image
Vi serverade rotselleri, grönkål och och svamp i en ljuvlig kombination på Kosters Trädgårdar i helgen. Som en tapas i lördags kväll, med kantareller på toppen, och som en del av femrättersmiddagen i söndags – då med shiitake. Alla middagsgäster var helt hänförda av den här rätten. Jag likaså.

Det är så härligt att jobba utefter säsongen i köket. Med bra råvaror räcker det enkla väldigt långt. Jag tänker att den här rätten inte bara passar sig på fine dining-kvällar, utan minst lika bra hemma i vardagsköket. En riktigt härlig sensommarrätt. Byt ut de dyra svamparna mot champinjoner om du föredrar det (eller blanda). Varsågoda, här är hemligheten bakom den här succérätten:

Rotselleri med grönkål & svamp

rotselleri
grönkål, mycket (den krymper så mycket vid tillagning)
svamp (shiitake, kantareller eller champinjoner), några nävar
en god hårdost
olivolja
salt
svartpeppar

(har inga exakta måttangivelser men det är inte så viktigt här)

Skär loss ändarna på rotsellerin, skala den och skär den i 1 cm tjocka skivor. Rosta den i ugnen med olivolja och salt på 200 grader tills den blivit mjuk och fått fin färg. Ansa grönkålen, skär eller riv den i grova bitar. Lägg den i en bunke och massera den med en skvätt olivolja och en nypa salt. Lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta i 5 minuter på 200 grader. Stek svampen i olivolja och salt.

Uppläggning:
1. En skiva rotselleri
2. En näve grönkål
3. Rejält med finriven ost
4. En näve svamp

Är och njut!

image

Det är så härligt att jobba nu i augusti, när vi kan använda extra mycket från vår egen trädgård. Här är entrérätten med egna tomater, egen basilika, egen örtdressing och ekomozzarella:
image
image
Hej från en vacker sensommarö <3