ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: glutenfritt

Smakrik nötig paleogröt

Sist ut av de frukostar som min mamma gjorde till mig förra veckan är en nötig paleogröt. Den ger dig något att tugga på under frukosten och tog lite längre tid att äta än avokadoyoghurten och kokosgröten. 11280459_10153344799244110_2033405842_nNötgröten är smidig då den förbereds kvällen innan och får stå och gotta till sig i en glasburk med lock tills morgonen då det är dags att sätta tänderna i den. Perfekt för dagar då du kvällen innan vet att det kommer vara ont om tiden dagen efter. Den är också utmärkt att ta med dig om du ska resa på morgonen och vill äta frukost på vägen.

Recept på nötig paleogröt

Denna nötgröt kommer också ifrån Under vårt tak och är  även den ett tips på en bra paleofrukost. Recept och tillvägagångssätt för att göra nötig paleogröt hittas på deras hemsida. Det enda som kan vara bökigt är väl att mandeln ska mixas och krossas. Min mamma hade en jättebra stavmixer till detta som  har en liten skål till med knivblad i, väldigt smidigt. En sådan måste jag införskaffa! Naturligtvis så går den att använda som en helt vanlig stavmixer också förstås. Denna fantastiska stavmixer finns på icahemma.se att köpa.

Ekonomisk med egenplockade bär

Vi toppade som vanligt med blåbär vilket de även gör i receptet, men funkar säkert lika bra med andra goda bär. Det är roligt att variera sig eller tänka ekonomiskt och köpa hem dem som är billigast. Allra mest ekonomisk är du om du låter sommarens uppdrag vara att plocka fyra olika sorters bär alternativt ett visst antal liter bär att förvara i frysen och njuta av när den kyliga hösten träder in (men dit är det långt kvar för först ska vi njuta av sommaren, om den vill komma!!!). Om du antar sommarens bäruppdrag så glöm inte att lägga upp dina bilder på Instagram och använda #icastudent. Själv ska jag när jag är hemma senare i sommar försöka plocka blåbär, hallon, svarta vinbär och hjortron. Jag längtar redan efter alla mumsiga frukostar med egenplockade bär.

11355546_10153344798084110_1646636504_n

Kalasgod kokosgröt

Här kommer en till supergod frukost som min mamma bjöd på förra veckan, kalasgod kokosgröt. Även den här är lätt att slänga ihop och kommer ifrån hemsidan Under vårt tak. Kokosgröt är en enkel paleofrukost, fri från gluten, mejeriprodukter och socker.

Vad behöver jag för att göra kalasgod kokosgröt?

För en portion av denna läckra kokosgröt behöver du följande ingredienser:

  • 2 ägg
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 msk riven kokos
  • ½ msk kanel
  • ½ tsk kardemumma
  • 1 msk kokosolja

Knäck äggen och blanda samman med de övriga ingredienserna i en kastrull. Tillaga gröten på spisen på medelvärme tills den har önskvärd tjocklek för dig. Även den här frukosten toppades med jämtländska blåbär från den närliggande skogen, mer närproducerat kan det knappast bli. Jag tänker mig att det går bra att göra dubbelportion eller kanske trippelportion och spara i kylen till de kommande dagarna för att underlätta på morgonen. Detta har jag dock inte testat än, men visst vore det smidigt?

Varför är gröt så fantastiskt som frukost?

För det första är gröt otroligt gott och går som vi sett tidigare att variera in i oändligheten. Inte bara finns det flera olika sorters gröt utan varje gröt kan avnjutas med flera olika tillbehör. En till sak som är smidig med att äta gröt är att det blir väldigt lite disk efteråt vilket kan uppskattas då det är så mycket annat som en student ska fylla sina dagar med. Kastrullen du kokat gröten i, en sked, en djup tallrik och kanske några mått du använt för att mäta med. Om du rör om med skeden i kastrullen minskar du diskbördan ytterligare. Naturligtvis går vissa sorters gröt bra att tillaga i mikron vilket minimerar diskberget. Senare här i veckan kommer jag att tipsa om en gröt som varken tillagas på spisen eller i mikron. Hur fantastiskt låter inte det?!
11327297_10153344798034110_1643902257_n

