ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: glass

Glass med två (!) ingredienser

image
Idag är det fredag och min dag på ICA Students snapchat igen. Ni som är där har fått följa med i bakom kulisserna-videos till den här geniala två ingrediensers-glassen. Varje gång jag gör den blir jag lika förundrad över hur endast frysta bananer och kakao kan smaka så sjukt gott och glassigt tillsammans.

Strategin bakom glassen är att istället för att slänga bananer som håller på att bli gamla (leopardbananer som min mormor kallar dem), hacka dem och frysa in dem. Då kan de vid senare tillfälle tas fram, låtas bli lite mjuka och sedan mixas med kakao till en drömefterrätt. Vegansk, raw food, laktosfri, glutenfri, äggfri – allt en kan önska sig i dagens samhälle ;). Jag har inga exakta mått på det här receptet, höfta med vad du tror blir gott lovar jag att det blir bra.

Snabb banan- och chokladglass:

någon näve frysta, hackade bananer
någon matsked kakao

Ta fram bananerna ur frysen en liten stund innan du ska göra glassen (förslagsvis innan du äter middagen, om du ska ha glassen till efterrätt). När bananerna är semifrysta (dvs inte helt stenhårda men fortfarande frysta) mixa dem med kakaon med en stavmixer. Glassen smälter fort, så ät direkt!

image

Smörkolapannacotta Surprise

Om du har fått nog av smarrigheter under påsken ska du nog stoppa din läsning här. Om inte, så förbered dig på en11092558_10153197258384110_1649606503_n smaskig upplevelse utöver det vanliga fylld med sötsliskig kolasås, krämig pannacotta och ljuvlig choklad samt en gnutta kanel. Jag har nu skapat vad jag tror kommer bli min paradefterrätt här framöver. Efter att ha ägnat hela eftermiddagen åt att namnge den har jag nu bestämt mig för att kalla den Smörkolapannacotta Surprise. Tycker du att det låter lika spännande som jag? Läs vidare så lovar jag att du ska få veta hemligheten.

Smörkolapannacotta Surprise

Till 2 portioner behöver du följande:
ca 1 gelatinblad
1 dl grädde
25 gram smör
½ dl ljus sirap
1 kanelbulle, gärna hembakt
Rocky road-glass
Något kex

Hur detta underverk skapas

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Jag använde ett och då blir pannacottan fast, om du önskar en lösare konsistens så ta mindre gelatin. Koka sedan upp grädden ihop med sirapen och smöret. Dra ifrån plattan och häll ungefär hälften av det i en skål ihop med gelatinbladet och rör ihop. Häll upp i portionsglas och ställ in i frysen eller kylskåpet beroende på hur lång tid det är tills du ska servera dem. Om du inte ska servera dem inom ungefär en halvtimma kan du ställa dem i kylskåpet. Ta sedan tillbaka kastrullen med grädde, sirap och smör till spisen och låt den koka vidare, detta blir sedan en härlig tjinuskisås. Om såsen är färdig innan det är dags för servering så ta av från plattan och häll upp i en burk så kan den värmas när det är dags.

Vid servering

För bästa resultat bör du fixa klart den läckra desserten precis innan servering. Ta fram glasen med smörkolapannacotta och lägg i en klick med Rocky road-glass som du som ICA Student har rabatt på från och med onsdag den här veckan. Det blir säkert minst lika smaskigt med någon annan av GB:s smaker som finns i deras runda pappersförpackningar. Själv stod jag och velade mellan Rocky Road och Daim. Vilken väljer du den här gången?

På glassen strös sedan grova bitar av kanelbulle varpå ett nytt lager med glass läggs ovanpå. Den fantastiska kreationen toppas sedan  med ljuvlig tjinuskisås. Stick i valfritt kex och sedan är det bara att servera och njuta.
Smörkolapannacotta

Pssssst!

Du missar väl inte allt som pågår på ICA Students hemsida! Just nu är  Snålfajten i full gång och de tappra kämparna är Körsbärstomater VS Pasta (gäller även glutenfri!!!). Skynda dig in och lägg din röst redan idag, vinnaren presenteras på onsdag! Dessutom pågår en tävling ihop med Schwarzkopf där du kan vinna ett hårvårdskit och det är ju sällan fel. Om du redan nu vill skämma bort ditt hår så har du rabatt på hårvårdsprodukter från och med onsdag.

Vi ses längre fram i veckan då det vankas gröt. Ta hand om er till dess!
/Sanna

Jordgubbsglass

Hej! Hoppas ni alla har haft en bra helg och kanske lyckats baka  något gott med kladdfritt läge?

