ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: banan

Avokadoyoghurt med blåbär

Föregående vecka var jag hemma hos mina föräldrar som bor utanför Östersund och laddade batterierna inför en tuff tentavecka. Där bjöds det på spännande frukostar som jag ska tipsa om under denna vecka. Först ut är avokadoyoghurt med egenplockade blåbär från förra årets sensommar. Nu tänker du säkert; vad är avokadoyoghurt och går det verkligen att äta? Svaret är att det är den mest fantastiska och lena yoghurt som jag har ätit i mitt liv. Receptet har min mor hämtat ifrån en hemsida som heter Under vårt tak som fokuserar på paleokost. Paleo är en diet som utesluter gluten (perfekt för mig och alla andra intoleranta), mejeriprodukter (perfekt för den intoleranta och för veganen) och socker (perfekt för tänderna).

11273693_10153344738399110_1837589295_n
Hur görs avokadoyoghurt med blåbär?

Du behöver en fin avokado, lättare sagt än gjort, jag tycker alltid att det är svårt att veta att en tagit en fin avokado. Den här gången blev mamma och jag glatt överraskade när det visade sig vara en toppenfin avokado.  Avokadon mixas med en banan och cirka en halv matsked kokosolja. Allt mixas lent och min mamma hällde i någon droppe citron för att minska risken att den blir brun. Lätt va? Ibland behöver det inte vara krångligt och svårt för att få en god frukost som variation till smörgås. För visst är det lätt att hamna i smörgåsträsket?

Yoghurten får en fantastiskt fin färg och smakar helt underbart. Jag blev väldigt positivt överraskad. Toppa portionen med valfria fröer och lite bär. Mamma plockade fram blåbär ur frysen som vi tinade lite lätt. Det är så lyxigt att ha en frys full med bär som är plockade runt husknuten, snacka om livskvalitet.  Vilka bär toppar du helst din avokadoyoghurt med?

11301341_10153344741339110_1932657646_n 11292775_10153344738494110_1642264021_n11123959_10153345700319110_302010477_n
En annan bra sak med att vara hemma, förutom att äta god frukost, är att jag får gosa med alla gråtussar som finns hemma. Finns det något bättre än att vakna av att en hund lägger sin tass på en och vill morgongosa eller bara kommer och lägger sig tätt intill? Här på bilden är Ayla som vi har fött upp själva.

För lata dagar

Om du känner att det här inte är rätt vecka för att mixa din egen avokadoyoghurt så har du rabatt på Skyr yoghurt från och med onsdag den här veckan. Fram till dess gäller som alltid förra veckans erbjudanden.  Om du vill ta fler genvägar till goda smakupplevelser under tentaveckan så kan du även köpa Frödinges färdiga kladdkaka som finns i flera spännande smaker och du har rabatt på samtliga från onsdag. Varför inte prova Rocky Road eller Kladdkaka lyx? Kladdkaka lyx låter väldigt intressant, jag får nog ta mig en titt på vad det innebär och göra en egen glutenfri variant. Vem vill inte äta en lyxig kladdkaka?

Att se fram emot

Håll utkik efter fler paleofrukosttips den här veckan, alla är lätta att göra och fantastiskt goda. Bättre start på dagen kan det knappast bli!

Nyttiga snacks

Visste ni att vi äter mer mellanmål och snacks än någonsin? Idag tänkte jag bjuda på ett till recept på sockerfria muffins med smak av banan & choklad som passar perfekt när bananerna börjar bli sådär bruna och tråkiga.

I fredags var nämligen jag, Johanna och Sanna på bloggträff på ICAs huvudkontor för att bland annat prata mattrender och hur vi allt mer och mer äter snacks. Det är vi ”millennials” som blivit vuxna vid milleniumskiftet som  bryter mot de traditionella matvanorna och väljer nyttigare alternativ och fler mindre måltider. Jag själv tycker det är super spännande att höra om nya mattrender! En av de läskigare förutspådda trenderna  är mjöl gjort av insekter. Insekter?! Om du också har svårt att se det framför dig är du inte ensam. Vi västerlänningar är väldigt främmande vid att äta just insekter trots att det är en delikatess i flera andra länder världen över.

