ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: Efterrätt

Efterrätt på grillen

Sommaren är äntligen här! Jag ska ta tillvara på den med så mycket jordgubbar, färskpotatis och grillat som möjligt. För nu är terminen slut och jag har en hel sommar i Stockholm innan min utbytestermin på Copenhagen Business School börjar. Tänkte att vi glimtar in i Stockholms studentliv medan jag fortfarande pluggar här. Så denna fredag bjuder jag oblygt på en intervju, med mig själv!

Matilda! Hur är livet som student i Stockholm?
Eftersom jag inte är så engagerad i studentkårerna på SU (Stockholms Universitet) känns just studentlivet inte av så mycket här för mig. Och nu menar jag tyvärr inte att jag slipper undan fattig-student delen utan snarare att jag inte går på nationer eller hänger så mycket på campus.

Ska du hänga kvar i din studentstad i sommar?
Det blir några veckor i Stockholm då jag ska passa på att hänga med min syster som är hemma från Uppsala och alla mina vänner som pluggar på olika håll i världen. Ska se till att styra ihop så många middagar och grillningar som möjligt. Helst med gino som efterrätt som vi gjorde härom kvällen, en succé!

IMG_2063 (kopia)

Hur görs gino på grillen?
Vi köpte olika frukter som kändes somriga och var på extrapris så det blev en blandning av jordgubbar, kiwi och ananas. Sen använde vi en grillpanna som funkar perfekt att grilla grönsaker och frukt i. När frukten låg på grillen rev vi på lite choklad och serverade det sedan med vaniljglass.

Vad ska du göra på midsommar?
Äta sill! Det är verkligen en typisk vuxensak jag aldrig trodde jag skulle gilla men nu längtar jag tills jag får äta det.. sen ska jag försöka få ihop en krans och dricka rosébubbel.

Vill du tipsa om något?
Jag vill tipsa om Matildas VM-hamburgare som kräver en grill, frisco-bröd och avokado. Om ni inte har testat Max Frisco bröd som säljs på ICA har ni missat något till den hemlagade hamburgaren! Avokado är perfekt till om du inte är så förtjust i dressing. Hamburgare blir krämig och dessutom är avokadon fullproppad av nyttigheter.

dressing

Syns det att min kille gillar dressing mer än allt annat på sina hamburgare?

Vill också tipsa om min fina blåa grill! Den hittar ni på ICA hemma tillsammans med grillpannan och andra tillbehör. Min granne kom ner med en grillstarter som jag nu inser att jag borde köpa när inte han kan rycka in och rädda middagen. Jag är inte riktigt grillmästare än och hade lite svårt att få till glöden. Ett tips om ni vill få igång grillen snabbt eller kanske rädda grannen också som står och blåser för att få till den perfekta glöden.

Ha en bra helg nu!

Matilda

Smörkolapannacotta Surprise

Om du har fått nog av smarrigheter under påsken ska du nog stoppa din läsning här. Om inte, så förbered dig på en11092558_10153197258384110_1649606503_n smaskig upplevelse utöver det vanliga fylld med sötsliskig kolasås, krämig pannacotta och ljuvlig choklad samt en gnutta kanel. Jag har nu skapat vad jag tror kommer bli min paradefterrätt här framöver. Efter att ha ägnat hela eftermiddagen åt att namnge den har jag nu bestämt mig för att kalla den Smörkolapannacotta Surprise. Tycker du att det låter lika spännande som jag? Läs vidare så lovar jag att du ska få veta hemligheten.

Smörkolapannacotta Surprise

Till 2 portioner behöver du följande:
ca 1 gelatinblad
1 dl grädde
25 gram smör
½ dl ljus sirap
1 kanelbulle, gärna hembakt
Rocky road-glass
Något kex

Hur detta underverk skapas

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Jag använde ett och då blir pannacottan fast, om du önskar en lösare konsistens så ta mindre gelatin. Koka sedan upp grädden ihop med sirapen och smöret. Dra ifrån plattan och häll ungefär hälften av det i en skål ihop med gelatinbladet och rör ihop. Häll upp i portionsglas och ställ in i frysen eller kylskåpet beroende på hur lång tid det är tills du ska servera dem. Om du inte ska servera dem inom ungefär en halvtimma kan du ställa dem i kylskåpet. Ta sedan tillbaka kastrullen med grädde, sirap och smör till spisen och låt den koka vidare, detta blir sedan en härlig tjinuskisås. Om såsen är färdig innan det är dags för servering så ta av från plattan och häll upp i en burk så kan den värmas när det är dags.

