ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: bröd

Kryddigt fröknäcke på majsmjöl

image
Det här fänkålskryddade fröknäcket gjort på majsmjöl har jag ätit till frukost de senaste veckorna. Det var en tjej på keramikkursen jag går som hade bakat det och tagit med till fikapausen för ett tag sedan (tack Jenny!). Sen dess är jag fast. Det är inte lika sprött och skört som annat fröknäcke kan vara, ingredienserna är biliga och fänkålssmaken är beroendeframkallande.

Receptet på det här fröknäcket kommer från Risentas majsmjölförpackning. På deras hemsida finns också receptet och till och med en instruktionsvideo. Det går bra att byta ut fröna till sånt som finns hemma – första gången tog jag pumpakärnor och hackade mandlar istället för linfrön och solroskärnor som originalreceptet rekommenderar.

thumb_IMG_3249_1024
Såhär lyxigt har jag alltså det på måndagar! Ska visa mina verk från keramikkursen någon gång framöver :)

P.S. Det är studentrabatt på Crème Bonjour från onsdag också. Det passar på knäcket! D.S.

 

Hembakat ciabatta

thumb_IMG_1922_1024 2
Idag hade min lillebror Olle sin sista dag på jullovet och på hans initiativ fick det bli en brödbakardag tillsammans med storasyster. Att göra egna ciabatta var planen, och gud vad goda de blev! Hård skorpa, luftiga och saftiga, salta och olivoljekrispiga. Att baka ciabatta hemma är förvånansvärt enkelt och själva arbetstiden är kort. Jäsningen är desto längre, så det krävs lite framförhållning. Under vår jäsningstid hann vi med en upptäcksfärd bland gamla torp i minus tjugo här i Stöde. Resultatet av det är en egen historia, men bröden – de blev perfekta till middagsresterna av rödbetssoppan ikväll. Nästa gång jag gör ska jag testa att smaksätta dem med soltorkade tomater och oliver, tror jag!

Hembakat ciabatta

5 dl vatten
1/2 pkt jäst
1 msk olivolja + extra till jäsning
1 msk salt
1/2 msk socker
12 dl vetemjöl special

Smula ned jästen i fingervarmt vatten i en stor bunke. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt olja, salt och socker. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget. Arbeta degen väl i tio minuter (med degkrokar, i maskin eller knåda för hand). Smörj en långpanna med höga kanter med olivolja och stjälp upp degen i den. Platta ut degen i pannan och smeta in olivolja ovanpå. Täck pannan med plastfolie och låt jäsa en timme. Stjälp upp den jästa degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen i åtta avlånga bitar. De behöver inte knådas eller rullas, utan bara försiktigt läggas över på ett par smorda/bakplåtspappersklädda plåtar (4 på varje). Låt bröden jäsa under bakduk ytterligare två timmar. Grädda dem på 175 grader i 25 minuter.

thumb_IMG_1932_1024thumb_IMG_1928_1024thumb_IMG_1933_1024

Knaprigt fröknäcke

Hej på er!

Förra veckan hade jag en riktig pang-vecka eftersom jag fyllde 22 vilket firades med frukost på sängen och oxfilé med familjen. Min sambo fick rejäla pluspoäng när han kom in med chiapudding och honungsknäcke till frukost. Fröknäcket var köpebröd och en present från min syster vilket jag har mumsat i mig till frukost, mellis och till alla ostbitar jag hittat i kylen. Eftersom paketet tog slut alldeles för fort tittade jag igenom ingredienslistan och kände igen en del från granolan som jag bloggat om tidigare här i studentbloggen. Med en snabb check i skafferiet beslutade jag mig för att prova göra mitt eget fröknäcke och jag måste säga att resultatet blev förvånansvärt bra och då måste jag självklart dela med mig av det här!

Fröknäcke kanske är ett av det enklaste bröden att baka. Just för att det inte krävs något jäsningstid, det är glutenfritt och billigt. Köp större förpackningar med frön och kärnor så räcker det till många plåtar med knäckebröd. Jag funderar redan på min nästa smaksättning… citron, rosmarin eller kanske ingefära?

Hur gör jag fröknäcke?

Du behöver:
– 
2,5 dl valfria frön
– 2 dl mjöl (vetemjöl, mandelmjöl, bovetemjöl)
– 2 msk kokosolja
– Lite havssalt
– 3 dl kokande vatten

 Jag använde sesamfrön, solroskärnor och chiafrön och linfrön. Sätt ugnen på 175 grader och täck en plåt med bakplåtspapper (ej smörpapper). Först blandar du de torra ingredienserna i en skål. Koka upp vattnet och häll i kokosoljan så den smälter och inte är klumpig.

Froknacke3

Blanda ner det kokande vattnet lite i taget i frömassan, smeten ska vara sticky men inte för lös.

Bred ut frömassan med en slickepott och lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå. Platta ut smeten med fingrarna eller (helst) använd en kavel för att kavla ut den och få den så tunn som möjligt.