Idag ska vi som tur är inte mala mjöl av insekter utan istället av havregryn! Jag tycker dessa muffins passar perfekt att baka eftersom de ganska få ingredienser och är perfekta till de där bananerna som du inte vill äta. Bruna bananer är till och med att föredra till detta recept.

Sockerfria chokladmuffins

1907637_10153143121396815_6321830504892981441_n

Ingredienser

– 2 mosade bananer
– 2 ägg
– 2 msk valfritt mjöl
– 4 tsk kanel
– 2 msk honung/agave sirap
– 3/4 dl havregryn mixat till mjöl
– 2 tsk bakpulver
– 1 msk kakao

Gör så här:
1. 
Sätt ugnen på 200 grader och vispa äggen i en mixer eller med elvisp tills de är fluffiga 2. Blanda ner alla ingredienser förutom kakaon 3. Klicka i en sked smet i 6 st muffinsformar 4. Blanda i kakaon och fyll på formarna med resten av smeten 5. Grädda i ca 20 minuter

Mina topp 5 snacks

1. Riskakor med jordnötssmör (mvh jordnötssmörberoende)
2. Guacamole
3. Proteinmuffins
4. Smoothie
5. Chilinötter

11159522_10153143121511815_5464302433381216211_n

Det var allt från mig denna vecka, nu lämnar jag över till Emma!

 

 

 

Grötigt värre

Gröt är en riktig frukostklassiker, men funkar även utmärkt som mellanmål eller en kväll då du inte har orken till att laga middag. Det är också något som kan varieras in i oändligheten. Här kommer några av mina favoritvariationer när det gäller gröt fyllda med fröer och frukt.  11092593_10153198395119110_1788844242_n

1. Havregrynsgröt med kärnor och annat gott

Ta 1 dl havregryn, jag använder mig av ren havre som inte ska ha kontaminerats med något sädesslag som innehåller gluten därför ska den rena havren vara fri från gluten eftersom havre i sig inte ska innehålla gluten. Det är dock inte säkert att alla som är glutenintoleranta äter havre så ska du bjuda någon på frukost, dubbelkolla alltid!! Blanda havregrynen med 2 dl vatten och lite salt. Släng i goda fröer och kärnor du har hemma, jag tog sesamfrön, solroskärnor, pumpakärnor och som en bonus lite russin. Koka ihop och servera din goda gröt med cashewnötter och mjölk. Cashewnötter är väldigt bra att ha hemma och kan slängas på lite vad som, gröten, salladen eller grytan.IMG_5444

2. Bovetegröt med fruktsallad

Blanda 1 dl boveteflingor (boveteflingor är inget sädesslag och är glutenfria) med 2½ dl vatten och ca 1 tsk salt och 1 tsk kanel. Häll i ca 1 msk pumpakärnor och 1 msk solroskärnor. Låt det koka ihop och servera din gröt med fruktsallad och mjölk. För att det hela ska gå smidigare kan fruktsalladen göras kvällen innan, om gröten äts som frukost. 11139939_10153198395114110_1196358272_n

3. Havregrynsgröt med jordgubbsmjölk

Koka ihop havregrynsgröten enligt instruktioner ovan. Under tiden så mixar du ihop jordgubbar och mjölk till läcker jordgubbsmjölk som dessutom blir lite fluffigare än vanlig mjölk. Servera med banan och njut av den rosa färgen som piffar upp den annars rätt ordinära gröten.   11117877_10153199401979110_960248442_n
Gröt är både gott och snällt mot din plånbok. Hur äter du helst din gröt?

/Sanna

Mattrender 2015

Nu är det dags för mig, Matilda att titta in här och säga hej!

Som ni såg var Sanna och Johanna på inspirationslunch förra veckan för att ta reda på säsongens nyheter. Varma morötter med timjan, havssalt och smör lät ju som en drömkombo? Jag älskar att grönsakerna har fått ett uppsving 2015. Nu river vi blomkål till ris och sortimenten med hälsosamma produkter blir allt större. Bara i år har jag smakat chiapudding, bönmuffins och kefir som är helt nytt för mig! Mycket spännande att få inspiration från helt nya produkter eller bara vanliga grönsaker som används på ett annat sätt.

