ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: Frukost (sida 1 av 2)

Två paranötter varje morgon

image
Ni som följt mig ett tag vet att jag gillar det här med morgonrutiner. Citronvatten-rutinen har stått sig sen i julas, äggmackan i flera år. Det nyaste tillskottet är – kanske lite oväntat – två paranötter!

Anledningen till detta är att jag fick höra att jag behövde få i mig mer selen, varpå jag gick till apoteket för att köpa en burk selentabletter. Innan jag skulle betala frågade expediten mig om jag visste att två paranötter om dagen ger dagsbehovet av selen. Schysst av henne att rekommendera den naturliga metoden istället för att till varje pris få sälja tabletter.

Sedan dess hör paranötter alltså till min morgonrutin. Förutom att de är fullspäckade med selen, som det tydligen finns en risk att en har brist på, så innehåller de mycket antioxidanter och magnesium har jag hört, så nytta gör de säkert. Men viktigast av allt: de är goda.

Kryddigt fröknäcke på majsmjöl

image
Det här fänkålskryddade fröknäcket gjort på majsmjöl har jag ätit till frukost de senaste veckorna. Det var en tjej på keramikkursen jag går som hade bakat det och tagit med till fikapausen för ett tag sedan (tack Jenny!). Sen dess är jag fast. Det är inte lika sprött och skört som annat fröknäcke kan vara, ingredienserna är biliga och fänkålssmaken är beroendeframkallande.

Receptet på det här fröknäcket kommer från Risentas majsmjölförpackning. På deras hemsida finns också receptet och till och med en instruktionsvideo. Det går bra att byta ut fröna till sånt som finns hemma – första gången tog jag pumpakärnor och hackade mandlar istället för linfrön och solroskärnor som originalreceptet rekommenderar.

thumb_IMG_3249_1024
Såhär lyxigt har jag alltså det på måndagar! Ska visa mina verk från keramikkursen någon gång framöver :)

P.S. Det är studentrabatt på Crème Bonjour från onsdag också. Det passar på knäcket! D.S.

 

Dilemman till frukost

thumb_IMG_0313_1024

Jag älskar att äta långa frukostar. Är det något jag värderar att lägga ned lite extra tid på, så är det att hinna dricka två koppar kaffe, njuta av goda smaker och hitta lugnet innan dagsrushen börjar. Nu låter det kanske som att jag är världens morgonmänniska, men icke. Jag tycker nästan alltid det är en plåga att ta mig upp ur sängen före klockan nio på morgonen och snooze-funktionen får jobba hårt hos mig. Kanske är det just därför jag har etablerat de här heliga frukoststunderna, för att i pinan det innebär att stiga upp i alla fall ha något att motivera mig med och se fram emot, annars börjar dagen helt i obalans. Hur funkar ni?

thumb_IMG_0452_1024

Ibland tryter trots allt ändå självdisciplinen och morgonrushen är ett faktum. Snoozningen pågår alldeles för länge och det finns inte utrymme för varken kaffebryggning eller tinande av bär. Jag har sällan någon on the go-frukost hemma att bara slänga ned i väskan, så det brukar sluta med att jag får köpa en dyr caféfrukost i den första föreläsningspausen, eller nöja mig med en frukt att stå mig på fram till lunchtid. En av den här veckans rabattvaror, Oatlys Almost like a proper breakfast, erbjuder en liten lösning på såna här morgondilemman. Jag köpte hem en av varje smak igår att ha i kylen inför oförutsedda, hektiska morgnar. Jag brukar annars ofta använda Oatlys havremjölk till mina morgonsmoothies, så de känns som ett perfekt substitut när tiden inte räcker till. Tjuvsmakade lite på passionfruit mango i morse och den får tummen upp av mig :)

Smakrik nötig paleogröt

Sist ut av de frukostar som min mamma gjorde till mig förra veckan är en nötig paleogröt. Den ger dig något att tugga på under frukosten och tog lite längre tid att äta än avokadoyoghurten och kokosgröten. 11280459_10153344799244110_2033405842_nNötgröten är smidig då den förbereds kvällen innan och får stå och gotta till sig i en glasburk med lock tills morgonen då det är dags att sätta tänderna i den. Perfekt för dagar då du kvällen innan vet att det kommer vara ont om tiden dagen efter. Den är också utmärkt att ta med dig om du ska resa på morgonen och vill äta frukost på vägen.

