ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Etikett: avokado

Guacamole enligt experten – med koriander, tomat & rödlök

image
Hur en gör guacamole, det är min roomie Stina expert på. Hon är till och med så nördig att hon har en facebooksida som heter Guacamole Crew tillsammans med sin kompis Anna. Efter mycket experimenterande har hon kommit fram till att avokado, tomat, rödlök, citron, koriander och chili är den gyllene kombinationen för att få fram den perfekta guacamolen.

Jag fick smaka den för första gången här om dagen och den levde sannerligen upp till sitt rykte. Ibland kan jag tycka att guacamolen blir vattnig med för mycket andra ingredienser än avokado, men den här har den perfekta balansen vill jag lova. På ICA Students snapchat finns instruktioner och smakrecension i videoformat idag!

Stinas guacamole med koriander, tomat & rödlök

2 mogna avokado
3-4 små  tomater eller en halv ”vanlig”
en liten bit av en rödlök
färsk koriander efter smak (”mycket!”, säger Stina)
en halv citron
chilipulver efter smak
salt

Hacka tomat och rödlök fint. Mosa avokadon tillsammans med tomat, rödlök och korianderblad. Blanda ihop moset med citron, chili och salt.  Smaka av och krydda mer om det behövs.

image
Här har ni en sneakpeak från dagens snap ur vårt kök :) Trevlig helg alla!

Hej fredag och Campusturné!

IMG_0284_Fotor

Här sitter jag och firar in fredagen med en avokadomacka. I största möjliga mån brukar jag försöka hålla helgerna fria från plugg, det är värdefullt även för oss studenter att få känna skillnad på helg och vardag, och hjärnan behöver vila från för att kunna prestera bra under veckorna :) Det har inte varit vilken fredag som helst heller, idag var det nämligen dags för….

ICA Students campusturné: Lund

IMG_0275_Fotor

Ja, idag kom ICA Student till Lund med Mecenats on Campus-turné. Jag jobbade fram till 14, men hann med att kika förbi en sväng hos Sofia och Paulina som höll till uppe på LTH – Lunds tekniska högskola – hela dagen. Där har det delats ut goodiebags och värvats nya ICA Studenter för hela slanten.

IMG_0270_Fotor
Paulina värvade en massa nya studenter – de här grabbarna pluggar nanovetenskap på LTH. 

IMG_0276_Fotor
Och jag fick också stå vid montern, kul! :)

Campusturnén fortsätter hela nästa vecka, så om du pluggar i Skövde, Jönköping eller Stockholm kan du kika förbi den snygga bussen där det bjuds på en massa studentvänligheter. Här är schemat för hela campusturnén.

Ikväll är jag bjuden på Chile-fest i Malmö. Det är nämligen Chiles nationaldag idag, och två av mina vänner med rötter där har dragit ihop ett firande hemma hos sig där också ska bjudas på mat! Har alltid velat prova completos – den chilenska varianten av hot dog – med avokado och tomat – så jag ser med spänning fram emot vad som kommer serveras.

Trevlig helg på er alla!

 

Festivalmat

Hej från Göteborg och Way Out West festivalen!

Det här kommer bli mitt sista inlägg för Studentbloggen sen väntar nya äventyr i Köpenhamn. Matlagningen fortsätter även där och jag kommer ta med mig många recept från mina bloggkollegor och tips från er som vi fått i kommentarerna! Ifall ni vill fortsätta följa mitt utbyte i Köpehamn hittar ni min andra blogg på sthlmstories.com.

Nu tillbaka till Way Out West och festivalmat! Denna festival är helt vegansk och det serveras många spännande vegetariska rätter på området. Tyvärr går en hel del pengar under festivalen så jag och mina vänner har försökt laga mycket mat i lägenheten vi hyr här. Här får ni vår bästa festivalsallad och godaste dressing till!

Sommarsallad

matblogg1

Den här salladen slängde vi ihop på bara några minuter! Perfekt när det är tidspress mellan spelningarna. Ingredienserna är salladsmix, tomater, avokado, paprika, halloumi och jordgubbar! Johanna har tidigare tipsat om kombon halloumi med jordgubbar och den är verkligen drömmig. Till detta kan ni ringla över balsamico eller slänga ihop denna enkla dressing: Blanda en lätt créme fraice med en Grekisk dressing mix från Korr. Kyl den en kvart och servera till salladen! 

Salladen avnjuts bäst utomhus med fina vänner.

IMG_2519 (kopia)

Nu ska jag ladda för en ny dag med sol och spelningar. Tack Studentbloggen för detta år. Passa på att frossa i kräftor, jordgubbar och alla goda bär innan höstens grytor står och puttrar. Mina recept kommer finnas kvar i arkivet och studentbloggen kommer självklart fortsätta leverera fina recept och bra tips hur vi kan laga bra mat på en studentbudget.

IMG_2550 (kopia)

Tack för mig!
Matilda

Avokadoyoghurt med blåbär

Föregående vecka var jag hemma hos mina föräldrar som bor utanför Östersund och laddade batterierna inför en tuff tentavecka. Där bjöds det på spännande frukostar som jag ska tipsa om under denna vecka. Först ut är avokadoyoghurt med egenplockade blåbär från förra årets sensommar. Nu tänker du säkert; vad är avokadoyoghurt och går det verkligen att äta? Svaret är att det är den mest fantastiska och lena yoghurt som jag har ätit i mitt liv. Receptet har min mor hämtat ifrån en hemsida som heter Under vårt tak som fokuserar på paleokost. Paleo är en diet som utesluter gluten (perfekt för mig och alla andra intoleranta), mejeriprodukter (perfekt för den intoleranta och för veganen) och socker (perfekt för tänderna).