Ta bort det översta bakplåtspapper och strö på havssalt + eventuell smaksättning. Sedan ska det bakas i ugnen ca 30-40 minuter. När tiden har gått skär du upp ditt knäckebröd med en kniv eller en pizzaslizer och låter de sedan svalna på eftervärme på gallret inne i ugnen. Jag öppnade upp ugnsluckan lite grann och lät de ligga över natten.

Pålägg till fröknäcke

froknacke2

Här kommer den bästa delen med fröknäcke – Alla variationer av pålägg! Jag som är jornötssmörsberoende kunde inte motstå att göra en med jordnötssmör och banan. Ägg är också en favorit hos både mig och Emma. just nu pågår snålfajten om ekologiska ägg och broccoli hos ICA Student tills på onsdag. Om du missade snålfajten kan du följa länken för att se vinnaren.

Nästa gång ska jag kavla ut mina fröknäcken så de blir ännu tunnare och kanske lite större, men men är de små får man ta två (eller fem).

Våra favoriter

Johanna – Tipsar om en lyxigare variant med kallrökt lax, avokado och rödlök.
Sanna – Föredrar bregott med gurka på, simpelt med ack så gott och fräscht!
Emma – Testade babyspenat och paprika som fick 5 av 5 knäckemackor.
Matilda – Jordnötssmör och banan såklart!

Från fröknäcke till en annan sötare bakning..Firade ni chokladbollens dag igår? Jag missade helt att göra eller äta en chokladboll, trots att det är en sötsak som jag älskar. Dock måste den vara med kokos och inte pärlsocker, så till helgen tänkte jag baka en egen version, håll utkik!

Alla hjärtans dag – del 2

När frukosten och lunchen är avklarade är det dags att börja tänka på middagen att servera på Alla hjärtans dag. Efterrätten är nästintill klar, men det allra sista fixas här under eftermiddagen. För att utföra middagen tog jag hjälp av min roomie Calle som ni stött på i tidigare inlägg. För att alla gäster skulle kunna äta så var de enda kraven egentligen att det skulle vara vegetariskt och glutenfritt. Eftersom det fanns en hel del rödkål kvar från lunchen kände vi att det vore bra om vi kunde använda upp åtminstone en bit av det vi hade kvar. Det resulterade i en gratäng med rödkål, mozzarella, vitlök och matlagningsgrädde. Till detta bestämde vi oss för att servera portabellosvamp med fetaoströra och en sallad med bladspenat som bas. Eftersom det fanns mjukt bröd kvar sedan lunchen tyckte vi att det var bra att använda det med så det rostade vi i ugnen med tomat och vitlök.

10965457_10153063575359110_1294792038_n
Som jag nämnde i Alla hjärtans dag – del 1 så började jag med efterrätten under lunchen. Efterrätten fick bli pannacotta med passionsfrukts-topp. Receptet hittade jag på Icas hemsida precis som lunch-soppan. Under lunchen gjorde jag själva pannacottan och lät den sedan stelna fram till eftermiddagen då jag gjorde passionsfrukts-toppen. Pannacotta är en otroligt smidig efterrätt och ack så god den är. Jag använde gelatinblad vilket jag alltid har hemma. För den som vill ha utan gelatin så finns det alternativ, jag har själv inte provat det, men jag är övertygad om att det funkar minst lika bra. Läs anvisningarna på förpackningen, ni som testat får gärna kommentera och komma med era tips :)

Vid serveringen av efterrätten pyntade jag med färsk passionsfrukt, varsitt geléhjärta och en ruta mörk choklad. Här kan du med fördel använda samma choklad som till frukosten (om du har någon kvar förstås). Geléhjärtat känns som ett måste när det är Alla hjärtans dag, eller åtminstone något hjärtformat godis. För den som inte äter gelatin kan förstås en hjärtformad chokladpralin användas.10962224_10153063571164110_1293244847_nRödkålsgratäng med mozzarella
Du behöver följande:
Mozzarella, mycket10836156_10153063574244110_601734359_n
Rödkål
Vitlök, efter tyckte och smak
Matlagningsgrädde, inte så mycket som vi trodde
Salt och peppar

Strimla rödkålen och lägg i en smord ugnsform och varva rödkål med mozzarella och vitlök. Salta och peppra och häll på matlagningsgrädde. Det här var första gången jag och Calle gjorde detta och vi hällde i lite för mycket grädde som inte sögs upp utan som kålen bara plaskade runt i så vi kunde ha använt mindre. Dessutom gjorde vi formen lite för full så att det bubblade över. Men i övrigt så fick rödkålsgratängen en väldigt vacker ljuslila färg och blev mycket god, mycket godare än vad jag själv förväntade mig, så den ÄR god! Färgen gör den perfekt för Alla hjärtans dag, men kan givetvis användas vid andra festliga tillfällen eller bara för att sätta färg på vardagen. Rödkålsgratängen lät vi vara i ugnen i cirka 40 minuter på ungefär 200 grader.

