image

Johanna här, och nu har turen kommit till mig i vår nyårssession här på Studentbloggen. Matilda förrättstipsade ju om sin  råraka med löjrom häromdagen. Jag fortsätter på det marina spåret och bjuder på en varmrätt som är lite extra lyxig, men ändå passar studentplånboken. ICA har sjukt bra studentrabatt på kallrökt lax just nu och ett paket saffran kanske finns över från helgernas julbak. Därför passar den här pastarätten med sina ljuvliga smakkombinationer perfekt på nyårsbordet. Chili, citronsaft och en nypa socker höjer smakerna en dimension. Sockerärter och körsbärstomater fräschar upp som tillbehör. Här har ni:

LAXPASTA MED SAFFRAN
~* n y å r s s p e c i a l *~ (4 p)

– 200 g kallrökt lax (rabatt)
– 2-3 schalottenlökar
– 1-2 vitlöksklyftor
– 1 tomat
– 1 paket saffran
– cayennepeppar
– 1 frp crème fraiche
– 1 skvätt citronsaft
– 1 nypa socker
– salt & peppar
– pasta

Sätt pastan på kokning. Hacka löken och vitlöken och fräs den i smör. Hacka en tomat och tillsätt den när löken fått lite färg. Fräs allt tills vattnet från tomaten försvunnit. Tillsätt saffranet och cayennepepparn. Rör i crème fraichen och låt alltsammans puttra i några minuter. Under tiden kan du strimla laxen i småbitar. Smaka av såsen med citronsaft och lite socker och salta och peppra lätt. Blanda såsen med pastan till en gul och fin röra och strö den kallrökta laxen över. Servera t.ex. med sockerärter och körsbärstomater.

image

image

image

image

image

image
Inom kort kommer Emma med ett efterrättstips. God fortsättning så länge!