ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: blåbär

Min udda relation till blåbär

thumb_IMG_2995_1024
För mig känns det alltid konstigt att se blåbär i en liten ask på det här sättet. Eftersom jag är uppvuxen i en syltfabrik som sedermera också blivit ett gigantiskt bärrenseri är jag van att blåbär kommer i lite större mängder. Jag menar såhär:

thumb_IMG_2997_1024thumb_IMG_2991_1024
Mannen i den vita rocken är min käre far. Han heter Ulf, men i lokalpressen går han även under namnet Stödes Bärkung. Han gör sig rätt välförtjänt av namnet faktiskt. Idag när jag pratade med honom på telefon och frågade om han kunde skicka mig någon fin blåbärsbild sa han att självklart – jag har många fler bilder på bär än på familj och vänner. Tur att jag också gillar bär så jag når fram till min pappa ibland ;).  Jag har jobbat många timmar på den här fabriken och kan faktiskt det mesta om svenska vildväxande bär. Visste ni t.ex. att bara ca. 3% av alla bär i skogarna plockas varje år?

Då 25-kgs frysta blåbärssäckar är svåra att frakta 100 mil och blåbärsriset är utom sikte både årstidsmässigt och geografiskt sett så är jag som alla andra hänvisad till 250-gramsskvättarna i frysdisken på mitt närmsta ICA. Jag tröstar mig med att det är halva priset på de små askarna den här veckan, OCH att om min pappa är bärkung, så borde jag rimligtvis vara en bärprinsessa. Sommaren 1991 var jag i alla fall utan tvekan det:

Skärmavbild 2016-02-23 kl. 20.50.53thumb_IMG_2989_1024Såhär gillar jag förresten blåbär allra, allra bäst <3 Foto: pappa

Hemma i bärskogarna


IMG_0024

Det finns inget bättre ställe att ladda batterierna på än i hemtrakternas skogar. Jag är hemma i Stöde några dagar och samlar kraft inför höstterminen och vilken lycka att hamna mitt i bästa bärsäsongen. Jag och bär har en speciell relation faktiskt, för man kan säga att jag är halvt uppvuxen i en syltfabrik. Min mamma och pappa började med sylttillverkning i liten skala innan jag föddes, och under min livstid har det gått från en hobbyverksamhet till en stor sylt- och bärfabrik som ligger här i Stöde där jag kommer ifrån. Från Blåtand, som fabriken heter, och som också varit min arbetsplats under flera år, kommer säkert en glimt en annan dag. Den maximala bärupplevelsen får man ju ändå i skogen, och igår tog jag en tur på egen hand upp i markerna. Till min stora lycka var lingon, blåbär och skogshallon mogna samtidigt. Såna här stunder av naturtankande behövs för att en norrlänning som jag ska kunna leva bland de skånska fälten i höst.

IMG_0032IMG_0040IMG_0035

Smakrik nötig paleogröt

Sist ut av de frukostar som min mamma gjorde till mig förra veckan är en nötig paleogröt. Den ger dig något att tugga på under frukosten och tog lite längre tid att äta än avokadoyoghurten och kokosgröten. 11280459_10153344799244110_2033405842_nNötgröten är smidig då den förbereds kvällen innan och får stå och gotta till sig i en glasburk med lock tills morgonen då det är dags att sätta tänderna i den. Perfekt för dagar då du kvällen innan vet att det kommer vara ont om tiden dagen efter. Den är också utmärkt att ta med dig om du ska resa på morgonen och vill äta frukost på vägen.

Recept på nötig paleogröt

Denna nötgröt kommer också ifrån Under vårt tak och är  även den ett tips på en bra paleofrukost. Recept och tillvägagångssätt för att göra nötig paleogröt hittas på deras hemsida. Det enda som kan vara bökigt är väl att mandeln ska mixas och krossas. Min mamma hade en jättebra stavmixer till detta som  har en liten skål till med knivblad i, väldigt smidigt. En sådan måste jag införskaffa! Naturligtvis så går den att använda som en helt vanlig stavmixer också förstås. Denna fantastiska stavmixer finns på icahemma.se att köpa.

Ekonomisk med egenplockade bär

Vi toppade som vanligt med blåbär vilket de även gör i receptet, men funkar säkert lika bra med andra goda bär. Det är roligt att variera sig eller tänka ekonomiskt och köpa hem dem som är billigast. Allra mest ekonomisk är du om du låter sommarens uppdrag vara att plocka fyra olika sorters bär alternativt ett visst antal liter bär att förvara i frysen och njuta av när den kyliga hösten träder in (men dit är det långt kvar för först ska vi njuta av sommaren, om den vill komma!!!). Om du antar sommarens bäruppdrag så glöm inte att lägga upp dina bilder på Instagram och använda #icastudent. Själv ska jag när jag är hemma senare i sommar försöka plocka blåbär, hallon, svarta vinbär och hjortron. Jag längtar redan efter alla mumsiga frukostar med egenplockade bär.