Sallad med en bas på bladspenat med aprikos och fröer
Du behöver följande:
Bladspenat, vi tog en påse
Torkade aprikoser, efter tyckte och smak
Solrosfrön
Pumpakärnor
Kokosflingor

Öppna påsen och häll upp i en skål du gillar. Rosta solrosfrön, pumpakärnor och kokosflingor lätt i en torr stekpanna. Häll sedan över bladspenat och skär de torkade aprikoserna i smala avlånga bitar och toppa salladen med. Klart!

10961645_10153063574029110_578317183_n

Portabellosvamp fylld med fetaoströra
Du behöver följande:
Portabellosvamp, vi räknade med cirka 2-3 per person beroende på svampens storlek
Crème fraîche
Fetaost
Franska örter på burk
Citron, vi använde några droppar pressad citron och rivet skal
Salt och peppar

Ta bort svampens fot (spara dessa för de går utmärkta att steka och äta vid ett annat tillfälle, det är synd att kasta mat) och lägg ut svamparna på en plåt med bakplåtspapper så att de ser ut som små skålar. Mosa fetaosten i en skål med en gaffel och häll sedan i crème fraîchen. Riv citronskal och vänd i och pressa i några droppar citronsaft. Krydda med franska örter (den och garam masala är mina absoluta favoriter när det kommer till kryddblandningar) och ha i lite salt och peppar. Rör ihop allt och fyll svamparna med denna ljuvliga röra. Svamparna var inne i ugnen i cirka 20 minuter.

Havrebröd med tomat och vitlök
Du behöver följande:
Mjukt bröd
Olivolja
Tomat
Vitlök

Lägg upp brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Hacka tomaten och vitlöken och blanda med olivolja och bre ut på brödskivorna. Brödet fick vara i ugnen tills det hade färg.

Släck ner i rummet och tänd ljus, duka fint, gärna med servetter och lägg varsitt geléhjärta på varje tallrik. Om det är något som är utmärkande för Alla hjärtans dag så är det väl just alla dessa olika hjärtformade ting och ätbara godsaker. 10965719_10153063571544110_1240135733_n 10962242_10153063573479110_1219791400_n

Lägg upp maten på tallriken och servera till gästerna som har fått slå sig ned vid bordet.  Till middagen dracks det prosecco eller juicen som blev över när passionsfruktstoppen gjordes. 10958879_10153063572484110_640267557_n

Jag och Calle bjöd in Nathalie och Jasmine eftersom vi firade Alla hjärtans dag ihop förra året på Gotland då temat var Röd middag. Tyvärr saknades några från förra årets firande som inte bor i Uppsala med oss nu. Men de vi inte kan fira Alla hjärtans dag med kan vi alltid skicka choklad till eller skypea med på den stora dagen.

10947878_10153063573139110_554017667_n

Ett sätt att spendera Alla hjärtans dag på kan vara att titta på några riktigt bra filmer så jag frågade de andra studentbloggerskorna om deras filmtips inför lördagen.
Emmas Alla hjärtans dag-film: Eternal sunshine of the spotless mind
Matildas Alla hjärtans dag-film: Endless love
Johannas Alla hjärtans dag-film: En oväntad vänskap
Min Alla hjärtans dag-film: Allt om kärlek

Nu återstår det bara för mig att önska er alla en riktigt fin Alla hjärtans dag och att du hinner fira dagen med så många som möjligt.

Bak och fram

Hej! Idag delar jag med mig av länkar till mina favoritrecept när det kommer till bakning. Recepten har jag helt enkelt snott rakt av från andra ;) Jäst är en grymt häftig grej, hur en deg efter en stundkan bli flera gånger så stor som ingredienserna. Fräckt tycker jag.

IMG_3078

Tomatbrödsreceptet har jag fått från Malin och det smakar lite som pizza tack vare att det är timjan och basilika i. Väldigt vackert och gott!

IMG_3508

Kanelbullar är det roligaste att baka tycker jag! Det är så gott och lyxigt. Receptet finns på mjölpåsen och här på Kungsörnens hemsida.  Att baka ut dem kan verkligen vara ett hantverk att öva på och därför är det bra att baka kanelbullar ofta ;)

IMG_3642

Finfika! Friggs blåbärste med mjölk är mitt favoritte. Chokladbollar (med kaffe i!) och långpannekakor är också roligt att baka.

IMG_3740

Banankaka! Bästa kakan om bananerna är på väg att bli övermogna. Här har ICA ett recept med choklad i. Jag brukar göra banankakan i sockerkaksform för att få det snyggaste resultatet, men kladdkakeform funkar också förstås, eller varför inte baka ut som muffins? I kakan på bilden hade jag fler bananer än vad som stod i receptet, det funkade fint och den blev ännu saftigare.

Tack för den här bloggveckan, nästa vecka är det Johannas tur igen. Kanske med lite mindre sockerhaltiga recept ;)

Emma