Recept på nötig paleogröt

Denna nötgröt kommer också ifrån Under vårt tak och är  även den ett tips på en bra paleofrukost. Recept och tillvägagångssätt för att göra nötig paleogröt hittas på deras hemsida. Det enda som kan vara bökigt är väl att mandeln ska mixas och krossas. Min mamma hade en jättebra stavmixer till detta som  har en liten skål till med knivblad i, väldigt smidigt. En sådan måste jag införskaffa! Naturligtvis så går den att använda som en helt vanlig stavmixer också förstås. Denna fantastiska stavmixer finns på icahemma.se att köpa.

Ekonomisk med egenplockade bär

Vi toppade som vanligt med blåbär vilket de även gör i receptet, men funkar säkert lika bra med andra goda bär. Det är roligt att variera sig eller tänka ekonomiskt och köpa hem dem som är billigast. Allra mest ekonomisk är du om du låter sommarens uppdrag vara att plocka fyra olika sorters bär alternativt ett visst antal liter bär att förvara i frysen och njuta av när den kyliga hösten träder in (men dit är det långt kvar för först ska vi njuta av sommaren, om den vill komma!!!). Om du antar sommarens bäruppdrag så glöm inte att lägga upp dina bilder på Instagram och använda #icastudent. Själv ska jag när jag är hemma senare i sommar försöka plocka blåbär, hallon, svarta vinbär och hjortron. Jag längtar redan efter alla mumsiga frukostar med egenplockade bär.

11355546_10153344798084110_1646636504_n

Kalasgod kokosgröt

Här kommer en till supergod frukost som min mamma bjöd på förra veckan, kalasgod kokosgröt. Även den här är lätt att slänga ihop och kommer ifrån hemsidan Under vårt tak. Kokosgröt är en enkel paleofrukost, fri från gluten, mejeriprodukter och socker.

Vad behöver jag för att göra kalasgod kokosgröt?

För en portion av denna läckra kokosgröt behöver du följande ingredienser:

  • 2 ägg
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 msk riven kokos
  • ½ msk kanel
  • ½ tsk kardemumma
  • 1 msk kokosolja

Knäck äggen och blanda samman med de övriga ingredienserna i en kastrull. Tillaga gröten på spisen på medelvärme tills den har önskvärd tjocklek för dig. Även den här frukosten toppades med jämtländska blåbär från den närliggande skogen, mer närproducerat kan det knappast bli. Jag tänker mig att det går bra att göra dubbelportion eller kanske trippelportion och spara i kylen till de kommande dagarna för att underlätta på morgonen. Detta har jag dock inte testat än, men visst vore det smidigt?

Varför är gröt så fantastiskt som frukost?

För det första är gröt otroligt gott och går som vi sett tidigare att variera in i oändligheten. Inte bara finns det flera olika sorters gröt utan varje gröt kan avnjutas med flera olika tillbehör. En till sak som är smidig med att äta gröt är att det blir väldigt lite disk efteråt vilket kan uppskattas då det är så mycket annat som en student ska fylla sina dagar med. Kastrullen du kokat gröten i, en sked, en djup tallrik och kanske några mått du använt för att mäta med. Om du rör om med skeden i kastrullen minskar du diskbördan ytterligare. Naturligtvis går vissa sorters gröt bra att tillaga i mikron vilket minimerar diskberget. Senare här i veckan kommer jag att tipsa om en gröt som varken tillagas på spisen eller i mikron. Hur fantastiskt låter inte det?!
11327297_10153344798034110_1643902257_n