Vid servering

För bästa resultat bör du fixa klart den läckra desserten precis innan servering. Ta fram glasen med smörkolapannacotta och lägg i en klick med Rocky road-glass som du som ICA Student har rabatt på från och med onsdag den här veckan. Det blir säkert minst lika smaskigt med någon annan av GB:s smaker som finns i deras runda pappersförpackningar. Själv stod jag och velade mellan Rocky Road och Daim. Vilken väljer du den här gången?

På glassen strös sedan grova bitar av kanelbulle varpå ett nytt lager med glass läggs ovanpå. Den fantastiska kreationen toppas sedan  med ljuvlig tjinuskisås. Stick i valfritt kex och sedan är det bara att servera och njuta.
Smörkolapannacotta

Pssssst!

Du missar väl inte allt som pågår på ICA Students hemsida! Just nu är  Snålfajten i full gång och de tappra kämparna är Körsbärstomater VS Pasta (gäller även glutenfri!!!). Skynda dig in och lägg din röst redan idag, vinnaren presenteras på onsdag! Dessutom pågår en tävling ihop med Schwarzkopf där du kan vinna ett hårvårdskit och det är ju sällan fel. Om du redan nu vill skämma bort ditt hår så har du rabatt på hårvårdsprodukter från och med onsdag.

Vi ses längre fram i veckan då det vankas gröt. Ta hand om er till dess!
/Sanna

Alla hjärtans dag – del 2

När frukosten och lunchen är avklarade är det dags att börja tänka på middagen att servera på Alla hjärtans dag. Efterrätten är nästintill klar, men det allra sista fixas här under eftermiddagen. För att utföra middagen tog jag hjälp av min roomie Calle som ni stött på i tidigare inlägg. För att alla gäster skulle kunna äta så var de enda kraven egentligen att det skulle vara vegetariskt och glutenfritt. Eftersom det fanns en hel del rödkål kvar från lunchen kände vi att det vore bra om vi kunde använda upp åtminstone en bit av det vi hade kvar. Det resulterade i en gratäng med rödkål, mozzarella, vitlök och matlagningsgrädde. Till detta bestämde vi oss för att servera portabellosvamp med fetaoströra och en sallad med bladspenat som bas. Eftersom det fanns mjukt bröd kvar sedan lunchen tyckte vi att det var bra att använda det med så det rostade vi i ugnen med tomat och vitlök.

10965457_10153063575359110_1294792038_n
Som jag nämnde i Alla hjärtans dag – del 1 så började jag med efterrätten under lunchen. Efterrätten fick bli pannacotta med passionsfrukts-topp. Receptet hittade jag på Icas hemsida precis som lunch-soppan. Under lunchen gjorde jag själva pannacottan och lät den sedan stelna fram till eftermiddagen då jag gjorde passionsfrukts-toppen. Pannacotta är en otroligt smidig efterrätt och ack så god den är. Jag använde gelatinblad vilket jag alltid har hemma. För den som vill ha utan gelatin så finns det alternativ, jag har själv inte provat det, men jag är övertygad om att det funkar minst lika bra. Läs anvisningarna på förpackningen, ni som testat får gärna kommentera och komma med era tips :)

Vid serveringen av efterrätten pyntade jag med färsk passionsfrukt, varsitt geléhjärta och en ruta mörk choklad. Här kan du med fördel använda samma choklad som till frukosten (om du har någon kvar förstås). Geléhjärtat känns som ett måste när det är Alla hjärtans dag, eller åtminstone något hjärtformat godis. För den som inte äter gelatin kan förstås en hjärtformad chokladpralin användas.10962224_10153063571164110_1293244847_nRödkålsgratäng med mozzarella
Du behöver följande:
Mozzarella, mycket10836156_10153063574244110_601734359_n
Rödkål
Vitlök, efter tyckte och smak
Matlagningsgrädde, inte så mycket som vi trodde
Salt och peppar

Strimla rödkålen och lägg i en smord ugnsform och varva rödkål med mozzarella och vitlök. Salta och peppra och häll på matlagningsgrädde. Det här var första gången jag och Calle gjorde detta och vi hällde i lite för mycket grädde som inte sögs upp utan som kålen bara plaskade runt i så vi kunde ha använt mindre. Dessutom gjorde vi formen lite för full så att det bubblade över. Men i övrigt så fick rödkålsgratängen en väldigt vacker ljuslila färg och blev mycket god, mycket godare än vad jag själv förväntade mig, så den ÄR god! Färgen gör den perfekt för Alla hjärtans dag, men kan givetvis användas vid andra festliga tillfällen eller bara för att sätta färg på vardagen. Rödkålsgratängen lät vi vara i ugnen i cirka 40 minuter på ungefär 200 grader.