Min helg har bestått av 5 timmars tentamen på lördag kväll. Så fredagen bestod av maraton-plugg. Som tur var hade jag och min kille laddat upp med massa räkor som låg i frysen hos hans föräldrar där vi är kattvakter, en bättre betalning till en student är ju helt klart mat. Det blev en riktig festmåltid eftersom jag några timmar innan hade fått reda på att jag blivit utvald för utbyte i Köpenhamn via Copenhagen Business School!! Slängde ihop lite glass av ingredienserna hemma för att fira och spara tills Europeiska dagen för hantverksmässig tillagad glass som är på tisdag.

Med smak av jordnötssmör

Bloggbild1
Ingredienser
- 2 ägg
– 0,75 dl kokossocker (eller vanligt socker)
– 2 1/2 dl vispgrädde eller fet kokosmjölk
– Frysta jordgubbar
– Valfri smaksättning exempelvis vaniljpulver, jordnötssmör, lakrispulver, passionsfrukt, använd fantasin!

Som ni ser är jag fortfarande galen i jordnötssmör, får aldrig nog! Tror jag har ett o-diagnostiserat beroende.
bloggbild2
Utförande

1. Separera äggvitorna från äggulorna i två olika skålar
2. Vispa gulorna tillsammans med sockret
3. Visa äggvitorna till ett tjockt skum VIKTIGT att du gör rent vispen ordentligt innan detta moment
4. Vispa grädden och mixa sedan ihop den med de frysta jordgubbarna, jag använde kokosmjölk så mixade ihop allt krämigt på en gång
5. Vänd i äggulorna försiktigt i grädden och sedan äggvitan
6. Häll smeten i en burk och förvara den i frysen, rör om då och då!

bloggbild3Servera glassen i skål som efterrätt eller varför inte till en bananpannkaka? Min kille undrar alltid ”kan det där verkligen vara nyttigt?” när det ser och smakar så gott! Jajamen det kan det så därför kan det lika gärna ätas till frukost som till lunch.

Om det blir glass över från kvällen eller från europeiska dagen för hantverksmässig tillagad glass kan ni dessutom ha det som topping på en våffla.

Den 25 Mars är det nämligen våffeldagen! Tips om topping och hur vi kan fira denna dag kommer Emma med nästa vecka! Mitt enda tips just nu är att vispgrädde, våffelsmet och frysta bär får vi studentrabatt på till och med tisdag så passa på att ladda upp redan nu, faktum är att jag ska kila till ICA nu för jobb i kassan och för lite våffelsmet.

Vi hörs när det är April och vår!

Söndagsfrukost med bönpannkakor

Söndagen är en dag som gjord för att lyxa till det och därför gjorde jag amerikanska bönpannkakor till frukost. Som Johanna skrev var vädret fantastiskt igår söndag, även här i Uppsala, vilket ger extra mycket energi. Extra energi fås också av en fin och god frukost. Om ni har läst senaste numret av Buffé så vet ni att det innehåller flera roliga recept med bönor som bas. Dessutom har Matilda tidigare tipsat om muffins med svarta bönor, hennes recept hittar ni här. Till gårdagens frukost lät jag mig inspireras av receptet på amerikanska bönpannkakor som var med i Buffé. Jag måste erkänna att jag först var lite skeptisk, men samtidigt väldigt nyfiken. Jag har gjort dem en gång tidigare och de gick verkligen hem här i lägenheten. Därför beslöt jag mig för att göra dem igår igen till min sjuka pojkvän som var hos mig i helgen. Att göra en fin frukost till någon som är sjuk är oftast en uppskattad gest, förutsatt att de är tillräckligt friska för att kunna äta.

En tager vad en haver
Jag utgick ifrån receptet, men ändrade vissa saker som jag inte hade hemma till sådant som jag kunde hitta i mitt skafferi. Jag är mycket för att skåpsrensa och även om det är bra att ha mycket saker hemma så tycker jag också att det är viktigt att äta upp det som finns. Skåpsrensa gör jag främst inför jullovet och sommarledigheten om jag ska åka bort under några veckor, men visst är det skönt att rensa ut skåp, kyl och frys även under terminerna. Som med alla former av rensningar ger det harmoni och dessutom får du en bra överblick över vad du har hemma. För visst är det lätt att vissa saker hamnar längst in och glöms bort?  Det är en av anledningarna till att jag bytte ut det som fattades istället för att köpa hem det. Därför bytte jag ut mandelmjölet mot glutenfritt mjöl, kokossockret till vanligt socker (går säkert att ta bort sockret helt och hållet, experimentera er fram) och bakpulvret till bikarbonat. Tänk på att halvera dosen om du använder bikarbonat istället för bakpulver.