Avokadoyoghurt med blåbär

Föregående vecka var jag hemma hos mina föräldrar som bor utanför Östersund och laddade batterierna inför en tuff tentavecka. Där bjöds det på spännande frukostar som jag ska tipsa om under denna vecka. Först ut är avokadoyoghurt med egenplockade blåbär från förra årets sensommar. Nu tänker du säkert; vad är avokadoyoghurt och går det verkligen att äta? Svaret är att det är den mest fantastiska och lena yoghurt som jag har ätit i mitt liv. Receptet har min mor hämtat ifrån en hemsida som heter Under vårt tak som fokuserar på paleokost. Paleo är en diet som utesluter gluten (perfekt för mig och alla andra intoleranta), mejeriprodukter (perfekt för den intoleranta och för veganen) och socker (perfekt för tänderna).

11273693_10153344738399110_1837589295_n
Hur görs avokadoyoghurt med blåbär?

Du behöver en fin avokado, lättare sagt än gjort, jag tycker alltid att det är svårt att veta att en tagit en fin avokado. Den här gången blev mamma och jag glatt överraskade när det visade sig vara en toppenfin avokado.  Avokadon mixas med en banan och cirka en halv matsked kokosolja. Allt mixas lent och min mamma hällde i någon droppe citron för att minska risken att den blir brun. Lätt va? Ibland behöver det inte vara krångligt och svårt för att få en god frukost som variation till smörgås. För visst är det lätt att hamna i smörgåsträsket?

Yoghurten får en fantastiskt fin färg och smakar helt underbart. Jag blev väldigt positivt överraskad. Toppa portionen med valfria fröer och lite bär. Mamma plockade fram blåbär ur frysen som vi tinade lite lätt. Det är så lyxigt att ha en frys full med bär som är plockade runt husknuten, snacka om livskvalitet.  Vilka bär toppar du helst din avokadoyoghurt med?

11301341_10153344741339110_1932657646_n 11292775_10153344738494110_1642264021_n11123959_10153345700319110_302010477_n
En annan bra sak med att vara hemma, förutom att äta god frukost, är att jag får gosa med alla gråtussar som finns hemma. Finns det något bättre än att vakna av att en hund lägger sin tass på en och vill morgongosa eller bara kommer och lägger sig tätt intill? Här på bilden är Ayla som vi har fött upp själva.

För lata dagar

Om du känner att det här inte är rätt vecka för att mixa din egen avokadoyoghurt så har du rabatt på Skyr yoghurt från och med onsdag den här veckan. Fram till dess gäller som alltid förra veckans erbjudanden.  Om du vill ta fler genvägar till goda smakupplevelser under tentaveckan så kan du även köpa Frödinges färdiga kladdkaka som finns i flera spännande smaker och du har rabatt på samtliga från onsdag. Varför inte prova Rocky Road eller Kladdkaka lyx? Kladdkaka lyx låter väldigt intressant, jag får nog ta mig en titt på vad det innebär och göra en egen glutenfri variant. Vem vill inte äta en lyxig kladdkaka?

Att se fram emot

Håll utkik efter fler paleofrukosttips den här veckan, alla är lätta att göra och fantastiskt goda. Bättre start på dagen kan det knappast bli!

Knaprigt fröknäcke

Hej på er!

Förra veckan hade jag en riktig pang-vecka eftersom jag fyllde 22 vilket firades med frukost på sängen och oxfilé med familjen. Min sambo fick rejäla pluspoäng när han kom in med chiapudding och honungsknäcke till frukost. Fröknäcket var köpebröd och en present från min syster vilket jag har mumsat i mig till frukost, mellis och till alla ostbitar jag hittat i kylen. Eftersom paketet tog slut alldeles för fort tittade jag igenom ingredienslistan och kände igen en del från granolan som jag bloggat om tidigare här i studentbloggen. Med en snabb check i skafferiet beslutade jag mig för att prova göra mitt eget fröknäcke och jag måste säga att resultatet blev förvånansvärt bra och då måste jag självklart dela med mig av det här!

