bild 4
Uppvärmning kan man behöva i dessa tider, och häromdagen lyckades jag komponera ihop med en riktigt god gryta som jag tänkte dela med mig av nu när kylan börjat bita sig fast på riktigt. Väldigt lyxig känns den faktiskt – speciellt om man har en skvätt vin över från helgens bravader -, och billig är den!

LYXIG CHAMPINJONGRYTA

– champinjoner i lämplig mängd, 1-2 paket om du köper dem på ask
– 1 purjolök
– ett par vitlöksklyftor
– en skvätt vin om du har det (rött som vitt – inget måste!)
– 1-2 förpackningar krossade tomater
– 1 grönsaksbujlongtärning
– 1 skvätt grädde
– salt och svartpeppar
– persilja
– pasta som tillbehör (går nog också utmärkt med ris/bulgur/potatis/couscous osv…)

Dela champinjonerna om de är stora (är de små är de härliga att ha kvar hela) och stek dem i olivolja eller smör på rätt hög värme i en gryta. Under tiden skivar du purjolöken brett och vitlöken i tunt. När champinjonerna börjat få färg slänger du i löken och låter den steka med tills allt ser brynt (men inte bränt) ut. Salta lätt och peppra rejält. Om du har vin är det hög tid att hälla på en skvätt nu – uppskattningsvis ca 1 dl. Låt det koka in ett par minuter innan du tillsätter de krossade tomaterna (beroende på hur mycket champinjoner du har och hur mycket du gillar tomatsås så ta 1 eller 2 paket – jag tog 2), samt buljongtärningen.  Nu är det dags att sätta på vatten och koka pasta medan grytan puttrar på låg värme. Tillsätt, för krämighetens skull, en skvätt grädde i grytan när du har ett par minuter kvar, och smaka av om det behövs saltas och peppras mer. Strö över rejält med persilja över grytan innan servering. Spenat och ruccola är perfekta tillbehör!

bild 1

bild 3

bild 5

Nästa gång vi hörs är det julaftonsveckan! Då kommer det uppdateringar från förhoppningsvis väldigt snöiga Norrlandsmiljöer och familjemys.
God första advent och tack för den här bloggveckan, det ska bli spännande att se vad Sanna hittar på härnäst.
/Johanna