11273693_10153344738399110_1837589295_n
Hur görs avokadoyoghurt med blåbär?

Du behöver en fin avokado, lättare sagt än gjort, jag tycker alltid att det är svårt att veta att en tagit en fin avokado. Den här gången blev mamma och jag glatt överraskade när det visade sig vara en toppenfin avokado.  Avokadon mixas med en banan och cirka en halv matsked kokosolja. Allt mixas lent och min mamma hällde i någon droppe citron för att minska risken att den blir brun. Lätt va? Ibland behöver det inte vara krångligt och svårt för att få en god frukost som variation till smörgås. För visst är det lätt att hamna i smörgåsträsket?

Yoghurten får en fantastiskt fin färg och smakar helt underbart. Jag blev väldigt positivt överraskad. Toppa portionen med valfria fröer och lite bär. Mamma plockade fram blåbär ur frysen som vi tinade lite lätt. Det är så lyxigt att ha en frys full med bär som är plockade runt husknuten, snacka om livskvalitet.  Vilka bär toppar du helst din avokadoyoghurt med?

11301341_10153344741339110_1932657646_n 11292775_10153344738494110_1642264021_n11123959_10153345700319110_302010477_n
En annan bra sak med att vara hemma, förutom att äta god frukost, är att jag får gosa med alla gråtussar som finns hemma. Finns det något bättre än att vakna av att en hund lägger sin tass på en och vill morgongosa eller bara kommer och lägger sig tätt intill? Här på bilden är Ayla som vi har fött upp själva.

För lata dagar

Om du känner att det här inte är rätt vecka för att mixa din egen avokadoyoghurt så har du rabatt på Skyr yoghurt från och med onsdag den här veckan. Fram till dess gäller som alltid förra veckans erbjudanden.  Om du vill ta fler genvägar till goda smakupplevelser under tentaveckan så kan du även köpa Frödinges färdiga kladdkaka som finns i flera spännande smaker och du har rabatt på samtliga från onsdag. Varför inte prova Rocky Road eller Kladdkaka lyx? Kladdkaka lyx låter väldigt intressant, jag får nog ta mig en titt på vad det innebär och göra en egen glutenfri variant. Vem vill inte äta en lyxig kladdkaka?

Att se fram emot

Håll utkik efter fler paleofrukosttips den här veckan, alla är lätta att göra och fantastiskt goda. Bättre start på dagen kan det knappast bli!

Falafel drottningen

Nu är det dags för mig!

Matilda! Som känner sig glad för att jag får laga lite härlig mat för er alla läsare (och mig själv) och lite stressad eftersom plugget går i 220 km i timmen och jag inte riktigt har i samma höga växel. Såsom Sanna skrev har en ny kurs dragit igång för mig också och det gäller att hänga med från första börja (eller boka en resa till paris och dricka vin med sina bästa kompisar istället). Ni kanske förstår vad jag valde. Då min bästa vän pluggar i Paris just nu hade jag gratis sovplats och dessutom henne som guide till det bästa som Paris har att bjuda på!

Senast vi fick hänga en hel långhelg med varandra var i somras när vi besökte Way Out West i Göteborg, en festival som var helt vegetariskt! Så som andra festivaler fanns hamburgare, korv med bröd och kebab men detta var gjort på vegetariska råvaror. Fick beslutsångest bland matstånden eftersom jag knappt vet vad för vegetarisk mat jag tycker är godast. Till sist fick jag syn på en tjej med en falafel i handen som såg gudomlig ut! Försökte leta reda på tältet och trodde jag lyckats men det visade sig vara en helmiss… en torr falafel med isbergssallad och ett pitabröd som ungefär såg ut som dem man fick i skolmatsalen som liten. BESVIKELSE!

Vi fick rädda upp situationen med kaffe och ICONA POP

10569028_10204629701847913_7547460958345262846_n

Räddningen blev också när jag såg att vi ICA studenter har rabatt på Hälsans Kök falafel från och med onsdag! Fick genast idén att göra min egen falafel, mycket godare och billigare. Mina ingredienser blev ett hop-plock av vad jag tycker är gott:

IMG_5391

Självklart kan du variera denna rätt så att smakerna passar dig. Tortillabrödet går att byta ut mot ett pitabröd, testa att göra Johanna hummus (LÄNK) eller kanske gillar du vitlökssås till? Jag använde tacosås på min falafel eftersom vi även har studentrabatt på ICAS I love eco tacosås (också från och med onsdag).

FALAFEL

IMG_5395

 

Kokade lite broccoli vid sidan om (också rabatt) eftersom den helt enkelt inte fick plats i min falafel. Alltså blev  broccoli + hälsans kök falafel/bullar/nuggets/korv och tacosås en utmärkt festivalmat och studentmat! Nu ska jag försöka lura i min kille detta eftersom det denna gång faktiskt var gudomligt.

Ha det bra sålänge!