ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: bär

Min udda relation till blåbär

thumb_IMG_2995_1024
För mig känns det alltid konstigt att se blåbär i en liten ask på det här sättet. Eftersom jag är uppvuxen i en syltfabrik som sedermera också blivit ett gigantiskt bärrenseri är jag van att blåbär kommer i lite större mängder. Jag menar såhär:

thumb_IMG_2997_1024thumb_IMG_2991_1024
Mannen i den vita rocken är min käre far. Han heter Ulf, men i lokalpressen går han även under namnet Stödes Bärkung. Han gör sig rätt välförtjänt av namnet faktiskt. Idag när jag pratade med honom på telefon och frågade om han kunde skicka mig någon fin blåbärsbild sa han att självklart – jag har många fler bilder på bär än på familj och vänner. Tur att jag också gillar bär så jag når fram till min pappa ibland ;).  Jag har jobbat många timmar på den här fabriken och kan faktiskt det mesta om svenska vildväxande bär. Visste ni t.ex. att bara ca. 3% av alla bär i skogarna plockas varje år?

Då 25-kgs frysta blåbärssäckar är svåra att frakta 100 mil och blåbärsriset är utom sikte både årstidsmässigt och geografiskt sett så är jag som alla andra hänvisad till 250-gramsskvättarna i frysdisken på mitt närmsta ICA. Jag tröstar mig med att det är halva priset på de små askarna den här veckan, OCH att om min pappa är bärkung, så borde jag rimligtvis vara en bärprinsessa. Sommaren 1991 var jag i alla fall utan tvekan det:

Skärmavbild 2016-02-23 kl. 20.50.53thumb_IMG_2989_1024Såhär gillar jag förresten blåbär allra, allra bäst <3 Foto: pappa

Vinbärspaj med maräng

vinbärspaj_Fotor

Jag har ju varit hemma några septemberdagar, och de har fortsatt i höstriktig bär-anda. Rödvinbärsbusken hemma i Stöde dignade av solmogna bär så jag passade på – man måste ju göra det innan frostnätterna slår till – att göra min favoritpaj på vinbär och maräng. Den här gjorde jag första gången redan när jag gick i högstadiet tror jag, och jag gillar den lika mycket fortfarande. Den är jätteenkel, och bärens syrlighet passar så bra ihop med den söta marängen. Receptet på denna vinbärspaj finns här.

Jag hade världens bästa medhjälpare med mig också, i både bärplockning och fotande – min underbara lillebror Olle! Jag sitter på tåget på väg ner till Lund nu och det känns alltid tråkigt att lämna den här lilla guldklimpen 100 mil bort. Snart säger det väl swish, så är julen och återseenden här igen, i alla fall. Men först har vi en härlig hösttermin att ta oss igenom. Hejdå vackra hemtrakter!

IMG_0098_Fotor_Fotor

IMG_0030_Fotor

Hemma i bärskogarna


IMG_0024

Det finns inget bättre ställe att ladda batterierna på än i hemtrakternas skogar. Jag är hemma i Stöde några dagar och samlar kraft inför höstterminen och vilken lycka att hamna mitt i bästa bärsäsongen. Jag och bär har en speciell relation faktiskt, för man kan säga att jag är halvt uppvuxen i en syltfabrik. Min mamma och pappa började med sylttillverkning i liten skala innan jag föddes, och under min livstid har det gått från en hobbyverksamhet till en stor sylt- och bärfabrik som ligger här i Stöde där jag kommer ifrån. Från Blåtand, som fabriken heter, och som också varit min arbetsplats under flera år, kommer säkert en glimt en annan dag. Den maximala bärupplevelsen får man ju ändå i skogen, och igår tog jag en tur på egen hand upp i markerna. Till min stora lycka var lingon, blåbär och skogshallon mogna samtidigt. Såna här stunder av naturtankande behövs för att en norrlänning som jag ska kunna leva bland de skånska fälten i höst.

IMG_0032IMG_0040IMG_0035

Smakrik nötig paleogröt

Sist ut av de frukostar som min mamma gjorde till mig förra veckan är en nötig paleogröt. Den ger dig något att tugga på under frukosten och tog lite längre tid att äta än avokadoyoghurten och kokosgröten. 11280459_10153344799244110_2033405842_nNötgröten är smidig då den förbereds kvällen innan och får stå och gotta till sig i en glasburk med lock tills morgonen då det är dags att sätta tänderna i den. Perfekt för dagar då du kvällen innan vet att det kommer vara ont om tiden dagen efter. Den är också utmärkt att ta med dig om du ska resa på morgonen och vill äta frukost på vägen.

Recept på nötig paleogröt

Denna nötgröt kommer också ifrån Under vårt tak och är  även den ett tips på en bra paleofrukost. Recept och tillvägagångssätt för att göra nötig paleogröt hittas på deras hemsida. Det enda som kan vara bökigt är väl att mandeln ska mixas och krossas. Min mamma hade en jättebra stavmixer till detta som  har en liten skål till med knivblad i, väldigt smidigt. En sådan måste jag införskaffa! Naturligtvis så går den att använda som en helt vanlig stavmixer också förstås. Denna fantastiska stavmixer finns på icahemma.se att köpa.

Ekonomisk med egenplockade bär

Vi toppade som vanligt med blåbär vilket de även gör i receptet, men funkar säkert lika bra med andra goda bär. Det är roligt att variera sig eller tänka ekonomiskt och köpa hem dem som är billigast. Allra mest ekonomisk är du om du låter sommarens uppdrag vara att plocka fyra olika sorters bär alternativt ett visst antal liter bär att förvara i frysen och njuta av när den kyliga hösten träder in (men dit är det långt kvar för först ska vi njuta av sommaren, om den vill komma!!!). Om du antar sommarens bäruppdrag så glöm inte att lägga upp dina bilder på Instagram och använda #icastudent. Själv ska jag när jag är hemma senare i sommar försöka plocka blåbär, hallon, svarta vinbär och hjortron. Jag längtar redan efter alla mumsiga frukostar med egenplockade bär.

11355546_10153344798084110_1646636504_n