ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: grilla

Efterrätt på grillen

Sommaren är äntligen här! Jag ska ta tillvara på den med så mycket jordgubbar, färskpotatis och grillat som möjligt. För nu är terminen slut och jag har en hel sommar i Stockholm innan min utbytestermin på Copenhagen Business School börjar. Tänkte att vi glimtar in i Stockholms studentliv medan jag fortfarande pluggar här. Så denna fredag bjuder jag oblygt på en intervju, med mig själv!

Matilda! Hur är livet som student i Stockholm?
Eftersom jag inte är så engagerad i studentkårerna på SU (Stockholms Universitet) känns just studentlivet inte av så mycket här för mig. Och nu menar jag tyvärr inte att jag slipper undan fattig-student delen utan snarare att jag inte går på nationer eller hänger så mycket på campus.

Ska du hänga kvar i din studentstad i sommar?
Det blir några veckor i Stockholm då jag ska passa på att hänga med min syster som är hemma från Uppsala och alla mina vänner som pluggar på olika håll i världen. Ska se till att styra ihop så många middagar och grillningar som möjligt. Helst med gino som efterrätt som vi gjorde härom kvällen, en succé!

IMG_2063 (kopia)

Hur görs gino på grillen?
Vi köpte olika frukter som kändes somriga och var på extrapris så det blev en blandning av jordgubbar, kiwi och ananas. Sen använde vi en grillpanna som funkar perfekt att grilla grönsaker och frukt i. När frukten låg på grillen rev vi på lite choklad och serverade det sedan med vaniljglass.

Vad ska du göra på midsommar?
Äta sill! Det är verkligen en typisk vuxensak jag aldrig trodde jag skulle gilla men nu längtar jag tills jag får äta det.. sen ska jag försöka få ihop en krans och dricka rosébubbel.

Vill du tipsa om något?
Jag vill tipsa om Matildas VM-hamburgare som kräver en grill, frisco-bröd och avokado. Om ni inte har testat Max Frisco bröd som säljs på ICA har ni missat något till den hemlagade hamburgaren! Avokado är perfekt till om du inte är så förtjust i dressing. Hamburgare blir krämig och dessutom är avokadon fullproppad av nyttigheter.

dressing

Syns det att min kille gillar dressing mer än allt annat på sina hamburgare?

Vill också tipsa om min fina blåa grill! Den hittar ni på ICA hemma tillsammans med grillpannan och andra tillbehör. Min granne kom ner med en grillstarter som jag nu inser att jag borde köpa när inte han kan rycka in och rädda middagen. Jag är inte riktigt grillmästare än och hade lite svårt att få till glöden. Ett tips om ni vill få igång grillen snabbt eller kanske rädda grannen också som står och blåser för att få till den perfekta glöden.

Ha en bra helg nu!

Matilda

Mat på grillen

Lukten av grillat en sommardag. Finns det något som är bättre? Blir pirrig i kroppen av att kunna gå ut barbent och inte frysa.  I dagarna har jag testat mig fram till nya kombinationer att lägga på grillen. För jag tror nästan att vi kan grilla allt och det blir gott! Denna gång bjuder jag på fyllda snackpaprikor och hur du gör en fetaoströra grekisk vis. 

Grillat är min bästa gör-en-sommarkväll-extra-härlig-mat just för att det är så enkelt och alltid en höjdare. Mitt bästa tips när det ska bjudas in till grillkväll är att alla få ta med vad de önskar lägga på grillen. En stor matig sallad med pasta eller potatis, grönsaksspett och några goda röror är det enda som behövs till för att bjuda på en succékväll. Ifall det ska grillas kött funkar alltid hederlig krämig potatisgratäng vilket vi får studentrabatt på från och med onsdag!

I morgon och jag och en del av mitt stora tjejgäng grilla. Vi bodde alla i Stockholm under gymnasiet men nu har vi varit på egna äventyr och det ska bli fint att vi alla kan samlas här hemma igen. Jag själv fick sommarlov i söndags efter en sista tenta i Nationalekonomi på morgonen, så nu ska jag äntligen få njuta av att sommaren är påväg och av god grillad mat.

