IMG_20150409_183013

Namn: Emma Andersson

Ålder: 22

Bor: Med en fin vän i Lund

Pluggar: Psykologprogrammet

Lagar helst: Lasagne med morötter, keso och spenat

Kontakta mig: emma.andersson.455[at]student.lu.se

Mat och matlagning kan vara kreativt, roligt och få det att vattnas i munnen på en. Det är liksom den stora anledningen till att jag kommer att blogga om det här. Oftare består matlagningen dock av diskbänksgrå vardagsrealism, matrester och ett halvtomt kylskåp, med för gammal ost som börjat mögla i. Jag heter Emma, är 22 år och läser min sjätte termin på psykologprogrammet i Lund. Som nybliven matbloggare ser jag en utmaning i att komma med konkreta praktiska råd, men också att ge glädje och guldkant till vardagsmatlagningen.

När folk pratar om mat är det massa olika saker som det fokuseras på. Vissa betonar att det ska vara billigt, andra att det ska gå snabbt att laga, det ska vara miljövänligt, klimatsmart och rättvisemärkt, och dessutom nyttigt och hälsosamt och tillräckligt med antioxidanter och b-vitaminer och allt vad det heter. Jag tycker ju också att allt det där och särskilt miljöaspekten är viktig, och jag vet att jag därmed riskerar att bidra till krav, hets och stress kring matlagning och döda glädjen i det. Så framför allt till alla nykläckta studenter därute vill jag för en sekund lägga allt det här åt sidan och skicka med det, i mitt tycke, allra, allra viktigaste när det kommer till studentkrubb:

Att du faktiskt äter.

Redan när jag flyttade hemifrån för tre år sedan tyckte jag att matlagning var roligt. Det som var svårt var att hitta rutiner. Mat ska nämligen lagas varje dag och disken ska också diskas varenda dag, samtidigt som att plugget drar igång och cykeln får punktering. Inte helt enkelt, helt enkelt. Dessutom kan ens föräldrar inte se till att en äter ordentligt och skoltidens serverade skolluncher är ett minne blott.

Därför vill jag påminna er alla där ute som kanske är nya på universitetet och precis har flyttat hemifrån om att det viktigaste är att du faktiskt äter. Det är okej att leva på ostmackor, filmjölk, snabbmakaroner och hämtpizza de första veckorna. Bor du i Skåne så är falafeln fantastisk och dessutom superbillig. Börja med det där, att faktiskt äta ordentligt. Ambitiös och medveten matlagning måste få komma i andra hand.

När du sen har kommit i ordning i lägenhetskaoset (tro mig, I know the feeling efter att just ha flyttat för fjärde gången på tre år) och börjar få ordning på vardagsrutinerna så är det dags för inflyttningsfest! På min och min kombos inflyttningsfest kommer det att serveras (obs spoiler alert för er som är bjudna) smarriga pajer, recept dyker upp här så småningom. Den som väntar på nåt gott… ;)

Kram & glöm inte att äta,

Emma