Avokadoyoghurt med blåbär

Föregående vecka var jag hemma hos mina föräldrar som bor utanför Östersund och laddade batterierna inför en tuff tentavecka. Där bjöds det på spännande frukostar som jag ska tipsa om under denna vecka. Först ut är avokadoyoghurt med egenplockade blåbär från förra årets sensommar. Nu tänker du säkert; vad är avokadoyoghurt och går det verkligen att äta? Svaret är att det är den mest fantastiska och lena yoghurt som jag har ätit i mitt liv. Receptet har min mor hämtat ifrån en hemsida som heter Under vårt tak som fokuserar på paleokost. Paleo är en diet som utesluter gluten (perfekt för mig och alla andra intoleranta), mejeriprodukter (perfekt för den intoleranta och för veganen) och socker (perfekt för tänderna).

11273693_10153344738399110_1837589295_n
Hur görs avokadoyoghurt med blåbär?

Du behöver en fin avokado, lättare sagt än gjort, jag tycker alltid att det är svårt att veta att en tagit en fin avokado. Den här gången blev mamma och jag glatt överraskade när det visade sig vara en toppenfin avokado.  Avokadon mixas med en banan och cirka en halv matsked kokosolja. Allt mixas lent och min mamma hällde i någon droppe citron för att minska risken att den blir brun. Lätt va? Ibland behöver det inte vara krångligt och svårt för att få en god frukost som variation till smörgås. För visst är det lätt att hamna i smörgåsträsket?

Yoghurten får en fantastiskt fin färg och smakar helt underbart. Jag blev väldigt positivt överraskad. Toppa portionen med valfria fröer och lite bär. Mamma plockade fram blåbär ur frysen som vi tinade lite lätt. Det är så lyxigt att ha en frys full med bär som är plockade runt husknuten, snacka om livskvalitet.  Vilka bär toppar du helst din avokadoyoghurt med?

11301341_10153344741339110_1932657646_n 11292775_10153344738494110_1642264021_n11123959_10153345700319110_302010477_n
En annan bra sak med att vara hemma, förutom att äta god frukost, är att jag får gosa med alla gråtussar som finns hemma. Finns det något bättre än att vakna av att en hund lägger sin tass på en och vill morgongosa eller bara kommer och lägger sig tätt intill? Här på bilden är Ayla som vi har fött upp själva.

För lata dagar

Om du känner att det här inte är rätt vecka för att mixa din egen avokadoyoghurt så har du rabatt på Skyr yoghurt från och med onsdag den här veckan. Fram till dess gäller som alltid förra veckans erbjudanden.  Om du vill ta fler genvägar till goda smakupplevelser under tentaveckan så kan du även köpa Frödinges färdiga kladdkaka som finns i flera spännande smaker och du har rabatt på samtliga från onsdag. Varför inte prova Rocky Road eller Kladdkaka lyx? Kladdkaka lyx låter väldigt intressant, jag får nog ta mig en titt på vad det innebär och göra en egen glutenfri variant. Vem vill inte äta en lyxig kladdkaka?

Att se fram emot

Håll utkik efter fler paleofrukosttips den här veckan, alla är lätta att göra och fantastiskt goda. Bättre start på dagen kan det knappast bli!

Nyttiga snacks

Visste ni att vi äter mer mellanmål och snacks än någonsin? Idag tänkte jag bjuda på ett till recept på sockerfria muffins med smak av banan & choklad som passar perfekt när bananerna börjar bli sådär bruna och tråkiga.

I fredags var nämligen jag, Johanna och Sanna på bloggträff på ICAs huvudkontor för att bland annat prata mattrender och hur vi allt mer och mer äter snacks. Det är vi ”millennials” som blivit vuxna vid milleniumskiftet som  bryter mot de traditionella matvanorna och väljer nyttigare alternativ och fler mindre måltider. Jag själv tycker det är super spännande att höra om nya mattrender! En av de läskigare förutspådda trenderna  är mjöl gjort av insekter. Insekter?! Om du också har svårt att se det framför dig är du inte ensam. Vi västerlänningar är väldigt främmande vid att äta just insekter trots att det är en delikatess i flera andra länder världen över.