Fyllda snackpaprikor

Dessa paprikor är en del av ICA Selection sortimentet  och finns vid grönsakshyllan. Jag hittade dessa på den lilla ICA Nära butiken i Abrahamsberg så förhoppningsvis finns de i din matbutik också.

20150605

Skölj minipaprikorna, dela dem på mitten och kärna ur de små fröna.

201506052

Fyll de sedan med massa god ost. Antingen färskost, chevreost eller som här, fetaoströra!

Fetaoströra ( Sakis edition )

Smula ner fetaosten i en skål och mosa den lätt med en gaffel. Vänd ner créme fraîche tills röran har konsistensen som du önskar. Krydda den sedan med salt, peppar och oregano eller timjan, smaka av! Det hemliga grekiska tricket Sakis presenterat är att pressa ner saften från en eller flera feferoni. Feferoni finns inlagda i burk och är en grön mild chilipeppar. Skiva även ner tunna skivor av feferoni och ringla över lite olivolja.

IMG_4669

Tur att vi är fler bloggare i mitt tjejgäng! Alla måste få fota innan det ska huggas in. Sakis a.k.a. vår mästare på fetaoströra gör den bästa fetaoströran som finns! Lucky me som ska till Grekland snart och äta massvis med grekisk mat.

Imorgon kommer det bland annat ligga hamburgare på grillen och jag tänkte visa med vilka redskap du bäst grillar grönsaker som exempelvis fyllda snackpaprikor, håll utkik!

Matilda

Student plockmat

Igår tog jag och mina vänner sommaren in till lägenheten med plockmat och chokladpavlova. Plockmat är perfekt att bjuda på eftersom det kan göras i förtid och är så himla gott. Dessutom passar det till studentmottagningar, midsommar eller bara en kväll för att fira att sommaren är påväg. Att använda billiga basvaror är tricket när det ska lagas mat till många så  idag tänkte jag bjuda på mina favoritrecept när det kommer till buffémat ”student-style”.

Student plockmat

Mozzarella/Tomat

IMG_1877 (kopia)

En tandpetare, cocktailtomater och mozzarella är allt som behövs i denna munsbit. Ifall det finns mozzarella på extrapris går det också att skära mindre bitar av en stor och självklart använda stora tomater också.

Mangosallad

IMG_5343 (kopia)

Detta är en av mina favoriter och går alltid hem hos gästerna! Släng ihop ruccola eller bladspenat, tomater, fryst mango som fått tina i rumstemperatur och hacka ner lite chili. För att göra den mer mättande kan du blanda i couscous eller bulgur. Godast blir den med lite olivolja och pressad lime.

Fetaost och melon

IMG_1876 (kopia)

Äntligen är det säsong för melonen! Jag tycker att denna rätt funkar med flera sorters melon men om du hittar vattenmelon till bra pris är det en riktig vinnare. Blanda den antingen i en skål eller skär upp och ät med tandpetare.

Igår bjöd jag och Lisa på dessa rätter tillsammans med bland annat oliver, baguette, pimentos, rostbiff, potatis och kycklingspett. Betyget från våra vänner blev V Ä L D I G T  G O T T. Eftersom vi firade våra födelsedagar tog vi i lite extra med melontallrikar, serpentiner och blommor. Det blev en väldigt lyckad middag och rester kvar som jag kan ha i mina matlådor veckan ut. Dessutom var det bästa att summan för middagen blev lika stor som om vi skulle firat på restaurang med 3 rätters bara vi två. Nu kunde vi bjuda hela vårt tjejgäng på middag istället!

Hoppas ni får nytta av buffétipsen till examen eller studenten. Nästa gång vi hörs här kommer det redan vara juni och förhoppningsvis kännas som sommar utomhus också.

Ett sista tips från mig om ni också åt kycklingspett i helgen är att dela med er av dem med hashtaggen icagrill15. Vid midnatt idag (söndag) dras vinnaren som får matcheckar på ICA för 1000 kronor. Perfekt om du också vill ha plockmatsmiddag och bjuda dina vänner! Dessutom finns det ett stort finalpris att vinna nämligen en grillfest värd 25 000 kronor(!). Då ingår kockar, grillar, mat, tält, stolar, bord och ljudsystem. Känner nästan att jag måste säga hejdå här nu och lägga lite krut på mitt kycklingspett bidrag istället. Ifall du vill delta en annan vecka men ett annat tema en grillspett ska du hålla koll på hemsidan #icagrill15 .

