thumb_IMG_2160_1024
Den här aubergineröran är to die for och ett av mina allra bästa recept. I sina smaker påminner den mig om Grekland, med sin välstekta aubergine; Spanien, med sin olivoljiga tomatsås och spiskummin; Himlen, med sin kladdiga konsistens och sitt smakdjup. Ingredienserna är få och enkla. Hemligheten bakom smaksensationen är att inte ta genvägar. Lägger du en och en halv timme på den här, har du en rejäl gryta som räcker i kylen hela veckan. God och mättande som den är med lite bröd och sallad. Perfekt på pastan eller riset. På mackan! Med en klick yoghurt. Varm som kall som ljummen. Var så goda:

Himmelsk aubergineröra med tomat

2 stora aubergine
2 förpackningar konserverade körsbärstomater (funkar bra med t.ex. krossade, men extra bra med dessa)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
olivolja
1 msk spiskummin (ta hel om du har)
3 msk tomatpuré
lite socker
salt & peppar

Börja med att skiva auberginen i 1-2 cm tjocka skivor och dela varje skiva på fyra. Låt auberginen stå och dra ur vätska i salt medan du förbereder resten (jag brukar lägga den i en skål och ställa något tungt på, så vätska pressas ut). Hacka löken och vitlöken grovt. Hetta upp olivolja i en gryta och låt sedan lök och vitlök fräsa på medelvärme i 10-15 minuter. Tillsätt spiskummin och tomatpuré, rör om ordentligt och låt fräsa ytterligare ett par minuter. Slå i tomaterna, och låt det hela puttra på medelvärme i minst en halvtimme. Under tiden: hetta upp rejält med olivolja i en stekpanna och stek auberginebitarna på medelhög värme tills de fått rejält med färg och blivit mjuka. Det kanske tar en kvart och det kan krävas två stekomgångar för att få med all aubergine. Lägg i den stekta auberginen i tomatsåsen och låt puttra ytterligare minst en halvtimme. Smaka av med lite socker, peppar, och kanske salt när aubergineröran har några minuter kvar på spisen. Gott med persilja på och en klick yoghurt.

thumb_IMG_2171_1024thumb_IMG_2168_1024thumb_IMG_2169_1024