Idag ska vi som tur är inte mala mjöl av insekter utan istället av havregryn! Jag tycker dessa muffins passar perfekt att baka eftersom de ganska få ingredienser och är perfekta till de där bananerna som du inte vill äta. Bruna bananer är till och med att föredra till detta recept.

Sockerfria chokladmuffins

1907637_10153143121396815_6321830504892981441_n

Ingredienser

– 2 mosade bananer
– 2 ägg
– 2 msk valfritt mjöl
– 4 tsk kanel
– 2 msk honung/agave sirap
– 3/4 dl havregryn mixat till mjöl
– 2 tsk bakpulver
– 1 msk kakao

Gör så här:
1. 
Sätt ugnen på 200 grader och vispa äggen i en mixer eller med elvisp tills de är fluffiga 2. Blanda ner alla ingredienser förutom kakaon 3. Klicka i en sked smet i 6 st muffinsformar 4. Blanda i kakaon och fyll på formarna med resten av smeten 5. Grädda i ca 20 minuter

Mina topp 5 snacks

1. Riskakor med jordnötssmör (mvh jordnötssmörberoende)
2. Guacamole
3. Proteinmuffins
4. Smoothie
5. Chilinötter

11159522_10153143121511815_5464302433381216211_n

Det var allt från mig denna vecka, nu lämnar jag över till Emma!

 

 

 

Söndagsfrukost med bönpannkakor

Söndagen är en dag som gjord för att lyxa till det och därför gjorde jag amerikanska bönpannkakor till frukost. Som Johanna skrev var vädret fantastiskt igår söndag, även här i Uppsala, vilket ger extra mycket energi. Extra energi fås också av en fin och god frukost. Om ni har läst senaste numret av Buffé så vet ni att det innehåller flera roliga recept med bönor som bas. Dessutom har Matilda tidigare tipsat om muffins med svarta bönor, hennes recept hittar ni här. Till gårdagens frukost lät jag mig inspireras av receptet på amerikanska bönpannkakor som var med i Buffé. Jag måste erkänna att jag först var lite skeptisk, men samtidigt väldigt nyfiken. Jag har gjort dem en gång tidigare och de gick verkligen hem här i lägenheten. Därför beslöt jag mig för att göra dem igår igen till min sjuka pojkvän som var hos mig i helgen. Att göra en fin frukost till någon som är sjuk är oftast en uppskattad gest, förutsatt att de är tillräckligt friska för att kunna äta.

En tager vad en haver
Jag utgick ifrån receptet, men ändrade vissa saker som jag inte hade hemma till sådant som jag kunde hitta i mitt skafferi. Jag är mycket för att skåpsrensa och även om det är bra att ha mycket saker hemma så tycker jag också att det är viktigt att äta upp det som finns. Skåpsrensa gör jag främst inför jullovet och sommarledigheten om jag ska åka bort under några veckor, men visst är det skönt att rensa ut skåp, kyl och frys även under terminerna. Som med alla former av rensningar ger det harmoni och dessutom får du en bra överblick över vad du har hemma. För visst är det lätt att vissa saker hamnar längst in och glöms bort?  Det är en av anledningarna till att jag bytte ut det som fattades istället för att köpa hem det. Därför bytte jag ut mandelmjölet mot glutenfritt mjöl, kokossockret till vanligt socker (går säkert att ta bort sockret helt och hållet, experimentera er fram) och bakpulvret till bikarbonat. Tänk på att halvera dosen om du använder bikarbonat istället för bakpulver.

