image
Igår var det nästan 18 grader i skuggan här i Lund och i min exaltering över vårvärmen packade jag cykelkorgen full med mat för att inviga årets utematlagning på odlingslotten med den här tomatsalladen. Precis när jag packat upp alla ingredienser började det regna. Typiskt, men det höll sig på duggnivå hela tiden, så jag trotsade det och fullföljde min plan.

Resultatet blev alltså en härlig tomatsallad som är baserad på ett recept från en av mina favoritkokböcker: Plenty More av Yottam Ottolenghi. På en bädd av fullkornsskorpor läggs en marinerad tomat- och rödlöksröra som toppas med oliver, kapris, fetaost och persilja. Så jäkla gott när skorporna suger åt sig saften med alla de goda smakerna.

Saftig grekisk tomatsallad med skorpor

10-15 fullkornsskorpor
2 paket körsbärstomater á 250 g (studentrabatt denna vecka!)
rödlök, en liten eller en halv stor
1,5 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
salt & peppar
kapris, en liten näve
svarta oliver, en stor näve
ca 100 g fetaost
ganska mycket persilja

Dela körsbärstomaterna på fyra, hacka rödlöken och blanda det i en skål med vinäger, olja, lite salt och peppar. Om tomaterna behöver lite mer smak kan du sockra en aning. Ställ tomatblandningen åt sidan medan du kärnar ur och delar oliverna, grovhackar kaprisen och hackar persiljan. Täck ett serveringsfat med grovt krossade skorpor (beroende på skorpornas storlek kan ju mängden variera – jag körde på ca 12 st Pågenskorpor). Häll tomatblandningen på skorporna och toppa det hela med kapris, oliver, grovt smulad fetaost och persilja. Ringla lite mer olivolja över, om du är en oljeälskare som jag :)

imageimage image
I pallkragarna ligger nysådda spenat- och rödbetsfrön som jag med spänning väntar på ska gro.