ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: fetaost

Halloumi / feta + frukt + mynta = sant

image
Salt ost, söt frukt och mynta tillsammans är en av de godaste smakkombinationerna jag vet. Som i halloumi, persika och mynta. Eller fetaost, melon och mynta. Och så kanske lite honung på det. Gjorde två såna underbara sallader här om dagen och åt till middag med en vän. En halv avokado var, och lite oliver till det så mättades magen alldeles tillräckligt.

Jag gillar när måltider inte alltid är så klassiskt uppbyggda. Älskar tapasvarianten emellanåt, när en får äta lite av varje av olika vackra kreationer. Så här enkelt gör du de här somriga ljuvligheterna:

Halloumi med persika & mynta

3 persikor, nektariner eller aprikoser
1 halloumi
några myntablad
ev. lite flytande honung

Skär frukten i bitar och lägg på ett fat. Stek halloumiskivor och lägg över. Ringla över lite honung och strö över mynta. Ät direkt innan halloumin kallnar (kalla gummibitar är inte gott). Är du vid grillen? – Grilla frukten lätt och självklart också halloumin.

image

Fetaost med vattenmelon & mynta

vattenmelon i valfri mängd (jag tog 3/4 av en minivattenmelon)
1 paket feta
några myntablad
ev. lite flytande honung

Mycket enkelt: Skär melonen i fina bitar. Smula över fetaosten, ringla på lite honung och avsluta med myntan.

image

ÄT OCH NJUT <3

Saftig grekisk tomatsallad

image
Igår var det nästan 18 grader i skuggan här i Lund och i min exaltering över vårvärmen packade jag cykelkorgen full med mat för att inviga årets utematlagning på odlingslotten med den här tomatsalladen. Precis när jag packat upp alla ingredienser började det regna. Typiskt, men det höll sig på duggnivå hela tiden, så jag trotsade det och fullföljde min plan.

Resultatet blev alltså en härlig tomatsallad som är baserad på ett recept från en av mina favoritkokböcker: Plenty More av Yottam Ottolenghi. På en bädd av fullkornsskorpor läggs en marinerad tomat- och rödlöksröra som toppas med oliver, kapris, fetaost och persilja. Så jäkla gott när skorporna suger åt sig saften med alla de goda smakerna.

Saftig grekisk tomatsallad med skorpor

10-15 fullkornsskorpor
2 paket körsbärstomater á 250 g (studentrabatt denna vecka!)
rödlök, en liten eller en halv stor
1,5 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
salt & peppar
kapris, en liten näve
svarta oliver, en stor näve
ca 100 g fetaost
ganska mycket persilja

Dela körsbärstomaterna på fyra, hacka rödlöken och blanda det i en skål med vinäger, olja, lite salt och peppar. Om tomaterna behöver lite mer smak kan du sockra en aning. Ställ tomatblandningen åt sidan medan du kärnar ur och delar oliverna, grovhackar kaprisen och hackar persiljan. Täck ett serveringsfat med grovt krossade skorpor (beroende på skorpornas storlek kan ju mängden variera – jag körde på ca 12 st Pågenskorpor). Häll tomatblandningen på skorporna och toppa det hela med kapris, oliver, grovt smulad fetaost och persilja. Ringla lite mer olivolja över, om du är en oljeälskare som jag :)

imageimage image
I pallkragarna ligger nysådda spenat- och rödbetsfrön som jag med spänning väntar på ska gro.

Min bästa fetaoströra

En av mina favoritröror som passar till oändligt massa rätter är fetaoströra (fast jag brukar mest använda ICA Basic salladsost). Förutom att den är otroligt god och otroligt billig så har den bara två ingredienser och tar typ två minuter att göra:

thumb_IMG_1975_1024
Allt du behöver en förpackning salladsost och en klick crème fraîche. Vanlig feta går såklart också bra men den här osten är min smakfavorit för den är så krämig, och nästan hälften så billig.

thumb_IMG_1976_1024
Smula osten i en skål och ha i en rejäl klick creme fraiche.

thumb_IMG_1977_1024
Blanda ihop allting ordentligt.

thumb_IMG_1978_1024
Olivolja och örter på toppen gör det mesta till ögongodis.

Nu har du en festaoströra som passar till obegränsade mängder rätter. Till sötpotatis är den ljuvlig, men också  i soppan, till salladen, på grönsakslasagnen, till laxen, på ugnsbakade rödbetor, till stekt aubergine, på pasta + tomatsås, till köttet, att dippa grönsaker i, på brödet… För att nämna några exempel.