Tillvägagångssätt
Bönpannkakorna blir riktigt fluffiga och får perfekt konsistens. De smakar inte bönor utan lite svagt av kokos och vanilj. Kokosoljan som enligt receptet ska smältas i stekpannan har jag hittills smält i mikron i en liten skål, men det är säkert lika smidigt i stekpannan. Jag steker dock inte i kokosolja utan har stekt i smör, men det är en individuell smaksak. För att mixa ihop smeten har jag använt mig av en blender, vilket har fungerat minst lika bra som matberedare eller stavmixer. Nu senaste gången så mosade jag bönorna med en gaffel först och det går säkert att röra ihop smeten för hand, bara att det tar något längre tid. Jag steker dem ungefär tre och tre åt gången för att få bra plats att vända dem på och tar ungefär en matsked med smet till varje bönpannkaka.
bönpannkakor
Frossa i tillbehör
Med fördel gör du fler portioner av dessa underbara bönpannkakor så att du har till morgondagens frukost. Beroende på vad det är för dag i veckan du alternera tillbehören. En måndag kanske du vill äta något nyttigare till och en söndag kanske du vill göra dem lite mindre nyttiga. Igår öste vi på med tillbehör och hade vattenmelon, frysta jordgubbar som jag tinat i mikron, kiwi, sirap, ICAs hasselnötskräm och glass. Det är dock bara din fantasi som sätter stopp för vilka tillbehör du kan ha till, jag skulle tro att det mesta funkar utmärkt. Berätta gärna vad du helst äter till dina bönpannkakor.11063094_10153129665304110_538875733_nFräsch egengjord juice
Till bönpannkakorna pressade jag apelsiner till en fräsch juice. För några år sedan köpte mamma en elektrisk apelsinjuicepress till mig från ICA Nära där mina föräldrar bor, vilken fantastisk grej det är! Förresten, säger du en apelsin eller ett apelsin? Vilket som är grammatiskt korrekt och oavsett hur du säger är apelsin en av de varor som du som ICA Student har rabatt på från och med onsdag den här veckan. Apelsiner är dels fantastiskt goda att bara äta som de är och dels är de fantastiska att pressa till juice. Jag brukar alltid slänga i fruktköttet i juicen för det är synd att något ska gå till spillo. De halva apelsinskalen är dessutom perfekta dessertskålar. Gör egen daimparfait  och häll upp i dessa små bägare, ett roligt sätt att servera efterrätten på. Med fördel kan du dessutom pressa i lite apelsinsaft eller riva i lite apelsinskal i glassen så får du härlig daimparfait med apelsinsmak, busenkelt! Detta kan vara ett tillbehör till frukostens bönpannkakor istället för att ha köpt glass.
11039727_10153129665454110_341382088_n
Den mångsidiga apelsinen
Apelsinen är dessutom smarrig till frukost eller mellanmål. Skär upp apelsinen i bitar och strö över pumpakärnor, solrosfrön, cashewnötter och kanske lite chiafrön. Funkar dessutom utmärkt som tillbehör till middagen eller förstås till dina bönpannkakor. Varför inte bara riva lite morötter och blanda ut med apelsin så har du en perfekt sallad. En klassiker från min barndom är när farmor bjöd på apelsinskivor med chokladgrädde till efterrätt. Skär bort skalet och skär apelsinen i skivor och vispa upp grädden med lite kakao. Om du ännu inte har provat Johannas apelsinkyckling är den här veckan som gjord för det. Som ni ser går det att göra fantastiskt mycket med apelsin.

11041498_10153129664734110_739481730_n
Vad ska du göra med dina apelsiner den här veckan? Kanske ska du redan nu bjuda in ett härligt gäng till en brunch i helgen där ni frossar loss på bönpannkakor och apelsiner och andra smarriga saker? För dessa bönpannkakor är lika bra till frukosten som till en brunch.

Nu ska jag fortsätta plugga och fundera mer på hur jag ska använda veckans apelsiner på bästa sätt. Ta hand om er så hörs vi senare i veckan! Och passa på att lapa i er så mycket sol ni bara kan nu medan det vackra vädret håller i sig.

Trasig? Ja, helt paj!

Hej kära bloggläsare! Den 14/3 firas pajdagen (Pi Day, läs mer på Wikipediasidan) och detta måste vi givetvis fira! Allt som är runt eller innehåller pi på något sätt kan ätas denna ärofyllda dag: paj, pizza, apelsiner, piroger… Bara fantasin sätter gränser för hur π kan hyllas. Därför kommer här tips på två finfina pajer: den ena med rödbetor, den andra med broccoli och fetaost! :)

IMG_4050

Här på ICA:s hemsida finns ett recept på pajdeg. Jag har också gjort glutenfria minipajer med hjälp av glutenfri mjölmix, och använt muffinsplåt vilket fungerade finfint.