Sallad med en bas på bladspenat med aprikos och fröer
Du behöver följande:
Bladspenat, vi tog en påse
Torkade aprikoser, efter tyckte och smak
Solrosfrön
Pumpakärnor
Kokosflingor

Öppna påsen och häll upp i en skål du gillar. Rosta solrosfrön, pumpakärnor och kokosflingor lätt i en torr stekpanna. Häll sedan över bladspenat och skär de torkade aprikoserna i smala avlånga bitar och toppa salladen med. Klart!

10961645_10153063574029110_578317183_n

Portabellosvamp fylld med fetaoströra
Du behöver följande:
Portabellosvamp, vi räknade med cirka 2-3 per person beroende på svampens storlek
Crème fraîche
Fetaost
Franska örter på burk
Citron, vi använde några droppar pressad citron och rivet skal
Salt och peppar

Ta bort svampens fot (spara dessa för de går utmärkta att steka och äta vid ett annat tillfälle, det är synd att kasta mat) och lägg ut svamparna på en plåt med bakplåtspapper så att de ser ut som små skålar. Mosa fetaosten i en skål med en gaffel och häll sedan i crème fraîchen. Riv citronskal och vänd i och pressa i några droppar citronsaft. Krydda med franska örter (den och garam masala är mina absoluta favoriter när det kommer till kryddblandningar) och ha i lite salt och peppar. Rör ihop allt och fyll svamparna med denna ljuvliga röra. Svamparna var inne i ugnen i cirka 20 minuter.

Havrebröd med tomat och vitlök
Du behöver följande:
Mjukt bröd
Olivolja
Tomat
Vitlök

Lägg upp brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Hacka tomaten och vitlöken och blanda med olivolja och bre ut på brödskivorna. Brödet fick vara i ugnen tills det hade färg.

Släck ner i rummet och tänd ljus, duka fint, gärna med servetter och lägg varsitt geléhjärta på varje tallrik. Om det är något som är utmärkande för Alla hjärtans dag så är det väl just alla dessa olika hjärtformade ting och ätbara godsaker. 10965719_10153063571544110_1240135733_n 10962242_10153063573479110_1219791400_n

Lägg upp maten på tallriken och servera till gästerna som har fått slå sig ned vid bordet.  Till middagen dracks det prosecco eller juicen som blev över när passionsfruktstoppen gjordes. 10958879_10153063572484110_640267557_n

Jag och Calle bjöd in Nathalie och Jasmine eftersom vi firade Alla hjärtans dag ihop förra året på Gotland då temat var Röd middag. Tyvärr saknades några från förra årets firande som inte bor i Uppsala med oss nu. Men de vi inte kan fira Alla hjärtans dag med kan vi alltid skicka choklad till eller skypea med på den stora dagen.

10947878_10153063573139110_554017667_n

Ett sätt att spendera Alla hjärtans dag på kan vara att titta på några riktigt bra filmer så jag frågade de andra studentbloggerskorna om deras filmtips inför lördagen.
Emmas Alla hjärtans dag-film: Eternal sunshine of the spotless mind
Matildas Alla hjärtans dag-film: Endless love
Johannas Alla hjärtans dag-film: En oväntad vänskap
Min Alla hjärtans dag-film: Allt om kärlek

Nu återstår det bara för mig att önska er alla en riktigt fin Alla hjärtans dag och att du hinner fira dagen med så många som möjligt.

But if less is more, how’re you keeping score?

Hej bloggläsare! Studentbloggerskornas nyårsspecial fortsätter, efter Matildas råraka och Johannas laxpasta, med enklast men kanske lyxigast möjliga efterrätt.

IMG_20141229_205527-2

Fruktsallad! Jag har kiwi, physalis, apelsin och äpple i min. Så enkelt och så gott.

_D801097

Oatelys vaniljglass med After Eight! Smidigast möjliga men också en av de bästa efterrätterna. Servera med te. Och vänligen observera min nyårsfestklänning! ;)

_D801108Blogginläggets titel är btw från Eddie Vedders fantastiska låt Society. Gillar den skarpt.

Mina förhoppningar inför det nya året är att jag ska leka mer, spela mer spel, bygga mer med Lego med mina syskonbarn, vila mer, konsumera mindre, tänka mer på andra, våga vara äkta, bada mer i havet och göra mer egen glass. Har nämligen en glassmaskin som jag inte använt på ett tag, så nyårslöftet får bli mina glassrecept på bloggen under våren :)

Gott nytt år allesammans! Jag lämnar över till Sanna som ska fixa feststämningen inför nyår :)