Tillvägagångssätt
Bönpannkakorna blir riktigt fluffiga och får perfekt konsistens. De smakar inte bönor utan lite svagt av kokos och vanilj. Kokosoljan som enligt receptet ska smältas i stekpannan har jag hittills smält i mikron i en liten skål, men det är säkert lika smidigt i stekpannan. Jag steker dock inte i kokosolja utan har stekt i smör, men det är en individuell smaksak. För att mixa ihop smeten har jag använt mig av en blender, vilket har fungerat minst lika bra som matberedare eller stavmixer. Nu senaste gången så mosade jag bönorna med en gaffel först och det går säkert att röra ihop smeten för hand, bara att det tar något längre tid. Jag steker dem ungefär tre och tre åt gången för att få bra plats att vända dem på och tar ungefär en matsked med smet till varje bönpannkaka.
bönpannkakor
Frossa i tillbehör
Med fördel gör du fler portioner av dessa underbara bönpannkakor så att du har till morgondagens frukost. Beroende på vad det är för dag i veckan du alternera tillbehören. En måndag kanske du vill äta något nyttigare till och en söndag kanske du vill göra dem lite mindre nyttiga. Igår öste vi på med tillbehör och hade vattenmelon, frysta jordgubbar som jag tinat i mikron, kiwi, sirap, ICAs hasselnötskräm och glass. Det är dock bara din fantasi som sätter stopp för vilka tillbehör du kan ha till, jag skulle tro att det mesta funkar utmärkt. Berätta gärna vad du helst äter till dina bönpannkakor.11063094_10153129665304110_538875733_nFräsch egengjord juice
Till bönpannkakorna pressade jag apelsiner till en fräsch juice. För några år sedan köpte mamma en elektrisk apelsinjuicepress till mig från ICA Nära där mina föräldrar bor, vilken fantastisk grej det är! Förresten, säger du en apelsin eller ett apelsin? Vilket som är grammatiskt korrekt och oavsett hur du säger är apelsin en av de varor som du som ICA Student har rabatt på från och med onsdag den här veckan. Apelsiner är dels fantastiskt goda att bara äta som de är och dels är de fantastiska att pressa till juice. Jag brukar alltid slänga i fruktköttet i juicen för det är synd att något ska gå till spillo. De halva apelsinskalen är dessutom perfekta dessertskålar. Gör egen daimparfait  och häll upp i dessa små bägare, ett roligt sätt att servera efterrätten på. Med fördel kan du dessutom pressa i lite apelsinsaft eller riva i lite apelsinskal i glassen så får du härlig daimparfait med apelsinsmak, busenkelt! Detta kan vara ett tillbehör till frukostens bönpannkakor istället för att ha köpt glass.
11039727_10153129665454110_341382088_n
Den mångsidiga apelsinen
Apelsinen är dessutom smarrig till frukost eller mellanmål. Skär upp apelsinen i bitar och strö över pumpakärnor, solrosfrön, cashewnötter och kanske lite chiafrön. Funkar dessutom utmärkt som tillbehör till middagen eller förstås till dina bönpannkakor. Varför inte bara riva lite morötter och blanda ut med apelsin så har du en perfekt sallad. En klassiker från min barndom är när farmor bjöd på apelsinskivor med chokladgrädde till efterrätt. Skär bort skalet och skär apelsinen i skivor och vispa upp grädden med lite kakao. Om du ännu inte har provat Johannas apelsinkyckling är den här veckan som gjord för det. Som ni ser går det att göra fantastiskt mycket med apelsin.

11041498_10153129664734110_739481730_n
Vad ska du göra med dina apelsiner den här veckan? Kanske ska du redan nu bjuda in ett härligt gäng till en brunch i helgen där ni frossar loss på bönpannkakor och apelsiner och andra smarriga saker? För dessa bönpannkakor är lika bra till frukosten som till en brunch.

Nu ska jag fortsätta plugga och fundera mer på hur jag ska använda veckans apelsiner på bästa sätt. Ta hand om er så hörs vi senare i veckan! Och passa på att lapa i er så mycket sol ni bara kan nu medan det vackra vädret håller i sig.

But if less is more, how’re you keeping score?

Hej bloggläsare! Studentbloggerskornas nyårsspecial fortsätter, efter Matildas råraka och Johannas laxpasta, med enklast men kanske lyxigast möjliga efterrätt.

IMG_20141229_205527-2

Fruktsallad! Jag har kiwi, physalis, apelsin och äpple i min. Så enkelt och så gott.

_D801097

Oatelys vaniljglass med After Eight! Smidigast möjliga men också en av de bästa efterrätterna. Servera med te. Och vänligen observera min nyårsfestklänning! ;)

_D801108Blogginläggets titel är btw från Eddie Vedders fantastiska låt Society. Gillar den skarpt.

Mina förhoppningar inför det nya året är att jag ska leka mer, spela mer spel, bygga mer med Lego med mina syskonbarn, vila mer, konsumera mindre, tänka mer på andra, våga vara äkta, bada mer i havet och göra mer egen glass. Har nämligen en glassmaskin som jag inte använt på ett tag, så nyårslöftet får bli mina glassrecept på bloggen under våren :)

Gott nytt år allesammans! Jag lämnar över till Sanna som ska fixa feststämningen inför nyår :)