakrik och riktigt vintrigt mättande. Martin utgick från det här receptet på grönkålspaj från ica.se, men satte sin egen touch genom att göra den såhär:

Grönkålspaj med valnötter

PAJSKAL:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1msk vatten

Skär smöret i bitar och hacka ihop med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta ihop en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter (för 10 port). Nagga med gaffel och låt vila kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

FYLLNING
250 g färsk grönkål
3 rödlökar
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost (Martin rekommenderar västerbotten)
1 dl grovhackade valnötter

Grovhacka grönkålen och koka i lättsaltat vatten i några minuter. Skala och skiva löken. Fräs lök och grönkål i olja i en stor stekpanna. Salta och peppra.

ÄGGSTANNING:
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk

Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Fördela grönkålsblandningen och osten i pajskalet. Häll över äggstanningen. Strö över valnötterna. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

 

Grönt potatismos

thumb_IMG_0977_1024Titta vad fint – ett potatismos som är alldeles grönt! Det här härliga receptet fick jag av min mormor här om dagen, hon brukar göra en stor sats att ha i frysen och ta fram vid lämpliga tillfällen. Det som ger potatismoset så fin färg är spenat och grönkål, sån där färdighackad och -packad ni vet,  som finns i frysdisken. Näringsrikt är det dessutom, och passar till mycket. Här med vegetarisk chorizo i all sin enkelhet. 

Grönt potatismos med spenat och grönkål

1 kg mjölig potatis
2 dl hackad spenat
2 dl hackad grönkål
en rejäl klick smör
0,5-1 dl mjölk eller grädde
salt och peppar

Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Mosa potatisen (om man inte har en potatisstöt går det bra med en ballongvisp) och blanda i spenaten och grönkålen. Rör i smöret och mjölken och smaka av potatismoset med salt och peppar.

thumb_IMG_0974_1024

#MinMiddagsGäst

thumb_IMG_0460_1024

Det här är Lovisa, en av mina allra bästa vänner. En smart, varm och inspirerande kvinna som jag delar många passioner med. Bland annat är vi båda latinamerikafantaster – vi lärde faktiskt känna varandra i Honduras – och det finns ingen jag får så höga lyckorus av att sjunga med som hon.  Efter att nyss ha kommit hem från sina fältstudier i Mexico, där hon studerat ursprungsfolk och zapatistarörelsen ur ett väldigt intressant perspektiv (här kan ni läsa hennes hyllade uppsats!), har hon precis börjat en master i utvecklingsstudier och antropologi här i Lund. Jag och Lovisa är ungefär lika nördiga och uppslukade i våra respektive pluggämnen, som faktiskt går ihop väldigt mycket, och drömmer ständigt om att göra gemensamma projekt som kombinerar spanska och antropologi. Typ resa genom Latinamerika och skriva böcker tillsammans.

Att bjuda på middag är en av mina starka sidor, speciellt när jag får bjuda de jag tycker om allra mest. I helgen gjorde jag en utflykt till Österlen med några vänner, där vi besökte ett inspirerande ställe som heter Mandelmanns Trädgårdar. Därifrån fick jag med mig jättehärliga råvaror från höstskörden, som jag komponerade ihop till en after plugg-middag att bjuda Lovisa på.

thumb_IMG_0454_1024
thumb_IMG_0463_1024thumb_IMG_0466_1024
Elsa utanför Mandelmanns fantastiska butik, där allt är ekologiskt.

thumb_IMG_0464_1024
Och middagen detta hela resulterade i: grönkåls-/purpurkålssallad med hirs, chili och rödlök, ugnsbakad tomat och squash, skivad tomat och stekt halloumi.

#MinMiddagsGäst

Apropå att bjuda på middag så har ICA Student en väldigt bra tävling på Instagram just nu, där priset är ett presentkort på 1000 kr på ICA.  Det du behöver göra är att ta fota dig och en person som du vill bjuda på middag och tagga bilden med #MinMiddagsGäst och @icastudent, och sedan också skriva en motivering om varför du vill bjuda just hen på hemlagat. Läs mer om tävligen här.

 

Grönkål till jul: halländsk långkål

 

image

Hej i juletider! Låt oss nu åtminstone låtsas att terminen är slut och att jullovet är lika kravlöst och ledigt som under grundskoletiden. Själv lämnade jag Lund i fredags för att inte återvända förrän om en månad. Det blir ett kontrasternas lov: först jul och nyår här uppe i Stöde där jag kommer ifrån; sedan en Kubasemester med min mamma. Därifrån ser jag fram emot att återvända full av färgglad matinspiration att dela med mig av.

Idag har den årliga långkålen tillretts här hemma hos oss. Min mormor, som också är här uppe och hälsar på, hon kommer från Halland där denna ljuvligt goda grönkålsrätt har sitt ursprung. Den är riktigt krämig och mättande, med den perfekta sältan och fylligheten som vintermat ska ha. Grönkål är ju väldigt trendigt också, har jag hört, så det finns inga ursäkter att skippa denna anrika rätt på julbordet!

Receptet kommer från min mormors mor (säkert fler generationer tillbaka) och har nu vandrat ned genom släktleden för att slutligen nå bloggvärlden! Eller förresten, inte slutligen! Jag ser det som min uppgift att föra det minst lika många generationer vidare. Vi har fått ta del av många goda julrecept här i Studentbloggen i år, bland annat Sannas lussekatter, Matildas juliga granola och Emmas knäck. Här kommer mitt andra bidrag:

JULIG GRÖNKÅL aka HALLÄNDSK LÅNGKÅL

– 1/2 – 1 kg grönkål
– skinkspad (alternativt grönsaksbuljong för vegetariskt) att koka i
– smör att steka i
– 1,5-2 dl grädde
– salt och peppar

Repa grönkålen från de vita stjälkarna så du bara har rena, gröna blad kvar. Koka upp skinkspadet eller buljongen och lägg i kålen. Låt den koka sig mjuk i ungefär en timme innan du tar ur den, låter den svalna lite, och kramar den fri från vatten (använd gärna plasthandskar). Hacka kålen i små bitar.
[HIT KAN MAN FÖRBEREDA OM MAN VILL, MEN RESTEN
AV STEGEN GÖRS ALLDELES INNAN SERVERING]
Stek kålen i en rejäl klick smör och späd stegvis ut den med grädden. Smaka av med salt och peppar. Långkålen är inte klar förrän den är riktigt krämig och smakrik!

image
Tre generationers långkålskokerskor: mormor, mamma och jag

image
Mamma hämtar årets lass av grönkål i garaget

image
Delade meningar kring den bästa repningstekniken

image
Dags för kokning

image
Hacka, hacka, hacka…

image
Grädde och smör – något av det godaste som finns

image
Grönkålen redo att serveras!

image
Fina hembygden i sin vinterprakt

***

Vi hörs lite senare i veckan. Ha nu en så himla fin jul allesammans!

/Johanna