Koka och skala rödbetorna, det är lätt att ta av skalet med händerna när de är nykokta.

Jag har inte testat än men jag tror att det skulle funka fint att komplettera rödbetsfyllningen med haloumiost.

IMG_4076

Broccoli är en najs grönsak. Låtsas att du är en jättelik varelse som äter träd så blir det ännu roligare. Fyll det andra pajskalet med broccoli och fetaost.

Gör en äggstanning genom att blanda ägg, mjölk, salt och lite peppar. Den här veckan har dessutom alla ICA-studenter rabatt på eko-ägg: skynda fynda! Häll över den fyllda pajen och strö eventuellt lite riven ost över. Grädda båda pajerna i ugnen i 200 grader, cirka 35 minuter.

Smaklig måltid och glad pajdag!

Alla hjärtans dag – del 2

När frukosten och lunchen är avklarade är det dags att börja tänka på middagen att servera på Alla hjärtans dag. Efterrätten är nästintill klar, men det allra sista fixas här under eftermiddagen. För att utföra middagen tog jag hjälp av min roomie Calle som ni stött på i tidigare inlägg. För att alla gäster skulle kunna äta så var de enda kraven egentligen att det skulle vara vegetariskt och glutenfritt. Eftersom det fanns en hel del rödkål kvar från lunchen kände vi att det vore bra om vi kunde använda upp åtminstone en bit av det vi hade kvar. Det resulterade i en gratäng med rödkål, mozzarella, vitlök och matlagningsgrädde. Till detta bestämde vi oss för att servera portabellosvamp med fetaoströra och en sallad med bladspenat som bas. Eftersom det fanns mjukt bröd kvar sedan lunchen tyckte vi att det var bra att använda det med så det rostade vi i ugnen med tomat och vitlök.

10965457_10153063575359110_1294792038_n
Som jag nämnde i Alla hjärtans dag – del 1 så började jag med efterrätten under lunchen. Efterrätten fick bli pannacotta med passionsfrukts-topp. Receptet hittade jag på Icas hemsida precis som lunch-soppan. Under lunchen gjorde jag själva pannacottan och lät den sedan stelna fram till eftermiddagen då jag gjorde passionsfrukts-toppen. Pannacotta är en otroligt smidig efterrätt och ack så god den är. Jag använde gelatinblad vilket jag alltid har hemma. För den som vill ha utan gelatin så finns det alternativ, jag har själv inte provat det, men jag är övertygad om att det funkar minst lika bra. Läs anvisningarna på förpackningen, ni som testat får gärna kommentera och komma med era tips :)

Vid serveringen av efterrätten pyntade jag med färsk passionsfrukt, varsitt geléhjärta och en ruta mörk choklad. Här kan du med fördel använda samma choklad som till frukosten (om du har någon kvar förstås). Geléhjärtat känns som ett måste när det är Alla hjärtans dag, eller åtminstone något hjärtformat godis. För den som inte äter gelatin kan förstås en hjärtformad chokladpralin användas.10962224_10153063571164110_1293244847_nRödkålsgratäng med mozzarella
Du behöver följande:
Mozzarella, mycket10836156_10153063574244110_601734359_n
Rödkål
Vitlök, efter tyckte och smak
Matlagningsgrädde, inte så mycket som vi trodde
Salt och peppar

Strimla rödkålen och lägg i en smord ugnsform och varva rödkål med mozzarella och vitlök. Salta och peppra och häll på matlagningsgrädde. Det här var första gången jag och Calle gjorde detta och vi hällde i lite för mycket grädde som inte sögs upp utan som kålen bara plaskade runt i så vi kunde ha använt mindre. Dessutom gjorde vi formen lite för full så att det bubblade över. Men i övrigt så fick rödkålsgratängen en väldigt vacker ljuslila färg och blev mycket god, mycket godare än vad jag själv förväntade mig, så den ÄR god! Färgen gör den perfekt för Alla hjärtans dag, men kan givetvis användas vid andra festliga tillfällen eller bara för att sätta färg på vardagen. Rödkålsgratängen lät vi vara i ugnen i cirka 40 minuter på ungefär 200 grader.