Fröknäcke kanske är ett av det enklaste bröden att baka. Just för att det inte krävs något jäsningstid, det är glutenfritt och billigt. Köp större förpackningar med frön och kärnor så räcker det till många plåtar med knäckebröd. Jag funderar redan på min nästa smaksättning… citron, rosmarin eller kanske ingefära?

Hur gör jag fröknäcke?

Du behöver:
– 
2,5 dl valfria frön
– 2 dl mjöl (vetemjöl, mandelmjöl, bovetemjöl)
– 2 msk kokosolja
– Lite havssalt
– 3 dl kokande vatten

 Jag använde sesamfrön, solroskärnor och chiafrön och linfrön. Sätt ugnen på 175 grader och täck en plåt med bakplåtspapper (ej smörpapper). Först blandar du de torra ingredienserna i en skål. Koka upp vattnet och häll i kokosoljan så den smälter och inte är klumpig.

Froknacke3

Blanda ner det kokande vattnet lite i taget i frömassan, smeten ska vara sticky men inte för lös.

Bred ut frömassan med en slickepott och lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå. Platta ut smeten med fingrarna eller (helst) använd en kavel för att kavla ut den och få den så tunn som möjligt.

Ta bort det översta bakplåtspapper och strö på havssalt + eventuell smaksättning. Sedan ska det bakas i ugnen ca 30-40 minuter. När tiden har gått skär du upp ditt knäckebröd med en kniv eller en pizzaslizer och låter de sedan svalna på eftervärme på gallret inne i ugnen. Jag öppnade upp ugnsluckan lite grann och lät de ligga över natten.

Pålägg till fröknäcke

froknacke2

Här kommer den bästa delen med fröknäcke – Alla variationer av pålägg! Jag som är jornötssmörsberoende kunde inte motstå att göra en med jordnötssmör och banan. Ägg är också en favorit hos både mig och Emma. just nu pågår snålfajten om ekologiska ägg och broccoli hos ICA Student tills på onsdag. Om du missade snålfajten kan du följa länken för att se vinnaren.

Nästa gång ska jag kavla ut mina fröknäcken så de blir ännu tunnare och kanske lite större, men men är de små får man ta två (eller fem).

Våra favoriter

Johanna – Tipsar om en lyxigare variant med kallrökt lax, avokado och rödlök.
Sanna – Föredrar bregott med gurka på, simpelt med ack så gott och fräscht!
Emma – Testade babyspenat och paprika som fick 5 av 5 knäckemackor.
Matilda – Jordnötssmör och banan såklart!

Från fröknäcke till en annan sötare bakning..Firade ni chokladbollens dag igår? Jag missade helt att göra eller äta en chokladboll, trots att det är en sötsak som jag älskar. Dock måste den vara med kokos och inte pärlsocker, så till helgen tänkte jag baka en egen version, håll utkik!

Mattrender 2015

Nu är det dags för mig, Matilda att titta in här och säga hej!

Som ni såg var Sanna och Johanna på inspirationslunch förra veckan för att ta reda på säsongens nyheter. Varma morötter med timjan, havssalt och smör lät ju som en drömkombo? Jag älskar att grönsakerna har fått ett uppsving 2015. Nu river vi blomkål till ris och sortimenten med hälsosamma produkter blir allt större. Bara i år har jag smakat chiapudding, bönmuffins och kefir som är helt nytt för mig! Mycket spännande att få inspiration från helt nya produkter eller bara vanliga grönsaker som används på ett annat sätt.

Ett roligt matprogram där vi får följa mattrender som funnits i olika årtionden är historieätarna. Det är alltid spännande att se hur mycket matlagningen skiljer sig från idag. Visste ni att det fanns kokböcker på 80-talet som endast handlade om mat som tillagades i mikrovågsugn?

Idag har vi andra mattrender än ”lättlagat i mikrovågsugnen”. Hur skulle det se ut om en historieätare åkte ”tillbaka” 2015 för att leva efter dagens mattrender? Jag har testat det för en dag! Låt mig presentera en students matdag med trender från 2015.