Den perfekta matlådan

thumb_IMG_1078_1024
Pasta. Tomatsås. Feta. Timjan.
Mer avancerat än så är inte receptet för den perfekta matlådan, enligt mig.

Såhär fixar jag favoriten:

  • Pastan: min favoritsort just nu är Zetas Fiori, kokt al dente, i väl saltat vatten.
  • Min tomatsås har jag massa vitlök och olivolja i. Ju längre koktid desto bättre.
  • Ostmässigt är jag frälst i ICA Basics salladsost som också är billigast i hyllan.
  • Färsk timjan är ju vackert, men den torkade verkligen också helt ok.

De här matlådorna går alldeles utmärkt att frysa, så det är värt att göra storkok och bunkra upp med inför framtida luncher. Dessutom blir osten ljuvlig när den smälter i micron.

 

Mat på grillen

Lukten av grillat en sommardag. Finns det något som är bättre? Blir pirrig i kroppen av att kunna gå ut barbent och inte frysa.  I dagarna har jag testat mig fram till nya kombinationer att lägga på grillen. För jag tror nästan att vi kan grilla allt och det blir gott! Denna gång bjuder jag på fyllda snackpaprikor och hur du gör en fetaoströra grekisk vis. 

Grillat är min bästa gör-en-sommarkväll-extra-härlig-mat just för att det är så enkelt och alltid en höjdare. Mitt bästa tips när det ska bjudas in till grillkväll är att alla få ta med vad de önskar lägga på grillen. En stor matig sallad med pasta eller potatis, grönsaksspett och några goda röror är det enda som behövs till för att bjuda på en succékväll. Ifall det ska grillas kött funkar alltid hederlig krämig potatisgratäng vilket vi får studentrabatt på från och med onsdag!

I morgon och jag och en del av mitt stora tjejgäng grilla. Vi bodde alla i Stockholm under gymnasiet men nu har vi varit på egna äventyr och det ska bli fint att vi alla kan samlas här hemma igen. Jag själv fick sommarlov i söndags efter en sista tenta i Nationalekonomi på morgonen, så nu ska jag äntligen få njuta av att sommaren är påväg och av god grillad mat.

Fyllda snackpaprikor

Dessa paprikor är en del av ICA Selection sortimentet  och finns vid grönsakshyllan. Jag hittade dessa på den lilla ICA Nära butiken i Abrahamsberg så förhoppningsvis finns de i din matbutik också.

20150605

Skölj minipaprikorna, dela dem på mitten och kärna ur de små fröna.

201506052

Fyll de sedan med massa god ost. Antingen färskost, chevreost eller som här, fetaoströra!

Fetaoströra ( Sakis edition )

Smula ner fetaosten i en skål och mosa den lätt med en gaffel. Vänd ner créme fraîche tills röran har konsistensen som du önskar. Krydda den sedan med salt, peppar och oregano eller timjan, smaka av! Det hemliga grekiska tricket Sakis presenterat är att pressa ner saften från en eller flera feferoni. Feferoni finns inlagda i burk och är en grön mild chilipeppar. Skiva även ner tunna skivor av feferoni och ringla över lite olivolja.

IMG_4669

Tur att vi är fler bloggare i mitt tjejgäng! Alla måste få fota innan det ska huggas in. Sakis a.k.a. vår mästare på fetaoströra gör den bästa fetaoströran som finns! Lucky me som ska till Grekland snart och äta massvis med grekisk mat.

Imorgon kommer det bland annat ligga hamburgare på grillen och jag tänkte visa med vilka redskap du bäst grillar grönsaker som exempelvis fyllda snackpaprikor, håll utkik!

Matilda

Broccoli och champinjoner i ugn

Hej alla bloggläsare (och ni som mest kollar på bilderna;))!

Idag delar jag med mig av en enkel lättlunch som lätt kan lyxas till och bli till en lyxmåltid, nämligen broccoli och champinjoner i ugn. Att ugnsrosta grönsaker och rotfrukter är bland den smidigaste matlagningen man kan ägna sig åt, bara att sätta igång och fylla ugnsformen med diverse grönsaker och rotfrukter och sedan sköter matlagningen sig själv i ugnen. Mina favoriter, förutom färsk broccoli och champinjoner då, är blomkål, rödlök och morötter. Fritt att blanda hej vilt!