Ett roligt matprogram där vi får följa mattrender som funnits i olika årtionden är historieätarna. Det är alltid spännande att se hur mycket matlagningen skiljer sig från idag. Visste ni att det fanns kokböcker på 80-talet som endast handlade om mat som tillagades i mikrovågsugn?

Idag har vi andra mattrender än ”lättlagat i mikrovågsugnen”. Hur skulle det se ut om en historieätare åkte ”tillbaka” 2015 för att leva efter dagens mattrender? Jag har testat det för en dag! Låt mig presentera en students matdag med trender från 2015.

08.00 Frukost

En pannkaka på ägg och banan

Det vita rostbrödet med hallonmarmelad och vetepannkakor är utbytta mot lite hälsosammare alternativ. Nu äter vi bananpannkakor som är glutenfri och fylld med protein och bra kolhydrater. En banan mosas fint med en gaffel och vispas ihop med ett helt ägg för att sedan stekas i smör/kokosolja. Toppar gör vi med keso och student-rabatt-billiga hallon!

12.00 Lunch

Pommes

Eftersom det är lillördag när det är onsdag lämnade vi matlådorna hemma för en streetfood lunch. Allt fler restauranger öppnar upp med råvarorna i fokus. Köttet är grovmalt, bröden hembakta och pommes frites gjorda på svensk potatis. För den som hellre vill göra själv kanske finns en hög dos av inspiration HÄR.

19.00 Middag

Vi äter allt mer vegetarisk mat och nu står en bönchili på menyn! Denna gång från kokboken ”Matildas studentmat”.

Bönröra

Okej lite önsketänkande där… Men Matildas bönchili blev det! Denna är busenkel att göra så receptet får ni fastän kokboken inte har blivit av än.

Ingredienser bönchili
- 1 gul lök
– 1 vitlök
– 1 chili
– 3 morötter
– 500 gram krossade tomater
– 340 gram blandade bönor
– Kryddor såsom chilipulver, paprikakrydda, chiliflakes, salt, peppar
– 1/2 msk soja

1. Fräs gul lök, chili och vitlök i olja i en djup stekpanna tills det blir mjukt 2. Tillsätt rivna morötter och låt det steka ett litet tag tillsammans med  chilikryddorna samt paprikapulvret 3. Slå i krossade tomater och soja och låt det koka tills såsen har blivit tjock 4. Skölj bönorna noga och tillsätt dem sedan i såsen 5. Salta och peppra bönchilin och låt den koka ytterligare så den blir krämig och härlig 6. Avslutningsvis kan du röra ner quorn-färs om du vill ha en matigare vegetarisk rätt.

Denna bönröra fick gotta till sig i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter innan den serverades i tacosbåtar och med riven ost! Äts helst med en god guacamole, sallad och majs.

Det var den dagen som en historieätare 2015! Håll utkik för snart kommer jag och mina kollegor med lite tips inför en tradition som firas nästa vecka och som funnits sedan länge tillbaka…och det bästa är att den inte tillagas i mikron!

Efter-tenta-gryta med bönor

Nu är höstterminens sista tenta skriven vilket firades med en efter-tenta-gryta med bönor. Jag vet inte hur det kändes för er andra som gjorde en tenta, men jag kände mig som om jag sprungit in i en vägg efteråt. Så trött en är efter en tenta. Inte så konstigt heller eftersom jag kom i säng strax innan elva och klev upp klockan sex. Jag tycker det är skönt att slippa stressa en tentamorgon. Nu återstår det bara att invänta resultatet. Efter tentan gjorde jag inte så mycket, jag kikade lite på stan, skaffade lånekort på stadsbibliotektet, träffade min syster lite och handlade mat. På kvällen skulle jag få besök av en av mina närmaste vänner och före detta roomie Sabri som mellanlandade i Stockholm innan han åkte vidare till Visby och ett besök i Uppsala är ju nästan på vägen.. Vi hade inte setts sen i november vilket är lång tid när en är van vid att ses varje dag. I alla fall ville jag laga något gott och jag hade inte hunnit tina någon kyckling så det fick bli en böngryta kryddad med garam masala. Receptet hittade jag i Dagens nyheter för någon vecka sedan och är väldigt likt receptet jag använder när jag gör linsgryta förutom att det skulle vara crème fraîche och hackad ingefära i. Den fick stå och puttra länge på spisen så den blev riktigt god faktiskt.

