thumb_IMG_1922_1024 2
Idag hade min lillebror Olle sin sista dag på jullovet och på hans initiativ fick det bli en brödbakardag tillsammans med storasyster. Att göra egna ciabatta var planen, och gud vad goda de blev! Hård skorpa, luftiga och saftiga, salta och olivoljekrispiga. Att baka ciabatta hemma är förvånansvärt enkelt och själva arbetstiden är kort. Jäsningen är desto längre, så det krävs lite framförhållning. Under vår jäsningstid hann vi med en upptäcksfärd bland gamla torp i minus tjugo här i Stöde. Resultatet av det är en egen historia, men bröden – de blev perfekta till middagsresterna av rödbetssoppan ikväll. Nästa gång jag gör ska jag testa att smaksätta dem med soltorkade tomater och oliver, tror jag!

Hembakat ciabatta

5 dl vatten
1/2 pkt jäst
1 msk olivolja + extra till jäsning
1 msk salt
1/2 msk socker
12 dl vetemjöl special

Smula ned jästen i fingervarmt vatten i en stor bunke. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt olja, salt och socker. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget. Arbeta degen väl i tio minuter (med degkrokar, i maskin eller knåda för hand). Smörj en långpanna med höga kanter med olivolja och stjälp upp degen i den. Platta ut degen i pannan och smeta in olivolja ovanpå. Täck pannan med plastfolie och låt jäsa en timme. Stjälp upp den jästa degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen i åtta avlånga bitar. De behöver inte knådas eller rullas, utan bara försiktigt läggas över på ett par smorda/bakplåtspappersklädda plåtar (4 på varje). Låt bröden jäsa under bakduk ytterligare två timmar. Grädda dem på 175 grader i 25 minuter.

thumb_IMG_1932_1024thumb_IMG_1928_1024thumb_IMG_1933_1024