11355546_10153344798084110_1646636504_n

Kalasgod kokosgröt

Här kommer en till supergod frukost som min mamma bjöd på förra veckan, kalasgod kokosgröt. Även den här är lätt att slänga ihop och kommer ifrån hemsidan Under vårt tak. Kokosgröt är en enkel paleofrukost, fri från gluten, mejeriprodukter och socker.

Vad behöver jag för att göra kalasgod kokosgröt?

För en portion av denna läckra kokosgröt behöver du följande ingredienser:

  • 2 ägg
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 msk riven kokos
  • ½ msk kanel
  • ½ tsk kardemumma
  • 1 msk kokosolja

Knäck äggen och blanda samman med de övriga ingredienserna i en kastrull. Tillaga gröten på spisen på medelvärme tills den har önskvärd tjocklek för dig. Även den här frukosten toppades med jämtländska blåbär från den närliggande skogen, mer närproducerat kan det knappast bli. Jag tänker mig att det går bra att göra dubbelportion eller kanske trippelportion och spara i kylen till de kommande dagarna för att underlätta på morgonen. Detta har jag dock inte testat än, men visst vore det smidigt?

Varför är gröt så fantastiskt som frukost?

För det första är gröt otroligt gott och går som vi sett tidigare att variera in i oändligheten. Inte bara finns det flera olika sorters gröt utan varje gröt kan avnjutas med flera olika tillbehör. En till sak som är smidig med att äta gröt är att det blir väldigt lite disk efteråt vilket kan uppskattas då det är så mycket annat som en student ska fylla sina dagar med. Kastrullen du kokat gröten i, en sked, en djup tallrik och kanske några mått du använt för att mäta med. Om du rör om med skeden i kastrullen minskar du diskbördan ytterligare. Naturligtvis går vissa sorters gröt bra att tillaga i mikron vilket minimerar diskberget. Senare här i veckan kommer jag att tipsa om en gröt som varken tillagas på spisen eller i mikron. Hur fantastiskt låter inte det?!
11327297_10153344798034110_1643902257_n

Avokadoyoghurt med blåbär

Föregående vecka var jag hemma hos mina föräldrar som bor utanför Östersund och laddade batterierna inför en tuff tentavecka. Där bjöds det på spännande frukostar som jag ska tipsa om under denna vecka. Först ut är avokadoyoghurt med egenplockade blåbär från förra årets sensommar. Nu tänker du säkert; vad är avokadoyoghurt och går det verkligen att äta? Svaret är att det är den mest fantastiska och lena yoghurt som jag har ätit i mitt liv. Receptet har min mor hämtat ifrån en hemsida som heter Under vårt tak som fokuserar på paleokost. Paleo är en diet som utesluter gluten (perfekt för mig och alla andra intoleranta), mejeriprodukter (perfekt för den intoleranta och för veganen) och socker (perfekt för tänderna).

11273693_10153344738399110_1837589295_n
Hur görs avokadoyoghurt med blåbär?

Du behöver en fin avokado, lättare sagt än gjort, jag tycker alltid att det är svårt att veta att en tagit en fin avokado. Den här gången blev mamma och jag glatt överraskade när det visade sig vara en toppenfin avokado.  Avokadon mixas med en banan och cirka en halv matsked kokosolja. Allt mixas lent och min mamma hällde i någon droppe citron för att minska risken att den blir brun. Lätt va? Ibland behöver det inte vara krångligt och svårt för att få en god frukost som variation till smörgås. För visst är det lätt att hamna i smörgåsträsket?

Yoghurten får en fantastiskt fin färg och smakar helt underbart. Jag blev väldigt positivt överraskad. Toppa portionen med valfria fröer och lite bär. Mamma plockade fram blåbär ur frysen som vi tinade lite lätt. Det är så lyxigt att ha en frys full med bär som är plockade runt husknuten, snacka om livskvalitet.  Vilka bär toppar du helst din avokadoyoghurt med?

11301341_10153344741339110_1932657646_n 11292775_10153344738494110_1642264021_n11123959_10153345700319110_302010477_n
En annan bra sak med att vara hemma, förutom att äta god frukost, är att jag får gosa med alla gråtussar som finns hemma. Finns det något bättre än att vakna av att en hund lägger sin tass på en och vill morgongosa eller bara kommer och lägger sig tätt intill? Här på bilden är Ayla som vi har fött upp själva.

För lata dagar

Om du känner att det här inte är rätt vecka för att mixa din egen avokadoyoghurt så har du rabatt på Skyr yoghurt från och med onsdag den här veckan. Fram till dess gäller som alltid förra veckans erbjudanden.  Om du vill ta fler genvägar till goda smakupplevelser under tentaveckan så kan du även köpa Frödinges färdiga kladdkaka som finns i flera spännande smaker och du har rabatt på samtliga från onsdag. Varför inte prova Rocky Road eller Kladdkaka lyx? Kladdkaka lyx låter väldigt intressant, jag får nog ta mig en titt på vad det innebär och göra en egen glutenfri variant. Vem vill inte äta en lyxig kladdkaka?

Att se fram emot

Håll utkik efter fler paleofrukosttips den här veckan, alla är lätta att göra och fantastiskt goda. Bättre start på dagen kan det knappast bli!