Du behöver följande ingredienser:
Lite färsk ingefära
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 burk med krossade tomater
2 dl crème fraîche
1 förpackning med bönmix
3-4 morötter
Garam masala efter tycke och smak
1 grönsaksbuljongtärning
Ris ingredienser böngryta
Allra först skalade jag morötterna och rev dem. Jag tycker det är väldigt gott med rivna morötter i mat, men kan bli så frustrerad  när jag ska riva dem. Det tar tid och skvätter runt i köket, men resultatet gör att det är värt det. Därefter finhackade jag ingefäran och vitlöken. Den gula löken hackade jag i lite större bitar. Jag blandade kokosolja med olivolja att steka i. Först ska all lök, ingefäran och morötterna fräsas några minuter med garam masala (färdigblandad indisk kryddmix som du kan köpa på burk, jättegod!!). Sedan på med de krossade tomaterna, jag kastade i lite vatten också i samband med att jag sköljde ur tomatburken, på det viset går inte heller någon tomat till spillo. I med gryta innanen tärning grönsaksbuljong och låta det gotta ihop sig lite och sedan i med en burk crème fraîche. Den här veckan kändes som den perfekta veckan för att göra en sån här gryta. ICA har haft stora rabatter på både crème fraîche och morötter och i min ICA-butik var det extrapris på buljong och krossade tomater. Bönorna ska hällas i det allra sista så grytan fick stå och puttra på låg värme i säkert en halvtimme innan Sabri dök upp och vi åt. Bönorna jag köpt är ICAs färdiga bönmix som finns i en tetra pak-förpackning. Det är bara att öppna, hälla av spadet och skölja av dem med kallt vatten och låta dem rinna av lite. Under tiden som grytan puttrade kokade jag ris som jag blandade i lite gurkmeja i vilket ger riset en fin gul färg. Det ska också vara väldigt bra för något, men jag minns inte exakt vad längre, jag måste fråga mamma igen. Medan jag pysslade i köket lyssnade jag på min absoluta favoritmusik när det kommer till att pyssla och fixa och som jag säkerligen nämnt innan, Peter Lemarc. För er som missat honom, se omedelbart till att ta igen allt ni missat!!!!!!!

Medan grytan och riset skötte sig själva på spisen så slängde jag ihop en sallad bestående av gurka, isbergssallad, banan och grantäpple. Bara att skiva upp gurkan, salladen och bananen och gröpa ur granatäpplet och blanda ihop allt i en skål. Jag använde en jättefin  mörkblå skål som jag ärvt av min gammelfarmor.

granatäpple

granatsallad

dukning 4
En av mina nuvarande roomisar hade fått fina tulpaner så jag lånade dem från vardagsrumsbordet att dekorera köksbordet med och dukade fint med mina favoritmuggar som går utmärkt att använda som matskålar och vinglas att dricka kallt citronvatten med. Sedan dök Sabri upp och vi åt. Självklart hade vi ost till maten, igår blev det camembert och brie. Brieost är min övre gräns, någon annan ost äter jag inte förutom klassiska skiva-och-ha-på-mackan-ostar.

dukning 2
Grytan slank ner fint och räckte till tre matlådor så nu är jag redo för nästa kurs där vi ska ha en hel del dagar med föreläsning både före och efter lunch vilket kräver matlåda. Jag ser verkligen fram emot kursstarten, jag ska läsa politisk geografi och bläddrade nyss i mina kursböcker som verkar väldigt spännande. Dessutom är tre böcker på svenska och det är ju alltid trevligt och underlättar i pluggandet. Hoppas ni också ska läsa något intressant kommande kurs. Nu är jag hos min syster och vi ska göra ananaspaj och se om vi ska städa något. Snart är det ny vecka, ny kurs och nya studentrabatter, missa inte det. Jag önskar alla en fortsatt trevlig helg, hoppas de flesta kan släppa plugget lite och bara få njuta av att vara människa.  Ta hand om varandra tills vi hörs nästa gång!

Här sitter min fina vän i sin julklappsskjorta och väntar på att få äta. sabri och mat