08.00 Frukost

En pannkaka på ägg och banan

Det vita rostbrödet med hallonmarmelad och vetepannkakor är utbytta mot lite hälsosammare alternativ. Nu äter vi bananpannkakor som är glutenfri och fylld med protein och bra kolhydrater. En banan mosas fint med en gaffel och vispas ihop med ett helt ägg för att sedan stekas i smör/kokosolja. Toppar gör vi med keso och student-rabatt-billiga hallon!

12.00 Lunch

Pommes

Eftersom det är lillördag när det är onsdag lämnade vi matlådorna hemma för en streetfood lunch. Allt fler restauranger öppnar upp med råvarorna i fokus. Köttet är grovmalt, bröden hembakta och pommes frites gjorda på svensk potatis. För den som hellre vill göra själv kanske finns en hög dos av inspiration HÄR.

19.00 Middag

Vi äter allt mer vegetarisk mat och nu står en bönchili på menyn! Denna gång från kokboken ”Matildas studentmat”.

Bönröra

Okej lite önsketänkande där… Men Matildas bönchili blev det! Denna är busenkel att göra så receptet får ni fastän kokboken inte har blivit av än.

Ingredienser bönchili
- 1 gul lök
– 1 vitlök
– 1 chili
– 3 morötter
– 500 gram krossade tomater
– 340 gram blandade bönor
– Kryddor såsom chilipulver, paprikakrydda, chiliflakes, salt, peppar
– 1/2 msk soja

1. Fräs gul lök, chili och vitlök i olja i en djup stekpanna tills det blir mjukt 2. Tillsätt rivna morötter och låt det steka ett litet tag tillsammans med  chilikryddorna samt paprikapulvret 3. Slå i krossade tomater och soja och låt det koka tills såsen har blivit tjock 4. Skölj bönorna noga och tillsätt dem sedan i såsen 5. Salta och peppra bönchilin och låt den koka ytterligare så den blir krämig och härlig 6. Avslutningsvis kan du röra ner quorn-färs om du vill ha en matigare vegetarisk rätt.

Denna bönröra fick gotta till sig i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter innan den serverades i tacosbåtar och med riven ost! Äts helst med en god guacamole, sallad och majs.

Det var den dagen som en historieätare 2015! Håll utkik för snart kommer jag och mina kollegor med lite tips inför en tradition som firas nästa vecka och som funnits sedan länge tillbaka…och det bästa är att den inte tillagas i mikron!

Söndagsfrukost med bönpannkakor

Söndagen är en dag som gjord för att lyxa till det och därför gjorde jag amerikanska bönpannkakor till frukost. Som Johanna skrev var vädret fantastiskt igår söndag, även här i Uppsala, vilket ger extra mycket energi. Extra energi fås också av en fin och god frukost. Om ni har läst senaste numret av Buffé så vet ni att det innehåller flera roliga recept med bönor som bas. Dessutom har Matilda tidigare tipsat om muffins med svarta bönor, hennes recept hittar ni här. Till gårdagens frukost lät jag mig inspireras av receptet på amerikanska bönpannkakor som var med i Buffé. Jag måste erkänna att jag först var lite skeptisk, men samtidigt väldigt nyfiken. Jag har gjort dem en gång tidigare och de gick verkligen hem här i lägenheten. Därför beslöt jag mig för att göra dem igår igen till min sjuka pojkvän som var hos mig i helgen. Att göra en fin frukost till någon som är sjuk är oftast en uppskattad gest, förutsatt att de är tillräckligt friska för att kunna äta.

En tager vad en haver
Jag utgick ifrån receptet, men ändrade vissa saker som jag inte hade hemma till sådant som jag kunde hitta i mitt skafferi. Jag är mycket för att skåpsrensa och även om det är bra att ha mycket saker hemma så tycker jag också att det är viktigt att äta upp det som finns. Skåpsrensa gör jag främst inför jullovet och sommarledigheten om jag ska åka bort under några veckor, men visst är det skönt att rensa ut skåp, kyl och frys även under terminerna. Som med alla former av rensningar ger det harmoni och dessutom får du en bra överblick över vad du har hemma. För visst är det lätt att vissa saker hamnar längst in och glöms bort?  Det är en av anledningarna till att jag bytte ut det som fattades istället för att köpa hem det. Därför bytte jag ut mandelmjölet mot glutenfritt mjöl, kokossockret till vanligt socker (går säkert att ta bort sockret helt och hållet, experimentera er fram) och bakpulvret till bikarbonat. Tänk på att halvera dosen om du använder bikarbonat istället för bakpulver.

