thumb_IMG_2725_1024
God fredag med sesampanerade morotsbiffar smaksatta med ingefära, vitlök och jordnötssmör. Jag har min mamma på besök här nere i Lund hela veckan och det är så himla mysigt att ha henne sovandes på en madrass i mitt lilla rum. Kul också att få ha med henne i min Lundavardag, vilket inkluderar att få bjuda henne på god mat om kvällarna.

Häromveckan komponerade jag ihop de här ljuvliga, kryddiga morotsbiffarna för första gången, och det fick bli en repris av dem nu under mammabesöket. Jordnötter och morötter passar så himla bra ihop, och med ingefära och vitlök blir kombon komplett (vill du förresten ha extra krydda – hacka ner lite färsk chili). Smaken av sesamfröna framträder så bra när de får färg vid stekningen. De perfekta tillbehören är en sallad med avokado i, plus en yoghurtsås med lime och honung. Rekommenderas i helgen:

Sesampanerade morotsbiffar med vitlök, ingefära & jordnötssmör

för ca 3 port:

5-6 morötter
en stor sked jordnötssmör
en bit färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
en stor sked creme fraiche
2 ägg
2 msk ströbröd
salt & peppar
sesamfrön att panera i

Skala morötterna om det behövs, finriv dem och krama ur ev. överflödig saft. Finriv också vitlöken och ingefäran. Blanda alla ingredienser utom sesamfröna i en skål. Forma bollar av smeten som plattas till och vänds i sesamfrön. Stek på medelvärme, några minuter på varje sida tills biffarna fått färg och är genomstekta. Servera med en sås gjord på crème fraîche, honung och limesaft. En god sallad räcker bra som tillbehör, men biffarna är också goda med valfri kolhydratskälla. Jag tänker främst bulgur eller couscous.

thumb_IMG_2729_1024image
Hej från mamma vid mitt favoritbord!