Ha en bra majmånad nu och grilla så det ryker!

Om ni undrar vad som hände med chokladbollarna jag skulle dela med mig av hann de ätas upp innan jag tänkte på att fota. Så kan det bli som matbloggare när fika-suget är för stort!

 

 

Pizza på pizzasten

Äntligen fredag och här i Uppsala strålar solen.  Jag har läst de sista sidorna inför måndagens seminarium (får seminarier verkligen infalla på måndagar?!) samtidigt som jag åt frukost. När det finns tid tycker jag om att ta en lång frukost och läsa kurslitteratur samtidigt, det ger en bra kick att starta dagen med plugg och inte samla allt på hög till sen. Om en liten stund är det dags att knata till Ekonomikum för föreläsning om Brottslighet, trygghet och urbana rum. Men först vill jag tipsa om pizza på pizzasten och hur du kan äta pizzan på ett socialt och roligt sätt såhär lagom till helgen.
11185758_10153264152674110_1425020181_n

Krispig pizza på pizzasten

Men det var det här med pizza ja, pizza på ett kul och socialt vis. Förra helgen åkte jag och min pojkvän ut till min syster på landet med avsikten att grilla pizza. Jag har fått en pizzasten att ha på grillen och det var dags att prova den. Jag har aldrig grillat pizza och var riktigt spänd på det hela. Eftersom det får plats med en pizza åt gången på pizzastenen bestämde vi oss för att göra fyra pizzor och dela varje i fyra bitar så att alla får äta samtidigt och sedan arbeta oss igenom alla pizzor. Vädergudarna var dock inte på våran sida och regnet öste ner till min stora sorg. Det är minsann inte lätt att testa att grilla  pizza i regn. Så det fick dessvärre bli pizzor gjorda i ugn, men fortfarande på pizzasten och krispigt goda blev dem.

Slipp krånglet, färdiga bottnar

Jag hade köpt färdiga glutenfria bottnar så det var bara att fylla dem med diverse godsaker. Har du tid så är det absolut trevligt att göra egen botten, recept på pizzabotten har Emma gett tidigare. Vi gjorde en hawaii, en med kyckling, ananas och curry, en med svamp och bacon och en med svamp och massa mozzarella. Givetvis hade alla pizzor ost och passerade tomater på. Till serverade vi sallad från kruka, tomater och bearnaisesås.

11128407_10153264152564110_1716982271_n

Socialt ätande

Varje pizza tog ungefär 12 minuter i ugnen vilket gjorde middagen härligt utdragen med massa tid för att prata. En pizza kom, delades upp och åts upp. Sedan fick vi vänta ytterligare några minuter innan vi kunde fortsätta äta. Det gjorde också att vi blev rejält mätta, särskilt som varje pizza hade fått mer och mer fyllning av rädsla för att vi inte skulle bli mätta. Det här är ett kul sätt att avnjuta en middag ihop på. För det första är det kul att äta flera olika pizzor och hitta sin favorit och jämföra med de andras favoriter. För det andra blir det socialt och middagens fokus blir inte att bara slänga i sig maten.

Så våga prova att lägga pizzan på grillen i år! Men viktigast av allt, vad lägger du på den?

/Sanna

Grilla grönsaker

 

image

Grönt på gallret

Ett av de vårtecken som ger mig lyckorus på högst nivå är de första aningarna av grilldoft under kvällspromenaderna i april – är det inte underbart!? Grönsaker på grillen är otroligt kul tycker jag, man kan slänga på nästan vad som helst och det är lättare att lyckas med än med till exempel kött som ska få perfekt temperatur… Dessutom är det mycket mer färgglatt, och det gillar vi!

