äppelpaj

Idag är det kanelbullens dag, men jag äter faktiskt äppelpaj istället. Med svenska äpplen i fruktdisken gäller det ju att passa på. Det här är min egna variant på ICAs knäckiga äppelpaj. Jag har lagt till kanel, kardemumma och nötter, som jag tycker är bland de godaste man kan ha till äpplen.  Den här pajen är  lika god nygräddad och varm som efter ett par dagar i kylskåpet, och jag har hittat ett nytt favorittillbehör till äppelpaj – vaniljsås från Alpro gjord på soja – godare än marsansås tycker jag.

Knäckig och nötig äppelpaj

5-7 äpplen
kanel
kardemumma
en näve hackade mandlar eller hasselnötter

50 gram smör
2 dl råsocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt

Sätt ungen på 200 grader. Skiva äpplena och lägg dem i en smord form. Krydda äpplena med kardemumma och kanel, och strö nötterna över. Smält smöret tillsammans med sirapen och grädden i en kastrull. Ta av det från plattan och rör i resten av ingredienserna. Bred blandningen över äpplena i formen och grädda i ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera äppelpajen med vaniljsås, glass eller grädde.

Trevlig söndag!