thumb_IMG_0724_1024
Jag äter ganska sällan kött, så när jag väl gör det tycker jag det är härligt att lyxa till det, som i helgen, då jag lagat älggryta. Jag har privilegiet att ha en pappa som jagar älg, och ibland när jag är hemma brukar jag få med mig några frysta bitar kött.  Om man inte har tillgång till gratis älgkött så kan man tänka att det inte är mycket dyrare med en bit viltkött på ICA än en sushimiddag ute, och det räcker till många fler portioner.

Den här älggrytan har blivit en av mina paradrätter, så mustig i smaken och enkel att göra. Den ska stå och puttra riktigt länge, gärna flera timmar – under tiden kan man passa på att göra annat. Perfekt långkok att lyxa till studenttillvaron med, och den räcker till många matlådor.

Höstig och mustig älggryta

500 – 1000 g älgkött
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 palsternacka
2 msk tomatpuré
2 msk mjöl
timjan efter smak
0,5 flaska rött vin
ev.  2 msk viltfond
2 lagerblad
1 frp steklök
300-400 g champinjoner
grädde efter tycke och smak
salt och peppar

Fräs hackad lök, vitlök, morötter och palsternacka i stavar/slantar tills det fått färg och ställ åt sidan. Skär köttet i bitar och bryn det i en annan panna, salta och peppra. Blanda i tomatpuré, timjan och mjöl i köttet, tillsätt de stekta grönsakerna. Häll direkt på vin och ev. lite vatten, så mycket att det nästan täcker. Lägg i lagerbladen och ev. fonden. Låt grytan puttra under lock på svag värme i minst 1,5-2 h (tills köttet börjar falla isär). Under tiden: bryn steklöken och champinjonerna vid sidan av och lägg i dem i älggrytan de sista 20 min. Smaka av med salt och peppar och runda av den med grädde. Servera med kokt potatis och lingonsylt eller gelé. Persilja på toppen är gott. NJUT av varje tugga :)

thumb_IMG_0723_1024