Jag har fått en turkos liten bärbar klotgrill i present, och jag är så glad att jag nu också kan vara med och sprida doften på Lunds gator. De senaste två dagarna har jag haft finfint besök av mina vänner Martin och Katta som liksom jag båda två är norrlänningar. Tillsammans passade vi på att inviga säsongen genom att grilla grönt. Vi trotsade den ganska kyliga aprilkvällen och sökte upp en vägg i söderläge där solnedgången gjorde oss sällskap. Kronärtskocka, sparris, spetspaprika och citron, alla penslade med olivolja och salt, fick ligga på gallret och gotta till sig. Den grillade citronen är sedan helt perfekt att pressa över grönsakerna. Kronärtskockorna skar vi på längden i ett par centimeter tjocka skivor – rekommenderas! Vi satt ute och åt hela kvällen, med filtar och grillen som värmekälla. Väldigt hög mysfaktor!

image

image
I övermorgon är det Valborg, och då åker min nya favoritpryl garanterat fram igen!

image
En grillpanna är ett väldigt smart tillbehör, perfekt för grönsaker och fisk som man inte vill ska ramla igenom gallret.

#icagrill15

Vet ni att ICA har en sjukt bra tävling just nu, och under hela sommaren? Varje vecka kan man vara med och tävla om 1000 kronors-matcheckar genom att ladda upp en grillbild under hashtaggen #icagrill15. Jag brukar sällan vara med i tävlingar men jag kommer garanterat haka på den här.  Denna vecka kommer temat vara korvtopping – jag hoppas på ett grönt tema snart ;). Läs mer om tävlingen på #icagrill15-sidan.

Lagom till Valborg har vi ICA-studenter förresten halva priset på potatissallad, så ni kan ju passa på att prova en ny sort till helgen! Jag tänkte testa creme fraiche-varianten som låter god.

Vi hörs snart igen!

/Johanna

ICA:s årliga grillträff

Igår fick Blogg-Johanna och jag bege oss till Hufvudstaden och vara med på ICA:s årliga grillträff, Blogg-Emma och Blogg-Matilda kunde dessvärre inte vara med, men vi såg till att äta för dem med. Alla tips från grillproffsen som vi snappat upp kommer längre fram i vår, håll utkik efter det! Här kommer jag istället att berätta om ICA:s grillträff så som jag upplevde den och sedan får ni med spänning invänta inlägget som Johanna kommer att publicera där ni får följa med på grillträffen igen ur hennes synvinkel. Att två personer på samma plats kan ha olika upplevelser är rätt vanligt och som geografistudent älskar jag rum och plats. Men låt mig nu spola tillbaka till början av den spännande resan.

Väckarklockan (läs: mobilen) ringde första gången 05.30. Efter en kvarts snooze med solen i ögonen slängde jag benen över sängen och hoppade upp, redo att möta dagen, redo för en smakrik grillträff. Eller nja, riktigt så gick det tyvärr inte till. Istället vaknade jag med ett högeröga som kliade och var alldeles uppsvullet. Hej höallergi! Jag vaknade upp i gästrummet hos min syster ute på landet och kvällen innan hade jag hjälpt till ute i stallet. De senaste gångerna har det gått bra utan allergitablett, men det är nog en del pollen i luften som har börjat spöka och tji fick jag. Ett svullet öga var knappast den drömlika starten som jag hade föreställt mig inför den stora dagen. Det skulle ju vimlas med hittills främmande människor och jag kände mig som Quasimodos lillasyster, dock med en något rakare rygg (vill jag tro i alla fall). Det var bara att göra det bästa av situationen och ta en allergitablett och skölja ögat med kallt vatten och plocka fram frukost.