Sallad med en bas på bladspenat med aprikos och fröer
Du behöver följande:
Bladspenat, vi tog en påse
Torkade aprikoser, efter tyckte och smak
Solrosfrön
Pumpakärnor
Kokosflingor

Öppna påsen och häll upp i en skål du gillar. Rosta solrosfrön, pumpakärnor och kokosflingor lätt i en torr stekpanna. Häll sedan över bladspenat och skär de torkade aprikoserna i smala avlånga bitar och toppa salladen med. Klart!

10961645_10153063574029110_578317183_n

Portabellosvamp fylld med fetaoströra
Du behöver följande:
Portabellosvamp, vi räknade med cirka 2-3 per person beroende på svampens storlek
Crème fraîche
Fetaost
Franska örter på burk
Citron, vi använde några droppar pressad citron och rivet skal
Salt och peppar

Ta bort svampens fot (spara dessa för de går utmärkta att steka och äta vid ett annat tillfälle, det är synd att kasta mat) och lägg ut svamparna på en plåt med bakplåtspapper så att de ser ut som små skålar. Mosa fetaosten i en skål med en gaffel och häll sedan i crème fraîchen. Riv citronskal och vänd i och pressa i några droppar citronsaft. Krydda med franska örter (den och garam masala är mina absoluta favoriter när det kommer till kryddblandningar) och ha i lite salt och peppar. Rör ihop allt och fyll svamparna med denna ljuvliga röra. Svamparna var inne i ugnen i cirka 20 minuter.

Havrebröd med tomat och vitlök
Du behöver följande:
Mjukt bröd
Olivolja
Tomat
Vitlök

Lägg upp brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Hacka tomaten och vitlöken och blanda med olivolja och bre ut på brödskivorna. Brödet fick vara i ugnen tills det hade färg.

Släck ner i rummet och tänd ljus, duka fint, gärna med servetter och lägg varsitt geléhjärta på varje tallrik. Om det är något som är utmärkande för Alla hjärtans dag så är det väl just alla dessa olika hjärtformade ting och ätbara godsaker. 10965719_10153063571544110_1240135733_n 10962242_10153063573479110_1219791400_n

Lägg upp maten på tallriken och servera till gästerna som har fått slå sig ned vid bordet.  Till middagen dracks det prosecco eller juicen som blev över när passionsfruktstoppen gjordes. 10958879_10153063572484110_640267557_n

Jag och Calle bjöd in Nathalie och Jasmine eftersom vi firade Alla hjärtans dag ihop förra året på Gotland då temat var Röd middag. Tyvärr saknades några från förra årets firande som inte bor i Uppsala med oss nu. Men de vi inte kan fira Alla hjärtans dag med kan vi alltid skicka choklad till eller skypea med på den stora dagen.

10947878_10153063573139110_554017667_n

Ett sätt att spendera Alla hjärtans dag på kan vara att titta på några riktigt bra filmer så jag frågade de andra studentbloggerskorna om deras filmtips inför lördagen.
Emmas Alla hjärtans dag-film: Eternal sunshine of the spotless mind
Matildas Alla hjärtans dag-film: Endless love
Johannas Alla hjärtans dag-film: En oväntad vänskap
Min Alla hjärtans dag-film: Allt om kärlek

Nu återstår det bara för mig att önska er alla en riktigt fin Alla hjärtans dag och att du hinner fira dagen med så många som möjligt.

Efter-tenta-gryta med bönor

Nu är höstterminens sista tenta skriven vilket firades med en efter-tenta-gryta med bönor. Jag vet inte hur det kändes för er andra som gjorde en tenta, men jag kände mig som om jag sprungit in i en vägg efteråt. Så trött en är efter en tenta. Inte så konstigt heller eftersom jag kom i säng strax innan elva och klev upp klockan sex. Jag tycker det är skönt att slippa stressa en tentamorgon. Nu återstår det bara att invänta resultatet. Efter tentan gjorde jag inte så mycket, jag kikade lite på stan, skaffade lånekort på stadsbibliotektet, träffade min syster lite och handlade mat. På kvällen skulle jag få besök av en av mina närmaste vänner och före detta roomie Sabri som mellanlandade i Stockholm innan han åkte vidare till Visby och ett besök i Uppsala är ju nästan på vägen.. Vi hade inte setts sen i november vilket är lång tid när en är van vid att ses varje dag. I alla fall ville jag laga något gott och jag hade inte hunnit tina någon kyckling så det fick bli en böngryta kryddad med garam masala. Receptet hittade jag i Dagens nyheter för någon vecka sedan och är väldigt likt receptet jag använder när jag gör linsgryta förutom att det skulle vara crème fraîche och hackad ingefära i. Den fick stå och puttra länge på spisen så den blev riktigt god faktiskt.