Tillvägagångssätt
Bönpannkakorna blir riktigt fluffiga och får perfekt konsistens. De smakar inte bönor utan lite svagt av kokos och vanilj. Kokosoljan som enligt receptet ska smältas i stekpannan har jag hittills smält i mikron i en liten skål, men det är säkert lika smidigt i stekpannan. Jag steker dock inte i kokosolja utan har stekt i smör, men det är en individuell smaksak. För att mixa ihop smeten har jag använt mig av en blender, vilket har fungerat minst lika bra som matberedare eller stavmixer. Nu senaste gången så mosade jag bönorna med en gaffel först och det går säkert att röra ihop smeten för hand, bara att det tar något längre tid. Jag steker dem ungefär tre och tre åt gången för att få bra plats att vända dem på och tar ungefär en matsked med smet till varje bönpannkaka.
bönpannkakor
Frossa i tillbehör
Med fördel gör du fler portioner av dessa underbara bönpannkakor så att du har till morgondagens frukost. Beroende på vad det är för dag i veckan du alternera tillbehören. En måndag kanske du vill äta något nyttigare till och en söndag kanske du vill göra dem lite mindre nyttiga. Igår öste vi på med tillbehör och hade vattenmelon, frysta jordgubbar som jag tinat i mikron, kiwi, sirap, ICAs hasselnötskräm och glass. Det är dock bara din fantasi som sätter stopp för vilka tillbehör du kan ha till, jag skulle tro att det mesta funkar utmärkt. Berätta gärna vad du helst äter till dina bönpannkakor.11063094_10153129665304110_538875733_nFräsch egengjord juice
Till bönpannkakorna pressade jag apelsiner till en fräsch juice. För några år sedan köpte mamma en elektrisk apelsinjuicepress till mig från ICA Nära där mina föräldrar bor, vilken fantastisk grej det är! Förresten, säger du en apelsin eller ett apelsin? Vilket som är grammatiskt korrekt och oavsett hur du säger är apelsin en av de varor som du som ICA Student har rabatt på från och med onsdag den här veckan. Apelsiner är dels fantastiskt goda att bara äta som de är och dels är de fantastiska att pressa till juice. Jag brukar alltid slänga i fruktköttet i juicen för det är synd att något ska gå till spillo. De halva apelsinskalen är dessutom perfekta dessertskålar. Gör egen daimparfait  och häll upp i dessa små bägare, ett roligt sätt att servera efterrätten på. Med fördel kan du dessutom pressa i lite apelsinsaft eller riva i lite apelsinskal i glassen så får du härlig daimparfait med apelsinsmak, busenkelt! Detta kan vara ett tillbehör till frukostens bönpannkakor istället för att ha köpt glass.
11039727_10153129665454110_341382088_n
Den mångsidiga apelsinen
Apelsinen är dessutom smarrig till frukost eller mellanmål. Skär upp apelsinen i bitar och strö över pumpakärnor, solrosfrön, cashewnötter och kanske lite chiafrön. Funkar dessutom utmärkt som tillbehör till middagen eller förstås till dina bönpannkakor. Varför inte bara riva lite morötter och blanda ut med apelsin så har du en perfekt sallad. En klassiker från min barndom är när farmor bjöd på apelsinskivor med chokladgrädde till efterrätt. Skär bort skalet och skär apelsinen i skivor och vispa upp grädden med lite kakao. Om du ännu inte har provat Johannas apelsinkyckling är den här veckan som gjord för det. Som ni ser går det att göra fantastiskt mycket med apelsin.

