Nu har det blivit dags för min käre bror att gästblogga igen. Sist var det torsk och grönt som gällde, idag inget mindre än den nordafrikanska grytan shakshuka. Håll till godo:
FullSizeRender

Den här rätten lagar du inte bara för att bli mätt, du lagar den för att tillfredsställa det inneboende mänskliga behovet av uppskattning och kärlek. Du kommer att bli älskad. Nedan följer anledningarna.

***
Tack vare att rätten är klar på tjugo minuter, endast lämnar en panna, kniv och skärbräda att diska samt genererar fyra måltider och är kostnadseffektiv är det uppenbart att du är en driven, målmedveten och resultatinriktad människa.
***
Genom att du hämtat inspiration från det nordafrikanska köket påvisar du bredd i ditt matkulturella intresse.
***
Tack vare att rätten är vegetarisk förmedlar du dina fina värderingar.
***
Genom att grytan innehåller rätt mängd protein (mycket), fetter (bra sådana), kolhydrater (få) har du alla förutsättningar för att bygga en fantastisk kropp samtidigt som du i tränings- och hälsokostfreakskretsar för dig som en virtuos i den ständiga dialogen om mat.
***
Genom estetik i det visuella såväl som i smaken betraktas du som en konstnär.
***

Älska mig // Studentens shakshuka

1 Stor gul lök, hackad eller skivad
2 Vitlöksklyftor, hackade eller skivade
800g Krossade tomater
Lite vatten (0,5-2dl)
Kryddor: Spiskummin, Paprika, Cayennepeppar
1,5dl Röda linser (Tips: köp linser mer kort koktid)
1 Kartong bönor (380g), förslagsvis kikärtor
4 ägg
Olivolja, mycket
Salt och peppar, efter smak
Örter (Eventuellt. Rekommenderar koriander och/eller persilja)

I en traktörpanna (med lock), stek lök och vitlök i olivolja till dess att de blir genomskinliga, vidbränn ej. Häll i de krossade tomaterna och fyll på med lite vatten och låt koka upp. Tillsätt kryddor (efter smak såklart, men se till att ta rejält med spiskummin och paprika – jag brukar banka kanske sex gånger på baksidan av kryddburkarna). Tillsätt bönor och linser, följ anvisningar på linsförpackningen för koktid. När det återstår cirka fem minuter av koktiden, knäck varsamt i äggen. Sätt på locket till pannan. Sjud på låg värme de resterande fem minuterna, eller till föredragen konsistens på äggen uppnåtts. Krydda med salt och peppar, eventuellt örter, och ringla ned generösa mängder olivolja.

Jag brukar äta den som den är vid detta lag. Men om man vill lyxa till det passar vitlöksbröd, en syrlig mejeriprodukt (olika varianter av yoghurt, crème fraîche, gräddfil osv) att klicka i, och/eller fetaost att smula ned alldeles utmärkt som ackompanjemang.

Tack Karl!