Du behöver följande ingredienser:
Lite färsk ingefära
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 burk med krossade tomater
2 dl crème fraîche
1 förpackning med bönmix
3-4 morötter
Garam masala efter tycke och smak
1 grönsaksbuljongtärning
Ris ingredienser böngryta
Allra först skalade jag morötterna och rev dem. Jag tycker det är väldigt gott med rivna morötter i mat, men kan bli så frustrerad  när jag ska riva dem. Det tar tid och skvätter runt i köket, men resultatet gör att det är värt det. Därefter finhackade jag ingefäran och vitlöken. Den gula löken hackade jag i lite större bitar. Jag blandade kokosolja med olivolja att steka i. Först ska all lök, ingefäran och morötterna fräsas några minuter med garam masala (färdigblandad indisk kryddmix som du kan köpa på burk, jättegod!!). Sedan på med de krossade tomaterna, jag kastade i lite vatten också i samband med att jag sköljde ur tomatburken, på det viset går inte heller någon tomat till spillo. I med gryta innanen tärning grönsaksbuljong och låta det gotta ihop sig lite och sedan i med en burk crème fraîche. Den här veckan kändes som den perfekta veckan för att göra en sån här gryta. ICA har haft stora rabatter på både crème fraîche och morötter och i min ICA-butik var det extrapris på buljong och krossade tomater. Bönorna ska hällas i det allra sista så grytan fick stå och puttra på låg värme i säkert en halvtimme innan Sabri dök upp och vi åt. Bönorna jag köpt är ICAs färdiga bönmix som finns i en tetra pak-förpackning. Det är bara att öppna, hälla av spadet och skölja av dem med kallt vatten och låta dem rinna av lite. Under tiden som grytan puttrade kokade jag ris som jag blandade i lite gurkmeja i vilket ger riset en fin gul färg. Det ska också vara väldigt bra för något, men jag minns inte exakt vad längre, jag måste fråga mamma igen. Medan jag pysslade i köket lyssnade jag på min absoluta favoritmusik när det kommer till att pyssla och fixa och som jag säkerligen nämnt innan, Peter Lemarc. För er som missat honom, se omedelbart till att ta igen allt ni missat!!!!!!!

Medan grytan och riset skötte sig själva på spisen så slängde jag ihop en sallad bestående av gurka, isbergssallad, banan och grantäpple. Bara att skiva upp gurkan, salladen och bananen och gröpa ur granatäpplet och blanda ihop allt i en skål. Jag använde en jättefin  mörkblå skål som jag ärvt av min gammelfarmor.

granatäpple

granatsallad

dukning 4
En av mina nuvarande roomisar hade fått fina tulpaner så jag lånade dem från vardagsrumsbordet att dekorera köksbordet med och dukade fint med mina favoritmuggar som går utmärkt att använda som matskålar och vinglas att dricka kallt citronvatten med. Sedan dök Sabri upp och vi åt. Självklart hade vi ost till maten, igår blev det camembert och brie. Brieost är min övre gräns, någon annan ost äter jag inte förutom klassiska skiva-och-ha-på-mackan-ostar.

dukning 2
Grytan slank ner fint och räckte till tre matlådor så nu är jag redo för nästa kurs där vi ska ha en hel del dagar med föreläsning både före och efter lunch vilket kräver matlåda. Jag ser verkligen fram emot kursstarten, jag ska läsa politisk geografi och bläddrade nyss i mina kursböcker som verkar väldigt spännande. Dessutom är tre böcker på svenska och det är ju alltid trevligt och underlättar i pluggandet. Hoppas ni också ska läsa något intressant kommande kurs. Nu är jag hos min syster och vi ska göra ananaspaj och se om vi ska städa något. Snart är det ny vecka, ny kurs och nya studentrabatter, missa inte det. Jag önskar alla en fortsatt trevlig helg, hoppas de flesta kan släppa plugget lite och bara få njuta av att vara människa.  Ta hand om varandra tills vi hörs nästa gång!