På perrongen stod jag i solen och bara njöt.perrong Jag stoppade inte in hörlurar med musik i öronen utan lät mig bara uppslukas av omvärlden. Det är rätt skönt att göra det emellanåt, lyssna till de ljuden som är runt omkring en. Vara mottaglig för det som sker där och då istället för att vara fast i sin musik, lite mer öppen mot omvärlden. Jag var dessutom tacksam för att jag valt min vinterjacka, även om jag övervägde att ta skinnjacka och väst. Men om det är någonting som är snällt mot din budget så är det att hålla dig frisk. Svettas in våren så att du inte drar på dig någon förkylning i onödan. Jag vet att en helst av allt vill kasta av sig vinterjackan så fort det blir några plusgrader och sol, men gör inte det. Vindarna är kalla, så behåll vinterjackan ett liiiitet tag till. Belöningen att du håller dig frisk g11042609_10153134966079110_1721335808_nör det värt det hela. Du slipper investera i nässpray och näsdukar och du hamnar inte efter i plugget. Win-win. Fast om du nu skulle bli sjuk kan jag rekommendera näsdukar med både balsam och mentol, vilken grej!! På tåget läste jag i min kursbok till nästa seminarium. Superspännande bok med en spännande titel ”Är svensken människa?” av Berggren och Trägårdh – inte en dum fråga att fundera kring ibland. Läs boken om ni får tid! Den sista kvarten blundade jag en stund och hämtade extra energi. På stationen tog jag tunnelbanan ut till Slussen där jag skulle möta upp Johanna. Jag var ungefär en halvtimma tidig och klev ut på ett ställe där jag inte klivit ut förut, Götgatans utgång. Först var jag helt förvirrad, visst hade jag klivit av vid Slussen? Men ingenting av det som jag känner till om Slussen fanns inom synhåll. Tack och lov har jag ärvt min fars lokalsinne så jag lyckades orientera mig till den delen av Slussen som känns bekant för mig. På vägen hittade jag också stället där ICA:s grillträff skulle hålla till. Sen strosade jag omkring tills det var dags att möta upp Johanna.

Johanna och jag kom till grillträffen ifrån en trappa uppifrån istället för nerifrån, jag tror att vi tog bakvägen. Men vi hittade dit och blev välkomna och avbockade på en lista. Det doftade sommar och även om det var lite kyligt i luften så gjorde det inget. Om en har spenderat somrar i Norrland så vet en att det kan vara sommar trots att det är lite för få plusgrader meteorologiskt sett. 11040350_10153134957879110_1761806457_n
I det stora visningsrummet var det fullt med färska råvaror och inspirationsmontrar med mycket färg. Som ni kan se på bilden ovan var det dessutom mycket folk. Johanna och jag gjorde lite egen trendspaning innan allt satte igång. När det började fick vi lyssna på människor som berättade om årets trender och grillsäsongens nyheter på ICA.
Vår trendspaning lyder:
Sommarsäsongens färger är blå/turkost. Vilket känns väldigt fräscht.
Färska grönsaker är i fokus.
Mer om trenderna kommer jag inte avslöja nu. Trendfärgen gillar jag väldigt mycket! Som att ta ner en bit av sommarhimlen till jorden, fantastiskt!
11040134_10153134975244110_199935100_n11026398_10153134975169110_1735079024_n
I övrigt så minglade vi runt och provåt lite smått och gott. Johanna åt bland annat den här grillade avokadon.

11063021_10153134874449110_1412359861_n
Det var väldigt intressant och inspirerande att få lyssna till de riktigt duktiga och kunniga inom området. För en grillnovis som jag själv var det spännande att få höra proffsen prata eftersom jag älskar grillat och verkligen borde lära mig att bli en grillmästare. Jag är faktiskt ung så har mycket framför mig, som att bli proffsgrillare. Sedan blev vi bjudna på grillat och det var ljuvligt. De grillade halva citroner som gav underbar doft ifrån sig och morotspaket som var helt fantastiskt gott och fläskytterfilé med en jättegod marinerad kant runt om och massa andra ljuvligheter. Vi har även ätit efterrätt och smakat lemonad som kommer lanseras under våren, väldigt läskande gott.
11039387_10153134949724110_210264784_n11041363_10153134952529110_2012973259_n
Sedan var det dags för mig att åka tillbaka till Uppsala och undervisa några dansklasser som jag alltid gör på onsdagseftermiddagarna. Jag var fylld med god mat i både kropp och sinne. Givetvis tog Johanna och jag samma väg som vi kom, alltså inte den tänkta vägen, men med varsin goodiebag på armen. Jag brukar inte befinna mig på så många tillställningar där goodiebags delas ut och hade inte ens tänkt tanken att det skulle kunna förekomma, så det var också en spännande grej.

Så vad har jag lärt mig idag då? Jo, att allt går att grilla tills motsatsen är bevisad!
Jag ska därför redan nu börja fundera kring vad som kan vara roligt att slänga på grillen i sommar. Vad tänker ni själva testa när ni startar grillsäsongen som ni inte har provat innan? Eller har ni något som ni är ensamma om att grilla? Berätta!

                                  Missa inte Johannas upplevelse av grillträffen!