11041498_10153129664734110_739481730_n
Vad ska du göra med dina apelsiner den här veckan? Kanske ska du redan nu bjuda in ett härligt gäng till en brunch i helgen där ni frossar loss på bönpannkakor och apelsiner och andra smarriga saker? För dessa bönpannkakor är lika bra till frukosten som till en brunch.

Nu ska jag fortsätta plugga och fundera mer på hur jag ska använda veckans apelsiner på bästa sätt. Ta hand om er så hörs vi senare i veckan! Och passa på att lapa i er så mycket sol ni bara kan nu medan det vackra vädret håller i sig.

Alla hjärtans dag – del 1

10984929_10153061805964110_506407492_n10966837_10153061806679110_1962328778_n
Hur brukar du fira Alla hjärtans dag? Det är onekligen en dag med många varianter. När jag var liten och min familj bodde nära min farmor och farfar så åkte vi alltid hem till dem på Alla hjärtans dag och jag minns att farmor la chokladhjärtan på våra tallrikar. För många kan Alla hjärtans dag vara en dag att bäva inför. Det skapas press för att firandet måste vara extraordinärt och superromantiskt med din speciella någon. Dagen kanske inte ser ut så dock av flera olika anledningar. Den speciella någon har kanske inte infunnit sig ännu, du kanske inte ens vill ha en speciell någon eller så är du en av dem som inte är särskilt förtjust i dagen som sådan. Men Alla hjärtans dag handlar inte enbart om att fira med någon speciell i form av en partner, utan jag tycker det är en dag att visa kärlek till dina närmaste eller dem som du bara gillar helt enkelt. Något så enkelt som att ta med en kartong med godis till jobbet och bjuda kollegorna på kan göra att någons Alla hjärtans dag blir perfekt. I år vill jag maxa antalet att fira med, hur görs då detta? Jo, genom att dela upp dagen i olika delar så går det att fira med flera olika människor, på det sättet får du in fler på din Alla hjärtans dag vilket innebär mer omtanke och mer kärlek. Jag delar upp dagen efter måltider och får tre olika delar där första delen består av lyxig, men enkel frukost, andra delen av lunch och tredje av middag med efterrätt. För att inte detta inlägg ska bli galet långt så kommer de olika måltiderna att delas in i två olika inlägg. Det första läser du just nu och det andra publiceras senare i veckan, håll utkik! Eftersom det är så härligt med logik så kommer det första inlägget om Alla hjärtans dag att handla om frukost och lunch eftersom det brukar vara bra att börja dagen så.

Min Alla hjärtans dag-frukost gjorde jag ute på landet hos min syster med hennes sambo och deras relativt nyfödda son. Frukosten är enkel, men känns lyxig då den faktiskt innehåller mörk choklad (!). Receptet kommer ifrån min gamla kursare i Umeå som alltid bjöd på fika, men som jag sällan kunde smaka på då jag är glutenintolerant. Under en eftermiddag när vi satt och arbetade med vårt grupparbete inom kursen Samtalsanalys så bjöd hon mig på mellanmål, överlycklig över att ha kommit på något roligt som hon kunde bjuda mig på. Det bestod av yoghurt med skogsbärssmak, skivad banan och mörk choklad med blåbärssmak. Detta är inte bara ett fantastiskt mellanmål utan funkar lika bra som frukost när du vill lyxa till det! Hur detta görs? Du gissar rätt, häll upp lagom mängd yoghurt i en skål och toppa med banan som du skivar och bryt bitar av mörk choklad och strö över. Det går naturligtvis att variera oändligt genom att byta smak på yoghurten eller chokladen eller prova annan frukt i. Från och med onsdag är det rabatt på Valios YO-ghurt så du hinner i lugn och ro handla hem den inför helgens frukost. Ta din favoritsmak!