Broccoli och champinjoner i ugn

Halvera champinonerna och dela broccolin i mindre buketter och lägg i en ugnsfast form. Häll lite olivolja över och salta innan du sätter in formen i ugnen. Ugnsrosta i cirkus 20 minuter på 200 grader. På bilden serveras maten som en lättlunch och som tillbehör har jag fetaost, havregrädde och hemodlad persilja och basilika. Supersmidigt! Jag åt även en knäckemacka till, alltid bra att ha knäckebröd hemma. Vill man lyxa till och ha detta som en festligare middag går tycker jag att man ska servera med fisk, till exempel lax eller torsk, eller varför inte marinerade quornfiléer eller kikärtsbiffar?

IMG_20150424_125928Och så till något helt annat: Om ni liksom jag har blivit inspirerade av vårljuset och kommit igång med att springa eller gå långa promenader vill jag tipsa om ICA:s app Hälsorabatt! Promenera, jogga eller lufsa fram och få rabatt på till exempel nötter, mjölk och müsli. Bra va!?

Nu är det dags för mig att lämna över bloggstafettpinnen till Johanna, tack för den här veckan!

Emma

 

Trasig? Ja, helt paj!

Hej kära bloggläsare! Den 14/3 firas pajdagen (Pi Day, läs mer på Wikipediasidan) och detta måste vi givetvis fira! Allt som är runt eller innehåller pi på något sätt kan ätas denna ärofyllda dag: paj, pizza, apelsiner, piroger… Bara fantasin sätter gränser för hur π kan hyllas. Därför kommer här tips på två finfina pajer: den ena med rödbetor, den andra med broccoli och fetaost! :)

IMG_4050

Här på ICA:s hemsida finns ett recept på pajdeg. Jag har också gjort glutenfria minipajer med hjälp av glutenfri mjölmix, och använt muffinsplåt vilket fungerade finfint.

Koka och skala rödbetorna, det är lätt att ta av skalet med händerna när de är nykokta.

Jag har inte testat än men jag tror att det skulle funka fint att komplettera rödbetsfyllningen med haloumiost.

IMG_4076

Broccoli är en najs grönsak. Låtsas att du är en jättelik varelse som äter träd så blir det ännu roligare. Fyll det andra pajskalet med broccoli och fetaost.

Gör en äggstanning genom att blanda ägg, mjölk, salt och lite peppar. Den här veckan har dessutom alla ICA-studenter rabatt på eko-ägg: skynda fynda! Häll över den fyllda pajen och strö eventuellt lite riven ost över. Grädda båda pajerna i ugnen i 200 grader, cirka 35 minuter.

Smaklig måltid och glad pajdag!

Pastasås med spenat och fetaost

Det blir mycket pasta och spenat den här veckan, då jag häromdagen bloggade om min favoritlasagne. Pasta och fryst spenat är alltså bra basvaror att ha hemma :) I detta inlägg kommer receptet på smarrig pastasås.

Första gången jag åt detta var för ganska exakt ett år sedan, då  jag och några kursare läste en intensivkurs i Holland. Jag och en vän lagade mat tillsammans och misslyckades med den ganska rejält (stek inte pannkakor i olja och tro inte att gräddfil är kokbart!) och efter det förbarmade sig vår kära vän och kursare Gustav över oss och lagade denna fantastiska rätt.

Du behöver:

  • Pasta, gärna färsk bandpasta
  • Lök och lite vitlök
  • Tinad hackad spenat
  • Grädde
  • Fetaost

Koka pastan. Bryn löken och i med vitlök. I med spenaten och grädden, låt koka upp. När såsen nästan är färdig efter en liten stund, i med fetaosten så att den inte smälter helt. Jag tycker att såsen smakar ganska mycket som den är men det går förstås att salta och peppra också. Servera!

IMG_3743

Här serverad med körsbärstomater. Jag strödde lite extra fetaost över när såsen var färdig, också.

IMG_2395

Såhär såg de flesta dagar ut när vi pluggade i Holland. Långa dagar med intensivt plugg som underlättades betydligt av att skolan bjöd på kaffe i varje paus. Stroopwafels är en slags sirapsvåfflor som man lägger på muggen för att de ska bli mjuka och goda. Hamnar ni i Holland så testa dem (och köp ett paket till mig! ;))

Detta var allt för mig för denna gång, hörs om en månad igen!

Emma