ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: broccoli

Broccoli med chili och sesamfrön

broccoli

Broccoli är vackert, nyttigt, lättlagat och gott, och en råvara jag gillar att utgå ifrån när jag lagar mat. Den här varianten, med sesamfrön, chili, vitlök och citron, passar perfekt till lax, till exempel.

Rosta sesamfrön i en stekpanna och lägg åt sidan. Koka broccolin. Hetta upp hackad chili och vitlök i olja i en stekpanna. Blanda i broccolin och fräs ett par minuter. Rör i sesamfröna, salta och pressa över citron. Perfekt att göra en stor sats av att ha i matlådan och som tillbehör till andra rätter.

Vi ICA-studenter har dessutom rabatt på ekologisk broccoli den här veckan, så passa på att fylla frysen!

Broccoli och champinjoner i ugn

Hej alla bloggläsare (och ni som mest kollar på bilderna;))!

Idag delar jag med mig av en enkel lättlunch som lätt kan lyxas till och bli till en lyxmåltid, nämligen broccoli och champinjoner i ugn. Att ugnsrosta grönsaker och rotfrukter är bland den smidigaste matlagningen man kan ägna sig åt, bara att sätta igång och fylla ugnsformen med diverse grönsaker och rotfrukter och sedan sköter matlagningen sig själv i ugnen. Mina favoriter, förutom färsk broccoli och champinjoner då, är blomkål, rödlök och morötter. Fritt att blanda hej vilt!

Broccoli och champinjoner i ugn

Halvera champinonerna och dela broccolin i mindre buketter och lägg i en ugnsfast form. Häll lite olivolja över och salta innan du sätter in formen i ugnen. Ugnsrosta i cirkus 20 minuter på 200 grader. På bilden serveras maten som en lättlunch och som tillbehör har jag fetaost, havregrädde och hemodlad persilja och basilika. Supersmidigt! Jag åt även en knäckemacka till, alltid bra att ha knäckebröd hemma. Vill man lyxa till och ha detta som en festligare middag går tycker jag att man ska servera med fisk, till exempel lax eller torsk, eller varför inte marinerade quornfiléer eller kikärtsbiffar?

IMG_20150424_125928Och så till något helt annat: Om ni liksom jag har blivit inspirerade av vårljuset och kommit igång med att springa eller gå långa promenader vill jag tipsa om ICA:s app Hälsorabatt! Promenera, jogga eller lufsa fram och få rabatt på till exempel nötter, mjölk och müsli. Bra va!?

Nu är det dags för mig att lämna över bloggstafettpinnen till Johanna, tack för den här veckan!

Emma

 

Trasig? Ja, helt paj!

Hej kära bloggläsare! Den 14/3 firas pajdagen (Pi Day, läs mer på Wikipediasidan) och detta måste vi givetvis fira! Allt som är runt eller innehåller pi på något sätt kan ätas denna ärofyllda dag: paj, pizza, apelsiner, piroger… Bara fantasin sätter gränser för hur π kan hyllas. Därför kommer här tips på två finfina pajer: den ena med rödbetor, den andra med broccoli och fetaost! :)

IMG_4050

Här på ICA:s hemsida finns ett recept på pajdeg. Jag har också gjort glutenfria minipajer med hjälp av glutenfri mjölmix, och använt muffinsplåt vilket fungerade finfint.

Koka och skala rödbetorna, det är lätt att ta av skalet med händerna när de är nykokta.

Jag har inte testat än men jag tror att det skulle funka fint att komplettera rödbetsfyllningen med haloumiost.

IMG_4076

Broccoli är en najs grönsak. Låtsas att du är en jättelik varelse som äter träd så blir det ännu roligare. Fyll det andra pajskalet med broccoli och fetaost.

Gör en äggstanning genom att blanda ägg, mjölk, salt och lite peppar. Den här veckan har dessutom alla ICA-studenter rabatt på eko-ägg: skynda fynda! Häll över den fyllda pajen och strö eventuellt lite riven ost över. Grädda båda pajerna i ugnen i 200 grader, cirka 35 minuter.

Smaklig måltid och glad pajdag!

Höstig Broccoli Soppa

Vilken fin sommar vi har haft hörni! Jag är fortfarande hög på grillad halloumi, rosévin, sena nätter, lantchips, cykelturer och festivaler! Ändå känns det så himla fint att hösten är påväg nu. Krispig luft, Earl Grey te med honung, mörka kvällar med tända ljus och laga massa god (varm?) mat. September känns nästan som nyårsafton. Batterierna är laddade för min andra termin på Stockholms Universitet och jag är mer laddad än någonsin att testa nya recept och få dela med mig av det här!

 Kickade igång hösten med en grön, salt, krämig och värmande broccolisoppa. En till fin sak med hösten, soppa alltså! Tyvärr lite underskattad hemma hos mig då min pojkvän alltid undrar var proteinet är när jag lagar vegetariskt… Tur att det problemet gick att lösa den här gången! Här har ni den vegetariska/icke-vegetariska soppan gjord på eco-broccoli som vi studenter får rabatt på denna vecka. Du kan se dem HÄR. Älskar eco-mat-rabatter som dessutom går att frysa och håller länge!

 HÖSTIG BROCCOLI SOPPA
2 stora portioner eller 4 små

 -En påse fryst I love eco broccoli
– 1 gul lök
– 2 vitlöksklyftor
– Grönsaksbuljong
– Örtsalt
– Créme Fraice
– Morötter eller bacon

IMG_5312

1. Fräs hackad gul lök och vitlök i en stekpanna eller kastrull
2. Tillsätt den frysta broccolin tills den är mjuk
3. Häll på lite vatten så du kan mixa broccolin och löken med en stavmixer alternativt en mixer (jag använde min lilla to-go smoothie mixer)
4. Tillsätt 8 dl vatten och en tärning grönsaksbuljong och låt den puttra till önskad konsistens
5. Rör i lite creme fraice för att få den krämig! Jag använde en laktosfri med smak av dill och citron

VEGETARISK?
Hyvla morötter med en osthyvel och rosta dem i ugnen tillsammans med olivolja och lite flingsalt

 ICKE VEGETARISK?
Servera med knaperstekt bacon

IMG_5316

Jag rostade mina på 200 grader tills de hade fått lite färg

IMG_5319

Smaklig Soppa!