10965341_10153061804824110_48355326_n
Till detta hjälptes jag och min systers sambo åt att göra en mjölkdrink med jordgubbssmak. Vi gjorde så att vi alla tre fick varsitt glas och till det använde vi två paket frusna jordgubbar som vi tinade i mikron och ungefär ett halvt paket 3-procentig mjölk. För att få mer jordgubbssmak så tog vi i lite jordgubbssylt också. Häll i efter tycke och smak. Du har dessutom rabatt på mango och gröna vindruvor från och med onsdag så varför inte använda det i din mjölkdrink eller till din YO-ghurt?
10961995_10153061805569110_623596660_n
Sedan tog jag bussen in till stan för att börja förbereda lunchen att servera på Alla hjärtans dag. De lyckligt lottade var mina gamla kollegor ifrån min tid i Umeå och min nuvarande roomie. Lunchen bestod av rödbets- och rödkålssoppa som serverades med havre fraiche, rivet äpple och mjukt bröd. Receptet hittar ni här.

Jag hade aldrig provat att göra soppan innan, så det var en chansning. Men jag tänkte att på Alla hjärtans dag är det trevligt att servera röd mat och vad kan då vara bättre än rödbetor och rödkål? (Även om namnet rödkål luras lite, för den är ju mer lila faktiskt, men den blir otroligt fin i ändå). Jag följde receptet till punkt och pricka och det kan vara en ny favoritsoppa.
10877688_10153061804614110_685246205_n

Till detta slängde jag ihop ett bröd. Min senaste grej är att köpa en förpackning med glutenfri brödmix, den här gången tog jag ett som blev ett havrebröd. Enligt anvisningarna var det lite mer bök att få det till ett bröd, det skulle knådas och användas maskin, men jag rörde ihop det för hand med en träslev och hällde ut det i en avlång brödform och lät det jäsa 35 minuter innan jag skjutsade in det i ugnen. Det går självfallet lika bra att göra brödet själv från grunden. Brödet gjorde jag allra först eftersom det då kunde jäsa medan jag började med resten. Här började jag faktiskt med efterrätten vars recept kommer senare i veckan. När efterrätten var gjord satte jag igång med soppan eftersom den kan stå och puttra medan brödet blir klart i ugnen och svalnar lite efteråt.

Tråkigt nog visade det sig att det brödet jag valt innehöll skummjölkspulver vilket gjorde att min veganska middagsgäst inte kunde äta just det brödet, men han kunde som tur var äta det glutenfria knäckebrödet så han fick något mer än bara soppa. Soppan är i sig vegansk och tillbehören blir också veganska om du använder dig av exempelvis havre fraiche till. Det var första gången jag smakade det och det var väldigt gott faktiskt. För mig funkar det att äta havre, men om du ska bjuda någon annan så dubbelkolla med den personen eftersom alla glutenintoleranta inte äter havre. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. Överhuvudtaget kan det vara bra att dubbelkolla att ens gäster tål det du tänker servera, det innebär inte att du behöver avslöja menyn utan bara kolla om de olika ingredienserna funkar bra. Visst är det roligt att överraska, men om det visar sig att din gäst inte tål maten så är det knappast en rolig överraskning för någon av er tyvärr.10979345_10153061788649110_342678373_n
Det strimlade äpplet till gjorde verkligen susen, jag valde att använda Ingrid Marie eftersom det är min favoritsort. 10984695_10153061786764110_884365343_nSom sagt, håll utkik efter nästa del som innehåller tips på vad middagen på Alla hjärtans dag kan bestå av samt efterrätt. Oavsett med vem eller hur du firar förtjänar du att unna dig en god Alla hjärtans dag som inte behöver kosta skjortan. Dessa måltider kan ätas i sällskap lika väl som på egen hand. Varför inte ackompanjeras av din favoritbok till frukost eller lunch? Hitta ditt favoritsätt att spendera Alla hjärtans dag på. Gläds åt det som blir den dagen även om det inte blir som du önskat eller planerat, även om du måste jobba. Det går att få lite Alla hjärtans dag-feeling även om du är på jobbet. Det är lika mycket en inställning och en känsla som det är rosa hjärtan.

Jag ser med spänning fram emot nästa del och det hoppas jag att du också gör. Missa inte den och ha en fin vecka fram till dess :)

Äldre inlägg