Här sitter min fina vän i sin julklappsskjorta och väntar på att få äta. sabri och mat

Tomtegröt!

Hejsan hoppsan fallerallera!

En vecka till julafton! I lördags bakades det lussebullar och pepparkakor hemma hos en vän, och nu kokas det gröt och kola här hemma. Ikväll blir det julfest med scoutledargänget och i morgon häng med några kursare innan vi far åt var sitt håll för julfirande.

IMG_20141217_141344

Grötkok! Missa inte att ICA har studentrabatt på risgrynsgröt denna veckan. Smaskens och funkar både till frukost, middag, kvällsmat… ;) Vill du koka själv så brukar jag använda Kung Markattas grötris, receptet finns på förpackningen.

Kolarecept: 100 g smör, 1 dl socker, 3 msk sirap, 1,5 msk kakao. Koka i 5 minuter, häll på bakplåtspapper och låt stelna. Färdigt! :)

IMG_20141217_141225

IMG_20141217_133033IMG_20141217_131631

 

 

 

 

Julmust och apelsiner är givna julfavoriter :)

Återkommer senare i veckan, hej hopp från Emma

Krämig laxpasta

IMG_4471 Nu är det dags för veckans andra fiskrecept. Ett väldigt lätt sådant, lagom till veckans lataste dag – söndag. Förra veckan hemma i Östersund passade jag på att träffa Frida, en kompis sedan högstadiet. Jag och Frida delade lägenhet när vi bodde i Umeå tillsammans med Victoria som vi lämnat kvar där. Vanligtvis när jag och Frida ska pyssla i köket så går det sisådär, det är oftast något som inte blir som vi tänkt oss. Det brukar för det mesta smaka bra ändå, förutom de två gångerna då Frida använde potatismjöl istället för florsocker i chokladsmörkrämen. Den legendariska chokladsmörkrämen som var ett givet inslag i alla födelsedagstårtor som bakades i lägenheten. Med detta i bagaget bestämde vi oss i alla fall för att laga något enkelt.
562374_10150924242724110_271039221_n 393252_10151167800284110_1404268271_n 300635_10150315382414110_161165528_n
Kan ni läsa vad det står på dem?

Ingredienser
Laxfiléer
Pasta (vi använde glutenfri)
Cremé fraiche (vi hade laktosfri utan speciell smak, men använd gärna någon kul smak)
Tomater
Färsk sallad
Mozarella (kan skippas för en billigare variant av laxpastan)

Börja med att göra i ordning pastan. Vi använde oss av glutenfri tagliatelle. Medan pastan kokade så stekte vi laxen som vi hade tärnat. När jag säger att vi stekte laxen så menar jag att Frida stekte den. Se hur stekpannan blev här nedanför!! Stek i olja eller i smör, vad du föredrar, men häll i ordentligt så du inte behöver spendera en halv kväll med att rengöra stekpannan efter dig.

IMG_4467

De sista minuterna slängde vi i lite hackade tomater så att de fick bli lite varma. När pastan är klar så är det bara att hälla av vattnet och sen hälla laxen och tomaterna rätt ner i pastakastrullen. I med cremé fraiche och rör runt så det blir krämigt och sen i med mozarella skuren i bitar. Vi kryddade med franska örter som är världens bästa krydda enligt mig. Sen toppa med färsk sallad. Vi hittade en kul sallad på ICA Maxi i Östersund som ser ut att  vara rena dundersalladen. Dock vågade vi inte hälla i chili flakes, men får du tag på en sån här salladspåse och är lite våghalsig av dig så är det säkert lite spännande att ha i dem.

IMG_4462IMG_4469IMG_4465
De här söta krumelurerna kikade på oss medan vi åt.

I Östersund finns det ett väldigt fint rödljus. För er som är bekanta med Östersund, men ändå lyckats missa detta så finns rödljuset vid Shell-macken mitt i stan.

IMG_4473