image

Det finns få saker jag gillar så mycket som hummus – kikärtsröran med rötter i Mellanöstern som passar så bra till så mycket. Jag brukar göra en stor omgång som håller sig i kylen många dagar (den blir godare för varje dag!) och sedan äta den till sallad, på mackan, till biffar, som den är, till ugnsrostade grönsaker, med fetaost och oliver… Japp, variationsmöjligheterna är oändliga. Ibland går min hummuskonsumtion nästan till överdrift vilket får mig att misstänka att den innehåller något beroendeframkallande ämne.

Att få till hummusen perfekt kan vara lite svårt. Ibland lyckas den bli för torr, för klistrig, för oljig eller för smaklös. Eftersom jag är en sådan hängiven hummusmakare och -smakare har jag dock efter många försök kommit fram till ett recept som jag tycker ger den krämigaste, smakrikaste röran. En av ”hemligheterna” är att inte mixa olivoljan tillsammans med de andra ingredienserna, utan ringla den ovanpå på slutet. Sesampastan tahini är också ett obligatorium. Håll till godo!

MIN BÄSTA HUMMUS

– 1 förpackning kikärter (ekologiska är godast)
– 1 rejäl matsked tahini
– 1 matsked sambal oelek
– 1-2 vitlöksklyftor utefter tycke och smak
– 2 teskedar spiskummin
– 1 matsked citron- eller limesaft
– 1/2 deciliter vatten
– olivolja
– oregano

Mixa ihop allt utom olivoljan och oreganon till en slät massa. Lägg upp den i en fin skål, ringla över rikligt med olivolja och toppa med oregano. Färdig att avnjutas!

P.S. När jag skriver matsked menar jag inte matskedsmått utan vanliga matskedar man äter med. Jag tycker inte det behöver vara så exakt på millilitern när man lagar mat!

image

image

image

image

image

Tack för den här veckan, nu lämnar jag över bloggen till Sanna som står näst på tur. Vi hörs igen i slutet av oktober!

Johanna